Легализирање на марихуаната?

Да се легализира Марихуаната во РМ ?

• Вкупно гласачи
    435

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Биг ДА!
Луѓе да бидеме за некои работи реални! Цигарите и алкохолот се поштетни од тревата! Сега нема да филозофирам, зошто и како, сите знаеме за што станува збор!
Мое мислење е дека 5-6 пати во годината не е страшно ако пафниш! Реално кажано на сите нас ни треба малце опуштање....живееме во такво време, каде сме буквално натупани со обврски и проблеми, така да не е страшно еднушка да се опуштиш и да му дајш на душата што се вика
Против сум за претерана употреба!
Мислам сите знаеме да кењаме морални проповеди, ама стварта е друга!
Смири се душо, пафни, намали со извичниците.

Сега објасни ми ја контрадикторноста ти болдирана, ти јагодче либерално.
Ако пушат луѓето кутија цигари на ден, а се поштетни од маријана, зошто тогаш си против и ја лимитираш чак до 5 пути годишно?

Муце, сакаш да се ебеш, неќеш да ти влева, народски преточено а? Ах ти.

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Dokazano e, samo sto ti ne si istrazil dobro. Da ne treba da gi cekame naucnicite da potvrdat i deka bojata i e zelena? Znaeme koj go kreira javnoto mislenje i znaeme deka se e biznis i kontrola na covestvoto. Zamisli utre da se objavi deka marihuanata leci rak i site xxx moderni teski bolesti, ke se sluci krah na farmacijata za 24 casa. Lugeto ke bidat site do eden informirani i ke se lecat za DZ. I ne samo toa ke gi koristat i drugite iljadnici benifiti od nea. Nemoze taa bilka da bide najkoristena od koga postoi covestvoto, a poslednite 90-100 godini zabraneta nelegalna, ako si gi cital prvicnite naslovi na vesnicite vo toa vreme ja opisuvale kako najteska droga i kaznite bile maksimalni. Za ova ne treba da bides pameten da znaes deka e LAGA. Si videl nekoj da poludi sto konzumira samo MARIHUANA? Jas ne... Znaeme koj i kolku se koristi nasekade 90% probale , 75% ja koristat od vreme na vreme itn. Vo ovaa brojka od 75% spagaat: Osnovci, srednoskolci, vozrasni, obicni luge, direktori,umetnici,politicari,bankari,policajci,mehanicari itn itn. Bukvalno od site vozrasti od site sloevi od site rasi... Znaci spored togasnite naucnici site bile LUDI-Sizofrenicari.
Абе другар јас не сум против марихуаната, ти реков дека сметам оти е благодет за човештвото. Но само одгледувана на сопствен терен, зошто никогаш нема да знаеш со што е прскана и со каков квалитет е ако ја земеш од друг. Квалитетот е под знак прашалник поради тоа што е нелегална, тоа е факт.
Мене зборот ми беше дека уште нема официјален научен доказ дека лечи рак, тоа не значи дека не лечи. А за тоа кој каков интерес има не треба никој да зачудува со оглед на тоа што живееме во капитализам и профитот е главен мотив во секоја сфера.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 05:57 ---

Ако пушат луѓето кутија цигари на ден, а се поштетни од маријана, зошто тогаш си против и ја лимитираш чак до 5 пути годишно?

Еве сега може испаѓа ви се мешам во дискусија, ама може некој друг исто така ќе го интересира.

Прво конзумирање на марихуана со пушење може да има негативен ефект врз белите дробови само поради чадот. Чадот од цигарите е стотици пати поштетен. Повеќето физички симптоми што се јавуваат при долгорочно користење на марихуана се како последица на мешањето со тутун.

Од марихуана е невозможно да се предозираш, што не е случај со цигарите или алкохолот.

Марихуаната не предизвикува зависност, додека цигарите, кафето и алкохолот предизвикуваат.

Невролошки проблеми кои се јавуваат при конзумација на марихуаната се проблеми со краткотрајна меморија и баланс, но траат само додека трае и "хај" ефектот од THC.

Така да, овие дроги на урбаниот модернизиран живот (алкохол, цигари, кафе) се далеку поштетни од марихуаната, особено алкохолот и цигарите.

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Абе другар јас не сум против марихуаната, ти реков дека сметам оти е благодет за човештвото. Но само одгледувана на сопствен терен, зошто никогаш нема да знаеш со што е прскана и со каков квалитет е ако ја земеш од друг. Квалитетот е под знак прашалник поради тоа што е нелегална, тоа е факт.
Мене зборот ми беше дека уште нема официјален научен доказ дека лечи рак, тоа не значи дека не лечи. А за тоа кој каков интерес има не треба никој да зачудува со оглед на тоа што живееме во капитализам и профитот е главен мотив во секоја сфера.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 05:57 ---

Еве сега може испаѓа ви се мешам во дискусија, ама може некој друг исто така ќе го интересира.

