Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Додека Македонците се залагат за соживот, провокациите од другата страна не престануваат.
Во мода им стана на сите млади Албански рапери од Скопјево да прават песни Анти Македонија ;)
Затоа нека не се лаже да излезе накај Центар во Скопје, туку нека седи во гетото, ако го препознае некој од македонскиве навивачи во град, нека си закаже предвреме слободен кревет на Трауматологија.Така и тој од Канада се правеше фраер, испеа песна против црквата на Кале, кога го фатија иселенициве го направија бумбар.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
Пиратик, за многу работи си во право и тоа е реалноста до некаде. Штета е што повеќето верници се “изгубени во преводот“ и религијата ја користат па и чувствуваат како нешто преку кое некому ќе докажат дека е грешен и притоа не гледаат колку истите грешат. Уште повеќе гледаме и дека религијата денес како да станува дел од модата, дел од групите кои се делат на вакви и такви, на добри и лоши, на модерни и глупи, оние ки се од град и оние кои се од планина.... На форумов можеш да се изначиташ ама баш се, разни навреди од сите страни, надмудрувања и докажување дека другиот, поинаквиот е во право, но најретко може да прочиташ самокритични коментари. Јас сум муслиман и никогаш не се декларирам поинаку од тоа т.e модерен, немодерен, атеист, секуларист. Она што го сакам во мојата религија и кое ме тера да верувам така како што верувам,е тоа што во неа можам да најдам многу нешта кои се дел од реалноста, дел од секојдневието и социјалниот живот. Исламот покрај многуте работи учи и на тоа како да се справуваме со одредени појави и понекогаш дава некои решенија кои за некого се, а пак за некого не се прифатливи. Истото важи и за другите религии, и сите понекогаш нудат добри решенија а понекогаш не се во согласност со она на кое ние сме навикнати и сакаме да го правиме, без оглед дали тоа е исправно или не( впрочем за тоа одлучува некој поголем од нас нели?). За жал има многу верници муслимани кои ненамерно а има и мал број кои намерно ја злоупотребуваат религијата и јас таквите не ги сметам за вистински претставници на мојата религија, Исламот. Знам што за мене значи Мухамед а.с но знам и за другите пророци па и за Иса а.с - Исус и верувај дека многу знам за она што тој го проповедаше. Сепак доколку вие барем малку реално погледнете низ форумов, какви се христијани има, ќе видите дека ни тие не се ништо подобри од оние “мои муслимани„. Тука има многу малку христијани кои ќе му го свртат другиот образ на оној кој ке им удри шамар на едниот( побрзо ке удрат бокс или ќе извадат нож одколку да простат). Тука тие таканаречени верници повикуваат на војни, на радикални работи и подгреваат верски и меѓуетнички тензии. Има и еден куп христијани кои забораваат да си ја тргнат гредата од своето око а им смета сламата во тугото. Поради ова сакам да те уверам( иако сметам дека и ти самиот го чувствуваш тоа) дека радикализмот не е само кај лугето кои носат куси пантолончиња. Истиот го има насекаде околу нас. Радикализмот не произлегува од религиите, тој произлегува од незнаењето. Радикализмот не е дел само од една култура, за зал него го има насекаде. За ова денес барем постојат многу многу снимки по интернет, и секј може да ти најде иљадници видео записи како оџи и попови испраќаат војници кои покасно одат да колат невини луѓе. Тоа е нашата реалност која треба да се трудиме да ја измениме, а тоа од нас го бара бог ако веруваме во него. И како и да го нарекуваме, дали Аллах или Исус или Јехве, тој од нас бара да се сакаме и да сме заедно па макар и да не веруваме на ист начин. Зарем човек може да биде толку глуп и да помисли дека бог сака да има ексклузивен начин на молење кон него, екслузивен начин на празнување и сл. Тој знае зошто не создаде толку различни и сигурен сум дека сите ние на свој начин сме во право. Сепак најблиску до вистната се оние кои веруваат без да мразат, без да делат по етничка и верска припадност. А оние кои убиваат деца, кои кршат гробови, кои мислат дека со изградби на џамии и цркви ќе купат поубаво место во рајот, тие се во тешка заблуда. Па денес најмногу пари за тие објекти се даваат од најголемите арамии- бизнисмени,а народот( чии пари најчесто се трошат од таквите) слеп и прост само гледа црквата и џамијата да биде што поголема и што полуксузна, небаре во нив ќе одат на кафе и масажа. Поздрав

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Стинг, те сфаќам што сакаш да кажеш и до некаде си во право, радикализмот се појавува како резултат на недоволно знаење, недоволна информираност и слабо познавање на работите и за жал радикални луѓе постојат во сите нации и религии, никаде не напишав дека радикални се единствено само лицата со куси пантолончиња и долги бради, напротив костумосаните, дотераните, уфирцаните и голобрадите можат да бидат, а најчесто и се далеку поопасни !
Знаеш како викаат старите: куче што лае, не каса, пази се од тоа куче што ќути !

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
? Сега Турчин си или Македонец-муслиман? Како тоа дедо ти дошол со Турците? Ова е нова теза на жителите од Центар-Жупа или Пласница со која преку ноќ станаа Турци. Тоа што не знаат да гукнат збор на турски тоа нема врска ќе научат, верата им ја научија сега на ред е јазикот.
ne go vadi samo ovoj del za da ne izgleda kako bez kontekst zatoa sto mu objasvev na clenot da ne znaci deka verata sme ja smenale zaradi pari
--- надополнето: 23 април 2012 во 23:22 ---
Епа јас прашувам дали си Торбеш бидејќи така муслиманите се нарекуваат во Македонија. Тоа го кажа Фијат Цановски. Инаку за мене Торбеш е навредлив збор и не сакам да го изговарам, и пробувам да го избегнувам, како што не сакам да изговарам Албанци за Албанците. Инаку најчесто наместо овој збор викам Македонци-муслимани кога правам муабет со луѓе за вакви теми.
kako da objasnam deka ne mi e bitna nacijata i voopsto vo ovoj kratok zivot so go imam ne me zasegalo nacionalnost me zasega samo verata i kako izgledam so taa vera vo ocite na drugite ludze i voopsto ne mi e bitno kako tie ke me narecat dali torbes makedonec musliman albanec itn...
--- надополнето: 23 април 2012 во 23:25 ---
делото на еден човек неможе да биде пресудно за цела нација. - делата на мнозинството се пресудни за одлука - ако почнувам да ти набројувам колку зло имаме претрпено од етничките албанци кај нас малце ке ми биде цела страна за да се изјаснам. ме сваќаш што сакам да ти кажам?

и ако си македонец муслиман како што се изразуваш ме интересира?
--- надополнето: 23 април 2012 во 07:28 ---
п.с рботава испаѓа дека во македонија живее секаков народ освен македонци.
objasnav za ovaa rabota pogore za nacionalnosta da ne stanam dosaden so povtoruvanje

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Додека Македонците се залагат за соживот, провокациите од другата страна не престануваат.
Во мода им стана на сите млади Албански рапери од Скопјево да прават песни Анти Македонија ;)
Му напраив знаменце за ширење тероризам и омраза на расна основа. :pos:

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Нели муслиманската вера забранува влегување во црква. А како тогаш влегуват во црква крадат и кршат. Нели они беа големи верници кој ги следеле и почитувале правилата кој ги укажувала муслиманската вера.
neli vo hristijanstvoto nema maskembali i karnevali i toa deka se tie paganski praznici a vevcani imase znaci nekoi raboti nemaat smisla svajkas? i na muslimanite ne mu e zabraneto da vleguvaat vo crkva ? zabraneto im e da veruvaat so taa crkva uci a normalno tie stom otidoa da kradat nema da ucat od biblijata

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
убаво размислување од професор Мирољуб Петрович во врска со војните меѓу народите на овие простори(поточно за војната во осна каде спред него се убивал братски народ и тоа успешно подбуцнуван од страна),најповеќе ми остави впечаток за мислењето дека војната на тие простори била водена за подобра иднина и живот,а се случи спротивното и се живее многу полошо отколку пред војните во екс-Југославија........говорот на разумот и свеста......

добра порака за нашите етнички групи во оваа држава,ни треба економски развој и просперитет,ЕУ е најмалку 150 години пред нас,а нас успешно некој не кочи и успорува овие 20тина години,само никако да ни текни во меѓувреме......

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Vsusnost tie muslimani ne ja imaat svateno poentata na islamot

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
kako da objasnam deka ne mi e bitna nacijata i voopsto vo ovoj kratok zivot so go imam ne me zasegalo nacionalnost me zasega samo verata i kako izgledam so taa vera vo ocite na drugite ludze i voopsto ne mi e bitno kako tie ke me narecat dali torbes makedonec musliman albanec itn...
--- надополнето: 23 април 2012 во 23:25 ---
Ти изгледа не ме разбираш, муслиманите во Македонија ги нарекуваат Торбеши, така Фијат го кажа тоа, мора да имаш некоја националност, значи верата е националност сопред тебе. Ова ми личи како Бошњаците за време на Југославија, според националноста беа муслимани. Не го рабирам ова.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.360
Поени од реакции
47.113
Oвој Груби денес као демек повика на смирување на страстите на етнички план па затоа и ќе ги повлече приговорите до судот кој бил исполитизиран а истовремено зборува за неговата голема победа на Кале каде тепаше деца - македонци ...

:facepalm:

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.360
Поени од реакции
47.113
80% беа деца, односно под 20ка, ама на ваков начин не се смируваат етничките односи што наводно и му било цел, напротив, дополнително се разгоруваат, чим ко епилог спомнува некаква голема победа. :eek:

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Oвој Груби денес као демек повика на смирување на страстите на етнички план па затоа и ќе ги повлече приговорите до судот кој бил исполитизиран а истовремено зборува за неговата голема победа на Кале каде тепаше деца - македонци ...

:facepalm:
хахахаххахахахах кога кажа победа сум се прснал од смеење и тоа на цел глас. Каква победа, 600 вехабисти, УЧК-и и еден дел Шверцери над 18 години се тепаат со 150 души од кои 90 посто беа малолетници. А што е најинтересно, ај кај децава Македонци имаше повредени штое нормално, ама имаше и кај Албанците повредени. Ова ме потсеќа на тепачката во Нерези кога исто беа дојдени бандити и вехабисти и тоа во 3 пати поглем број од Комитите, плус вооружени со дрва, секири и остали арсенал и пак имаше повредени од нивна страна. Плус иако вооружени со дрва и секири пак им се плашеа на Комитите дасе тепаат. хахахахахах чудно.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
хахахаххахахахах кога кажа победа сум се прснал од смеење и тоа на цел глас. Каква победа, 600 вехабисти, УЧК-и и еден дел Шверцери над 18 години се тепаат со 150 души од кои 90 посто беа малолетници. А што е најинтересно, ај кај децава Македонци имаше повредени штое нормално, ама имаше и кај Албанците повредени.
Shto baraa maloletnici? Ja osven na niv, i doma na roditelite ke im odev po 2-3 shamari, zarem voopshto ne gi boli za svoite deca? Taka mislea tie, ke gi plashime so navivachki pesni :D ah be, sigurno si jadel nekoj kamen + pendrek toj den i ti :)

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Shto baraa maloletnici? Ja osven na niv, i doma na roditelite ke im odev po 2-3 shamari, zarem voopshto ne gi boli za svoite deca? Taka mislea tie, ke gi plashime so navivachki pesni :D ah be, sigurno si jadel nekoj kamen + pendrek toj den i ti :)
Кога сум јадел пендрак и камен и на кој ден мислиш?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom