Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Дефинитивно.
Или правилна грижа, или воопшто да не се зима куче ако се нема потребното време и финансии за правилна грижа.

За околу 180 денари кг. имаш Natural Trainer која што е далеку поквалитетна од Љубимецот.

И ако сакаш поефтино да ти испадне храната, никогаш не купувај кило по кило, туку купувај вреќи.

А секако најефтино и најквалитетно ти е домашно приготвената исхрана.
Погуглав малце и гледам дена има позитивни мислења за Јосера по цената што ја има и квалитетот а и низ македонските одгледувачници наголемо ја зимале неа, така да за околу 2000 денари 20 КГ вреќа се исплаќа, и плус е далеку од Љубимец а исти пари се....

Член од
11 април 2012
Мислења
4.841
Поени од реакции
5.642
Ако земаме да збориме како што подобро да не гледаме кучиња. Али зборот ми е да се наоѓа средината за храна сега до 150 денари за кило давам ако не вредат ни за 50 али тоа ти е Македонија, ја зима цела вреќа 400 денари ти ја продава 2000 и ти вика мн квалитетна ово оно...:tapp:
Ма и 400 дали ја зимаат и тоа им е мн. ОК доста е претерување, те разбирам дека немаш да даваш по 300 денари за да даваш за кучето ама неможе да очекуваш дека ќе го раниш со 1 векна сув леб од 6-7 денари и една 50грама паштета од 10 денари.
Ок 150 денари е до некаде пристојна сума за која се наоѓа дехидрат со солиден квалитет. Не баш 150 денари ама за 160 денари во Фауна центар (одма позади Мечос на ленинова) имаш Нахос Перформанс 160 денари е кило ако го купуваш на кило. На вреќа не ти е ништо поефтино без грижа. Реално за таа цена подобра нема да најдеш, а и дава добри резултати. Е сега оваа што ти ја пишав а и другиве што ти ги пишаа се храни за возрасни кучиња, а ти ќе бараш за мали кучиња која може да е за нијанса поскапа. Ама очекувај дека ќе треба да дадеш околу 160-180 денари за 1кг дехидрат кој во зависност од расата ќе ти трае 2-3 дена. Ако добро се секава, имаш Германски овчар (може и грешам ама да не скролам сеа назад по темава) куче кое се очекува да биде околу 40kg веројатно ќе треба да двоиш околу 400 грама на ден. Направи си пресметка, и домашното не е баш толку ефтино коа ќе пресметаш се ама бар си малку посигурен за квалитетот. Ама и со домашното треба внимателно, јас ги ранев со домашно готвена храна па си направив проблеми со аналните жлезди, одкако сменивме на дехидрат и локална терапија го решивме проблемот но сеуште не се осудуваме да се вратиме на домашна храна.

Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
У самиот момент кога ќе гризне за ногавица, одма у истиот момент нека добие казна ... односно за горниот дел од вратот, за кожата да се фати и да се протресе (исто како кучињата што применуваат природна инстинктивна казна), значи да се казни на најефективниот начин ... и уз моментот кога ќе се протресе за горниот дел од вратот да се викне со строг и остар тон НЕ, ФУЈ.

Тогаш ем е подобро и ем е поефтино да му готвиш, отколку да го храниш со таква неквалитетна храна како што е Љубимец.
Јас тоа го правам, ама после тоа он повеќе се сили и уште погласно лае и ако му приближиш рака ја зграпчува ама не ја гризе само ја фаќа? Затоа и побарав помош незнам како таа фаза да ја смирам, знам дека ако го затворам не го решавам проблемот....??? како на копче е еден момент е ок и после од кај 8 саат почнува да прави вака, и само шета по дома, ко нервозен да е???

Последно уредено:
L

Lu

Гостин
Погуглав малце и гледам дена има позитивни мислења за Јосера по цената што ја има и квалитетот а и низ македонските одгледувачници наголемо ја зимале неа, така да за околу 2000 денари 20 КГ вреќа се исплаќа, и плус е далеку од Љубимец а исти пари се....
Кај си гуглал и кај си читал позитивни мислења за Јосера?
Остави ми линкче баш да видам.

Јосера е ѓубре од храна според составот што го прочитав, особено е недозволиво Јуниор формула која што е наменета за кученца во раст и развој да има таков катастрофален состав.

Јас со закон би забранила да се произведуваат такви неквалитетни дехидрати.

Еве го составот на Јосера Јуниор формулата: Composition: cereals, meat and animal by-products, oils and
fats, vegetable by-products, minerals (Josera Junior - линк)

Анализата е:

На прво место во составот се житарици - што е апсолутно недозволиво.
Штом во составот на дехидратот, на прво место се застапени житариците = неквалитетен дехидрат.

Кучето е карнивор и основата треба да биде месо, не е кокошка па да јаде толку многу житарици.

На второ место во составот е месо и животински продукти ... но нит е наведено од кое животно потекнува месото, нит е наведено колку % има застапеност на месото ... што е апсолутно аматерски и непрофесионално од страна на производителот.

Јас на моето куче, никад не би дала ваков дехидрат.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Јас тоа го правам, ама после тоа он повеќе се сили и уште погласно лае и ако му приближиш рака ја зграпчува ама не ја гризе само ја фаќа? Затоа и побарав помош незнам како таа фаза да ја смирам, знам дека ако го затворам не го решавам проблемот....??? како на копче е еден момент е ок и после од кај 8 саат почнува да прави вака, и само шета по дома, ко нервозен да е???
Имаше кажано во Dogs101... Шиба ину се како мачки, кога сакаат се галат, кога не, прават што сакаат.

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Кај си гуглал и кај си читал позитивни мислења за Јосера?
Остави ми линкче баш да видам.

Јосера е ѓубре од храна според составот што го прочитав, особено е недозволиво Јуниор формула која што е наменета за кученца во раст и развој да има таков катастрофален состав.

Јас со закон би забранила да се произведуваат такви неквалитетни дехидрати.

Еве го составот на Јосера Јуниор формулата: Composition: cereals, meat and animal by-products, oils and
fats, vegetable by-products, minerals (Josera Junior - линк)

Анализата е:

На прво место во составот се житарици - што е апсолутно недозволиво.
Штом во составот на дехидратот, на прво место се застапени житариците = неквалитетен дехидрат.

Кучето е карнивор и основата треба да биде месо, не е кокошка па да јаде толку многу житарици.

На второ место во составот е месо и животински продукти ... но нит е наведено од кое животно потекнува месото, нит е наведено колку % има застапеност на месото ... што е апсолутно аматерски и непрофесионално од страна на производителот.

Јас на моето куче, никад не би дала ваков дехидрат.
Незнам што да кажам ама по ова што го читам тука ќе треба кредит да подигнам ми се чини хахах...Како и да е не би се замарал во иднина со тоа веќе ќе зимам каква можам а што како ќе биде сигурно нема да умре...

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Незнам што да кажам ама по ова што го читам тука ќе треба кредит да подигнам ми се чини хахах...Како и да е не би се замарал во иднина со тоа веќе ќе зимам каква можам а што како ќе биде сигурно нема да умре...
А, мојава што повраќа иима дијареа од секаков дехидрат? Што ако и твоето почне така да прави од ѓубрето дехидрат што му го даваш? Ништо бе, само дијареа и повраќање, нека се навикне, нема да умре.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.268
Поени од реакции
36.397
Ама и со домашното треба внимателно, јас ги ранев со домашно готвена храна па си направив проблеми со аналните жлезди, одкако сменивме на дехидрат и локална терапија го решивме проблемот но сеуште не се осудуваме да се вратиме на домашна храна.
Што испадне дека бил проблемот, составот на храната или приготвувањето?

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
А, мојава што повраќа иима дијареа од секаков дехидрат? Што ако и твоето почне така да прави од ѓубрето дехидрат што му го даваш? Ништо бе, само дијареа и повраќање, нека се навикне, нема да умре.
Значи до сега што му имам дадено се јаде и нема никаков проблем од храната, само мене што ме мачи колку е добра за него и неговиот раст тоа е проблемот...

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Член од
27 март 2015
Мислења
7
Поени од реакции
5
Значи до сега што му имам дадено се јаде и нема никаков проблем од храната, само мене што ме мачи колку е добра за него и неговиот раст тоа е проблемот...

Farmina Natural & Delicious. Definitivno najdobra znachi! Jas imav problemi nejkeshe da jade dehidrat, pa alergii, pa povrakjanje. Po edno nedelno istrazhuvanje po internet, se odluchiv za hranata, mnogu zborea deka e najdobra, a koga se javiv da prasham dali ja imaat na zaliha, deka povekjeto petshopovi ja nemaa, chovekov mi vika devojche ti garantiram deka kucheto ke ja jade hranata i nema da mu e nishto, a ako ne sum vo pravo slobodno vrati mi ja vrekjata i ke ti gi vratam parite duplo. :D:D
I stvarno vo pravo beshe, nema alergii, ja obozhava i krznoto mu e fantazija. :)

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Farmina Natural & Delicious. Definitivno najdobra znachi! Jas imav problemi nejkeshe da jade dehidrat, pa alergii, pa povrakjanje. Po edno nedelno istrazhuvanje po internet, se odluchiv za hranata, mnogu zborea deka e najdobra, a koga se javiv da prasham dali ja imaat na zaliha, deka povekjeto petshopovi ja nemaa, chovekov mi vika devojche ti garantiram deka kucheto ke ja jade hranata i nema da mu e nishto, a ako ne sum vo pravo slobodno vrati mi ja vrekjata i ke ti gi vratam parite duplo. :D:D
I stvarno vo pravo beshe, nema alergii, ja obozhava i krznoto mu e fantazija. :)
Колку пари и која количина се вреќите?

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
@JETKUNDO Ништо не е сигурно преку нет што ќе порачаш особено не куче, маче или било што живо суштество....

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
@JETKUNDO Ништо не е сигурно преку нет што ќе порачаш особено не куче, маче или било што живо суштество....

каде прочита дека е преку нет порачано кучето ? или мислиш на тоа што не го видов во живо ? се распрашав,ми кажаа дека тука нема добри легла,а да идам до белград не ми беше баш,мислев дека се ќе се заврши добро во поглед на цена и производ,не дека кучето беше лошо туку беше малечко и ред др работи.Имаше само една маана,но он ме убеди дека било нормално за мало кутре...кога ќе гледаше,очињата му бегаа...му шараа,не знам како да објаснам,он ми објасни дека било нормално тоа и си реков ОК...иако изгледаше доста чудно,како кутрето да се движеше само со нос а не со очи,ама можеби грешам можеби е нормално,НЕ ЗНАМ

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
каде прочита дека е преку нет порачано кучето ? или мислиш на тоа што не го видов во живо ? се распрашав,ми кажаа дека тука нема добри легла,а да идам до белград не ми беше баш,мислев дека се ќе се заврши добро во поглед на цена и производ,не дека кучето беше лошо туку беше малечко и ред др работи.Имаше само една маана,но он ме убеди дека било нормално за мало кутре...кога ќе гледаше,очињата му бегаа...му шараа,не знам како да објаснам,он ми објасни дека било нормално тоа и си реков ОК...иако изгледаше доста чудно,како кутрето да се движеше само со нос а не со очи,ама можеби грешам можеби е нормално,НЕ ЗНАМ
Како и да е додека не видам не зимам...а тоа за добро лошо легло на големо се лажете бидејќи нема веза, се зависи од тебе како ќе го гледаш и воспитуваш...Ниеден човек се нема родено научен и со добро тело така и кучињата....

Kajgana Shop

На врв Bottom