Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    614
L

Lu

Гостин
Извини Лу ама немам мој портал кај што објавувам тоа што ке го видам.
Се се деси пред мои очи, едното кај Веро трговскиот, другото после 2 дена кај железничка кај главната пошта.
За другите две другарка ми кажа дека ги видела од кои во едниот случај имало дете.

Не ме сфаќајте погрешно, не мразам животни, посебно не кучиња (до скоро и јас имав куче) ама на улица не им е местото.
ОК, јас мислев дека имало објавено низ порталиве, па не сум прочитала :)

А за вториот дел од постот, потполно се согласувам ... не им е местото на улица, за наше и за нивно добро.

Потполно ја разбирам кучешката психологија, и знам дека кучињата не се виновни што завршиле на улица, виновни се неодговорните сопственици, кои што треба дебело да се казнуваат за оставање на куче на улица, но колку и да не сакам да ги обвинам кучињата (реално нема потреба да се префрлува вината на животните, бидејќи се што прават кучињата е инстинктивно) ... но во некои ситуации навистина ги преминуваат моите граници на толеранција.

Има еден скитник во близина на ветеринарот Диме, и постојано се пушта на други кучиња (на луѓе не сум приметила да реагира, што не значи дека во иднина нема да изреагира), и кога и да треба да одам кај ветеринарот Диме морам да заобиколувам и да вртам скроз од други улици кои што ми се подалеку, за да не се сретнам со скитникот, а патот кај што најчесто престојува скитникот ми е најблиску, но ете морам да вртам по други улици за да не се сретнам, или морам да одам со автомобил.

Имав 2 ситуации со истиот тој скитник, кој што патем е премногу агресивен кон други кучиња (поради заштита на својата територија).
Првата ситуација беше кога Доберманчето ми беше 3 месечно и го носев на вакцина, среќа тогаш имаше само 3 месеци, па ја кренав во раце и поминавме некако.

Али во втората ситуација беше навистина жестоко.
Едвај ги сопрев, се случи пред околу 1 месец, сега Доберманката има година и пол, и го знаете карактерот на Доберманите, вообичаено не напаѓаат први, но доколку некој ги нападне, е тука веќе е прашање на живот и смрт, идат до крај.
Едноставно нема шанси да дозволат некој да им глуми Алфа, и ќе направат се за да го заштитат сопственикот, а и да се заштитат самите себе.

Е тука испадна фрката, тој скитникот се пушти и се обиде да ја касне, и во тој момент Доберманката збесна, едноставно толку многу се разбесни што неможев да ја задржам, а кај ќе задржиш разбеснат Доберман од скоро 40 кила, јас ја влечам накај мене, она тегне накај скитникот, скитникот уште толку разбеснет, а богами голем беше ... циркузи.
И едвај ја смирив ситуацијата, за среќа без никакви повреди.

Член од
19 ноември 2013
Мислења
28
Поени од реакции
16
Искрено многу сакам животни, никогаш не сум повредил ниту намерно ниту ненамерно некое животно. Дома имам од рипки, до 4 мачки, куче... Уживам да гледам Анимал Планет. Меѓутоа имам критика до Анима Мунди. Во ред е да сака да им се помогне на кучињата и мачките скитници, меѓутоа јас мислам дека начинот на кој они го прават тоа, не е во ред. Секој ден на ФБ по 10 поста има за некој да вдоми маче/куче, повредени, ранети, чисти, здрави... Меѓутоа ние сме мал град и ретко кој има услови да вдомува ПЛУС некое такво животно, и да сакам едноставено немам услови + треба посебна нега ако е повредено животното. Мора да најдат друго решение со пари од град Скопје или државава за да можат да згрижуваат животни па после кој сака да иде од таму да си земе, ко што прават по другите земји.

Исто така не ми се допаѓа тоа што Анима Мунди настојуваат по секоја цена да се на страна на кучињата скитници, макар и да каснае некој човек тие. Пред некоја недела со другар шетаме зад Палма (Аеродром) од никаде искочи куче почна да трча накај нас и тоа накострешено целото, ржење и идење накај нас, колку и да бевме смирени не престануваше да ни се приближува и забите сите надвор (ко беснило да има). Искочи човек од зградта случајно и го избрка едвај и ни вика "Што му направивте?" хах кај не извади од памет уште и криви. Е извините Анима Мунди ама на таквите кучиња не им е место надвор. Што ако беа жени или деца место нас? И пред некој ден видов како шинтери баш таму собираат кучиња, по пријава на сопственикот на Палма. и Анима Мунди без да знаат што како, почнаа со дрвја и камења да фрлаат по него. А не знаат дали кучињата се закана за некое дете, маж, жена. Ни малку не ми се допаѓа тоа што го прават. Едно е да сакаш да заштитиш животно, друго е дека треба да најдеш соодветен начин. Колку само мачиња сум спасил од улица, од контејнери, од дупки. Колку само кучиња сум спасил од невоспитани деца, па никаде јавно не сум се фалел.

L

Lu

Гостин
Исто така не ми се допаѓа тоа што Анима Мунди настојуваат по секоја цена да се на страна на кучињата скитници, макар и да каснае некој човек тие. Пред некоја недела со другар шетаме зад Палма (Аеродром) од никаде искочи куче почна да трча накај нас и тоа накострешено целото, ржење и идење накај нас, колку и да бевме смирени не престануваше да ни се приближува и забите сите надвор (ко беснило да има). Искочи човек од зградта случајно и го избрка едвај и ни вика "Што му направивте?" хах кај не извади од памет уште и криви. Е извините Анима Мунди ама на таквите кучиња не им е место надвор.
Многу слична ситуација ми се случи и мене.
Со истиот скитник што го спомнав во погорниот пост, во втората ситуација кога ги двоев како некој циркузант, при таа мешаница, поминува човек кој што живее во таа околина (во Капиштец, во зградите карши домот за деца без родители) и ми вели, помини си ништо нема да ти направи.
Ја му викам абе човек тоа куче ве познава вас во околината, и ги познава сите домашни кучиња што ги шетаат во таа околина, и затоа на вам ништо не ви прави, али на мене (тоест на мојата Доберманка) секако дека имаше намера да ја нападне, и обид да ја касне ... поради тоа што таа околина си ја смета за своја територија и секое ново куче кое што ќе пројде го смета за натрапник во својата територија.

Но оттука следува моето прашање ... зошто поради некој скитник кој што завршил на улица од несовесен сопственик, и што си замислил дека некоја одредена територија е негова територија, зошто да ја нарушува мојата комфорт зона ?

Член од
19 ноември 2013
Мислења
28
Поени од реакции
16
Многу слична ситуација ми се случи и мене.
Со истиот скитник што го спомнав во погорниот пост, во втората ситуација кога ги двоев како некој циркузант, при таа мешаница, поминува човек кој што живее во таа околина (во Капиштец, во зградите карши домот за деца без родители) и ми вели, помини си ништо нема да ти направи.
Ја му викам абе човек тоа куче ве познава вас во околината, и ги познава сите домашни кучиња што ги шетаат во таа околина, и затоа на вам ништо не ви прави, али на мене (тоест на мојата Доберманка) секако дека имаше намера да ја нападне, и обид да ја касне ... поради тоа што таа околина си ја смета за своја територија и секое ново куче кое што ќе пројде го смета за натрапник во својата територија.

