Во моментов, владеачкото мнозинство брои 62 пратеника. Дел од тие 62 се (поранешни) пратеници на ВМРО. Доколу се друго остане исто, 2 пратеника им фалат за да бидат клучот за формирање влада. Не ми стои баш џафкање работава.
(Освен ако ВМРО и СДСМ ме одлучат да коалицираат заедно. Или ДУИ и АА/Алтернатива)
Мене тоа ми е сосема јасно дека во оваа блиска иднина имаме мал маневарски простор.
Јас ќе бидам целосно задоволен ако пратениците на левица или нивните идни носители на јавни функции го третираат преспанскиот договор за мртов и секогаш и секаде користат само Република Македонија во неофицијална и официјална комуникација. Јас со тоа ќе бидам задоволен.
Оти со што ќе ни се заканат? Нема членство во ЕУ? И онака нема да станеме ЕУ членка во наредните 20 години а за тој период којзнае што ќе бидне со ЕУ. Курот може само да ни го јадат.
Епа како што тргнале, сами нож во грб ќе си забијат (зборам за СДСМ и ДПМНЕ). Замо што се мутави, и само гледаат на пари да искрадат. За друго ги боли таквото.
Ама ќе се "сопнат" они еден ден, и тоа "сопнување" ќе биде кобно. Дали за 1, 2, 5 или 10 години кога тогаш ќе се "сопнат".
Сите се сопнуваат кога тогаш, и Апасиев се сопна со јазикот за л.к. само што тешко е да ја разберете ситуацијата и што беше поентата. Ај за некоја година
Ако Левица освои 15 пратеника, а ниту една од СДС/ДПНЕ не е распадната во тој момент за другава да им ги земе клиентелистичките гласачи и да стигне до 50 пратеника барем тогаш единствена можна влада без нив би била СДС - ДПНЕ - ДУИ. Таква шизофрена влада нема 2 години да издржи, а од ДПНЕ нема да остане камен врз камен по штабовите. А во СДС и ДУИ ќе се убијат за пари по внатре зошто ќе им биде намален делот од пленот за крадење.
Картата СДС - ДПНЕ - ДУИ калето ќе може да ја изигра само едни избори и тоа е тоа, и после тоа нека си стават крст во системот кој 30 години го градат тука.
Друга работа е што ова е само почетокот на распадот на СДС - ДПНЕ монолитот. Чим се покажа дека некој од страна може на одржлив начин да ја отвори вратата и да ја држи отворена за до државниот апарат, сега ќе почнат од сите страни да влетуваат и да пробаат и они да ја искористат можноста. Воопшто не е ни за потценување фактот дека за првпат и од следните избори ќе има и не-СДС/ДПНЕ набљудувачи за да се спречи масовното поништување и крадење на гласови од другите партии. Веќе од следните локални избори очекувам советите комплетно да фрагментираат. А општинските совети се една од поголемите институции за вработување на партиски стаорци.
Mozebi, mozebi ne. Dali ima gotovi stvari vo politikata? Neli treba vizija - brzo zaboravame koi presvrti niz politikite se desavaat. Toa ne odi od denes za utre, treba cel i trpelivo da se raboti na toa. Nezavisnosta na Kosovo ako pocnala od 1980tite kako proces, 30 godini podocna stana realnost. Treba da ucime od drugi. Ima nacini da se ukine no ke ima silni posledici na politicki plan ili pritisok kako sakas nareci go. A ne deka ne e mozno.
Мене тоа ми е сосема јасно дека во оваа блиска иднина имаме мал маневарски простор.
Јас ќе бидам целосно задоволен ако пратениците на левица или нивните идни носители на јавни функции го третираат преспанскиот договор за мртов и секогаш и секаде користат само Република Македонија во неофицијална и официјална комуникација. Јас со тоа ќе бидам задоволен.
Оти со што ќе ни се заканат? Нема членство во ЕУ? И онака нема да станеме ЕУ членка во наредните 20 години а за тој период којзнае што ќе бидне со ЕУ. Курот може само да ни го јадат.
Нема апсолутно ништо со што може да ни се заканат, посебно не па сега кога сме дел од НАТО. Освен по мирен начин ако самите не си изгласаме самоукинување, како со референдумот и сега пописот. По насилен пат нема шанси да се спроведат какви било политики. До ден денес Русија и Кина им одговараат за се на Америка со Косово.
Би било ненормален преседан на НАТО членка да и се откине дел од територијата или да има "внатрешен конфликт" каде што со сила и се промени уредувањето. Посебно кога на другата страна имаш држави како Латвија и Естонија со 25% Руси во случајот на Латвија најверојатно и далеку повеќе. Истото важи и за бркање од НАТО, ако се направи тој преседан да не избркаат. Тогаш тој настан ќе се користи како изговор за секоја следна ситуација. Ако некој мисли дека Америка ќе си отвори проблеми по пола свет само да удоволи на ненормалните барања на Грција, тогаш не знам што да кажам.
А ние не сме воопшто без избор и дури и со одлуки кои не се контра интересите на НАТО можеме да добиеме огромни концесии наспрема нашите барања. Али нашите политичари се клептомани само и ништо друго освен пари не ги интересира. На пример зошто па да не дадеме воен аеродром и воена база на Турција?
Ete kako za pocetok vo praksa da se deluva kako da iam dvojna formula. Vnatre ama i samite sebe kade sto sme da koristime Republika Makedonija bi bil prv cekor a ne brusenje sahti na primer.
Сите се сопнуваат кога тогаш, и Апасиев се сопна со јазикот за л.к. само што тешко е да ја разберете ситуацијата и што беше поентата. Ај за некоја година
Bodi gledam nesto ne si zadovolen ili se izsmevas kako demek DPMNE e pravilnoto i ti si na prav pat a site drugi sme neuki. Ako go vide inervjuto vcera, kako tocno sto od toa sto kaza Apasiev e greska ili za sto imas drug stav. Da ja vratime diskusijata od kafanski muabet vo argumentirana diskusija.
Ако Левица освои 15 пратеника, а ниту една од СДС/ДПНЕ не е распадната во тој момент за другава да им ги земе клиентелистичките гласачи и да стигне до 50 пратеника барем тогаш единствена можна влада без нив би била СДС - ДПНЕ - ДУИ. Таква шизофрена влада нема 2 години да издржи, а од ДПНЕ нема да остане камен врз камен по штабовите. А во СДС и ДУИ ќе се убијат за пари по внатре зошто ќе им биде намален делот од пленот за крадење.
Картата СДС - ДПНЕ - ДУИ калето ќе може да ја изигра само едни избори и тоа е тоа, и после тоа нека си стават крст во системот кој 30 години го градат тука.
Друга работа е што ова е само почетокот на распадот на СДС - ДПНЕ монолитот. Чим се покажа дека некој од страна може на одржлив начин да ја отвори вратата и да ја држи отворена за до државниот апарат, сега ќе почнат од сите страни да влетуваат и да пробаат и они да ја искористат можноста. Воопшто не е ни за потценување фактот дека за првпат и од следните избори ќе има и не-СДС/ДПНЕ набљудувачи за да се спречи масовното поништување и крадење на гласови од другите партии. Веќе од следните локални избори очекувам советите комплетно да фрагментираат. А општинските совети се една од поголемите институции за вработување на партиски стаорци.
Iskustva od druga drzavi pokazuvaat, deka siroki koalici im stetat na site koi se vo tie koalicii. I plus ke pokazat deka vlasta im e nad sve uste tolku ke pridonesat Levica da kreva. Edin nacin e da im pruzat na Levica vlast i tie da bidat vo odgovornost i da se nadevaat, deka i tie ke ja utnat rabotata i ke gi demaskiraat.
Да, точно е дека се работи моментално на Влада ВМРО-СДС-ДУИ, но таа влада како што кажа и Боро може да се случи еднаш. Во 2024 нема шанси пак да бидне тоа, така што кваката е како ќе се позиционира тогаш Левица. Ако имаат од 8 нагоре пратеници нема шанси да се создаде влада без нив. Изборите кај нас се мафијашки, така што можен е тежок фалсификат на нивна сметка.
Да, точно е дека се работи моментално на Влада ВМРО-СДС-ДУИ, но таа влада како што кажа и Боро може да се случи еднаш. Во 2024 нема шанси пак да бидне тоа, така што кваката е како ќе се позиционира тогаш Левица. Ако имаат од 8 нагоре пратеници нема шанси да се создаде влада без нив. Изборите кај нас се мафијашки, така што можен е тежок фалсификат на нивна сметка.
Тоа на што работат амбасадорите моментално е швајцарски модел, и широка коалиција бесконечно долго. Сфатија дека новиот политички ентитет што го создадоа никој не го чувствува за свој, па мора сите одеднаш да бидат поткупени, додека не се создаде генерација што Северна Македонија ќе ја смета за своја држава.
Тоа на што работат амбасадорите моментално е швајцарски модел, и широка коалиција бесконечно долго. Сфатија дека новиот политички ентитет што го создадоа никој не го чувствува за свој, па мора сите одеднаш да бидат поткупени, додека не се создаде генерација што Северна Македонија ќе ја смета за своја држава.
Зошто не би опстанало? Демек многу јакото членство, па ќе се бунтуваат. Се знае во тоа дувло исто се чека тендерче или вработување, така што членството прво би влетало во таа коалиција, проблемот е со ракводството.
Зошто не би опстанало? Демек многу јакото членство, па ќе се бунтуваат. Се знае во тоа дувло исто се чека тендерче или вработување, така што членството прво би влетало во таа коалиција, проблемот е со ракводството.
Bodi gledam nesto ne si zadovolen ili se izsmevas kako demek DPMNE e pravilnoto i ti si na prav pat a site drugi sme neuki. Ako go vide inervjuto vcera, kako tocno sto od toa sto kaza Apasiev e greska ili za sto imas drug stav. Da ja vratime diskusijata od kafanski muabet vo argumentirana diskusija.
Што имаме ние ќар што Апасиев е во право?
Нема никаков ефект од тоа, он не е никаков политички субјект тука. Затоа требаше да гласате за ВМРО ама јбг, суета.
Јас не разбирам како тоа воопшто би функционирало. Првин во такво сценарио ДУИ би имале право на еден министер и еден заменик. Они да се сложат на систем каде што ќе паднат од 40-60% од фунционерите на 10% мислам дека е фантазија па колку сака САД нека притиска. Друга работа како ќе се договорат кој кое министерство да го земе. Сите министерства не се со еднаква важност. МВР, Финансии, Транспорт се заедно поважни можеби и од сите преостанати заедно. МВР посебно тука би била кланица кој да го земе тоа. Сами по себе никогаш нема да се договорат која партија што да добие од министерствата не па да се договорат кој кое директорско место да го земе.
И последно што се случува во тој таков систем ако некој одбие да учествува? Што се случува ако еве Левица и уште 2-3 партии имаат вкупно 10-20 пратеника и одбиваат да учествуваат во таквата влада зошто не се согласуваат со тој неофицијален договорен на лидерска средба модел ( а официјален никогаш нема да стане зошто ќе е потребно промени на устав). Кој ќе биде легитимитетот?
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.