Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    620

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.886
Поени од реакции
20.536
haha da bevte vie barem pola od Melita ubo ke bese. Taa zena mi e idol , inace ako kaj tebe vrie od kucinja po kontejnerite i sakas da se istrebat i kaj mene vrie od gjupci pred zgrada i segde. Kaj da se zalam za da gi uspijat niv?

А ти на исто рамниште ставаш луѓе и кучиња??

Затоа и прорадата оди веќе контра нас девојко, не се цениме како приоритетна раса, кога тебе ти е помило да успиеш човек во замена на куче тогаш незнам што повеќе би ти реплицирала...

А за Мелите ако ти е идол можеш да си направиш статуета од неа од бронза и да и се молиш секој ден.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.902
Поени од реакции
12.450
Напишав кои се мерките ако некој биде нападнет од куче. Парично се казнува сопственикот на кучето, а нападнатиот си касира пари.

Имав ситуација пред извесно време. Со децата се шетаме и од спротивната страна на улицата две кучиња (големи колку магариња) се стрчаа накај децата...сакаа да си поиграт, но деца како деца испискаа, а и кучињата се стаписаа :) Им објаснив на децата дека не смеат да покажат страв па и си се помилуваа на крај. Е сега башка што сопственичката си го доби резилањето од мене, но следуваше и големо извинување и молење да не повикам полиција (дека ќе ја боли по џеб)

Инаку како што реков, премала е опасноста да бидеш нападнат од куче (домашно) улични нема. Но, тоа се сведува на добрата организација на државата и не чекање на поплавување па на пуштање дупнати гуми за спасување.

п.с. За домашните кучиња е задолжително да се вгради чип со број и бла бла...така да изгубените кучиња побрзо се наоѓаат и од изгубените мобилни :)
Значи состојбата како од финансиски аспект, така и од законски е сосем различна. Во тој случај треба различно и да се третира проблемот. Кај нас не се казнува газда на куче за корпа, ланец...сигурносни мерки (можеби има и некој исклучок) и не се казнува ако го с'ска кучето на некого, а мора-доколку го заболи џебот неколку стотини евра (во денарска противвредност) понатаму нема да му текне да го стори истото. Исто е и со фрлањето кучиња и мачки на улица.
За уличните секако тоа било исто така решено со одредени мерки, голема сума пари, екипираност и бројност на тие екипи за да сега ги нема по улиците.

Казната од рајот потекнува-доколку се применува.

Во врска со ова, што ќе прават лицата кои вдомиле улични животни со породот од овие животни? По 3-4 мали кучиња и мачки, дали ќе се во состојба да ги чуваат, ако не, каде ќе ги однесат-како ќе се справат со тој проблем?

S

Stefi070

Гостин
А ти на исто рамниште ставаш луѓе и кучиња??

Затоа и прорадата оди веќе контра нас девојко, не се цениме како приоритетна раса, кога тебе ти е помило да успиеш човек во замена на куче тогаш незнам што повеќе би ти реплицирала...

А за Мелите ако ти е идол можеш да си направиш статуета од неа од бронза и да и се молиш секој ден.

da , na isto. i tie imaat dusa itoa mnogu poveke za razlika od nekoj na forumov.pred nekoj den edna kucka - kucence so mali , togas gi rodi zad zgrada, i od nekoj kako tebe luge so se plaseja da ne donesi bolesti , sega nikoj ne znaj kaj e kucenceto , a tolku tazna slika bese da ja gledas kuckata okolu malite, tolku gi cuvase i se , za so ? za nisto. od nekoi luge bez dusa sega gi nema ni malite ni nea. vo ovaj slucaj ednistveni zveroj se lugeto i nikoj poke

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не, во постот беше кажано дека човекот е ѕвер, а тука сме и јас и ти и VoniVaraS. Значи немаше спомнато ѕверови сте вие што го оправдувате тоа, а ние сме светци. Затоа беше и непотребно твоето паничење дека
Аиде бе, можеш да видиш и подлабоко од ова.

Што ако јас викам дека крадењето е лошо, ако сепак крадам?

Голема изјава сме дале значи, како некој од нас да не знае дека убивањето на животни не прави ѕверови.
Поентата е празна кога тој што ја кажува ги јаде тие животни.

i od nekoj kako tebe luge so se plaseja da ne donesi bolesti
Дап, тоа се викаат "луѓе кои малку размислуваат".
Тебе ти е лесно, ќе си ја оставиш таму, а после ако донесе болести стварно, никој нема да рече - еее ова Стефи не убедуваше. Бидејќи ти индиректно ќе учествуваш во акцијата, најфино и најубаво за тебе.

А ако некој случајно реши да користи малку логика и директно да го реши проблемот, одма он нема душа.
Можеби навистина нема душа, ама според мене, бар има мозок да застане и размисли малку, а не да се води чисто од емоции.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.886
Поени од реакции
20.536
da , na isto. i tie imaat dusa itoa mnogu poveke za razlika od nekoj na forumov.pred nekoj den edna kucka - kucence so mali , togas gi rodi zad zgrada, i od nekoj kako tebe luge so se plaseja da ne donesi bolesti , sega nikoj ne znaj kaj e kucenceto , a tolku tazna slika bese da ja gledas kuckata okolu malite, tolku gi cuvase i se , za so ? za nisto. od nekoi luge bez dusa sega gi nema ni malite ni nea. vo ovaj slucaj ednistveni zveroj se lugeto i nikoj poke

Па нормално дека ќе се секираат заради болести и зарази, особено ако имаат деца, децата се најлесната мета, малите се по родителски надзор а поголемите тие сто се 6-7 и погоре што можат сами надвор??
И аман немој ти се молам мене да ме викаш без душна, јас имам две златни дечиња и трето носам, прво стигни до моето ниво одреди ги приоритети во животот па ќе се натегаме и тогаш ќе те прашам кај го боли човека нејвеќе, животните се подредени, греота се да арно ама кога гледам дека се опасност за онаа што ми е свето, не размислувам ич верувај.

S

Stefi070

Гостин
Па нормално дека ќе се секираат заради болести и зарази, особено ако имаат деца, децата се најлесната мета, малите се по родителски надзор а поголемите тие сто се 6-7 и погоре што можат сами надвор??
И аман немој ти се молам мене да ме викаш без душна, јас имам две златни дечиња и трето носам, прво стигни до моето ниво одреди ги приоритети во животот па ќе се натегаме и тогаш ќе те прашам кај го боли човека нејвеќе, животните се подредени, греота се да арно ама кога гледам дека се опасност за онаа што ми е свето, не размислувам ич верувај.

so bolesti be ne glumete. cel zivot sum so kucinja ulicni pa sum 100 pati pozrava od nekoj so gi cuvat decata ''pod stakleno zvono'' rekovme za tie sto se bolni da se uspijat ama zdravite nema potreba da se uspijat

Член од
10 јули 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
ццц

Кога го отворив форумов, си реков ќе биде еден од оние досадни форум каде што всушност и не постои разлика во размислувањата, сите, со исклучок на неколку стандардни `контраши`, имаат заеднички став и се согласуваат во своите ставови. Очекував дека сите ќе пишуваат како `не е хумано да се убиваат здрави кучиња` и `треба да се најде подобро решение`. Ни на крај памет не ми падна дека постојат такви СТВОРОВИ, најверојатно нереализирани во секој поглед од своето суштествување, кои само поради тоа што се родени во човеколика форма се привилегирани да го носат називот Човек, кои сметаат дека треба само да се донесе КОНЕЧНОТО РЕШЕНИЕ, а тие да си ја свртат главата настрана, бидејќи нив не ги тангира тоа. Со тоа нека се занимаваат оние `кучкарите`. Тоа се истите оние луѓе што кога ќе видат куче на улица, на своите несреќни деца, (несреќни што се родиле од семето на таков `дрк..ија), им се обраќаат со зборовите `шутни го кучето`, перејќи им го детски мозок и одредувајќи им го патот да станат верни нивни копии, мизантропи. Што да ви кажам луѓе, ако неможеме да сакаме такви суштества што по природа не се агресивни кон нас, како би можеле да се почитуваме меѓусебе. Се знае дека има проблем со бројноста на кучињата на улиците, ама луѓе тоа е процес што трае и кој бара финансии и на кој мора да се работи, а за резултати треба да се почекаме неколку години.... Доколку сите нови кучиња констатно се кастрираат, а животен век на улично куче на нашиве улици не поминува над 5-6 години, јасно е дека за не толку долг период целиот проблем ќе биде ставен под контрола. Кастрирајте ги кучињата од стационарот и пуштете ги на улица... А ако нема пари, изградбата на неколку споменици и статуи нека почека барем година две, па ете финансии.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
А кој ја испуштил таа кучка на улица т.е кој го испуштил и песот кој и ги направил кученцата? веројатно не некој мразач на животни, затоа што тие и во прв ред нема ни да се нафатат да ги одгледуваат а не па после да ги испуштаат.

Зверој се луѓево? Зверој дека ја тргнале кучката со кучињата од таму каде што некој обожавател на животни собрал куп кучиња и кога незнаел што со нив ги испуштил.

Еве пред куќа веќе 2-3 месеца ми се вртка кученце, бело, малечко и се гледа дека навистина е воспитано, не ни зема храна од секој... а го испуштија од една кола... онака си сопреа и само го испуштија... а кученцето е сосема здраво и најверојатно старо околу 2-3 години - кога некој го чувал 2-3 години веројатно и НЕ БИЛ мразач на животни туку некој обожавател како вас, кој па сега од некои Х причини се ослободил од товарот или барем од дел од товарот - и кој е похуман сега? Зверојте или обожавателите на купишта кученца?

Доколку сите нови кучиња констатно се кастрираат, а животен век на улично куче на нашиве улици не поминува над 5-6 години, јасно е дека за не толку долг период целиот проблем ќе биде ставен под контрола. Кастрирајте ги кучињата од стационарот и пуштете ги на улица... А ако нема пари, изградбата на неколку споменици и статуи нека почека барем година две, па ете финансии.
СТВОРОВИ? А кој ти дал па тебе право да ги кастрираш прекрасните улични кученца? Нели природата им дала да се множат и да живеат.

S

Stefi070

Гостин
Кога го отворив форумов, си реков ќе биде еден од оние досадни форум каде што всушност и не постои разлика во размислувањата, сите, со исклучок на неколку стандардни `контраши`, имаат заеднички став и се согласуваат во своите ставови. Очекував дека сите ќе пишуваат како `не е хумано да се убиваат здрави кучиња` и `треба да се најде подобро решение`. Ни на крај памет не ми падна дека постојат такви СТВОРОВИ, најверојатно нереализирани во секој поглед од своето суштествување, кои само поради тоа што се родени во човеколика форма се привилегирани да го носат називот Човек, кои сметаат дека треба само да се донесе КОНЕЧНОТО РЕШЕНИЕ, а тие да си ја свртат главата настрана, бидејќи нив не ги тангира тоа. Со тоа нека се занимаваат оние `кучкарите`. Тоа се истите оние луѓе што кога ќе видат куче на улица, на своите несреќни деца, (несреќни што се родиле од семето на таков `дрк..ија), им се обраќаат со зборовите `шутни го кучето`, перејќи им го детски мозок и одредувајќи им го патот да станат верни нивни копии, мизантропи. Што да ви кажам луѓе, ако неможеме да сакаме такви суштества што по природа не се агресивни кон нас, како би можеле да се почитуваме меѓусебе. Се знае дека има проблем со бројноста на кучињата на улиците, ама луѓе тоа е процес што трае и кој бара финансии и на кој мора да се работи, а за резултати треба да се почекаме неколку години.... Доколку сите нови кучиња констатно се кастрираат, а животен век на улично куче на нашиве улици не поминува над 5-6 години, јасно е дека за не толку долг период целиот проблем ќе биде ставен под контрола. Кастрирајте ги кучињата од стационарот и пуштете ги на улица... А ако нема пари, изградбата на неколку споменици и статуи нека почека барем година две, па ете финансии.

konecno nekoj da kazi nesto pametno. pozrav za tebe. treba da se kastriraat kucinjata i da se pustat da si go ziveat svojot zivot koj i onaka ne e mnogu dolg

Член од
28 март 2006
Мислења
17.902
Поени од реакции
12.450
Во врска со ова, што ќе прават лицата кои вдомиле улични животни со породот од овие животни? По 3-4 мали кучиња и мачки, дали ќе се во состојба да ги чуваат, ако не, каде ќе ги однесат-како ќе се справат со тој проблем?
Дали некој со вакви вдомени кучиња ќе одговори на прашањево? Гледам дека веќе имаат пород вдомените улични куќиња. Каде со нив.

Еве пред куќа веќе 2-3 месеца ми се вртка кученце, бело, малечко и се гледа дека навистина е воспитано, не ни зема храна од секој... а го испуштија од една кола... онака си сопреа и само го испуштија...
Честа појава на такви методи. Завчера, накај работа, на излез од улица, видов 4-5 мачиња на иста возраст и слични шари. Според тоа заклучувам дека некој совесен газда ги истресол тука. Слатки се, симпатични, ама која ли ќе им е судбината :toe: кога сме пребукирани со мачки.

S

Stefi070

Гостин
А кој ја испуштил таа кучка на улица т.е кој го испуштил и песот кој и ги направил кученцата? веројатно не некој мразач на животни, затоа што тие и во прв ред нема ни да се нафатат да ги одгледуваат а не па после да ги испуштаат.

Зверој се луѓево? Зверој дека ја тргнале кучката со кучињата од таму каде што некој обожавател на животни собрал куп кучиња и кога незнаел што со нив ги испуштил.

Еве пред куќа веќе 2-3 месеца ми се вртка кученце, бело, малечко и се гледа дека навистина е воспитано, не ни зема храна од секој... а го испуштија од една кола... онака си сопреа и само го испуштија... а кученцето е сосема здраво и најверојатно старо околу 2-3 години - кога некој го чувал 2-3 години веројатно и НЕ БИЛ мразач на животни туку некој обожавател како вас, кој па сега од некои Х причини се ослободил од товарот или барем од дел од товарот - и кој е похуман сега? Зверојте или обожавателите на купишта кученца?

pa decko , zato velime da se sterilizirat kucinjata i taka nema da se razmnozuvat vo tolkav broj

Дали некој со вакви вдомени кучиња ќе одговори на прашањево? Гледам дека веќе имаат пород вдомените улични куќиња. Каде со нив.

abe ke mu gi dajs na nekoj prijateli so sakat zivotni i so imat uslovi da gi cuvaat i kraj

Член од
28 март 2006
Мислења
17.902
Поени од реакции
12.450
pa decko , zato velime da se sterilizirat kucinjata i taka nema da se razmnozuvat vo tolkav broj

abe ke mu gi dajs na nekoj prijateli so sakat zivotni i so imat uslovi da gi cuvaat i kraj
Ќе му дадеш едно на еден, едно на друг. И толку. А од пород 3-4 животни, доволно е 4-5 породи да има, цело маало ќе го снабдам со кучиња, а нивните породи каде?... Понатаму како?

S

Stefi070

Гостин
Ќе му дадеш едно на еден, едно на друг. И толку. А од пород 3-4 животни, доволно е 4-5 породи да има, цело маало ќе го снабдам со кучиња, а нивните породи каде?... Понатаму како?

abe i jas imav kuce od ulica i mi rodvase i gi odnesov na selo maleckite da gi cuvam oti zal mi bese da gi dam na nekoj ili da gi ostam a mi rekoja deka kuckata ako se sterilizira deka mozela da se razboli , i zato se pomirivme i sega ako rodi pak , ako mozi nekoi ke gi dajme na nekoj so stvarno ke gi cuva ako ne pak na selo :toe:
epa ke se trudis da najdis luge so znam so da recam , ne mozis da gi ostajs taka

Член од
28 март 2006
Мислења
17.902
Поени од реакции
12.450
epa ke se trudis da najdis luge so znam so da recam , ne mozis da gi ostajs taka
Сакав да напоменам дека при чување на било какво животно, би требало да се мисли и на тоа. Односно, најдобро е после еден до два окоти (во зависност од тоа ако има каде да се дадат) да се стерилизираат. Во спротивно ланецот на улични животни не се прекинува, се шири.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Кој ти дал право да ги кастриш бе? Тебе како е ќе ти е да дојт некој кој е повиш од тебе и да не те убие туку да те стерилизира... која ќе ти биде смислата на животот тогаш а богами и неговата... кога пак ќе шеташ наоколу... ќе шириш болести и ќе трошиш храна и вода.

И да... ако го сакаш то белото куче пиши ми на профил, според то што прочитав за тебе... вервам дека ко љубителка на кучиња ќе дојш да го земиш... на 10 мин од твојот "убав" град живеам.

Kajgana Shop

На врв Bottom