Македонија доби визни олеснувања од ЕУ

Статус
Затворена за нови мислења.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Sweden ima abasada vo MK, ne mora da odis do Belgrad po viza.Imaat i konzularno oddelenie vo MK, a ambasadata im e vo SK,taka sto od Prilep ti e poeftino da odis vo SK otkolku do Belgrad. Izdavaat vizi, normalno, na onoj koj ispolnuva uslovi.
A generalno MK ne ispolnuva uslovi za bezvizen rezim bidejki za zal imame eden kriminogen element koj ne dozvoluva funkcioniranje na drzavata, instituciite, duri i parlamentot, a i nromalno, zosto da ne opstruira koga na toj nacin prodolzuvajki ja agonijata, samo tie se bogaat bidejki ostanatite se neopuleni.

Eh Makedonijo, vedni glava, sabja ne ja sece, ama togas g'zot tie e natrten, pane se zali sto sekoj te opinja odzadi.

Do koga be lugje taka?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
ABC напиша:
A shto pravime so nekoj od 400 000 nevraboteni vo drzavava ili tie ne se luge,tie se posebna kategorija vo GETOTO,tie ne smeat ni voda da pijat od ceshmite vo "kvartot na belite".Pa za Finska i Shvedska do Belgrad patuvam i viza ne dobivam.Toa se extra troshoci,nervozi,maltretiranja,shikaniranja i shto ushte ne.Bi rekol deka sam se navede na moeto mislenje od temava deka nikakvi olesnuvanja na vizniot rezim ne se postignati so dogovorot za readmisija shto beshe taka "pompezno" najavuvan kako reshenie za GETOTO koga ti i nekolku drugi kako tebe bez problem si vadevte vizi za vo EU dosega pa ke prodolzite otsega.
Samoto ogranicuvanje na dvizenje deluva deprimiracki,apaticno i te ubiva vo start koga ke zamislish kakvi se omalovazuvanja morash da preziveesh za da patuvash kon nekoja odredena EU destinacija.Ni edna ambasada ne e dolzna da ti kaze zoshto ja odbila tvojata aplikacija za viza koja samo do pred 15 godini ne ti beshe potrebna.Sega mi zboruvash za nekakvi "bedni" 20 iljadi Makedonci koj dobivaat vizi bez problem iako ako razmislish kolku e toa problematicno i za niv kako i za tebe koga nemozesh da pojdesh na sakanoto mesto vo EU vo sekoj moment i vo sekoja prilika i ke se plashish da se vratish zatoa shto si go "precekoril" terminot za vrakanje i mozebi nikogash poveke nema da dobiesh viza.
И шо сеа? Треба да ми падне жал за ваквите самосожалувачки паразити?? Оние кои дома ништо добро не направиле освен јадење гомна за све, па мислат дека ќе направат нешто надвор?! Сешто!!! Тебе(општо зборам) ако толку ти се бега од државава бегај, и немој да си се вратил никогаш!

Патиш тука по некоја југоносталгија која смрдеше на крв уште 20 години пред да се распадне....

Кога младите мирно демонстрираа пред неколку месеци против шенгенот(И тоа не пред владата!) - КАДЕ БЕШЕ ТИ?!!?

Не ја окривувај владата за твојата неснаодливост! Не сме веќе во комунизам па владата тебе да ти води сметка дали те пуштиле да влезеш во некоја странска република или не! Дипломатскиот однос на државата е една работа, НО тебе да те одбијат за виза повеќекратно...Хммм...ќе да е нешто до тебе!

П.С. Не ја нарекувај твојата татковина „гето” бидејќи Македонија е најмалку тоа! Ама што да ти го кажувам тоа на тебе, ти и така сакаш да му ја дувнеш од тука....

П.П.С. Шведски конзулат во Македонија - ИМА!

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
[FONT=&quot]
ABC напиша:
Bez ogled na se,koga ja shetam Evropa razmisluvam kolku sme posuperiorni od golem broj Evropejci so koi kontaktiram.
Toa e еден голем проблем, тоа што многу македонци мислат како тебе, а тоа е дека „летаат во облаци” уверени дека се попаметни и посупериорни од многу европејци. Ко прво и да е точно тоа што го збориш ирелевантно е да се споредуваш со други, ко второ постои можност да не си имал можност да контактираш со доволен борј европејци да го востановиш тоа. Ко трето (извинете ми на изразување) ебати паметниот кој им помага на другите а само себе си неможе да си помогне. Ко четврто објективно и широко испитување покажа дека македоските деца во македонија покажаа тотално инфериорни резултати во донос на нивните способности и познавања кои треба да ги имаат на нивна возразт во споредба со останатите нивни врсници од европа (PISA испитување).
Ако навистина сакаш да допринесеш за подобрување за условите за живот, просперитет во нашата земја подобро е да го избришеш мотото „ја сум најпаметен” односно твојата варијанта: „ ние сме посупериорни од нив” како и мото „да му умре козата на комшијата„ односно да почнеш да си гледаш што се случува во твојот двор и да те интересира твојот двор а не дворот на комшијата. Овие две мота се склопен дел од погубниот менталитет со кој се здобива скоро секое македонско дете кога расте и тоа од неговите родители.
Кога овие мота ќе се заборават и ќе се смени нашиот менталитет, тогаш ќе можеме да почнема да се развиваме во други полиња, и се додека живее тој погубен менталитет неможеме сами да си помогнеме во никој случај.
Така со менување на тие мота ќе почнем многу повеќе самите да си се почитуваме а со тоа ќе почнат и другите да не почитуваат, тогаш нема да ја имаме оваа дискусија за визните регулативи.
А за невработените, прво не ка најдат работа и да почнуваат да заработуваат па за да имаат пари да се шетаат по европа, и НЕМОЈ да ми кажуваш дека државата треба да има најде работа, туку сами треба да си најдат работа.
[/FONT]

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ambasadata na Shvedska site vizni raboti gi predade vo Avstriska ambasada pa pokraj drugoto treba da se prevedat na Germanski i site dokumenti od Shvedski dokolku se saka da se aplicira shto enormno gi zgolemuva troshocite.
Za demonstraciite protiv shengenskiot vizen rezim bev eden od organizatorite iako spored brojot na ucesnicite vo site tie "potpevnuvanja" a nikako demonstracii zatoa shto nikoj od vladata ne si "go zanisha" za takvite "demonstracii".Vo YU nishto necineshe osven "bonitetot" na pasoshot se drugo beshe "komunisticko proseruvanje" i glumenje "bratstvo i jedinstvo".Zarem treba jas da bidam i "snaodliv" vo sopstvenata drzava za da mi gi ovozmozi osnovnite covekovi prava kako slobodno dvizenje na luge i stoka.Pa toa e osnovnata obvrska na edna vlada vo edna zemja i dokolku toa ne im go ovozmozi na sopstvenite gragani togash nema potreba od nea,a dokolku graganite na taa drzava gi nemaat tie pridobivki i slobodi togash taa drzava gi ima site karakteristiki na edno GETO i Makedonija e najmnogu toa barem do ovoj moment,pa samo ke se zalazuvame sebesi dokolku gi zatvorame ocite pred faktite shto site nas ne opkruzuvaat.
Jas ne sakam da ja "duvnam" ottuka tuku sakam da ziveam slobodno tuka i vo ovaa Makedonija no koga gi ispolnuvam dolznostite kon mojata tatkovina normalno e da ocekuvam i taa da ispolni barem eden mal del od obvrskite kon sopstvenite gragani barem vo delot na osnovnite covekovi prava za slobodno dvizenje na luge i stoka.Samo shto izgleda "stokata" vo ova GETO ima prednost barem koga treba da se dvizi slobodno.Zamisli eden vol od Makedonija moze mnogu ednostavno da zamine za Germanija na primer dodeka eden obicen covek komu drzavata ne moze da mu obezbedi rabota toa istoto nema da mu bide ovozmozeno i samo nemo posmatranje kako "Makedonskiot vol" ima poveke prava od Makedonskiot nevraboten graganin.
Dokolku toa za tebe e "ispravna" vladina politika togash voopshto ne treba i da diskutirame za takvi prashanja.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
ABC напиша:
Ambasadata na Shvedska site vizni raboti gi predade vo Avstriska ambasada pa pokraj drugoto treba da se prevedat na Germanski i site dokumenti od Shvedski dokolku se saka da se aplicira shto enormno gi zgolemuva troshocite.
Za demonstraciite protiv shengenskiot vizen rezim bev eden od organizatorite iako spored brojot na ucesnicite vo site tie "potpevnuvanja" a nikako demonstracii zatoa shto nikoj od vladata ne si "go zanisha" za takvite "demonstracii".Vo YU nishto necineshe osven "bonitetot" na pasoshot se drugo beshe "komunisticko proseruvanje" i glumenje "bratstvo i jedinstvo".Zarem treba jas da bidam i "snaodliv" vo sopstvenata drzava za da mi gi ovozmozi osnovnite covekovi prava kako slobodno dvizenje na luge i stoka.Pa toa e osnovnata obvrska na edna vlada vo edna zemja i dokolku toa ne im go ovozmozi na sopstvenite gragani togash nema potreba od nea,a dokolku graganite na taa drzava gi nemaat tie pridobivki i slobodi togash taa drzava gi ima site karakteristiki na edno GETO i Makedonija e najmnogu toa barem do ovoj moment,pa samo ke se zalazuvame sebesi dokolku gi zatvorame ocite pred faktite shto site nas ne opkruzuvaat.
Jas ne sakam da ja "duvnam" ottuka tuku sakam da ziveam slobodno tuka i vo ovaa Makedonija no koga gi ispolnuvam dolznostite kon mojata tatkovina normalno e da ocekuvam i taa da ispolni barem eden mal del od obvrskite kon sopstvenite gragani barem vo delot na osnovnite covekovi prava za slobodno dvizenje na luge i stoka.Samo shto izgleda "stokata" vo ova GETO ima prednost barem koga treba da se dvizi slobodno.Zamisli eden vol od Makedonija moze mnogu ednostavno da zamine za Germanija na primer dodeka eden obicen covek komu drzavata ne moze da mu obezbedi rabota toa istoto nema da mu bide ovozmozeno i samo nemo posmatranje kako "Makedonskiot vol" ima poveke prava od Makedonskiot nevraboten graganin.
Dokolku toa za tebe e "ispravna" vladina politika togash voopshto ne treba i da diskutirame za takvi prashanja.
Владата треба да го исполни она што го ветила, а тоа и го прави.

А тебе 15 години не ти сметаше што беше скроз на скорз затворен па сега кога почна да се работи на тоа отклонување, одеднаш ти текна...Одеднаш на сите ви текна дека треба да се оди напред, полека или побрзо....

А во капиталистичка земја - Државата не е онаа која ти дава работа...ОЛИГАРСИТЕ СЕ!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Bacillus gagous напиша:
[FONT=&quot]

Toa e еден голем проблем, тоа што многу македонци мислат како тебе, а тоа е дека „летаат во облаци” уверени дека се попаметни и посупериорни од многу европејци. Ко прво и да е точно тоа што го збориш ирелевантно е да се споредуваш со други, ко второ постои можност да не си имал можност да контактираш со доволен борј европејци да го востановиш тоа. Ко трето (извинете ми на изразување) ебати паметниот кој им помага на другите а само себе си неможе да си помогне. Ко четврто објективно и широко испитување покажа дека македоските деца во македонија покажаа тотално инфериорни резултати во донос на нивните способности и познавања кои треба да ги имаат на нивна возразт во споредба со останатите нивни врсници од европа (PISA испитување).
Ако навистина сакаш да допринесеш за подобрување за условите за живот, просперитет во нашата земја подобро е да го избришеш мотото „ја сум најпаметен” односно твојата варијанта: „ ние сме посупериорни од нив” како и мото „да му умре козата на комшијата„ односно да почнеш да си гледаш што се случува во твојот двор и да те интересира твојот двор а не дворот на комшијата. Овие две мота се склопен дел од погубниот менталитет со кој се здобива скоро секое македонско дете кога расте и тоа од неговите родители.
Кога овие мота ќе се заборават и ќе се смени нашиот менталитет, тогаш ќе можеме да почнема да се развиваме во други полиња, и се додека живее тој погубен менталитет неможеме сами да си помогнеме во никој случај.
Така со менување на тие мота ќе почнем многу повеќе самите да си се почитуваме а со тоа ќе почнат и другите да не почитуваат, тогаш нема да ја имаме оваа дискусија за визните регулативи.
А за невработените, прво не ка најдат работа и да почнуваат да заработуваат па за да имаат пари да се шетаат по европа, и НЕМОЈ да ми кажуваш дека државата треба да има најде работа, туку сами треба да си најдат работа.
[/FONT]
Da,rabotata si se naoga onaka na ulica si odish i gledash "caap" rabota i si pocnuvash da si ja rabotish,pa si zemash pari i si ja shetash EU.Abe vie se sheguvate ili imate "trening",sami da si najdele rabota bez nekoj da im obezbedi uslovi za toa,pa toa nikade vo svetot go nema,a osobeno go nema vo drzavi shto gi imaat site karakteristiki na edno GETO.Ovde batka si osuden da "ovenish" dodeka zemesh paricka za da preziveesh,ovde ne ti vredi ni Nikola Tesla da bidesh zoshto ke umresh od glad.Ova e Makedonija ako ne si znael i ovde nevrabotenosta e tolku golema kako nikade vo svetot od pricini shto rabotata ne moze da se najde na ulica i Makedoncite epten redko ja gubat za nevrabotenite da ja pronajdat onaka "izgubena" na ulica.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
ABC напиша:
Da,rabotata si se naoga onaka na ulica si odish i gledash "caap" rabota i si pocnuvash da si ja rabotish,pa si zemash pari i si ja shetash EU.Abe vie se sheguvate ili imate "trening",sami da si najdele rabota bez nekoj da im obezbedi uslovi za toa,pa toa nikade vo svetot go nema,a osobeno go nema vo drzavi shto gi imaat site karakteristiki na edno GETO.Ovde batka si osuden da "ovenish" dodeka zemesh paricka za da preziveesh,ovde ne ti vredi ni Nikola Tesla da bidesh zoshto ke umresh od glad.Ova e Makedonija ako ne si znael i ovde nevrabotenosta e tolku golema kako nikade vo svetot od pricini shto rabotata ne moze da se najde na ulica i Makedoncite epten redko ja gubat za nevrabotenite da ja pronajdat onaka "izgubena" na ulica.
Тоа е така поради паразитите како тебе...:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
TpH_Bo_OkO напиша:
Владата треба да го исполни она што го ветила, а тоа и го прави.

А тебе 15 години не ти сметаше што беше скроз на скорз затворен па сега кога почна да се работи на тоа отклонување, одеднаш ти текна...Одеднаш на сите ви текна дека треба да се оди напред, полека или побрзо....

А во капиталистичка земја - Државата не е онаа која ти дава работа...ОЛИГАРСИТЕ СЕ!
Ne be batka,mene 15 godini samo toa mi smeta i nishto drugo vo drzavava,znam kako e vo kapitalistickite zemji,vprocem i Makedonija e edna od niv neli?Samo problem e toa shto ni edna vlada vo ovaa drzava ne posveti dovolno vnimanie da se izbori za osloboduvanje od GETOTO so shto ke se reshat site problemi vo ova malo drzavce.Ke povtoram po kojznae koj pat deka nam na Makedoncite ne ni treba ni NATO ni EU nam ni treba sloboda na dvizenje,nie sme pecalbari po zanaet,a najlosho e eden "pecalbar" da go pritisnesh da nemoze da zamine na pecalba.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
ABC напиша:
nie sme pecalbari po zanaet,a najlosho e eden "pecalbar" da go pritisnesh da nemoze da zamine na pecalba.
Батка, може ти си печалбар по занает, македонците не се....Точно од тоа што бегаат „печалбарите“ земјата ни ја ебат, оние кои си ја сакаат нивната и работат да успеат во нивната земја, и ти ја граба онаа која што си ја имал ти, ама си ја оставил затоа што си сакал да им носиш колички со малтер за градење на облакодерите на оние кои до вчера не се бањаа воопшто и што не се бришеа после нужда а јадењето од памтивек го јадат со раце....Наздравје!

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ABC напиша:
Па јас ваков романтичар ко тебе одамна не сум видел. Ај дојди во германија и прашај дали државата им наоѓа работа на невработените, не невработените тука во германија се пријавуваат како невработени за да можат да си ја добијат социјалната помож што им следува а државното биро за вработување ни од далеку не вработува толку луѓе колку што невработените сами си наоѓаат работа, и работат многу душа им излегува од работа, во денот имаат време кога ќе се вратат дома во 6 попладне да ручаат евентуално со фамилијата, да погледаат 2 саати телевизија и да легна т да се одморат бидејќи наредниот ден треба да се во 8 или во 9 на работа.
А ти тука кај нас во земја со катастрофална економија си фантазираш дека државата ќе ти најде работа која соодветствува на твојата професионална квалификација и дека ќе работиш од 8 до 2 и ќе живееш лагодно, е нема неможе тоа во ова капиталистичко општество.

Р.Ѕ. Никола тесла умрел гладен просејќи за храна, без каква и да било почит кон неговата личност. И да те потсетам дека тоа е во САД финансиски најмоќната држава.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Bacillus gagous напиша:
Р.Ѕ. Никола тесла умрел гладен просејќи за храна, без каква и да било почит кон неговата личност. И да те потсетам дека тоа е во САД финансиски најмоќната држава.
И тоа поради еврејските големопоседницикои го раководеле бакарот...затоа што Никола Тесла измислил БЕЗЖИЧЕН ПРЕНОС НА СТРУЈА!!!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
ABC напиша:
nie sme pecalbari po zanaet,a najlosho e eden "pecalbar" da go pritisnesh da nemoze da zamine na pecalba.
Не ми е јасно од кога печалбата стана занет. Да не е обратно? Занаетот ти дозволува да печалиш а не спротивно. И нејсе, да не ја читаше премногу “Парите се отепувачка“? Не ќе ме чуди да ти е омилена драма... :raz:

ABC напиша:
7

Не бе батка :

SWEDEN

Embassy of the Kingdom of Sweden
8 Udarna Brigada 2
1000 Skopje

telephone:
+389 2 3297 880 - 9
fax:
+389 2 3112 065
e-mail: ambassaden.skopje@foreign.ministry.se
sidask@mt.net.mk (development co-operation)
Opening Hours:
Monday-Friday 08.00 - 16.30
Coonsular Section:
Monday-Thursday 09:00 - 12:00
National Holiday: National Day, June 6

Her Excellency Mrs. Ulrika Cronenberg-Mossberg (24 August, 2005)
Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary
Mr. Mathias Mossberg

Mrs. Ulrika Lindberg-Labašauskas, m. Counsellor, Head of Development
Co-operation (29/6/2004)

Mr. Sven Nylander, Counsellor, Political & Economic Affairs (14/11/06)

Mr.Daniel López, 2nd Secretary, Immigration (01/08/06)

Информации од прва рака : шведската амбасада сеуште издава визи и нема ниту на Австрија ниту на Унгарија предадено акредитиви за издавање на Шведска виза. Може лесно и без никакви други формалности освен вообичаените да ја добиеш кога сакаш. :wink:

Птичји Грип

Без влакна на јазикот!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
770
Поени од реакции
9
Ништо не сме добиле. Ништо нема ни да добиеме. Се според заслуга. Да бидеме во НАТО, да сме во Шенген зоната, да бидеме Европска полноправна членка, да имаме платежно средство Евро, значи сме заслужиле. Кога ќе можам да патувам слободно тогаш ќе бидам среќен.
До тогаш да не се радуваме на квази успеси. Да работиме заедно на темата.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Aj ne zaebaajte, ABC si e vo pravo. Malku trapavo objasnuva....,no vo pravo e ....
Ne dupat kako narod od kade sakaat i kako sakaat...
Inaku , apropo siromastijata kako pricina...denes citam u toa Kapital-ot , kako Makedonija e predmet na observacija na finansiski experti i institucii sirum svetot. Ne im e jasni kako toa guvernerot na NBM ima "slatka zadaca" da go spasuva denarot od revalvacija...t.e. kako dobar "potencijalen " Evropeec go spasuva Evroto od devalvacija vo odnos na Denarot...negovoto Velicestvo Denar :):)!!!
Taka da celata ovaa papazjanija so vizite e samo obid da se spasi Evropa od Makedonskata Finansiska genijalnost koja ke ja konzumira za pojadok....., ako uspee da i se upika...:)...
Segata na strana decki i Makedonski biznismeni "slobodni ko ptica", ko narod ne dupat kako sakaat i kako sto veli eden moj prijatel :pri toa baraat i vozviseno da im se pee ( ili poigra nekoe oro ???)...:)

Птичји Грип

Без влакна на јазикот!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
770
Поени од реакции
9
concrete напиша:
Ne dupat kako narod od kade sakaat i kako sakaat...
Немој. Сами сме си криви. Која држава транзицира 17 години до сеа ...and counting...
concrete напиша:
Makedonija e predmet na observacija na finansiski experti i institucii sirum svetot.
Точно, а како не би била кога никој од нас никогаш јавно не работел за Македонија туку секој работи во интерес на сопствена штета.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom