P
Princ
Гостин
10.000 денари се ништо за невладина организација. Посебно за една што нашла за сходно да реже ДВД-а и да печати магазини. Пренамена на средства го викаат тоа. Знаеш, во нешто побитно, во живот.znam deka eden boks za kuce cini 10.000 denari i deka ne e mozno edna NVO da gi najde tie pari
Не реков сите, реков најголем дел. Што е вистина рака на срце. Јас сега не вадам просек од население, според национална припадност и степен на едукација, од членови и членки што учествуваа на темава ти кажувам. А тоа е дека најголем дел од нив не се вегетаријанци и чуваат УПМ марка на куче, додека од друга страна пак никогаш не би чувале улично куче. И да, под чување не подразбирам давање на храна кога имам.Site imame samojedi, site gi bricime kucinjata, site jademe meso.
За жал, пред малку се согласивме да не генерализираме па поради тебе нема да го сменам мислењето за сите останати. Во ред, можеби има исклучок (можеби, бидејќи случајно дознав дека најбучниот на темава за зашитита на уличните кучиња всушност планира за недела-две-месец да земе самојед) ама тој е тука само за да не направиме правило од нешто.Vdomiv dve kucinja od stacionarot pred eden mesec i pokraj toa sto ziveam vo stan i vekje imam macka i kuce. Ednoto od niv e bolno, go lekuvam. Ne e briceno, samo e izbanjato, ne e samojed, ulicno e. Vo megjuvreme, uspeav da vdomam uste 15 kucinja od stacionarot kaj moi kolegi i prijateli.
А зошто сето тоа ти да го направиш кога има невладина организација (организација = група на луѓе, организирани) што работи на таа проблематика? Дечкиве постојат повеќе од 5 години и крив стап не направија за нивните штитеници. Под "направија" подразбирам нешто конкретно, нешто реално... а не мрчење во Вест и лажење наоколу дека во Вардариште имало гасна комора.Mozam da volontiram tamu, mozam da gi slikam i oglasuvam, mozam da gi nosam na sterilizacija i da plakjam za toa, mozam da printam flaeri i plakati od svoi pari (ova ne e toa sto mozam, tuku toa sto go pravam) no nemam pari za da otvoram prifatliliste. Nemam plac, nemam boksovi, nemam za da platam veterinari.
За конкретно овој проблем, се залагам да се тргнат уличните кучиња од улица. Толку едноставно. Најискрено, не ме интересира воопшто што ќе се случи со нив се додека се исполни крајната цел -> нема коњи по партизанска цак цак цак цак цак -> и нема улични кучиња по темни сокаци. Јас за тоа се залагам. Е сега, уште во првиот мој пост на темава реков дека овие 2 избора не ми се допаѓаат, да ги успиеме или да ги пуштиме - трето нема, ама ако веќе морам да одберам помеѓу овие 2 опции (а морам, ретки се луѓето што би чувале и би се грижеле за улични кучиња (ете, да не правам генерализации, ретки викам) а многу повеќе ги има што сакаат самојед, плус опцијата да се оставаат по улици ни под ставка разно не ја прифаќам).zosto ti go trosis vremeto tuka, koga isto taka mozes da napravis promena, zavisno od toa za sto se zalagas?
Зошто би те тргнал кога ти сама ќе си одиш кога ќе видиш дека твоите соборци се всушност шпиуни? Твоите соборци божем бранат улични кучиња а дома чуваат самоједи и леси, твоите соборци на сите оние што не се согласуваат со нив паѓаат толку ниско па им посакуваат секакви страшни работи, тука вклучувам и успивање на нивните деца, и твоите соборци кога се работи за човечки живот ги нема никаде, нив ги нема никаде и кога се работи за кучињата. Лажни луѓе со лажни идеали... кои пред се се лажат себеси.Princ, sega slobodno mozes da me trgnes od forumot, imas pravo deka navistina e gubenje vreme.
Ти сама ќе си одиш...