Прво конзумирање на марихуана со пушење може да има негативен ефект врз белите дробови само поради чадот. Чадот од цигарите е стотици пати поштетен. Повеќето физички симптоми што се јавуваат при долгорочно користење на марихуана се како последица на мешањето со тутун.

Од марихуана е невозможно да се предозираш, што не е случај со цигарите или алкохолот.

Марихуаната не предизвикува зависност, додека цигарите, кафето и алкохолот предизвикуваат.

Невролошки проблеми кои се јавуваат при конзумација на марихуаната се проблеми со краткотрајна меморија и баланс, но траат само додека трае и "хај" ефектот од THC.

Така да, овие дроги на урбаниот модернизиран живот (алкохол, цигари, кафе) се далеку поштетни од марихуаната, особено алкохолот и цигарите.
Гледам си читнал нешто за чудесното дејство на конопот ама не си дочитнал. ;) Докази за лековитите дејства има: и официјални и неофицијални, и тоа постојат од ’70-ите год! Еве само неколку од десетиците илијадници peer reviewed и double blind истражувања:

1. Во една друга тема пишав дека пушењето (исклучиво чист немешан) канабис не ги оштетува белите дробови, туку напротив. Луѓето што пушат само канабис имаат поголем капацитет и помал ризик од рак на б.дробови од луѓето што воопшто не пушат ништо!!! http://www.naturalnews.com/035980_cannabis_smokers_cancer.html

2. Околу ракот:
"We've seen: a glioma shrink 90%, astrocytoma tumor disappearing, prostate cancer disappearing -- we have the MEDICAL DOCUMENTATION. A person with lung cancer and COPD who couldn't walk up a flight of stairs, after a month and a half was able to run up those stairs. We've seen a person with ovarian cancer that spread to the liver. It's now a year later and she's healthy and vital and working 12 hours a day. Here we have a plant (Hemp/Cannabis) that kills cancer cells."
~ Dr. Melamede, President & CEO, Cannabis Science /
Program Administrator, Phoenix Tears Foundation

3. "We combined CBD with THC in culture dishes of aggressive Brain Cancer cells. We found a Synergistic improvement in the ability to THC not only to inhibit the growth but cause programmed cell death. We found specific Molecular Mechanisms that might explain why combining the two compounds makes a more efficient treatment. The data suggests the compounds to be active you must use a high concentration (Rick Simpson's Cancer ALL Cure Hemp Oil) you won't be able to do that by smoking it."
~ Dr. McAllister

4. EVIDENCE FOR SELECTIVE ANTI-TUMOR ACTIVITY OF THC PUBLISHED IN PRESTIGIOUS NEURO-ONCOLOGY JOURNAL
-SETH scientists discovered that THC, the major active compound in medical marijuana, can selectively kill human brain tumor cells in Petri dishes at non-toxic concentrations (see Featured Experiment). The work has been published in the peer-reviewed medical journal, The Journal of Neuro-Oncology (2005), volume 74, pages 31-40. A synthetic compound that mimics the activity of THC did not perform as well as the herbal compound in parallel tests.

Using the same tests used to judge new chemotherapies, the SETH team discovered that this herbal compound kills human brain tumor cells at a concentration that is nontoxic to normal brain cells. A computerized microscope captured images of the cells every 5 minutes to compile the time-lapse videos. After 20 hours of treatment, Δ9-THC kills all cancer cells but leaves normal brain cells alive. Cell death is evidenced by cells shrinking to inanimate white spheres.

5. "The Rick Simpson (Cancer Cure ALL Hemp Oil) Treatment of Cannabis extracts it does cure Cancers and I now have Medical Documentation for a number of Cancers including Prostate, Glioma, Multiple Myeloma, Esophageal, Skin Cancer as well."
~ Bob Melamede, PhD, President & CEO, Cannabis Science / University of Colorado, Colorado Springs

6. "They injected THC right into the Brain tumor of mice* tumor goes away in 3 days. They look at all the surrounding brain tissue no problem, doesn't have any negative effect on it. Marijuana, Endocannabinoids & Phytocannabinoids they actually promote what's known as Neurogenesis the creation of new brain cells even in adults." Dr. Melamede
*"We share 99% of our genes with mice & even have the genes that could make a tail." Dr. Jane Rogers, The Wellcome Trust Sanger Institute

7. "After dealing with about 10,000 patients over the last 15 years, I would say that over 200 different Medical conditions respond FAVORABLY to Cannabis." Dr. Tod Mikuriya, former National Administrator of the U.S. Government's Marijuana Research Programs

8. "From the time of conception until the time of death is very much regulated by your Endocannabinoid system, your systems: Respiratory, Reproductive, Cardiovascular, Muscular Skeletal, Digestive, Excretory, Endocrine, EVERYTHING is regulated by the Cannabis your body makes (Endocannabinoids). Omega 3 fatty acids are so good for you in part is because there made into Endocannabinoids. Your basically increasing your Cannabis / Cannabinoid activity there good for immune response, depression, why? Because your giving yourself a little Biological Cannabis that your body makes (Endocannabinoids). But you only have a certain flexibility in terms as to how far you can push that system. If you can't push it far enough to help your particular issues then you need more Cannabis (Phytocannabinoids) that's the only other way of regulating the system." Dr. Melamede, President & CEO, Cannabis Science / U. of Colorado, Colorado Springs

И за на „крајот“: :cool:

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Гледам си читнал нешто за чудесното дејство на конопот ама не си дочитнал. ;) Докази за лековитите дејства има: и официјални и неофицијални, и тоа постојат од ’70-ите год! Еве само неколку од десетиците илијадници peer reviewed и double blind истражувања:
http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-questions/does-smoking-cannabis-cause-cancer#evidence

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Добро еве јас сум читал не сум дочитал. Ти како позапознаен едноставно одговори ми.

Кои типови на рак ги лечи канабисот и во која фаза?
--- надополнето: 30 мај 2012 во 10:43 ---
И додека размислуваш, јас погоре напишав дека чадот од марихуаната има негативен ефект врз белите дробови. А ти се фати само за ракот. Има и други негативни последици што само необјективен би ги занемарил.

http://www.cbsnews.com/8301-504763_162-57356379-10391704/is-smoking-marijuana-bad-for-your-lungs/

Еве некој извадок:
"Kertesz said smoking marijuana irritates the airways, triggers cough and phlegm production, and could be especially dangerous for asthmatics"

"Dr. Robert Glatter, an emergency medicine physician at Lenox Hill Hospital in New York City, told CBS News in an email, "while casual marijuana use may not reflect an immediate decrease in lung function, marijuana smoke contains high levels of tar, which is bad for your health."

Glatter said smoking marijuana could lead to chronic coughing, wheezing and potentially chronic obstructive pulmonary disease (COPD). "

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.840
Поени од реакции
6.553
Најголем дебилизам е верувањето дека марихуаната го лечи ракот. Марихуната може да помогне со болките од рак, да го зголеми апетитот кој се намалува после хемотерапијата, да те опушти и расположи али неможе да го излечи ракот.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203

Wotce ФАКТОТ дека цигарите се поштетни од мери џејн не го измислив јас, разбра! Тоа е докажана ствар веќе!

А зошто ја лимитирам? Па ако не си знаел, се што е претерано е лошо! Треба мерка во се да се има! Како би било кога секој ден БЕГАШ ОД РЕАЛНОСТА на таков начин? Тревата е за уживање, а многупати нејзиното дејство се злоупотребува....
Од друга страна, тревата кај нас не е легална! Многу луѓе се на некој начин лимитарани од страна на работата, заради некои лекарски тестови и сл! Забегав од темава!
Битно јас сум за легализација, и не претерана употреба на тревата!
А тебе Вотче ако не ти чинит! Ајт па па

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Wotce ФАКТОТ дека цигарите се поштетни од мери џејн не го измислив јас, разбра! Тоа е докажана ствар веќе!

А зошто ја лимитирам? Па ако не си знаел, се што е претерано е лошо! Треба мерка во се да се има! Како би било кога секој ден БЕГАШ ОД РЕАЛНОСТА на таков начин? Тревата е за уживање, а многупати нејзиното дејство се злоупотребува....
Од друга страна, тревата кај нас не е легална! Многу луѓе се на некој начин лимитарани од страна на работата, заради некои лекарски тестови и сл! Забегав од темава!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

У случај да заборавам да ги вметнам, сакам да сме на иста фрекфенција. Ептен е лесно да го пишаш тоа што навидум звучи исправно. Се што е претерано е лошо. Браво, ме уби сега во поента. Многу јасно дека е. И интернетот ич не е конструктивен, служи mainly за информации, ама еве од што е заразен, ти дремиш со саати и ми форсираш некоја квази логика. Значи, како секој човек, потпаѓаш под искушение на задоволството. Е сега, во оваа ера на немаштија, кој не би сакал почесто да бега од реалноста? Сите. Ирелевантен ми е твојот аргумент дека тревата е за уживање, пошо субјектвино гледано, можеби јас уживам ако ја конзумирам секој ден. А тебе тоа ти е погрешно, и сакаш да ме лимитираш. А кога некој сака да те лимитира тебе, ти ја брани, ти се возбудуваш и расфрлаш наоколу извичници како да се std.

Иначе, ми чини. И сум за легализација.

S

Shaman

Гостин

И ја сум за легализација, само пази вака со отворени ставови
да не налеташ на некој џандар по форумов... :vozbud:
Па какво поднебје бре имаме за садење,
па ГРЕВОТА е таа земја така да скапуВа.

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13

Jagodce ti si golema greska za stetnosta na marihuanata i cigarite!!! Vo eden joint marihuana ima po 10-20 pati povejke katran otkolku vo edna cigara......dali go znaese toa? I so redovno konzumiranje na marihuana od okolu edna godini ima 20 pati poveke sansi da zaboli covek od rak na beli drobovi odkolku od redovno konzumiranje na cigari!
Plus ke recam Skopje i taka smrdi na marihuana navecer.......posebno u leto zaso pusat nadvor....a kamoli ako ja legaliziraat so ke se desava!! A i kako so e sve nesalam u denesno vreme i uste ako pocnat da pusat treva, a ke pusat(bidejki ke e legalna) zrtvi ke ima na sekoj kos i sokak :) .....zato podobro NE!

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

У случај да заборавам да ги вметнам, сакам да сме на иста фрекфенција. Ептен е лесно да го пишаш тоа што навидум звучи исправно. Се што е претерано е лошо. Браво, ме уби сега во поента. Многу јасно дека е. И интернетот ич не е конструктивен, служи mainly за информации, ама еве од што е заразен, ти дремиш со саати и ми форсираш некоја квази логика. Значи, како секој човек, потпаѓаш под искушение на задоволството. Е сега, во оваа ера на немаштија, кој не би сакал почесто да бега од реалноста? Сите. Ирелевантен ми е твојот аргумент дека тревата е за уживање, пошо субјектвино гледано, можеби јас уживам ако ја конзумирам секој ден. А тебе тоа ти е погрешно, и сакаш да ме лимитираш. А кога некој сака да те лимитира тебе, ти ја брани, ти се возбудуваш и расфрлаш наоколу извичници како да се std.

Иначе, ми чини. И сум за легализација.
Tи ако сакаш тровај се со тревки и на секои 5 мин! Никој не те лимитира! Јас во мојот пост си напишав : Мое мислење е и бла бла бла...!И мое мислење сеуште останува : НЕ за претерана употреба! И не мора да значи дека тоа што го пишуваме на форумот, е чисто само филозофирање, туку можеби се има некакво искуство...

А за штетноста на марихуаната, како што нагласив претходно во еден мој пост, то го имам учено, затоа што тоа е дел од мојата струка!
--- надополнето: 30 мај 2012 во 17:37 ---
И ја сум за легализација, само пази вака со отворени ставови
да не налеташ на некој џандар по форумов... :vozbud:
Па какво поднебје бре имаме за садење,
па ГРЕВОТА е таа земја така да скапуВа.
Bite me! :pos:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Vo eden joint marihuana ima po 10-20 pati povejke katran otkolku vo edna cigara......dali go znaese toa?
Провери си ги информациите. Канабисот има повеќе катран од тутунот, не џоинтот од цигарата. Размисли шо кажав и свари го.

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Провери си ги информациите. Канабисот има повеќе катран од тутунот, не џоинтот од цигарата. Размисли шо кажав и свари го.
Dobro be prijatele isto e....i jas istoto sakav da go kazam! Potrebniot Kanabis za da se svitka eden Joint ili edno Lule so kolicina eden ,,Kec'' ili tretina kibrit da reci me......ima 10-20 pati povekje katran otkolku vo potrebniot tutun za da se svitka edna cigara ili lule kolicinski da recime kolku eden ,,Kec'' kanabis!
Sakav da kazam deka primer 2gr.(kanabis) ima katran kolku 20gr. tutun......to mi bese muabetot!

S

Shaman

Гостин
Dobro be prijatele isto e....i jas istoto sakav da go kazam! Potrebniot Kanabis za da se svitka eden Joint ili edno Lule so kolicina eden ,,Kec'' ili tretina kibrit da reci me......ima 10-20 pati povekje katran otkolku vo potrebniot tutun za da se svitka edna cigara ili lule kolicinski da recime kolku eden ,,Kec'' kanabis!
Sakav da kazam deka primer 2gr.(kanabis) ima katran kolku 20gr. tutun......to mi bese muabetot!
Да не имаш да провериме? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom