Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    620
P

Princ

Гостин
znam deka eden boks za kuce cini 10.000 denari i deka ne e mozno edna NVO da gi najde tie pari
10.000 денари се ништо за невладина организација. Посебно за една што нашла за сходно да реже ДВД-а и да печати магазини. Пренамена на средства го викаат тоа. Знаеш, во нешто побитно, во живот.

Site imame samojedi, site gi bricime kucinjata, site jademe meso.
Не реков сите, реков најголем дел. Што е вистина рака на срце. Јас сега не вадам просек од население, според национална припадност и степен на едукација, од членови и членки што учествуваа на темава ти кажувам. А тоа е дека најголем дел од нив не се вегетаријанци и чуваат УПМ марка на куче, додека од друга страна пак никогаш не би чувале улично куче. И да, под чување не подразбирам давање на храна кога имам.

Vdomiv dve kucinja od stacionarot pred eden mesec i pokraj toa sto ziveam vo stan i vekje imam macka i kuce. Ednoto od niv e bolno, go lekuvam. Ne e briceno, samo e izbanjato, ne e samojed, ulicno e. Vo megjuvreme, uspeav da vdomam uste 15 kucinja od stacionarot kaj moi kolegi i prijateli.
За жал, пред малку се согласивме да не генерализираме па поради тебе нема да го сменам мислењето за сите останати. Во ред, можеби има исклучок (можеби, бидејќи случајно дознав дека најбучниот на темава за зашитита на уличните кучиња всушност планира за недела-две-месец да земе самојед) ама тој е тука само за да не направиме правило од нешто.

Mozam da volontiram tamu, mozam da gi slikam i oglasuvam, mozam da gi nosam na sterilizacija i da plakjam za toa, mozam da printam flaeri i plakati od svoi pari (ova ne e toa sto mozam, tuku toa sto go pravam) no nemam pari za da otvoram prifatliliste. Nemam plac, nemam boksovi, nemam za da platam veterinari.
А зошто сето тоа ти да го направиш кога има невладина организација (организација = група на луѓе, организирани) што работи на таа проблематика? Дечкиве постојат повеќе од 5 години и крив стап не направија за нивните штитеници. Под "направија" подразбирам нешто конкретно, нешто реално... а не мрчење во Вест и лажење наоколу дека во Вардариште имало гасна комора.

zosto ti go trosis vremeto tuka, koga isto taka mozes da napravis promena, zavisno od toa za sto se zalagas?
За конкретно овој проблем, се залагам да се тргнат уличните кучиња од улица. Толку едноставно. Најискрено, не ме интересира воопшто што ќе се случи со нив се додека се исполни крајната цел -> нема коњи по партизанска цак цак цак цак цак -> и нема улични кучиња по темни сокаци. Јас за тоа се залагам. Е сега, уште во првиот мој пост на темава реков дека овие 2 избора не ми се допаѓаат, да ги успиеме или да ги пуштиме - трето нема, ама ако веќе морам да одберам помеѓу овие 2 опции (а морам, ретки се луѓето што би чувале и би се грижеле за улични кучиња (ете, да не правам генерализации, ретки викам) а многу повеќе ги има што сакаат самојед, плус опцијата да се оставаат по улици ни под ставка разно не ја прифаќам).

Princ, sega slobodno mozes da me trgnes od forumot, imas pravo deka navistina e gubenje vreme.
Зошто би те тргнал кога ти сама ќе си одиш кога ќе видиш дека твоите соборци се всушност шпиуни? Твоите соборци божем бранат улични кучиња а дома чуваат самоједи и леси, твоите соборци на сите оние што не се согласуваат со нив паѓаат толку ниско па им посакуваат секакви страшни работи, тука вклучувам и успивање на нивните деца, и твоите соборци кога се работи за човечки живот ги нема никаде, нив ги нема никаде и кога се работи за кучињата. Лажни луѓе со лажни идеали... кои пред се се лажат себеси.
Ти сама ќе си одиш...

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Прво со сликите многу ме изнервира сеа на крај успеа да ме насмееш. :) Браво права филозовка си.

Ако имаш такви скриени фантазии (со манијак) многу е поверојато тоа да ти се случи отколку да те нападне куче. Само мисли позитивно и ќе ти се оствари желбата. :smir:
A шо, не треба да се покаже шо праат кучињата?

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Ало - лузери и лузерки, глледајте за што ви зборував:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E58F76FE8AE6B54297F986F2F143108A
Гледате ли дека НЕ СТЕ СПОСОБНИ ДА ГИ ПРИМЕТИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ? НИТУ ЗНАЕТЕ КАКО ДА СЕ РЕШАТ?

Кој е сега крив што го укасало куче пред Тинекс ова мало и јадно дете од 5 години? Како ќе му се надокнадат траумите од нападот, вакцинирањето против беснило (кое се правело ПЕТ пати) ? Што ако беше уште полошо???

Срам да ви е што го попречувате градот да се справи со кучињата скитници! Тие се проблем и треба итно да се решат, па макар и со убивање. Не се тие луѓе да ги имаат сите права.

На ваша душа е ова дете, и кога ќе заспивате замислете си го како плаче додека некое куче му зарива заби во бутот, а некое друго му стои над глава и му се лигави, секој момент се спрема да го касне.

Пак ќе речам: НЕ СТЕ СПОСОБНИ ДА ГИ ПРИМЕТИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ? НИТУ ЗНАЕТЕ КАКО ДА СЕ РЕШАТ? За ко К*Р па се мешате... ми иде да ве пцујам, ама ајде да не бидам вулгарен....

Самара Морган

НЕ Е ВЕЌЕ ЧЛЕН НА КАЈГАНА
Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
Ало - лузери и лузерки, глледајте за што ви зборував:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E58F76FE8AE6B54297F986F2F143108A
Гледате ли дека НЕ СТЕ СПОСОБНИ ДА ГИ ПРИМЕТИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ? НИТУ ЗНАЕТЕ КАКО ДА СЕ РЕШАТ?

Кој е сега крив што го укасало куче пред Тинекс ова мало и јадно дете од 5 години? Како ќе му се надокнадат траумите од нападот, вакцинирањето против беснило (кое се правело ПЕТ пати) ? Што ако беше уште полошо???

Срам да ви е што го попречувате градот да се справи со кучињата скитници! Тие се проблем и треба итно да се решат, па макар и со убивање. Не се тие луѓе да ги имаат сите права.

На ваша душа е ова дете, и кога ќе заспивате замислете си го како плаче додека некое куче му зарива заби во бутот, а некое друго му стои над глава и му се лигави, секој момент се спрема да го касне.

Пак ќе речам: НЕ СТЕ СПОСОБНИ ДА ГИ ПРИМЕТИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ? НИТУ ЗНАЕТЕ КАКО ДА СЕ РЕШАТ? За ко К*Р па се мешате... ми иде да ве пцујам, ама ајде да не бидам вулгарен....
Веќе навредивте.Потцртаните делови ја покажуваат Вашата култура.
А детето не е на наша душа затоа што не е починато.И инаку , јас ви велам , колку и да ги сакам кучињата : Наместо да се јадеме едни со други овде , соберете се , напишете писмо до градоначалникот и испратете претставник.
И Алек , лично Ве молам да внимавате на својот јазик , бидејќи Вашите навреди ниту мене , ниту на било кој друг член од форумов не му се допаѓаат.Благодарам

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Веќе навредивте.Потцртаните делови ја покажуваат Вашата култура.
А детето не е на наша душа затоа што не е починато.И инаку , јас ви велам , колку и да ги сакам кучињата : Наместо да се јадеме едни со други овде , соберете се , напишете писмо до градоначалникот и испратете претставник.
И Алек , лично Ве молам да внимавате на својот јазик , бидејќи Вашите навреди ниту мене , ниту на било кој друг член од форумов не му се допаѓаат.Благодарам

море ќути таму... како не ти е срам. наместо да се извниш за поддржувањето на насилници и пропагирањето Скопје да остане нечист и ризичен град, ти уште ми филозофираш.

од таквите како тебе не може ништо да се направи во оваа држава. нити нешто виделе, ниту нешто знаат, ама „имаат став“ - сигурно од телевизија ти е? или имаат некакви потреби, ама НЕ ЗНААТ КОЛКУ ИМ Е ЧЕРГАТА.

од ретроградно и утопистичко мислење до овде стигнавме.

да - детете е на ТВОЈА совест, затоа што ТИ го поддржуваш постоењето на КУЧИЊА СКИТНИЦИ низ градов. Не нудиш решение, туку децата сами да се бореле (и добро било ако преживеале).

тоа тие решението?

многу ми е жал, ама помеѓу кучиња скитници и 5 годишни деца, ЈАС БИРАМ ДЕЦА!!!

Самара Морган

Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
море ќути таму... како не ти е срам. наместо да се извниш за поддржувањето на насилници и пропагирањето Скопје да остане нечист и ризичен град, ти уште ми филозофираш.

од таквите како тебе не може ништо да се направи во оваа држава. нити нешто виделе, ниту нешто знаат, ама „имаат став“ - сигурно од телевизија ти е? или имаат некакви потреби, ама НЕ ЗНААТ КОЛКУ ИМ Е ЧЕРГАТА.

од ретроградно и утопистичко мислење до овде стигнавме.

да - дететО е на ТВОЈА совест, затоа што ТИ го поддржуваш постоењето на КУЧИЊА СКИТНИЦИ низ градов. Не нудиш решение, туку децата сами да се бореле (и добро било ако преживеале).

тоа тие решението?

многу ми е жал, ама помеѓу кучиња скитници и 5 годишни деца, ЈАС БИРАМ ДЕЦА!!!
1. Јас избрав да не бидам насилник - да не сум за усмртување на кучињата.
2.Твоето мислење кон мене задржи си го за себе.Не иди оф-топик.
3.Јас не го гризнав детето , прочитај во линкот што САМ го стави :tapp:
4.Јас понудив решение.Жалам што не си ги читал моите мислења поубаво.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
1. Јас избрав да не бидам насилник - да не сум за усмртување на кучињата.
2.Твоето мислење кон мене задржи си го за себе.Не иди оф-топик.
3.Јас не го гризнав детето , прочитај во линкот што САМ го стави :tapp:
4.Јас понудив решение.Жалам што не си ги читал моите мислења поубаво.

ти не го гризна, ама го гризна некој на кој ти си му спонзор. твоја е одговорноста.

решение ти не понуди, туку понуди утоипистички и НЕОСТВАРЛИВИ идеи.

моето мислење за сите утописти е и тоа како он-топик. Тоа е моето објаснување дека треба да се слушаат луѓе кои знаат, а не луѓе кои имаат ставови од животно искуство преку телевизија и интернет. Ако такви се слушаат, сигруно ќе се исчистат кучињата насилници од скопје.

Самара Морган

Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
ти не го гризна, ама го гризна некој на кој ти си му спонзор. твоја е одговорноста.

решение ти не понуди, туку понуди утоипистички и НЕОСТВАРЛИВИ идеи.

моето мислење за сите утописти е и тоа како он-топик. Тоа е моето објаснување дека треба да се слушаат луѓе кои знаат, а не луѓе кои имаат ставови од животно искуство преку телевизија и интернет. Ако такви се слушаат, сигруно ќе се исчистат кучињата насилници од скопје.
Toкму тоа беше мојата поента.
Јас не спонзорирам никого.
Прочитај поубаво , те молам.
ТВОЕТО мислење задржи го за себе.Тоа ниту се факти , ниту пак аргументи.Дај факт и ќе се сложам.
А бидејќи не ги знаеш животните искуства на другите , те молам тоа остави го настрана.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Toкму тоа беше мојата поента.
Јас не спонзорирам никого.
Прочитај поубаво , те молам.
ТВОЕТО мислење задржи го за себе.Тоа ниту се факти , ниту пак аргументи.Дај факт и ќе се сложам.
А бидејќи не ги знаеш животните искуства на другите , те молам тоа остави го настрана.

како не, спонзорираш кучиња скитници овде. вербално, не со пари... барем со пари да ги поддржеше... ама чекај бе - тие не излегуваат сами од телевизор, а?

Ова е форум, значи за да го прочиташ МОЕТО и ТВОЕТО мислење. И кога моето ќе биде ПРАВИЛНО, да го ПРИФАТИШ. И јас кога сум грешка си признавам.

Од линкот што ти го пишав поголем факт ти треба дека кучињата скитници треба да се уништат?

Јас без за тоа последнава недела, а кутрото дете вчера го каснало куче. Значи ПРЕДВИДОВ. Кучето најверојатно немало беснило, а може и стерилизирано да било, АМА СТРАВОТ? А болката од ЗАБИТЕ ВО БУТОТ на кутрото дете??? А траумите и неговите будења во сон? Траумите на мајка му и сестра му кои го гледале како го јадат кучињата? А тоа што треба 5 пати да оди во болница во текот на 28 дена и да се моли дека нема да се зарази од беснило? 28 дена неизвесност? (пр. јас за СИДА тест чекав 1 ден, а 100% знаев дека немам (ми требаше за некое осигурување), ама НЕИЗВЕСНОСТА убива) А одењето на преврски и неизвесноста дали ќе може пак да трча?.... УШТЕ КОЛКУ ДА ТИ НАБРОЈУВАМ колку проблеми прават кучињата скитници во Скопје?

Барем да изразеше трошка жал за патењето на ова дете, а не тврдоглаво да останеш на ставот дека не треба да се ослободиме од кучињата скитници....

Самара Морган

Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
како не, спонзорираш кучиња скитници овде. вербално, не со пари... барем со пари да ги поддржеше... ама чекај бе - тие не излегуваат сами од телевизор, а?

Ова е форум, значи за да го прочиташ МОЕТО и ТВОЕТО мислење. И кога моето ќе биде ПРАВИЛНО, да го ПРИФАТИШ. И јас кога сум грешка си признавам.

Од линкот што ти го пишав поголем факт ти треба дека кучињата скитници треба да се уништат?

Јас без за тоа последнава недела, а кутрото дете вчера го каснало куче. Значи ПРЕДВИДОВ. Кучето најверојатно немало беснило, а може и стерилизирано да било, АМА СТРАВОТ? А болката од ЗАБИТЕ ВО БУТОТ на кутрото дете??? А траумите и неговите будења во сон? Траумите на мајка му и сестра му кои го гледале како го јадат кучињата? А тоа што треба 5 пати да оди во болница во текот на 28 дена и да се моли дека нема да се зарази од беснило? 28 дена неизвесност? (пр. јас за СИДА тест чекав 1 ден, а 100% знаев дека немам (ми требаше за некое осигурување), ама НЕИЗВЕСНОСТА убива) А одењето на преврски и неизвесноста дали ќе може пак да трча?.... УШТЕ КОЛКУ ДА ТИ НАБРОЈУВАМ колку проблеми прават кучињата скитници во Скопје?

Барем да изразеше трошка жал за патењето на ова дете, а не тврдоглаво да останеш на ставот дека не треба да се ослободиме од кучињата скитници....
You FaileD.Не е дека не ми е жал за детето , затоа што точно знам како му било.Ме гризнало и мене куче.И не си во право само кога велиш дека СИТЕ кучиња треба да се уништат.Такви како тие агресивните - да .Меѓутоа да земеш да уништиш некое мало кученце , или мајка на мали кученца?? Тоа е безсмислено.
Дека знам низ што поминува таа фамилија , знам.И мене ми се има исто случено.И веќе реков.Да , треба најитно решение!
Но , убивањето на малите , плашливите и стерилизираните? Во никој случај.
Да се успијат болните и агресивните - да!
Сега , кој е хуман , кој знае што?
Доколку не си ја почуствувал болката на тоа дете (како што ја имам јас) те замолувам да не зборуваш за СИТЕ кучиња.Веќе наведов причини зашто.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
аха, мислиш дека на англиски подобро се изразуваш? И она Д на крајот објаснува нешто, А ? Кој филинг, иснт ит? А? дај бе македонски овде....

Меѓутоа да земеш да уништиш некое мало кученце , или мајка на мали кученца?? Тоа е безсмислено.
Зошто безмислено??? Па од тие мали кученца се развиваат идните опасни ЏУКЕЛИ. Јас ти реков, ако сакате - чувајте си милион кучиња дома, ама НЕ ПО УЛИЦИ.

Сега , кој е хуман , кој знае што?
Доколку не си ја почуствувал болката на тоа дете (како што ја имам јас) те замолувам да не зборуваш за СИТЕ кучиња.Веќе наведов причини зашто.
Абе не наведе причини зошто да има кучиња по улици.
Не морам да ја почуствувам болката за да знам дека не е добро. Треба да сватиш дека имам јас капацитет да ги пресудувам работите и без да пробам. Ова е барем едноставно. Пишував две недели, ми објаснувавте дека не се проблем и ете-ти малер - бап - го укаса...

не си ти воопшто хумана со тоа што поддржуваш кучиња. може си кучкарка, ама за луѓе не си (тоа е ХУМАНост)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.904
Поени од реакции
12.456
Не морам да ја почуствувам болката за да знам дека не е добро.
Коректно, не мора да ме касне отровница, знам дека ќе цркнам или не мора да ме згазне ваљак, знам дека ќе ме залепи за асфалт. :smir:

Самара Морган

Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
аха, мислиш дека на англиски подобро се изразуваш? И она Д на крајот објаснува нешто, А ? Кој филинг, иснт ит? А? дај бе македонски овде....
Мислам дека ми е навика таа узречица.И да филинг ми е!!! Јеаааа
И не , едноставно така пишувам.Мое право , нели?

Зошто безмислено??? Па од тие мали кученца се развиваат идните опасни ЏУКЕЛИ. Јас ти реков, ако сакате - чувајте си милион кучиња дома, ама НЕ ПО УЛИЦИ.
Доколку тие мали кученца станат ОПАСНИ џукели , би требало да ги снајде истата судбина како и на нивните агресивни предци.

Абе не наведе причини зошто да има кучиња по улици.
Не морам да ја почуствувам болката за да знам дека не е добро. Треба да сватиш дека имам јас капацитет да ги пресудувам работите и без да пробам. Ова е барем едноставно. Пишував две недели, ми објаснувавте дека не се проблем и ете-ти малер - бап - го укаса...
не си ти воопшто хумана со тоа што поддржуваш кучиња. може си кучкарка, ама за луѓе не си (тоа е ХУМАНост)
Прво , затоа што тие што ќе останат нема да напаѓаат.
Да си хуман , значи да сакаш да усмртиш живо суштество , без разлика што е?
Себе не се нарекувам „кучкарка“ а би те замолила да не ме декларираш какво таква.Јас повеќе би се рекла себе љубител на кучиња.А каква сум јас кон луѓето - тоа е моја работа. Секој по своја заслуга.

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
Доста ги браните скитниците бе,не се ова луѓе!-ако има некој вишок пари,нека ги дава на сиромавиот или бездомникот,а не на кучиња скитници со шуга на нив!
-добар е линкот од пред некоја страна со каснувањето на малото дете...кој ќе земе сега одговорност а?штетата е направена,а и една реченица ептен не ми се допадна
Па не умре детето па да го носиме на душа ние
Зар до тоа треба да дојде па да се сотрат кучињата?свесни ли сте вие дека сега тој родител ќе отепа десетина кучиња поради штетата што му е направена?
-глупо е што жалите кучиња скитници...жалете ги луѓето скитници како за промена...како што кажа Принц,оти јадете месо од животинчиња,за кои да го изедете првен треба КРЦ на вратот?
-или вие сте вегетаријанци,па јадете само животни кои се хранеле со травки?
-едно е да се филмаш по форуми и дека си хуман и им даваш јадење на шугавите скитници,а сасвим друга е реалната слика...
-Го подржувам alek34 за неговото мислење...

-некој што не видел подобро незнае дека се и ќе се живее подобро без скитници...

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Прво , затоа што тие што ќе останат нема да напаѓаат.
ајде да скратиме - тука е твојата УТОПИЈА. Кучињата не се предвидливи. Ќе напаѓаат.
А и да не напаѓаат, ќе шират болести, нехигиена (гомна, да бидам директен), бучава (рвање), ...

НЕ ИМ Е МЕСТО ВО УРБАНИЗИРАН ГРАД. Точка!

Kajgana Shop

На врв Bottom