Но оттука следува моето прашање ... зошто поради некој скитник кој што завршил на улица од несовесен сопственик, и што си замислил дека некоја одредена територија е негова територија, зошто да ја нарушува мојата комфорт зона ?
Е на овакви прашања нема да добиеш одговор од Анима Мунди. Тоа не ги занима баш.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
По мое, не се криви Анима Мунди што креваат галама за скитниците, некој мора и да галами. Ако молчат сите па ич ништо нема да се реши, а на крај краева, секое едно вдомено куче е едно куче помалку на улица нели? А проблемот со ситуациите во кои сте се нашле и двајцата исто така не е проблем на АМ, затоа што тие не ја створиле ситуацијата кај таквите кучиња. Таа ситуација ја створиле ненамерно секако, луѓето кои ги хранат тие кучиња и така придонесуваат да одредени кучиња си створат територии и да си ги бранат. Не велам дека не треба да се дава храна на скитниците но кај некои кучиња тоа предизвикува и појава на агресија. Скопје и не е така големо, секако дека имате забележано одредени скитници кои се задржуваат на одредени моста, но не сите такви кучиња се однесуваат агресивно.
Градот има решение кое реално - не чини, барем не со такво дивјачко одземање и усмртување на се што има четири нозе и опашка,без разлика дали има сопственик или не. А меѓутоа ваквиот проблем може всушност лесно да се реши - со релокација на таквите кучиња, или ако некој се грижи за нив ( во смисла да се маалски или миленици на одредена зграда) да се одреди лице кое ќе ја превземе одговорноста за таквите кучиња да не претставуваат опасност за никого. Така и луѓето се безбедни, и кучињата. Ова е практично решение и неколку пати е успешно применето во Велес во соработка помеѓу ветеринарната инспекција, здруженијата за заштита на животни и ветеринарната станица.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Решение кое на сите би ни одговарало: чип на секој миленик. Казна за секој кој ќе го пушти, доволно голема да го зачеша џебот следниот пат кога ќе реши на синчето и ќерќичката да им купи играчка(читај кутре) кое кога ќе порасне повеќе нема да биде интересно, и нормално ќе добие шут карта. Лимитирани педигриња, нема парење затоа што Џеки треба да се олесни, стерилизација и кастрација. И на крај нешто посредени шелтери СО ЛУЃЕ КОИ ЌЕ ЗНААТ ДА РАБОТАТ И ПРЕД СЕ ЌЕ СИ ЈА САКААТ РАБОТАТА!
Ова не е некоја тешка филозофија ниту пак неостварлива, само некој од големците треба да покаже волја и интерес за иницијатива.

Член од
19 ноември 2013
Мислења
28
Поени од реакции
16
Па здруженијата за заштита на живтони наместо секој ден да пишуваат таму отров, ваму отруено куче, можат секој ден да настојуваат јавно да бараат средба со "големците" и секоја одбиена средба од нивна страна јавно да ја кажуваат по сајтови, телевизии, портали... Или ќе побараат средба еднаш годишно ќе ги одбијат и толку.
Стварно ги сакам кучињата али стварно и мене ми е страв посебно навечер кога ќе налетам на 2-3 или повеќе кучиња, не знаеш како ќе изреагираат, едно да почне да лае сите ќе ти се стрчат. Замисли како реагираат тие што стварно не се миленици на животни а мораат истите стравови да ги претрпуваат кога ќе налетаат на глутница кучиња.

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
МИСЛАМ ДЕКА СМЕ МНОГУ СИРОМАШНИ ЗА ХУМАНО РЕШЕНИЕ.
па нени преостанува друго па немаме решение.
Затоа имае се повеке напади од страна на овие подивени миленичиња.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Можеби сум грешка, но мислам дека здруженијата токму тоа и го прават, но градот едноставно не се грижи за да најде решение освен ова што е моментално во функција. А освен тоа јас лично немам многу верба во општинските власти - и 100 состаноци да се направат и пења да фатат од зборување, решение не се постигнува. А за отровите не сметам дека е тоа лошо, луѓето не се ни свесни на колкава опасност се изложени индиректно од отровите што се фрлаат, на пример знаете дека ланатето - (како најупотребуван отров) долго останува на местото каде бил фрлен (и откога ќе биде отстранет мамецот), и многу лесно доаѓа до евентуални резервоари на вода отпадна или за пиење? Не ми се допаѓа помислата на присуство на ланате во градскот водовод.
Но не е тоа поентата, поентата е дека никој не е должен да бега од кучиња по улиците, без разлика дали ги сака кучињата или не.
Мислам дека една работа сите ја испуштаме од предвид (воедно колективен синдром од кој пати македончето) проблемот со кучињата скитници не е само проблем на здруженијата за заштита, или само на градските власти, тоа е проблем на сите граѓани бидејки сите се засегнати. А сепак на сите ни е полесно да бараме од некој друг нешто да направи, наместо сите заедно масовно да бараме решение на проблемот. Друго е едно здружение да досадува на градските власти, а друго е повеќе здруженија и групи граѓани постојано да досадуваат - некој евентуално ќе постигне нешто. А решенија на ваквиот проблем има - практични и хумани и што е најбитно ефективни,само останува да се натераат надлежните да почнат да работат.

Член од
19 ноември 2013
Мислења
28
Поени од реакции
16
. Друго е едно здружение да досадува на градските власти, а друго е повеќе здруженија и групи граѓани постојано да досадуваат - некој евентуално ќе постигне нешто. А решенија на ваквиот проблем има - практични и хумани и што е најбитно ефективни,само останува да се натераат надлежните да почнат да работат.
Ако властите немаат разбирање на поплаките од здруженијата и да седнат да најдат решение, тогаш со мене или тебе како индивидуи па ич нема да се замараат.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Точно, затоа велам сите заедно - масовно. Инаку до кај дојдовме кога за помош на семејства после пожари или поплави или тешко болни луѓе - може да се дојде не ако засегнатиот оди од врата до врата на институциите, туку ако се направи само медиумска сензација за него. А за жал, такви примери, особено годинава имавме многу.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.275
Поени од реакции
34.862
МИСЛАМ ДЕКА СМЕ МНОГУ СИРОМАШНИ ЗА ХУМАНО РЕШЕНИЕ.
Стратешки лоша варијанта. Не можеш ти толку кучиња да ги решиш (сеедно како, отров, одстрел, успивање по 2 недели период за вдомување) колку што постојано има наплив од нови кучиња скитници (па и мачки, ама ајде тие не се ист проблем).
Напливот од нови кучиња скитници е, како што веќе напишаа, од луѓе што не си ги стерилизираат кучињата, и исто така од напуштени миленици кои некој ги купил како играчка за децата без да се размисли колкава е тоа обврска и дали ќе може да се изведува таа обврска.

Значи стратешки лошо решение (освен можеби како дополна на подобро решение). Прво плаќаш луѓе да ги одстрануваат кучињата, што е скапо а проблемот го решаваш на многу кратко време. Второ, постапките се опасни по околината и луѓето. И проблемот пак не е решен, за кратко време ете ти пак нова генерација скитници.

Решението е едноставно, и веќе е покриено со закон. Но како и толку други закони во државава, ни овој не се спроведува од извршните власти. Но да не се повторувам еве пост каде ова е веќе напишано:
Решение кое на сите би ни одговарало: чип на секој миленик. Казна за секој кој ќе го пушти, доволно голема да го зачеша џебот следниот пат кога ќе реши на синчето и ќерќичката да им купи играчка(читај кутре) кое кога ќе порасне повеќе нема да биде интересно, и нормално ќе добие шут карта. Лимитирани педигриња, нема парење затоа што Џеки треба да се олесни, стерилизација и кастрација...

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Решение кое на сите би ни одговарало: чип на секој миленик. Казна за секој кој ќе го пушти, доволно голема да го зачеша џебот следниот пат кога ќе реши на синчето и ќерќичката да им купи играчка(читај кутре) кое кога ќе порасне повеќе нема да биде интересно, и нормално ќе добие шут карта. Лимитирани педигриња, нема парење затоа што Џеки треба да се олесни, стерилизација и кастрација. И на крај нешто посредени шелтери СО ЛУЃЕ КОИ ЌЕ ЗНААТ ДА РАБОТАТ И ПРЕД СЕ ЌЕ СИ ЈА САКААТ РАБОТАТА!
Ова не е некоја тешка филозофија ниту пак неостварлива, само некој од големците треба да покаже волја и интерес за иницијатива.
Потполно се согласувам со твоето мислење ама во пракса тоа не може да функционира.
Ако имаат чипови и казните за тие што ке ги пуштат се многу високи ветеринарите или некои други луѓе (зависно каде ке им бидат ставени) непрофесионално ке им ги вадат чиповите што после тоа доведува до поголема агресивност кај кучињата.
Ако им ги ставаат обично на ремче, лесно ке се вадат и фрлаат.
Евентуално за се да се води евиденција да се прави попис на секои 6 месеци или година дена за да се види кој сеуште си го има кучето па тек тогаш да ги казнуваат. Последнава варијанта финансиски е многу 'потешка' бидејќи бара и многу време, и ангажираност и посветеност на работата и не ми изгледа лесно-остварлива.
Проблемот не е само Скопје, скитници има низ цела Македонија. Нема град кај што сум бил а покрај контејнерите да немало цела глутница.

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Да се разбереме вицот не е во Хумано или не хумано
Туку шират ли зараза или не.
Колку здруженија имаме само они да искочат на улица ке го решат проблемот.
Попатно да нема забуни ,
имам и сакам кутриња.
Мразам лицемери.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Стратешки лоша варијанта. Не можеш ти толку кучиња да ги решиш (сеедно како, отров, одстрел, успивање по 2 недели период за вдомување) колку што постојано има наплив од нови кучиња скитници (па и мачки, ама ајде тие не се ист проблем).
Напливот од нови кучиња скитници е, како што веќе напишаа, од луѓе што не си ги стерилизираат кучињата, и исто така од напуштени миленици кои некој ги купил како играчка за децата без да се размисли колкава е тоа обврска и дали ќе може да се изведува таа обврска.

Значи стратешки лошо решение (освен можеби како дополна на подобро решение). Прво плаќаш луѓе да ги одстрануваат кучињата, што е скапо а проблемот го решаваш на многу кратко време. Второ, постапките се опасни по околината и луѓето. И проблемот пак не е решен, за кратко време ете ти пак нова генерација скитници.

Решението е едноставно, и веќе е покриено со закон. Но како и толку други закони во државава, ни овој не се спроведува од извршните власти. Но да не се повторувам еве пост каде ова е веќе напишано:
Vanlok еволуирал :).

Иначе не може да се оптеретуваат здруженијата како кривци, кога они се единствените кои колку-толку праат нешто за да се промени ситуацијава. Се знае кои се одговорни а кои не превземаат ништо во врска со тоа (или превземаат колку мачкање на очи). Кога ќе прочитам некој дека кака само по здруженијава дека не превземале ништо ми се :гомце:. Наместо да им се даде поддршка, македонче само напаѓа без притоа да биде свесно дека живее во Мк, и за работите да мрднат од мртва точка (а мрднале) треба мнооооогу време.
Потполно се согласувам со твоето мислење ама во пракса тоа не може да функционира.
Ако имаат чипови и казните за тие што ке ги пуштат се многу високи ветеринарите или некои други луѓе (зависно каде ке им бидат ставени) непрофесионално ке им ги вадат чиповите што после тоа доведува до поголема агресивност кај кучињата.
Ако им ги ставаат обично на ремче, лесно ке се вадат и фрлаат.
Евентуално за се да се води евиденција да се прави попис на секои 6 месеци или година дена за да се види кој сеуште си го има кучето па тек тогаш да ги казнуваат. Последнава варијанта финансиски е многу 'потешка' бидејќи бара и многу време, и ангажираност и посветеност на работата и не ми изгледа лесно-остварлива.
Проблемот не е само Скопје, скитници има низ цела Македонија. Нема град кај што сум бил а покрај контејнерите да немало цела глутница.
Човече, попис не може да напраат на луѓе не пак на кучиња. Не треси.
Премногу е лесно и едноставно. Нека се пуштат на терен неколку инспектори, нека казнат неколку луѓе кои немаат чипови на кучињата- па ќе видиш како е после едноставно и ефтино за решавање.
Законот постои, се воведе од Јануар годинава, само нема кој да го спроведе. И не зборам само за Скопје. Инспектори има и во другите градови- ретко кај има и здруженија. Зборот дека казнуваат за нешто брзо се шири.
Па нека воведат и награда (ситно нека биде нешто) за пријавување на напуштање на миленик. Знаеш колку ќе те пријават, ако само 1000-че награда воведат? Лесно е. Само нема кој.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

Kajgana Shop

На врв Bottom