Македонија доби визни олеснувања од ЕУ

Статус
Затворена за нови мислења.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
алелуја....не добивме тоа што навистина го заслужуваме (целосно укинување на визите)...ама според мене барем можеме да се тешиме со визно олеснување. А за целосно укинување на визите можеби има и проблем во нас, затоа што треба малку повеќе да поработиме а после да бараме да се случи тоа.нели?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Postojano se prasuvam , a sto toa uste treba da porabotime ?????
Eve i skapo plateniot sistem za starwars pasosi raboti ko Vatova parna masina, a platen e ko za od Sveti Petar jajcata kajgana....., bombasto najavuvaniot prostor vo zgradata na TV izgleda kako preselen od nekoja Pakistanska vukojebina.....sto vsusnost toa navistina treba da porabotime ?????
Makedonija se poveke mi lici na zastarena masinerija , koja nitu se odrzuva, nitu se obnovuva, ostavena e da skripi i vrti dodeka ne doodi i ne zastane...., a site se pravat naudreni i si baraat care...sekoj za sebe...
Pak za pasosite...nemam drug izvor, gi gledam fotografiite vo vesnici....pa takvo nivo na tehnologija , barem delot za akvizicija,se kupuva na kilo vo prodavnici za "napravi sam" :):)!!!
Pa toa be trebase , posle tolku pripremi i trosoci...da raboti ko atomski casovnik, a ne da se "rasipuva" zaradi neobucenosta na operatorite :):)!!!

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Logistik напиша:
Ovie vizi si imat standartna cena ot 30 evra i sa samo za 3 meseca.Posle si otivash po standartna procedura v saotvetnata drzava da si barash viza za godina ili 2.Samo za prevod i legalizacija ke potroshish mnogo pari.Inache uspeh i po ot rano pochni da si podgotvjash dokumentite.

P.P V koja strana mislish da studirash ako ne e tajna?
Нема врска тоа мене само првиот пат ми бараа 20 евра за продолжување на визата за две години, и потврда дека сум запишан на универзитетот тука во германија.

Него сега едвај чекам да се најде некој јунак да ги испроба олеснувањата и да ми дојде на кафе или пиво.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
Bacillus gagous напиша:
Нема врска тоа мене само првиот пат ми бараа 20 евра за продолжување на визата за две години, и потврда дека сум запишан на универзитетот тука во германија.

Него сега едвај чекам да се најде некој јунак да ги испроба олеснувањата и да ми дојде на кафе или пиво.
Az isto sam v Germanija i pri men e bilo kako sam go napisal po gore.Vse edno-dali sa 20,30 ili 0 evra,znesh deka ova e naj malkija problem.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Оти мене ништо не ми бараат во Францијава? Само еден куп документи и за 20 дена добивам resident card... :raz:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
абе тоа за престојна виза не важи само за нас, туку и за сите што не се од ЕУ, така да за тоа нема што да се буниме (кога ќе не примат во ЕУ ќе се реши и тој проблем) ама виза за да може човек да се прошета е многу важна работа, освен тоа им создава многу можности студентите да се запознаат и да стапат во контакт за да поминат семестар-два во некои од поразвиените земји со што би си ги продлабочиле своите знаења како и спообност за работење во странска околина, освен тоа културите повеќе ќе зближат со што ќе може поубаво да иде комуникацијата со остантатите европски народи, со други зборови да се избегне гетоизирање на балканот.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Ако има институција да ги прими - нема никој да им забрани да поминат семестар или два во било која земја на ЕУ. Да не земам да зборам оти ако има некој којшто е најдобро пласиран за Европските програми за размена - сигурно сум јас и тие чиешто секојдневие го делам. 2004 година предложив на УКИМ да стапат во контакт со Еразмус-Мундус конзорциум со Универзитети од Италија, Франција, Г.Б., Португалија и Ирска. Луѓето беа во македонија цел месец чекајќи НЕКОЈ да се свести дека е добро за него. Никој не се свести и како да дојдоа на одмор...

Не е до визните системи проблемот - до нашите институции е. Филолошки ми даде до знаење дека ”сака пари”. Катедра за англиски и романистика не се ни помрднаа со газот (беа инертни и преокупирани дали Струшкиот фестивал да се одржи во Охрид или Струга). Министерот (Положани), беше на сунет и не можеше да ”отсуствува”. Е па сеа ти види дали Европа е таа што блокира или Македонија самата себе си се блокира од нефункционирање на системот.

Толку имав да кажам и ме мрзи да ги повторувам истите муабети на секоја различна тема. А вие како милувате :toe:

П.С. Помогни си самиот за и јас да ти помогнам, нели :wink:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Se dosega ne ni znaev deka lugeto od eden narod EU gi deli na "kategorii".Pa ovoj dogovor treba da se najde pred sudot vo Strazbur itoa itno i neodlozno zatoa shto so samata kategorizacija mislam deka se povredeni osnovnite covekovi prava i se pravi svesna diskriminacija vrz Makedoncite.Mozebi sega koga ke aplicirame za viza ke gledaat dali sme so potemen ili posvetol ten so shto bi ni izvrshile kategorizacija vo koja grupa na prioritet da bideme staveni.
Ova se krshi so zalozbite na EU za deklarativna ednakvost na site luge bez razlika na pol,rasa,religija ili edukacija so shto grubo se povreduvaat osnovnite principi na Helsinshkata deklaracija prifatena i potpishana od istata taa EU.
Zatoa treba vednash i masovno Makedonskite gragani da ispratat tuzbi i predstavki vo Sudot za covekovi prava vo Strazbur pred da bide parafiran i staven vo sila "famozniot" dogovor za ukinuvanje na vizniot rezim,a Makedonskata vlada da im pomogne na svoite gragani vo sostavuvanje i isprakanje na tuzbite vo spomenatiot Strzburshki sud.
Spored najnovite informacii pak so "parafiranjeto" na dogovorot za "osloboduvanje" od vizniot rezim za GETOTO Makedonija ushte poveke se "zaostruvaat" uslovite i se oteznuva izlezot od samoto GETO posebno za "robovite" Makedonci koj se bez rabota.Znaci namesto olesnuvanje,dobivme oteznuvanje za izlez od GETOTO.Podobro vladata vednash da gi prekine "pregovorite" so EU zatoa shto moze da se sluci na krajot od "pregovorite" -pile da ne moze da preleta- od GETOTO nareceno F.Y.R.O. Makedonija:

-Невработените граѓани повеќе не можат ниту туристички да патуваат во Грција со групна виза, ниту пак можат да извадат поединечна. Туристичките агенции пред еден месец добиле известување од грчката амбасада дека граѓаните што аплицираат за групна виза, меѓу другите документи, задолжително мора да приложат и обрасци М1 и М2 со што ќе докажат дека се во редовен работен однос. Оние што немаат таков документ, не добиваат виза.
Досега за вадење групна туристичка виза беа потребни пасош, здравствена книшка и сини картони. За вадењето посредуваа туристичките агенции, кои без проблеми вадеа групна виза за еден влез во земјата за лицата што уплатиле аранжмани. Единствениот услов беше тие што имаат таква виза заеднички да влезат и да излезат од Грција.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Мене уште повеќе ме чуди од каде Грците ја извадија таа ”групна виза” кога тоа нешто не постои во типовите на визи наведени на страната на ЕУ. Визата е документ којшто му овозможува на поединец да патува... :raz:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Не е само кај грците Маце...скоро сите ја имаат истата...зборам за шарлатанските земји што се членки на ЕУ...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не ми се верува : сега гледав на europa.eu.com :wink:

Нејсе, има посебна страна за Европските визи (http://www.eurovisa.info) а еве и документ за барање на шенген виза во којшто јасно стои дека една виза е за еден човек (рубрика 42 од документот). А ако решиле грците да имаат групен секс, не ме чуди : они се перверзни :pov:

Иначе, тоа што може да се направи е да и се стегне тужба на Грција во Европскиот суд за човекови бидејќи не го почитува Шенген-договорот.

За тие што имаат шенген визи, еве ви карта каде се можете да патувате :

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Да не знае некој за Шведска дали ќе е лесно за визи? :)

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Zevsus напиша:
Mnogu bitna rabota zavrsile...
Vizniot rezim smeta vo sekoja edna oblast,dejnost...se oteznuva!
Pozdravi za zavrsenata rabota...
Naredno ocekuvam celosno trganje na vizniot rezim...
A posle toa ke im pluknam megju oci na site sto se otkazaa od samite sebe si i nivnite familii za eden bugarski pasosh!
Vizniot rezim ke si ostane uste dolgo vreme. Viznite olesnuvanja za navedenite kategorii vo "sloboden prevod" go sfakjam edinstveno vo stil "dosega tesko ili nikako ne dobivaa vizi, a odsega posle ako gi izdrzat maltretiranjata i ponizuvanjata ke imaat sansi da gi dobijat.
-Dali navistina mislat deka drzava so naselenie od neceli 2,5 milioni ziteli moze da im gi zagrozi interesite ako slobodno nejzinite gragjani patuvaat vo zemjite na EU?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom