Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    614
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Кога збориме веќе за природно, нормално дека ќе се постави очигледното прашање. Зашто возиме коли тогаш, тоа баш не е природно, како што замислила природата да живееме. Дечкото проповеда за тоа да не бидеме привилегирани, а го прави тоа на Интернет. Парадокс сам по себе, користењето на компјутер и Интернет е привилегија. На англиски има една изрека:
Get off your high horse.

На македонски не знам како и е соодветниот превод...
Ок, очигледното прашање... ти јадеш месо, така?- Јадеш. А претпоставувам дека не си човек, кој што иде по улици и труе, убива, беси, гори, силува кучки и мачки скитници. И сега не сфаќам, зашо секој што ќе се изјасне против злоупотреба на невини животни, ти му го поставуваш тн. очигледно прашање. Ако јадеш месо, тоа по дифолт треба да значи дека имаш право да ги правиш сите овие работи (иде по улици и труе, убива, беси, гори, силува кучки и мачки скитници) и дека не треба да ти пречи кога некој друг го прави истото? Или пак, ако си вегетаријанец/веган, по дифолт значи дека треба да идеш од куќа по куќа, да им ги собираш на луѓето кокошките и кравите и дома да си ги носиш, само за да не бидат убиени? Оваа е единствената логика што ја ја извлеков од твоите мубети до сега- ако може да се нарече логика.

А за изреката- валјда е -симни се на земја... ќе прашаме стручњаци за тоа:)

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
ok. zatoa rekov. ima nekoj sto ne pravi prekrsok?? i koga veke ete pravime zasto nas ne ne uspijat??? ili zasto da ne gi uspijat site sto mozat da mu nastetat na covekot (pceli, osi, zmii, pajaci)??? i od niv nekoj umira. muabetot mi e nemoze nie da im nametnuvame nekoj si zivot vo 4 zida na zivotnite zasto ni smetale. toa e. priroda.
--- надополнето: 29 мај 2013 во 16:01 ---
Lajk :D

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Добро бе луѓе, дај не ронете ,,зелени,, ! Едно, темава е за КУЧИЊА СКИТНИЦИ - јас последен пат кога проверив по улициве немаше крави свињи гулаби и бубашваби скитници нити пак глувчиња, а ни по стационари не прибираат такво нешто. А и досега мислам никој не се пожалил дека го нападнала сурија прегладнети крави во центар на Скопје. Друго, ако ова е обид за стратешко избегнување на фактот дека има и тоа како има луќе и организации кои се борат за правата и на другите ,,не флафи,, животни,е троа несмасно изведено и само е показ на ниска култура, а особено што па кога некои од нив аргументирале по другиве теми на форумов за таа работа ги прават малоумни и нездрави. Ама тоа ти е Македонче превртливо, нити знае што сака нити знае што сака да каже. Брееејјј на тема за кучиња скитници, никој не се загрижил за гулабите, ауууу, страшна работа!

Гулаби, глувчиња и бубашваби скитници има колку сакаш. И посебно кога ќе запролети све тоа се успива со дератизација.
Крави и свињи скитници нема, затоа што и да заскитаат по улица одма ќе си ги однесе некој дома и ќе си ги успие со сатарот.

Зошто од целиот животински свет само за кучињата се крева врева?

И на Запад и кај нас филозофијата е иста. Куче скитник се трга од улица и се носи во стационар. Таму кучето дреме едно месец-два и чека да биде посвоен. Ако никој не го земе... ДОБРА НОЌ.

И тоа пак се повеќе права од останатиот животински свет.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
И пак ќе речам - џабе везеш дека само за кучињата се кревала врева. За сите животни се крева побааѓи врева ама без исклучок на форумов, кога ќе се јеви некој да промовира заштита на домашните животни или веганство, истите тие што го поставуваат твоево прашање, ги прават тие луѓе ненормални. И сега!? И исто така пак ќе речам што мајка бараат бубашвабиве и глувциве на тема за кучиња скитници?Јас мислам дека е логички на тема за кучиња скитници да се разговара за кучиња скитници а не за гулаби нели? А и сети се на твојава дискусија овде наредниот пат кога ќе користиш спреј против инсекти дома. ;)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069

Сега можете да се сликате. Ова е тоа за кое ви зборувам 4 години, односно дека ќе се случи инцидент и ќе дојде до вакви работи. Инаку секоја чест што доле загрижени лица споредуваат потрес на мозок со серење од гулаб.
Или човекот не требало да вози точак зашто тоа ги иритира уличните кучиња?

Намерно ви ја оставив репликата на Александра, да не се мачите истото да го пишувате и вие.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
16 јануари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
43
Јас сум против успивање на улични кучиња.Прво и основно доколку уличните кучиња се стерилизирани и кастрирани им се оневозможува понатамошно размноѓжување,па тоа е многу подобра опција,барем нема да се раѓаат малечки кои ќе останат гладни по улициве.Сум за кастрирање,веќе наведов од која причина.Е сега мешате некои работи,зборите за кучиња со беснило,доколку ги земат на кастрирање нашиве служби задолжени за тоа и видат дека кучето е болно од некоја страшна болест или беснило,ќе го успијат нормално.Меѓутоа како може бе здрави кучиња туку така да с еубиваат.Која ви е таа логика?Зошто само за да не ги гледате надвор по улици?Па што не бидете хумани ако видите дека не е кастрирано да го однесете,најлесно е земи успиј го и решен проблем

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285

Сега можете да се сликате. Ова е тоа за кое ви зборувам 4 години, односно дека ќе се случи инцидент и ќе дојде до вакви работи. Инаку секоја чест што доле загрижени лица споредуваат потрес на мозок со серење од гулаб.
Или човекот не требало да вози точак зашто тоа ги иритира уличните кучиња?

Намерно ви ја оставив репликата на Александра, да не се мачите истото да го пишувате и вие.
Ми се свиѓа постот на Александра. Супер што си го оставил. Ние треба да знаеме подобро! МАЦ, ти знаеш подобро од сите нас, сподели со нас, те молам!

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ми се свиѓа постот на Александра. Супер што си го оставил. Ние треба да знаеме подобро! МАЦ, ти знаеш подобро од сите нас, сподели со нас, те молам!

Знам дека ти се свиѓа, зашто нели серење од гулаб и потрес на мозок е исто.

Додека си иронична, интересна и сатирична овде, Огнен сигурно се справува со скитниците, еден по еден. Така да ти до утре можеш да ми разглабаш на темава или да направиш нешто во врска со тоа. Позз!

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Ок тогаш, слободно заклучете ја темава, нема потреба од успивање на кучињата скитници, Огнен ќе се справи со сите нив, па зошто да трошиме дополнителни стретства!? А инаку ние сите сме поголеми католици од папата и вакви начини на ,,справување,, со уличните кучиња не се случуваат и без да имало ,,инцидент,, нели? Не, не, воопшто не се случуваат....
А дали одговорот на Анима Мунди е ,,случајно,, превиден или стратешки се избегнува? Затоа што како јас што гледам иако тие не се ни криви ни должни за тоа што му се случило на човекот, нити пак ги ставиле уличните кучиња на улица, се потрудиле културно да му одговорат и изразиле искрено жалење за тоа што се случило.

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Не не се согласувам, многу е скапо.

Најдобро е хајки кои се правеа на времето за една вечер и нема скитници, нема страв кај луѓето, кај бремени жени.

Јас не сум должен да носам храна со мене за ако глутница поче да ме следи(што ми се има случено) туку си носам едноставни импровизирани дефанзивни средства јако отровни кои се дисперзираат па после незнам што биднува со џукелите средството е 30 пати послабо од ****ама врши работа- досега три пати.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Јас не сум должен да носам храна со мене за ако глутница поче да ме следи(што ми се има случено) туку си носам едноставни импровизирани дефанзивни средства јако отровни кои се дисперзираат па после незнам што биднува со џукелите средството е 30 пати послабо од ****ама врши работа- досега три пати.
Не сум те начекала ја, па да пробаме и да видиме што ќе бидне и со тебе... али сигурна сум дека во секој случај ќе заврши работа!

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Не сум те начекала ја, па да пробаме и да видиме што ќе бидне и со тебе... али сигурна сум дека во секој случај ќе заврши работа!
Ајде.

Еве јас испаќав чупето, другарка и и едно 17 годишно детуле кое го влечеше другарка и ова пред месец дена беше) покрај темна уличка и ни налета цел вулфпак ама се знае без алфата ништо ги упатив чупињата и детулето накај кејот а јас им отидов и ги поздравив, алфата после 4 дена ја најдов(најверојатно некој ја отрул од тие кои живеат близу паркот бидејќи моето средство зашеметува и моментално им губи моторни функции за да не те нападнат и да се повлечеш но не убива-немам попаметна работа кучиња ќе убивам-кажав тоа треба хајка, добриот барут и сачмите и една вечер е доволна)

DSC_0144.JPG

И така терористичката група беше разбиена.

Што да правам морав да се бранам и да ги одбранам останатите ЛУЃЕ.

А пак приметив многу жалење од овие животиња бидејќи овој вулфпак беше во паркот каде идат млади и деца а сега....го нема освен овој примерок овде на слика останатите шират болести и чепкаат по ѓубре низ маалата во главно паркот е слободна територија каде можат луѓето безбедно да се шетаат, да си носат сокче,стоби и да си се љубат без страв дека глутница ќе ги оштети.

Па јас лично цели 7 години дткав од апнување од куче ама ајде ми помина а има членови на форумов кои ми имаат пишано дека од на ист начин го добиле пелтечењето(дткањето) и неможат да зборат и губат воздух, ехх не знаеш ти како е тоа да неможеш збор да изговориш додека од стомачни мускули се до вратни ти се стегаат и се потиш.

Оваа примитивна форма на живот водеше уште шест значи точно 7 од кои две се живи(околу две години се) и се тука во мое маало и нив ги хранам за да не нападнат луѓе дури и саатница знаат а јас брзам од работа за да им фрлам коска и тоа од месара

Инаку и јас имам куче миленик но е врзано и тоа во мрежа три пута три метра, таму е, ги има сите услови а сега е трет месец го дресирам и го научив да денса дури.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Срамота е да се убие куче, маче, птица или слично (исклучок комарци и други инсекти).... и тие се живи организми, подобро ако кучиња ти се пиближуваат, земи камен, фрли по нив... ама да се усмртат ( отрујат) тоа е СРАМОТА И ГРЕВОТА... бар нека отворат асален стационар каде ќе се чуваат уличните кучиња, а тие што ги трујат кучињата, никогаш не се знае и тие може еден ден така да ЗАВРШАТ!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom