Ликвидација на фирма

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
ОК, видете сега, да не го тупам на темата за правна помош НОН-СТОП си отворив нова тема ( со дозвола на админите :cuc: ) зошто изгледа ќе ми треба бааги помош за затворање на фирмава( трговско друштво т.е. ДООЕЛ ).

Па чекам овде помош за постапкиве како иде за ликвидацијава. Божем преку адвокат, ама еден што му се јавив ми бараше 200 евра. Мислев да му дадам ама си реков, што ќе му давам, па ја на правен сум, башка имам другари на Кајгана правници :)

Колку што ми рекоа, денес во регистарон, од утре ќе се јават за поведување постапкава за ликвидација. Денес плативме 1005 денари за Извештај за деловна активност за 2008 год. ( Инаку друштвово е на брат ми, ама ја божем као поупатен :tapp:, ќе му ја бркам колку можам работава

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Иако не се замарам со такви работи, знам дека:
Ќе дадеш уште 500-600 ден. и ќе оди фирмата во историја, и тоа се преку централниот регистар :)

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Иако не се замарам со такви работи, знам дека:
Ќе дадеш уште 500-600 ден. и ќе оди фирмата во историја, и тоа се преку централниот регистар :)
Е сега ништо не сватив, како бе уште 500-600, и 1000 ќе дадам, кажи на кого. У регистар бев денес ама ми рекоа дека е 3 месеци постапка и гледам еден куп решенија треба

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Е сега ништо не сватив, како бе уште 500-600, и 1000 ќе дадам, кажи на кого. У регистар бев денес ама ми рекоа дека е 3 месеци постапка и гледам еден куп решенија треба
Ќе плаќаш во регистарот такси по тие Решенијата и огласи во Службен весник, со кои се повикуваат евентуалните доверители да пријават побарување кое го имаат од фирмата во ликвидација (ако има такви)...
А за се тоа треба време, така да, ќе минат неколку месеци.

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Ќе плаќаш во регистарот такси по тие Решенијата и огласи во Службен весник, со кои се повикуваат евентуалните доверители да пријават побарување кое го имаат од фирмата во ликвидација (ако има такви)...
А за се тоа треба време, така да, ќе минат неколку месеци.
Абе да не имаш ти копии од формулари пополнувани, или дали можеш да ми најдеш такво нешто, ги гледам формулариве и не знам да ги пополнам бе брат, а камоли да ги понесам. И да те прашам, може ли ја да му ја терам работата на брат ми, со полномошно, и колку ќе ме кошта таа работа, и нормално кажи како да извадам :)

П.С. Има ли шанси да најдам некој што ќе ми земе помалку за ликвидација од 200 евра. Многу е бе тоа 200, а мислам по мое дека трошоциве се негде до 100 евра преку сила. барем да е со 50 евра ќар да го ебам, овие нашиве ептен ја ценат работава

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Не се сеќавам точно колку платив јас. Ќе те известам за точната сума ако се сетам, но се` мислам дека се работеше за 100 евра.
Со адвокати да си немаш работа за такво нешто. Да ти кажам мене колку ми побара адвокат, во несвест ќе паднеш.
Е сега ... мене сметководителката ме упати кај судски вештак (така ли му доаѓа?) кој сето тоа го заврши. Имаше потреба од поголема документација (најмногу потврди дека ништо и никому не должиш и сл), која тој ја доставува до судот и лично тој гарантира за тоа. Потоа судот те повикува на едно судење, но тоа е чисто формално, бидејќи тогаш е веќе се завршено. Можеш да присуствуваш ти или со полномошно сметководителот или па адвокат ако си сакаш, а не ти препорачувам пак. Без навреда Струмикс, ама повеќето адвокати кај нас се ненормални.:pos:
А за времето ... откако ги доставуваш документите, ликвидацијата се истакнува на огласна табла и мора да стои таму 15 дена. Потоа, зависи од судот кога ќе те повикаат. Кај мене тоа беше брзо, за околу еден месец се заврши, откако почна. Скопје сигурно има повеќе работа и повеќе чекање.

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Решив да средам работа преку адвокат, сепак има премногу работа, особено со ова документиве, не знам да ги попунам да ги е**м. Ми бараат 200 евра за да го затворат друштвово. Е сега кога не знаеш да си попуниш сам, ќе даваш пари. Башка има и други работи и не можам да се замарам со ова сега. Фала сепак за помошта, па нека стои темава, може ќе ми притреба нешто да прашам :)

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Решив да средам работа преку адвокат, сепак има премногу работа, особено со ова документиве, не знам да ги попунам да ги е**м. Ми бараат 200 евра за да го затворат друштвово. Е сега кога не знаеш да си попуниш сам, ќе даваш пари. Башка има и други работи и не можам да се замарам со ова сега. Фала сепак за помошта, па нека стои темава, може ќе ми притреба нешто да прашам :)
Јас не го правев тоа сама. Ништо не чепнав со прст, освен потпис каде треба. Не ти се нафаќа сметководителот и некое такво судско лице кое токму за тоа е предодредено?
Ти си знаеш, ама можеш и да си се распрашаш. Иначе се сетив и да, точно 100 евра платив за се`.:toe:
Како и да одлучиш, наздравје нека ти е, па повеќе среќа со наредната ...:podsmev:

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Abe porano bese 100 ama sega e 200. OSKUDACIJA :D e rabotava

Segde poskapuvaat

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Дечки за да се затвори фирма ДООЕЛ или барем да се доведе во стечај мора да се подмирени трошоците за плати, за пензиско и инвалидско осигурување на вработените, има ли начин да се избегне некако тоа или барем да се намали висината некако ?

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.490
Поени од реакции
10.086
moze li cela rabota da se zavrsi bez advokat??kade bi mozel da gi dobiam site informacii potrebni za ovaa postapka i kolku bi bil minimalen trosok ?

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Дечки за да се затвори фирма ДООЕЛ или барем да се доведе во стечај мора да се подмирени трошоците за плати, за пензиско и инвалидско осигурување на вработените, има ли начин да се избегне некако тоа или барем да се намали висината некако ?
Нема шанси, еден од потребните докази за да ликвидираш фирма е листинг од агенција за вработени ако немаш вработени или потврда дека на вработените им се платени сите придонеси. Од Управа за јавни приходи треба да поднесеш барање да ти издадат потврда дека немаш долгови по однос на даноци и други давачки.
Сума сумарум, за да ликвидираш фирма треба да си чист од долгови.
moze li cela rabota da se zavrsi bez advokat??kade bi mozel da gi dobiam site informacii potrebni za ovaa postapka i kolku bi bil minimalen trosok ?
Некој што има подобри познавања од трговско право може да ти се нафати ама има многу трчање и многу документи за собирање. Сите потребни документи можеш да ги најдеш во Закон за трговско друштво, во централен регистар или на веб страната на централен регистар.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
83
Поени од реакции
46
Знае ли некој како се префрла ДООЕЛ на друго лице?

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
A znae li nekoj postrucen koi se dokumenti ti trebaat za likvidacija, dajte upatejte za pocetok?

Kajgana Shop

На врв Bottom