Како е можно во град со 1/3 од населението (700.000 жители) да не може да се најде дом за 10.000 кучиња?
I jas toa se prasuvam celo vreme. No znam deka eden boks za kuce cini 10.000 denari i deka ne e mozno edna NVO da gi najde tie pari, ako drzavata ne izleze vo presret. Stacionarot ima kapacitet za 40 kucinja - sto mislis, so tolkav kapacitet moze da se resi problemot? Nema nikakvi sansi, neka ubivaat ako sakaat i po 50 dnevno, ostanatite kje se kotat. Drzavata nema strategija da se spravi so ova prasanje.
Зошто јадете пиле или теле (кои нели претходно мора да се заколат, онака фрц главата) а ги поштујете демек уличните кучиња, оние кои нит ги раните нит ги чувате, туку онака ги сакате?
Зошто најголем дел од вас чуваат самоједи а не некое улично куче, во зорт, што спие на дожд и ладно, и гладно е?
Зошто побогу го правите ова
со вашите кутри кучиња?
Ako nesto me iritira, toa se generalizacii. Site imame samojedi, site gi bricime kucinjata, site jademe meso. Ne sum clen na Srce za zivotnite, ne znam ni kga se registrirani, no poznavam dvajca od clenovite. Vegetarijanci se, ednata devojka doma lekuva kuce zaboleno od shuga i gavran so skrsena noga. Mi izlegoa vo presret koga ni gi otruja kucinjata sto gi cuvavme vo maalo, se javuvaa, me nosea po veterinari zatoa sto nemam kola i toa bese dovolno da znam deka nemaat losa namera, tuku deka pravat sto mozat i toa so svoi pari.
Kje ti kazam i za mene. Vdomiv dve kucinja od stacionarot pred eden mesec i pokraj toa sto ziveam vo stan i vekje imam macka i kuce. Ednoto od niv e bolno, go lekuvam. Ne e briceno, samo e izbanjato, ne e samojed, ulicno e. Vo megjuvreme, uspeav da vdomam uste 15 kucinja od stacionarot kaj moi kolegi i prijateli. Da napravam povekje, nemam moznost. Mozam da volontiram tamu, mozam da gi slikam i oglasuvam, mozam da gi nosam na sterilizacija i da plakjam za toa, mozam da printam flaeri i plakati od svoi pari (ova ne e toa sto mozam, tuku toa sto go pravam) no nemam pari za da otvoram prifatliliste. Nemam plac, nemam boksovi, nemam za da platam veterinari. Da imav, tocno znam kako bi go napravila seto toa.
Бонус трака: зошто се расправате со нас на форум кога ние нит имаме моќ, нит пак сила да го спречиме ова што се случува, а не го користите тоа време да направите некоја ПРОМЕНА односно да им најдете дом на тие мал број бездомни кучиња? Со секој ден изминат на форумов во расправии по незнам колку кучиња се успиваат...
Mislam deka ti odgovoriv pogore sto jas kako edinka sum napravila. Na forumov potrosiv 2 saati vkupno i toa pred spienje, se pocuvstvuvav zasegnata koga gi vidov komentarite, znaejki sto se pravam za niv, a nekoj go trosi vremeto na generalizacii i proizvolni zaklucoci. Da te prasam i jas tebe nesto - zosto ti go trosis vremeto tuka, koga isto taka mozes da napravis promena, zavisno od toa za sto se zalagas? Na krajot na kraistata, mislam deka site se soglasuvame deka treba da se resi problemot so ulicnite kucinja. Prasanjeto e samo dali da se ubivaat (sprotivno na site zakoni i standardi) ili problemot treba da se resi na poinakov nacin. Koga velam poinakov, mislam na proektite sto gi napravi Vet. fakultet za otvoranje prifatiliste, mislam na sterilizacija na zdravite a eutanazija na neizlecivo bolnite i agresivnite.
Povtorno kje kazam, za site onie sto nastradale od ulicno kuce. Apsolutno sum za eutanazija na agresivnite (a veruvajte, ima tocen test sto se sproveduva za da se vidi dali kuceto e agresivno), no ne i na zdravite kucinja.
Princ, sega slobodno mozes da me trgnes od forumot, imas pravo deka navistina e gubenje vreme. Mozes da gi trgnes i ostanatite sto ne mislat kako tebe, ako toa ti go zadovoluva i bilda egoto. Golem pozz