Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Мислам дека не... 30-40 мин. но по два-три пати дневно. За мојата „лошка“ која е мешанче од 10 кг. ме советуваат да ја шетам најмалце 2 пати дневно по 30 - 40 мин., а не пак за расно куче како Доберман.
Ама не е ова шетање. Не го врзувам со ланец и тоа да си оди покрај мене, така пола саат шетање би му било 2 км изодено.
Туку... јас го пуштам, како што реков на отворено колку сака да трча и тоа со цела брзина цело време. Па пресметај колку Км. ќе истрча така...

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ама не е ова шетање. Не го врзувам со ланец и тоа да си оди покрај мене, така пола саат шетање би му било 2 км изодено.
Туку... јас го пуштам, како што реков на отворено колку сака да трча и тоа со цела брзина цело време. Па пресметај колку Км. ќе истрча така...
Добро твое куче ти си знаеш. Дали после тоа е смирен, дали прави лошотилаци по дома, како да трча од еден крај на собата до друг, дали лае а не знаеш зошто Ако почнува да станува немирен, тоа значи дека има енергија и му треба шетање или трчање... Јас никогаш не мерам во км., значи вчера излегов да шетам и без да приметам ми летнаа 2 часа со Лулу. После прошетката во кома падна кутрата, почна и да р`чи. :)

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Добро твое куче ти си знаеш. Дали после тоа е смирен, дали прави лошотилаци по дома, како да трча од еден крај на собата до друг, дали лае а не знаеш зошто Ако почнува да станува немирен, тоа значи дека има енергија и му треба шетање или трчање... Јас никогаш не мерам во км., значи вчера излегов да шетам и без да приметам ми летнаа 2 часа со Лулу. После прошетката во кома падна кутрата, почна и да р`чи. :)
После шетање си јаде, пие вода и спие . :DЕве го, го нема до сега ни да лае ни да квичи што е вообичаено за него :). А го шетав од 12 : 50 до 1 : 30 .

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
После шетање си јаде, пие вода и спие . :DЕве го, го нема до сега ни да лае ни да квичи што е вообичаено за него :). А го шетав од 12 : 50 до 1 : 30 .
Саат време пред и после вежбање, трчање и сл НИКАКО храна! Го ставаш кучето на опасност од bloat - стомакот, цревата ќе му се превртат и ако не го фатиш на време има опасност да умре.

http://www.globalspan.net/bloat.htm

N

Nessa Alcarin

Гостин
Саат време пред и после вежбање, трчање и сл НИКАКО храна! Го ставаш кучето на опасност од bloat - стомакот, цревата ќе му се превртат и ако не го фатиш на време има опасност да умре.

А кога е подобро да и давам да јаде. Еден саат пред прошетка или после прошетка? После прошетка најчесто само водичка се напива и спие.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
А кога е подобро да и давам да јаде. Еден саат пред прошетка или после прошетка? После прошетка најчесто само водичка се напива и спие.
За малите мислам дека ова не се однесува. Обично за поголеми кучиња на кои градниот кош им е голем. Ова се дешава највише ради внесување превише воздух кога јадат. Ако стиснеш на линкот - скроз најнакрај ги пишува расите кои се подложни кон ова. Јас обично, едно саат, саат и пол пред или после прошетка или вежбање - колку да си бидат сигурна.

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280

А што мислиш ова со шетањево, што го пишав погоре?

L

Lu

Гостин
Кучето несмее да се храни пред прошетка, храни го после прошетка.

Друго.....
Дали му е доста на Доберман дневно да биде пуштен 30 - 40 мин.?
На отворено, големо место го пуштам. Што сака праи, кај сака иде, колку сака трча и + топчиња му фрлам, значи full speed.:)
Доста му е ? :D
Па сам ќе си видиш дали му е доволно тоа време на кучето за да се измори.

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Па сам ќе си видиш дали му е доволно тоа време на кучето за да се измори.
Тој за уморување се уморува. :) Туку дали би му било доста толку, дневно?
Според твое мислење, си имала Dobby. :D

L

Lu

Гостин
Тој за уморување се уморува. :) Туку дали би му било доста толку, дневно?
Според твое мислење, си имала Dobby. :D
Дневно по 30 минути не е доволно.
Треба барем 2 пати на ден по најмалку 30 минути.

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Дневно по 30 минути не е доволно.
Треба барем 2 пати на ден по најмалку 30 минути.
Ама шетање со ланец, така мислиш?
Го пуштам на големо место си трча колку сака, спринтови :)
Плус топче цело време му фрлам. :D

L

Lu

Гостин
Ама шетање со ланец, така мислиш?
Го пуштам на големо место си трча колку сака, спринтови :)
Плус топче цело време му фрлам. :D
Не зборам за шетање со ланец, туку за трчање, треба по 2 пати на ден по најмалку 30 минути трчање.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ај вака нешто да прашам. Значи понекогаш Лулу бара нешто од мене (лае гледајќи накај мене) но мене не ми е јасно што сака. Тоа е најчесто кога ќе седнам пред компјутер :). Штом одам до неа веднаш го завзема ставот за играње, спуштен преден дел од телото и кренато газе. Ќе ја смирам, пак ќе седнам на компјутер и пак исто. А додека чистам дома или спремам вечера не се однесува така, значи сама си игра со играчките. Ова ми се случува и после шетање и трчање во парк, ќе си легне некаде саат време ќе поспие и откако ќе стане знае пак да лае. (не сакам да лае навечер, комшиката ми се буни..)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ај вака нешто да прашам. Значи понекогаш Лулу бара нешто од мене (лае гледајќи накај мене) но мене не ми е јасно што сака. Тоа е најчесто кога ќе седнам пред компјутер :). Штом одам до неа веднаш го завзема ставот за играње, спуштен преден дел од телото и кренато газе. Ќе ја смирам, пак ќе седнам на компјутер и пак исто. А додека чистам дома или спремам вечера не се однесува така, значи сама си игра со играчките. Ова ми се случува и после шетање и трчање во парк, ќе си легне некаде саат време ќе поспие и откако ќе стане знае пак да лае. (не сакам да лае навечер, комшиката ми се буни..)
Внимание бара. Не бара, туку demands. Ако се свртиш да ја погледнеш или на било кој начин да и покажеш дека реагираш на тоа - си и дала алфа статус. Игнорирај ја во тие моменти. Уште подобро - или сврти се со грбот или стани и замини без да ја гледаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom