Македонија, експеиментално "гето" на ЕУ?

• Креатор на темата ABC
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ABC напиша:
A sega da mu odgovoram i na rymz-ov,koga sum veke tuka:
-Za slabiot kvantitet na nashite proizvodi se znae,koga i jas sum go imal istiot problem ushte odamna,pred 15 godini koga Grcite baraa 400 tona krushi i ja proshetav cela Makedonija za da soberam edvaj 30 tona po shto "zdelkata" propadna oti se baraa minimum 400,cenata beshe odlicna a kvalitetot ne beshe "presuden".Znaci bitna beshe kolicinata.
Edinstven problem vo Makedonija e toj shto site dosegashni vladi ne uspeaa da najdat reshenie za garantirani i pristojni ceni na zemjodelskite proizvodi so koj site Makedonski zemjodelci ke vi dokazea deka ne se mrzi vam na "maminite sincinja" zatvoreni vo virtuelniot svet i zadolzeni da gi potkrepuvate garniturite koj se menuvaat na vlast.
Pa zarem ne e sramno koga kilogram tutun se otkupuva kolku polovina paklo cigari,koga za 2 kilogrami grozje se plaka kolku za litar voda,koga za kilogram zelka ili bostan se plaka kolku za 500 grama najobicna zemja?Neka najde ovaa ili bilo koja vlada nacin so garantirani ceni da im go otkupuva proizvodstvoto na ovie napateni gragani koj ushte se rangirani kako kategorija na luge poniska otkolku zivotni(so najnoviot "pompezno" najaven dogovor za ukinuvanje na vizniot rezim),pa togash da vidime dali tie se "mrzi" ili vie ste propagandni piuni na nekoja vlada.Za toa kolku se mrzi nashite gragani mozam da ti kazam deka posledniot mesec im najdov rabota na 20 luge od Makedonija tokmu vo Crna Gora kade gi obozavaat i im plakaat po 1000 evra mesecno samo da naucat kako moze nekoj da bide pomrzliv od niv vo gradeznishtvo.Shto napravi ti ili bilo koj od vas ovde na forumov za sopstveniot narod i sopstvenata drzava?
Abe ti so sila budala se praish??
Abe ako jas kupuvam, ako parite se moi, ja kje ti dadam cena za tutunot, ako ne ti odgovara, ne go prodavaj be, sho te ebam...ja vikam po 10den za kilo...ako ne ti odgovara otkazi se od toa, pocni marihuana da si rastesh...ebate toa filozofijata, i zgora na toa, na celava problematika, vizniot rezhim kje ti gi reshi site tvoi problemi...
Edinstveno sho kje reshi toj vizhen rezhim e ushte povekje da ni se ucrni "liceto" kako podrachje shto podobro bi bilo nuklearka da ne udri za da se ischistime od gomnarii

p.s Maminovo sinche od 18 godini zivee samostojno i si go zivee "evropskiot zivot", vo pocetok bez rabota od drugari se grebev cigari a jadev po rodnini, 2 nedeli na zemja spiev dur kupiv krevet ebago...ama najslatko mi beshe...moe beshe, moja pot, moja zasluga, i ne plachev ko pichka deka vladata ne mi go otkupuva tutunot

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ABC напиша:
Posebno "Sharplaninec":)!Samo shto ovie "Sharplanincive" nashi se veke bez problem za vizi vo EU,ostanuva ushte degradiraniot i kategoriziran obicen narod.
Sharplanincite nikogash nemale problem so vizi bratche...ni pred da dojde dui na vlast, ni pred da dojde dpa na vlast...opshto poznati ni se na nas planinskite predeli kako kuchinja, pa mozheme po reki i planini u shficarska da ideme...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Aj nesalam coek,abe koj ti veli neshto za cenata na tutunot be?Pa zarem ne citash deka problemot e politikata na ceni a ne cenata.Cenata e taa shto e i komu odgovara neka raboti komu ne,neka krade i ubiva za da prezivee.
Samo drugo e vo GETO da kradesh i prezivuvash,drugo e toa da go pravish so istata rabota shto si ja rabotel cel zivot samo na drugo mesto nadvor od GETOTO.Abe politikata na ceni treba da ja vodi vladata,posebno dokolku taa e onaa shto ti go otkupuva proizvodot za da go preprodade ili izede,ispushi,ispie i li shto saka da mu pravi na tvojot proizvod za kogo ti dala nekakvi garancii deka ke ti go otkupi i navreme ke ti go plati.Znaci konkretno za tutunarite zborime za firma vo drzavna sopstvenost t.e. za firma kade gazda e vladata. a ne ABC ili rymz.
P.S.:Porano mozebi si se grebel od drugari vo nekoj komitet,ama sega odnosno denes se pomalku mozesh da se grebesh od drugari zatoa shto i tie nemaat za da preziveat pa kamo li da ti dadat tebe.Experimentalnoto GETO si go napravi svoeto i sega malku se lugeto od koj mozesh da se grebesh.Sharplanincite poveke ne mora da odat po reki i planini za Shvicarska koga lesno dobivaat Shvicarski drzavjanstva a ushte polesno Shvicarski vizi ili drugi na EU.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ABC напиша:
Aj nesalam coek,abe koj ti veli neshto za cenata na tutunot be?Pa zarem ne citash deka problemot e politikata na ceni a ne cenata.Cenata e taa shto e i komu odgovara neka raboti komu ne,neka krade i ubiva za da prezivee.
Samo drugo e vo GETO da kradesh i prezivuvash,drugo e toa da go pravish so istata rabota shto si ja rabotel cel zivot samo na drugo mesto nadvor od GETOTO.Abe politikata na ceni treba da ja vodi vladata,posebno dokolku taa e onaa shto ti go otkupuva proizvodot za da go preprodade ili izede,ispushi,ispie i li shto saka da mu pravi na tvojot proizvod za kogo ti dala nekakvi garancii deka ke ti go otkupi i navreme ke ti go plati.Znaci konkretno za tutunarite zborime za firma vo drzavna sopstvenost t.e. za firma kade gazda e vladata. a ne ABC ili rymz.
P.S.:Porano mozebi si se grebel od drugari vo nekoj komitet,ama sega odnosno denes se pomalku mozesh da se grebesh od drugari zatoa shto i tie nemaat za da preziveat pa kamo li da ti dadat tebe.Experimentalnoto GETO si go napravi svoeto i sega malku se lugeto od koj mozesh da se grebesh.Sharplanincite poveke ne mora da odat po reki i planini za Shvicarska koga lesno dobivaat Shvicarski drzavjanstva a ushte polesno Shvicarski vizi ili drugi na EU.
Politikata na cenite sigurno ne ja pravi drzhavata, grujo na nikoj ne rekol kafe po 100 denari da shitkaat na kej...politikata na cenite ja pravime samite nie...so toa shto gi delime kafichite na "elitni" i "ostali" e sega vo GTC mavrovka vo Fontana, kafe e 30 denari, na 5 minuti od tamu, na kej e 100 denari. Znaci ti sam odlucuvash da idesh i da go platish kako takvo...i toj kje si gi odrzhi tie ceni...ako nikoj ne mu ide, kje mu tekne pa kje gi spushti...Neka ti stane jasno, drzhavata ne e firma pa da igra so cenite...narodot igra samiot so cenite...
Vtoro...ne sum se grebel nikogash od komiteti, tuku od vistinski drugari, koi shto mi ja sfatija poentata deka treba samostojno da ziveam, i mi pomognaa vo moite prvi chekori. Togash, a i deneska, tie drugari se lugje so stabilen zivot...deka namesto da prchat qRot ko tebe i da kukaat, oni si rabotat. Rabotam i jas. Se nauchiv deka od rabota chovek bidue, od drugo ne. Nema vekje potreba od grebenje. Sega jas im pruzham raka na tie shto se trudat. Samite se getoizirame, a ne Evropa. Kazi mi ti koga si doshol vo Chairchanka da piesh turski chaj u chajdzilnica? Jas idam u kafana na primer...Ako zboruvame za geto, togash imame geto, no ne od strana na Evropa, tuku od samite sebesi, Chair e geto, Topana, Dizonska... sami sme gi napravile kako takvi, a ne evropa, Hermut van Gretzel ili kako i da se vikaat tie ne ni znaat kaj e chair pa da go getoiziraat.
Treto, sharplanincite i te kako ushte idat po reki i planini za vo Shvajcarija. Samo deka nekoj bekim, teuta ili shpresa (albanski iminja) rabotat po ambasadi ne mora da znaci deka vizi se davaat na zimi majka. Sharplanincite plakjaat i po 10.000 evra za brak so germanka. (btw ako sakash kje ti sredam i toa, za 5 godini i germanec kje bidesh, ne mora bugarin da si)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
rymz напиша:
Politikata na cenite sigurno ne ja pravi drzhavata, grujo na nikoj ne rekol kafe po 100 denari da shitkaat na kej...politikata na cenite ja pravime samite nie...so toa shto gi delime kafichite na "elitni" i "ostali" e sega vo GTC mavrovka vo Fontana, kafe e 30 denari, na 5 minuti od tamu, na kej e 100 denari. Znaci ti sam odlucuvash da idesh i da go platish kako takvo...i toj kje si gi odrzhi tie ceni...ako nikoj ne mu ide, kje mu tekne pa kje gi spushti...Neka ti stane jasno, drzhavata ne e firma pa da igra so cenite...narodot igra samiot so cenite...
Vtoro...ne sum se grebel nikogash od komiteti, tuku od vistinski drugari, koi shto mi ja sfatija poentata deka treba samostojno da ziveam, i mi pomognaa vo moite prvi chekori. Togash, a i deneska, tie drugari se lugje so stabilen zivot...deka namesto da prchat qRot ko tebe i da kukaat, oni si rabotat. Rabotam i jas. Se nauchiv deka od rabota chovek bidue, od drugo ne. Nema vekje potreba od grebenje. Sega jas im pruzham raka na tie shto se trudat. Samite se getoizirame, a ne Evropa. Kazi mi ti koga si doshol vo Chairchanka da piesh turski chaj u chajdzilnica? Jas idam u kafana na primer...Ako zboruvame za geto, togash imame geto, no ne od strana na Evropa, tuku od samite sebesi, Chair e geto, Topana, Dizonska... sami sme gi napravile kako takvi, a ne evropa, Hermut van Gretzel ili kako i da se vikaat tie ne ni znaat kaj e chair pa da go getoiziraat.
Treto, sharplanincite i te kako ushte idat po reki i planini za vo Shvajcarija. Samo deka nekoj bekim, teuta ili shpresa (albanski iminja) rabotat po ambasadi ne mora da znaci deka vizi se davaat na zimi majka. Sharplanincite plakjaat i po 10.000 evra za brak so germanka. (btw ako sakash kje ti sredam i toa, za 5 godini i germanec kje bidesh, ne mora bugarin da si)
Gi zabrishal nekoj odgovorite na ova izgleda pa moram ponovo da ti odgovoram:
-Politikata na cenite ja formira vladata vo edna drzava se razbira dokolku taa drzava e normalna,no nikako ne narodot.Sekako deka vo edna drzava ke najdesh luge shto sakaat neshto da platat epten skapo koga od drugata strana samo na 100 metri podolu ili pogore toa isto ti e 10 pati poeftino,za niv parite se "livce".Nie ovde ne zborime za sitni trgovci koj shitkaat cigari ili se bogatat od kafici.Ovde se pravi muabet za globalna politika i experiment na izdrzlivost kaj eden narod.EU ovde si probuva shto moze covek da izdrzi i koj se granicite na izdrzlivost koga i samiot gledash okulu sebe kako se pravat experimenti ama se pravish lud i kako da ne gi prepoznavash.
Hermut van Gretzel&Co. gi boli takvoto za Topana,Cair i sl. ama tocno znaat kade e Makedonija i koja e nivnata zadaca so taa drzava i so toj narod.
Bidi realen deka 90% od Albancite i bez da platat shto ne e slucaj za Makedoncite koj dokolku se pametni odat i vadat Bugarski pasosh za 100 evra kako shto vie vadite Albanski ili Kosovski koj nazalost nishto ne vredat.
Edinstveno se cudam kako toa nekoi od vas ne mozat da razberat deka experimentot so Makedonija seushte trae i deka negovite "tvorci" se frapirani kako moze eden narod da izdrzi tolku ponizuvanja,navredi i razocaruvanja duri i od sopstvenata vlada bez pritoa da potklekne i da popushti so svoite stavovi.

N

n/a

Гостин
ABC напиша:
Bidi realen deka 90% od Albancite i bez da platat shto ne e slucaj za Makedoncite koj dokolku se pametni odat i vadat Bugarski pasosh za 100 evra kako shto vie vadite Albanski ili Kosovski koj nazalost nishto ne vredat.
Eve jas da ti odgovoram mesto drugar mi rymz koj sto e lojalen gragjanin na R.Makedonija za razlika od tebe
Prokleti da se predavnicite...
svojot narod shto go prodale...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ABC напиша:
Celo vreme sum realen be momche, niedno albanche od R.M nema kupeno Bugarski pasosh, toa ti garantiram. Golem broj na albancite ushte maka imaat makedonsko drzhavjanstvo da izvadi, pa drugo kje brkal :). Kje im kazam ja neka ne se sekiraat, deka kaj i da e kje im dadat, so ogled na toa deka lugje ko tebe se otkazuvaat, pa oni kje te popolnat.
Za vadenje albanski i kosovski pasosh, I TE KAKO greshish. Nikoj, ama bash nikoj nema dobivka da vadi albanski pasosh. Kosovski pa ich. Ne ti ja gledam logikata od kade si trgnal deka albancite vadat kosovski pasoshi...Dedo mi bil roden vo Kosovo, mozhebi, so golema verojatnost i imam imot tamu nekade, ama eve ti kazuvam, deka nema da si vadam kosovski pasosh, vo skopje sum roden bachko...koa od USA se vrativ za tuka, pa kosovo da go sonuvam be :):)

Drug pat, daj ne shiri dezinformacii, digash megjuetnichki tenzii so shirenje nevistiniti informacii, bidete precizni i vazite tezi podrzuvajte gi so fakti malce...a ne na slepo, ko toj tipot, imalo shkolo Ilirija vo chair poslednive 15 godini, ABE AJ?

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Дека сме експериментално општество, за жал, морам да потврдам!!!
Дека сме гето, за жал, и за ова морам да дадам подршка!!!

НО!!!
Експерименти од општествено инженерство не правеше ЕУ, односно тие само ќе имаа корист од одговорите кои ќе бидат, а некои показатели укажуваат дека веќе се добиени!!!
Ниту пак експериментите се правени заради ценовни политики, издржливост или друго што е спомнато во оваа тема!!!
Станува збор за начини на уредување на општества каде што постојат повеќе етникуми, односно што би било кога би било!!! Одговор се бара дали мултиетничко, мултикултурно или партикуларно уредување донесува најголем ред и поредок.

Не се виновни тие кои си вршат експерименти. Зошто да си ризикуваат грешки со своето население кога веќе постои население со овчи табиет и морална зрелост на две годишно дете?
Виновни се нашите институции кои се надлежни. Всушност скоро сите наши институции, односно неспособноста, кусогледоста, незаинтересираноста, негрижата, исполитизираноста и давај/спаси газ ментишот што владее кај вработените во институциите меѓу другото или со поедноставни зборови:
Овчи табиет и морална зрелост на две годишно дете!!!

Втората теза е дека сме гето.
СМЕ!!!
Но, повторно, не ни се виновници ЕУ.:nenene:
Тие практично не молат да созрееме, да се уозбилиме, да пораснеме, а ние жив инает и мрза, они нас ќе ни кажат. Зошто да се менуваме кога има кој за нас да ја заврши работава. Колку ни е убаво вака во контролирана состојба на хобсова џунгла. Батали Европа. Таму не е во мода да се праиш главен фраер у друштво.
Се` што се случува во Македонија е веќе видена работа.
Мала, економски моќна, групација ги држи сите конци, та попушта кога и` е во интерес или затега кога не и` е.
Оваа, скоро невидлива, групација е виновникот што сме гето, се подразбира дека овчиот табиет и морална зрелост на две годишно дете потпомагаат понадоста.

П.С.
За оваа тема овој пост би требало да биде километарски. Го скратив и упростив колку што можев.

Ако има нешто нејасно... Знаете веќе!!!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Poentata e deka Makedoncite t.e. barem onie koi sto toa go pravat ili napravile,ne sfakaat koja e opasnosta od zemanjeto na BUGARSKI pasos,mislat aj cim e lesno..daj site da imame po eden za sekoj slucaj!
Ima pravo Rymz deka se sklucuvaat brakovi za odredena suma pari pa duri potoa drzavjanstvo... toa e dobar biznis,jas licno imam 2 drugari koi sto taka zemaa Svedski pasos i sega rabotat nekade po evropa!

A vo odnos na geto meto voopsto ne se soglasuvam deka Evropa e taa sto ne getoizirala,koga uste od mali sme nadojuvani co nacionalna omraza i postojat golemi barieri da se premostat tie problemi,zboram i za dvete strani,iako mislam deka Makedoncite se sepak daleku poliberalni od nivnite albanski soziteli,gi pozdravuvam inicijativite kako sto bese onaa da Makedoncinjata i Albancinjata odat vo isti gradinki i drugarstvoto da go gradat od najmali noze,a ne da se izbegnuvame cel zivot ,zatoa sto jbg.. kako i da e.. ova e balkan ima se' i sesto i mora da se prifatime poveke ili pomalce i da ziveeme normalen zivot!A toa deka ke ima sekojpat nekoj sto ke saka da profitira na diganje megjuetnicki tenzii toa sekako ke postoi,se dodeka nie go dozvoluvame toa!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Abe kako moze 50 godini da bideme dobri i sega naednash "caap" ne cinime,pa ne sme za da izlezeme nadvor od GETOTO i sl.Odredeni moknici koj se nashi i poteknuvaat od ovie prostori se samo "Kapo" vo klasicnoto no moderno GETO,vo poznatite evrejski GETA isto taka imalo mal broj evrei koj bile narekuvani "Kapo" i poteknuvale od istiot etnikum no rabotele za nacistite a mnogupati bile i poloshi od samite nacisti za sopstveniot narod.Tokmu tie ovde vo ovaa drzava gi vlecat koncite a "referiraat" na onie koj si go zamislile "experimentalnoto GETO".
Nacionalizmot e prisuten nasekade vo EU pa normalno deka ke dopre i na ovie prostori kade seushte se svezi sekavanjata od krvaviot konflikt koj isto taka beshe modeliran i ogranicen so stroga kontrola od strana na"expirimentatorite" shto pak pridonese da se podignat etnickite tenzii koj kako da splasnaa otkako gi prosledivme rezultatite od etnickite konflikti vo Bosna,Hrvatska pa i na Kosovo.Zatoa beshe potreben eden strogo ogranicen konflikt so shto vo GETOTO bi se zgolemile etnickite tenzii pa vo celost bi se ispolnil experimentot.Gi drzish "zamorcinjata" zatvoreni vo GETOTO so relativno strog vizen rezim,gi podbucnuvash na megusebna konfrontacija do zgolemuvanje na etnicki tenzii i toa e "shemata".

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
ABC напиша:
Abe kako moze 50 godini da bideme dobri i sega naednash "caap" ne cinime,pa ne sme za da izlezeme nadvor od GETOTO i sl
50 години 2 фабрики работеа рентабилно, и покриваа плати за уште 50 кои работеа со загуби и работеа само колку луѓето да имаат каде да работат. Возрасен си и мислам дека не треба да ти објаснувам како функционираше претходниот систем, во кој генерациите постари од мене "се изнаработеа", абе се прекршија од работа. Пауза кога сакаат, работеа колку сакаат, со пивата во рака, по 5 кафиња дневно на работа, дремење по мензи и оговарање, дремење на телефон (пошто фирма плаќа), без пресија и менаџери кои им стојат над глава. Тие генерации нема да издржат ни 1 ден да работат во услови во кои јас работам денес, по 12 часа дневно, со стресови, со рокови. Не велам дека вака е подобро, ама реалноста е таа. Профитот не се прави сам од себе. Постарите генерации беа навикнати државата да им го бере гајлето и колабираа во новите услови кои ги донесе новото време.

А во новото време, некои од источноевропските држави се освестија на време и се прилагодија на условите, си ја сменија психологијата и ги засукаа ракавите. Некои фаци, уште неможат да сфатат што се случи, тагуваат по тоа време, доаѓаат на форум под јузер ABC и дробат, дробат...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
rymz напиша:
Celo vreme sum realen be momche, niedno albanche od R.M nema kupeno Bugarski pasosh, toa ti garantiram. Golem broj na albancite ushte maka imaat makedonsko drzhavjanstvo da izvadi, pa drugo kje brkal :). Kje im kazam ja neka ne se sekiraat, deka kaj i da e kje im dadat, so ogled na toa deka lugje ko tebe se otkazuvaat, pa oni kje te popolnat.
Za vadenje albanski i kosovski pasosh, I TE KAKO greshish. Nikoj, ama bash nikoj nema dobivka da vadi albanski pasosh. Kosovski pa ich. Ne ti ja gledam logikata od kade si trgnal deka albancite vadat kosovski pasoshi...Dedo mi bil roden vo Kosovo, mozhebi, so golema verojatnost i imam imot tamu nekade, ama eve ti kazuvam, deka nema da si vadam kosovski pasosh, vo skopje sum roden bachko...koa od USA se vrativ za tuka, pa kosovo da go sonuvam be :):)

Drug pat, daj ne shiri dezinformacii, digash megjuetnichki tenzii so shirenje nevistiniti informacii, bidete precizni i vazite tezi podrzuvajte gi so fakti malce...a ne na slepo, ko toj tipot, imalo shkolo Ilirija vo chair poslednive 15 godini, ABE AJ?
Ima Albancinja koj kupija nelegalni "Bukarski" pasoshi,pred nekoj mesec gi fatija na granica.I ovie nashive ne se kojznae kolku legalni ama "funkcioniraat".
Sega znam deka vam vi e krivo shto ne mozete da izvadite Bukarski pasosh ama zatoa mozete da si izvadite Kosovski ili Albanski so koj ke im se falite na svoite drugarcinja kolku ste "patrioti".Vreme e da si ja pobarsh zemjata kade bil roden dedoti ili od shtabot vi rekoa deka treba da se shirite na novi teritorii pa sega Skopje ne si go napushtal a vo USA ne ti cinelo,abe aj ne zaeb.
Proalbanska e propagandata koja beshe lesno prifatena od odredeni Makedonci deka Makedoncite ne treba da vadat Bugarski pasosh za da go zacuvaat svoeto nacionalno dostoinstvo,no pri toa ako imaat Shvedsko,Francusko ili bilo kakvo drugo drzavjanstvo.So toj cin samo sakate da ja "anulirate" dijasporata no se nadevam deka nema da vi uspee i polovina gragani na Makedonija pokraj Makedonsko ke imaat ushte edno drugo drzavjanstvo dodeka ne mu tekne na faktorite od MZ da go urnat vizniot zid vo "experimentalnoto GETO".Opshto poznato e deka Makedoncite se snaodliv narod,taka gi naucil teshkiot zivot i istoriskata borba za prezivuvanje i opstanok.Jas licno bi izvadil ushte najmalku 10tina drugi drzavjanstva dokolku imam realna potreba i dokolku toa e edinstveniot nacin da izlezam od ova GETO.Toa nema da ja namali mojata ljubov kon sopstvenata tatkovina i dedovina i jas si gi imam nivite na mojot dedo kogo (kakva ironija) go ubile Bugarite vo 1943 zatoa shto ne im go predal zitoto shto go kriel za svoite 9 maloletni deca.Imanjeto na Bukarski pasosh go gledam edinstveno kako "ausvajz" za slobodno dvizenje po EU zemjite i pomalku ponizuvanje i trpenje navredi pred ambasadite od strana na vrabotenite koj kako po dogovor najcesto barem 90% se etnicki Albanci koj se izivuvaat so Makedoncite i im dostavuvaat polovicni ili netocni podatoci na svoite shefovi ambasadori.Imam licno iskustvo koga 8 pati edna Makedonka ne moze da dobie viza da ja vidi svojata sestra vo Germanija koja e bolna samo zatoa shto ne e vrabotena eve veke treta godina iako site dokumenti i garancii se vo red,pa ti li ke mi kazesh deka ne trebalo da vadime Bukarski patni ispravi,koga samo od banalni i neobjasnivi pricini nekoj ne moze da se vidi so svoite najbliski i od naredbite shto im se dadeni na Albancite vraboteni po ambasadi.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
ABC напиша:
Imanjeto na Bukarski pasosh go gledam edinstveno kako "ausvajz" za slobodno dvizenje po EU zemjite
Тоа ти така можеш да си се тешиш пред самиот себе. Ние другите, поинаку гледаме на тоа. Има термини кои го опишуваат тоа што си го направил, ама ќе те поштедам.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Мистичен напиша:
50 години 2 фабрики работеа рентабилно, и покриваа плати за уште 50 кои работеа со загуби и работеа само колку луѓето да имаат каде да работат. Возрасен си и мислам дека не треба да ти објаснувам како функционираше претходниот систем, во кој генерациите постари од мене "се изнаработеа", абе се прекршија од работа. Пауза кога сакаат, работеа колку сакаат, со пивата во рака, по 5 кафиња дневно на работа, дремење по мензи и оговарање, дремење на телефон (пошто фирма плаќа), без пресија и менаџери кои им стојат над глава. Тие генерации нема да издржат ни 1 ден да работат во услови во кои јас работам денес, по 12 часа дневно, со стресови, со рокови. Не велам дека вака е подобро, ама реалноста е таа. Профитот не се прави сам од себе. Постарите генерации беа навикнати државата да им го бере гајлето и колабираа во новите услови кои ги донесе новото време.

А во новото време, некои од источноевропските држави се освестија на време и се прилагодија на условите, си ја сменија психологијата и ги засукаа ракавите. Некои фаци, уште неможат да сфатат што се случи, тагуваат по тоа време, доаѓаат на форум под јузер ABC и дробат, дробат...
Tokmu takvite kako ABC nemaat ni eden den staz vo drzavna firma i rabotat od svojata 19 godina po privatni firmi koj vo toa vreme se broea na prsti a platite na vrabotenite bea mizerni za po 10 saati rabota.Tie kako ABC ne baraat da se vratat starite vreminja vo koj rabotea za mali pari isklucitelno teshki raboti i se prilagoduvaa na novoto vreme.Takvite zaminaa podgotveni niz EU i vednash se implementiraa vo "zapadnite demokratii" no imaa moznost i otvoreni vrati.Ovde zboruvame za vizni barieri i ogranicuvanje na pravoto na dvizenje.Nauceni od "novoto vreme" no dosta predvreme rabotat i po 18 casa dnevno so site "metanii" shto gi spomenuvash za da preziveat a pri toa uspevaat da podelat po nekoja kritika kon vlasta koja si "lezi na brashnoto" i si uziva vo plodovite na svojata infantilna politika.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
ABC напиша:
Tokmu takvite kako ABC nemaat ni eden den staz vo drzavna firma i rabotat od svojata 19 godina po privatni firmi koj vo toa vreme se broea na prsti a platite na vrabotenite bea mizerni za po 10 saati rabota.
Епа тие, кои во тоа време работеа во приватниот сектор, беа 0,1% од вкупната популација, која ја згрижуваше државата. Затоа, не ти е јасно зошто е тоа така како што ти го објаснив.

ABC напиша:
Tie kako ABC ne baraat da se vratat starite vreminja
Е како небараш кога претходно кукаш како 50 години сме чинеле?

ABC напиша:
Nauceni od "novoto vreme" no dosta predvreme rabotat i po 18 casa dnevno so site "metanii" shto gi spomenuvash za da preziveat a pri toa uspevaat da podelat po nekoja kritika kon vlasta koja si "lezi na brashnoto" i si uziva vo plodovite na svojata infantilna politika.
Можат да работат и по 24 часа и ништо да не сработат или да не научат. Не е битно колку пати ќе ја прочиташ лекцијата, туку дали ќе ја разбереш.

Ти сакаш да убедиш некого дека некој си игра експериметни со нас и дека не сме самите виновни (сите ние, од обичен граѓанин, до сите политичари и влади кои се свртеа во изминативе години на самостојна Македонија сме виновни за гомната во кои сме денес). Професор Балтазар нема друга работа и во неговата лабараторија си игра со Македонецот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom