Логоа од Македонски фудбалски клубови

Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.775
Поени од реакции
23

ФК Драчево-оформени 2003 и ФК Зрновка од Зрновци, мислам дека беа оформени 1952
ovoj od zrnovka e amblemov e zaebancija, t.e. e napraven od nekoi rusi koj si igraat nekojsi virtuelen fudbal na net i sto igral so zrnovka nemal amblem i go zel logot na opstinata i si dopisal ova. znaci ovoj ne e vitinski amblem.

ovoj od dracevo kako sto mi kaza gizh ne e oficijalen i e zemen od nekoja ekipa tampa bej ili koj znae kako bese.

Член од
12 септември 2009
Мислења
71
Поени од реакции
5
ovoj od zrnovka e amblemov e zaebancija, t.e. e napraven od nekoi rusi koj si igraat nekojsi virtuelen fudbal na net i sto igral so zrnovka nemal amblem i go zel logot na opstinata i si dopisal ova. znaci ovoj ne e vitinski amblem.

ovoj od dracevo kako sto mi kaza gizh ne e oficijalen i e zemen od nekoja ekipa tampa bej ili koj znae kako bese.
Точно, еве го амблемот на Tampa Bay Mutiny, клуб од MLS лигата од основањето во 1996 до 2001.

А за другиот амблем на Зрновка, земен е од еден руски сајт на кој што листаат секакви глупости од имиња и грбови (ФК Аеродром Скопје, ФК Бутел Пирава, ФК Вошка Охрид, ФК Светлостанд Св.Николе, ФК Југохром Крани и останати идиотштини)... луѓето си симулираат лига и ако им фали амблем си го цртаат. Еве освен Зрновка што останато нацртале:

deko82

Македонец
Член од
7 септември 2009
Мислења
115
Поени од реакции
4

epa ajde najdi gi oficijalnite amblemi , od zrnovka e grbot na opstinata , a od dracevo neznam

Член од
12 септември 2009
Мислења
71
Поени од реакции
5
Глупаво е да се користи само грбот на општината. Тоа го правеле порано англиските екипи кои за грб го ставале грбот на градот, меѓутоа во поново време таа традиција забрзано се отстранува, пред се поради тоа што клубот неможе да го регистрира таквиот грб како заштитена марка, и од тоа да прави пари... Знам, во случајот со Зрновка претходно кажаново прави многу малку логика :kez:, ама сепак мислам дека не е потребно многу (ако не и ич) труд да се направи оригинален, нов грб за еден фудбалски клуб.

А дали ќе ги најдеме правите грбови? Ако имаат официјален грб, кога-тогаш ќе ги најдеме... ако не, здравје, они губат.

deko82

Македонец
Член од
7 септември 2009
Мислења
115
Поени од реакции
4
alex daj objavi nekoj od amblemite sto gi nema do sega

Член од
12 септември 2009
Мислења
71
Поени од реакции
5
deko82 ја примив пораката, биди малце стрплив :wink:

ФК Единство Скопје

(Наводно) формиран 1919 година, играа на стадионот во Чаир, последен пат пред 3-4 сезони, во градска лига.

ФК Лепенец Бардовци

Формиран 1964 година, играа во бараж за втора лига.

МФК Демир Хисар

има играно во втора лига во 1998/99. Некои ми рекоа дека најверојатно не е овој клуб тој што бил второлигаш туку ФК Демир Хисар, ама од следнава екипна фотографија се гледа дека клупските бои на тогашниот второлигаш се исти како боите на логово.

Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.775
Поени од реакции
23
deko82 ја примив пораката, биди малце стрплив :wink:

ФК Единство Скопје

(Наводно) формиран 1919 година, играа на стадионот во Чаир, последен пат пред 3-4 сезони, во градска лига.
еве уште некои клубови што им пишува дека се формирани 1919.

ФК Малеш - Берово

ФК Гостивар

ФК Преспа - Ресен

ФК Љуботен - Тетово

сепак љуботен е најстар (постоечки) клуб, бидејќи клубот е навистина тогаш формиран (според нивната монографија), а првата топка во тетово е донесена неколку години претходно. другиве клубови веројатно како година за основање ја земаат годината кога е донесена првата топка во градот од каде што потекнуваат.

Член од
12 септември 2009
Мислења
71
Поени од реакции
5
ФК Гоце Делчев Скопско Поле

Оформен 1968, стандарден третолигаш, има играно и под името ФК Кукуш.

Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.775
Поени од реакции
23
еве амблем од ФК Илинден - нас. Илинден, Скопје

Член од
12 септември 2009
Мислења
71
Поени од реакции
5
ФК Младина Триангла, кај Маџари. Формиран 1976 година.

Играа мислам во бараж за втора лига. Еден од најнепознатите фудбалски клубови од Скопје. Играа и под имињата Младина 76, Младина Кенди...

Член од
2 јули 2007
Мислења
465
Поени од реакции
39
И кај нас не се јасни многу работи, и се е оставено на нас, последните мохиканци на кои им е грижа за макфудбалот.
За Гостивар, клубот е оформен со фузија на ФК Маврово и ФК Силика, а тоа било негде околу 1978 година. А можно е Маврово да бил формиран во 1919 година.
ФК Охрид е формиран во 1946 година со фузија на 4 охридски клуба, ФК Охридски Бранови, ФК Југославија и уште два клуба, не ги знам по име, гарант еден од нив бил оформен во 1921 година, како што стои на логото на клубот.
ФК Слога Југомагнат според логото е оформен во 1927 година, т.е. таа година е оформен ФК Зафер. Во 1947 година со фузија на четири скопски клуба настанува денешна Слога. ФК Зафер, ФК Пролетер од Маџир Маало оформен 1941, ФК Единство и ФК Љуботен. 1948 година ФК Единство повторно ќе си се оформи, а како што кажа alegizh клубот постоеше до пред некое време.
ФК Вардар од Топана е оформен 1919 година, а него наследник е ФК Единство, по војната имињата на многу клубови им се сменети со имиња кои имаат работнички предзнак, па така и тетовски Љуботен ќе се вика Пролетер. Зашто во меѓувреме со фузија на ФК Македонија од Скопје и ФК Победа од Скопје(прв наш прволигаш во екс-ју) во 1947 година настанува денешен ФК Вардар, тој Вардар од Топана повторно продолжил со името ФК Единство, зашто Вардар веќе било зафатено.
Во ФК Единство својата кариера ја има почнато Методија Спасовски.

Член од
12 септември 2009
Мислења
71
Поени од реакции
5
Toа со 1919 ни задава многу главоболки :zid:

Вардар Топаана е формиран 1924 година. Тој Вардар што е формиран во 1919 е друг клуб, кога играчи од тогашен Напредок (поточно Напредак, нели) се издвоиле од клубот. Следната година, овој Вардар го менува името во Балкан (треба да се провери дали има врска со скорашен Балкан), но за кратко време, бидејќи на 20 март 1921 година го менува повторно името во Скопски Спорт Клуб (ССК).

Ова што го зборам е всушност една гранка од историјата на сегашен ФК Вардар. Комплетно ќе се осврнам на ова подоцна, бидејќи дојдов до 99% точност на текот на формирање и фузирање на скопските клубови. Сега само ќе наговестам дека најверојатно Вардар, Работнички, Балкан, Единство и Славија (Пржино) влечат корени од иста историја :pos2:

На крајот, поради гореспоменатото, ФК Единство немал за право да стави година на основање 1919, дури и ако се смета за наследник на Вардар Топаана :)

Зашто во меѓувреме со фузија на ФК Македонија од Скопје и ФК Победа од Скопје(прв наш прволигаш во екс-ју) во 1947 година настанува денешен ФК Вардар, тој Вардар од Топана повторно продолжил со името ФК Единство, зашто Вардар веќе било зафатено.
Во првото послевоено првенство на Македонија, во Групата А играат Македонија, Победа, Работнички, Единство и Шар од (Тетово).

Значи, името Вардар не било „моментално зафатено“. Тоа не држи вода :ne: :icon_surp

Едно прашање во врска со Металург. Клубот е формиран 1964 година, ама дали е истиот со ФК Металец? Некој ми има кажано дури и дека МИК (сега Скопје) и Металург биле ист клуб... ај ова разјаснете ми го. Кој клуб бил Металец.

А исто ме интересира и за другите скопски клубови од 50тите и 60тите, како Графичар, Милиционер, Пролетер, Славија (дали е ист со денешна Славија Пржино)...

Член од
2 јули 2007
Мислења
465
Поени од реакции
39
Друго ми е зборот, дека клубовите биле принуди да ги менуваат имињата, денешен ОФК Београд е оформен под името БСК во 1911 година и бил пет пети шампиони на Кралствотот Југославија/СХС. По втора светкса војна клубот првин се вика Металец, морало да се има некој си работнички предзнак, па подоцна го враќаат БСК и кај нас Љуботен се фузионирал со Пролетер кој по се изгледа бил оформен 1945. А овој Шар (Тетово), всушност е Љуботен.

За некои податоци што имам најдено, Металец и Индустријалец се фузионираат 1960 година, некое време клубот продолжува да игра под името Металец, а подоцна го менува во МИК.

Графичар првпат пробано е да се оформи во 1932 година, но бил одбиен од тогашните власти, па подоцна во 1935 е оформен и постоел до 1972 година.

Некоја листа на клубови од Скопје кои имале големо значење од 45 до крајот на 60-тите години.
ФК Графичар
Милиционер (едно време се вика и Динамо) имаат играно во 2 ју лига, ССК кои ќе се распаднат 1964/65, треба да се провери дали настанало некоја фузија со ССК Младинец зашто они се оформени 1965 година.
ФК Трговски кој ќе се распадне откако ќе се фузионира со ФАС 11 Октомври, треба да се провери кој година е оформен ФАС 11 Октомври, дали фабриката го превзела клубот и го сменила името или пак клубот постоел од претходно.
ФК Студент, ФК Поштар, ФК Металец.
А за Славија не ми е баш јасна приказната, првиот клуб со име Славија во Скопје е оформен 1921 година, по втора светска војна во 1980 година Славија се фузионира со ФАС 11 Октомври кој пак на почетокот на 60-тите се има фузионирано со Трговски. Во меѓувреме Славија ќе го носи името Макпетрол или Југопетрол, не ми текнува баш кој им бил спонзор зашто ако Макпетрол им бил спонзор, тогаш клубот се има фузионирано со ФК Југопетрол, или пак обратно ако Југопетрол им биле спонзори тогаш имаат направено фузија со ФК Макпетрол.
Од 1980 година ќе се викаат ФАС Славија, а средина на 90 тите клубот ќе се фузионира со АЛФА С, а ФК Алфа С е клуб оформен од Славе Алфа во 1993 година. Инаку Алфа С е штедилница која ќе пропадне, заедно со Тат и уште други штедилници во Македонија.
И треба да се провери дали имаат фузија направено со ГСП Скопје, клуб кој изборува пласман во Вардарски регион, но пред почетокот на првенстово раководството на јавното претпријатие одлучува да го распушти клубот.

deko82

Македонец
Член од
7 септември 2009
Мислења
115
Поени од реакции
4
И кај нас не се јасни многу работи, и се е оставено на нас, последните мохиканци на кои им е грижа за макфудбалот.
За Гостивар, клубот е оформен со фузија на ФК Маврово и ФК Силика, а тоа било негде околу 1978 година. А можно е Маврово да бил формиран во 1919 година.
ФК Охрид е формиран во 1946 година со фузија на 4 охридски клуба, ФК Охридски Бранови, ФК Југославија и уште два клуба, не ги знам по име, гарант еден од нив бил оформен во 1921 година, како што стои на логото на клубот.
ФК Слога Југомагнат според логото е оформен во 1927 година, т.е. таа година е оформен ФК Зафер. Во 1947 година со фузија на четири скопски клуба настанува денешна Слога. ФК Зафер, ФК Пролетер од Маџир Маало оформен 1941, ФК Единство и ФК Љуботен. 1948 година ФК Единство повторно ќе си се оформи, а како што кажа alegizh клубот постоеше до пред некое време.
ФК Вардар од Топана е оформен 1919 година, а него наследник е ФК Единство, по војната имињата на многу клубови им се сменети со имиња кои имаат работнички предзнак, па така и тетовски Љуботен ќе се вика Пролетер. Зашто во меѓувреме со фузија на ФК Македонија од Скопје и ФК Победа од Скопје(прв наш прволигаш во екс-ју) во 1947 година настанува денешен ФК Вардар, тој Вардар од Топана повторно продолжил со името ФК Единство, зашто Вардар веќе било зафатено.
ФК Љуботен никогаш не се викал Пролетер,еднач го има променето името во ФК Шар но по 2 години повторно е вратено старото име ФК Љуботен

Член од
12 септември 2009
Мислења
71
Поени од реакции
5
Незнаев дека Милиционер и Динамо се ист клуб... играле на игралиште што се наоѓало во кругот на денешниот комплекс на МВР на Водно. До кога постоел овој клуб? До моментот кога го срушиле теренот за овој комплекс или?

Следнава табела е од еден друг форум, каде mrdja постираше табела за тоа прво послевоено првенство. Скопскиот округ имал 2 групи. Како што се гледа, овде фигурираат и Шар, и Љуботен и Пролетер. Е сега, најверојатна варијанта е дека Шар е всушност Љуботен, тој Љуботен во Група Б е најверојатно скопски Љуботен од с.Љуботен (се знае дека играл во тоа време), а Пролетер е Маџирмаалски, за кој велиш е следната година фузиониран во Слога.

Prvenstvo Skopja je završeno 5. maja 1946. godine i igrano je u dve grupee:

Grupa A:
1. Makedonija 4 4 0 0 24: 3 8
2. Pobeda 4 2 0 2 17: 8 4
3. Rabotnički 4 1 2 1 6: 7 4
4. Jedinstvo 4 1 1 2 7:18 3
5. Sar (Tetovo) 4 0 1 3 2:20 1

Grupa B:
1. Proleter 2 2 0 0 5: 1 4
2. Ljuboten (Tetovo) 2 1 0 1 4: 3 2
3. Industrijalac (Hanrijevo) 2 0 0 2 1: 6 0

Kajgana Shop