Кучиња (грижа, општи дискусии)

L

Lu

Гостин
http://imageshack.us/photo/my-images/59/img055vk.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/823/img056t.jpg/

ako moze da mi kazis dali e ova sarplaninec ili e druga sorta :)

P.S.navika mi e da pisam latinica,bavno pisam kirilica :)
Не бре каков Шарпланинец ова нема ни Ш од Шарпланинец.

И за Шарпланинецот имам напишано текст во Кучешката енциклопедија имам поставено слики од вистински Шарпланинец под број #3 :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Методот се вика „Часовик“.

Значи во кутијата или заградениот простор во кој што е наменет за спиење на кученцето, потребно е да ставите мал часовник, часовникот има функција да му создаде на кученцето звуци на чукање од срце ... па така кученцето кога ќе ја слуша сказалката од часовникот ќе си мисли дека тоа е чукање на срцето од мајкаму и автоматски кученцето ќе стане поспокојно бидејќи ќе си мисли дека мајкаму е во негова близина :)

Исто така може и во шишиња да наполниш врела вода и да ги ставиш околу кученцето за да му држат топло...
E да, оваа финта тие 100% ефикасна (за часовникот мислам, кој во комбинација со шише со вода е супер), не знам зашо не ми текна да ти ја напишам, знам татко ми ја има користено истата метода, али за тоа со плишана играчка не мислам дека е во ред... ќе почне да ја гриза и све тоа, а животињата нема да му враќа, така да мислам за почеток дека метод со плишана играчка баш и не е најдобар, посебно не за малечок пит бул.

да прашам и во врска со глистите, ептен му се поду стомакот, цел се тресе и тешко кака, веќе втор ден му давам Вермох сируп сабајле и навечер (шишенчето е до пола) , да продолжам со Вермох или треба друго чаре?
А да се консултираш со ветеринар? Ја до сега не сум чула за сируп против глисти и немам искуство со сирупи, единствено со апчиња, сета оваа ситуација со сирупот ми е чудна, ако е против глисти не би требало да се подува а уште помалку да има проблеми со столица... можеби не му одговара истиот....

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
E да, оваа финта тие 100% ефикасна (за часовникот мислам, кој во комбинација со шише со вода е супер), не знам зашо не ми текна да ти ја напишам, знам татко ми ја има користено истата метода, али за тоа со плишана играчка не мислам дека е во ред... ќе почне да ја гриза и све тоа, а животињата нема да му враќа, така да мислам за почеток дека метод со плишана играчка баш и не е најдобар, посебно не за малечок пит бул.
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 00:41 ---

А да се консултираш со ветеринар? Ја до сега не сум чула за сируп против глисти и немам искуство со сирупи, единствено со апчиња, сета оваа ситуација со сирупот ми е чудна, ако е против глисти не би требало да се подува а уште помалку да има проблеми со столица... можеби не му одговара истиот....
проработе финтава , но на саат време се буди заради болки и проблеми со столицата, па повторно морам да го успивам , но важно ова со часовникот, водава, работи...

а што се однесува со глистите не гледам да ги исфрла и денес нагло му се наду стомакот сега приметувам :(

утре ке се јавам на ветеринар, ако може некој да ми го даде бројот од ветеринарот од капиштец што сите го фалат, Диме мислам се викаше...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
проработе финтава , но на саат време се буди заради болки и проблеми со столицата, па повторно морам да го успивам , но важно ова со часовникот, водава, работи...

а што се однесува со глистите не гледам да ги исфрла и денес нагло му се наду стомакот сега приметувам :(

утре ке се јавам на ветеринар, ако може некој да ми го даде бројот од ветеринарот од капиштец што сите го фалат, Диме мислам се викаше...
(02)3178611

Мислам овој е бројот, али не ти треба број, отиди кај него утре сигурно е таму... и ќе ти каже све што ти треба.

L

Lu

Гостин

Ти реков дека финтата со часовникот ќе даде резултат :)

Инаку во врска со глистите би ти препорачала да се консултираш со ветеринар.
Диме е одличен ветеринар, најдобар во Скопје, и ти препорачувам утре со кученцето да одиш кај Диме за да го прегледа и да ти даде точно упатство во врска со прочистувањето од глистите.

Фиксниот телефон од Диме е тој што го напиша Ивана погоре, а еве ти и негов мобилен 070/234-323

Па кученцето било старо 35 дена, нема којзнае колкави заби а уште помалку сила за да ја гризе играчката.
Баш во првите неколку дена се препорачува да има некаква играчка кога спие кученцето за да си мисли дека има друштво и да не се осеќа осамено :)

Кучето е 2 месечна сибирска хаска. :)
Дневно давај му 4 до 5 оброци од по 10 грама кучешка храна.
Ако му е тврда кучешката храна, натопувај му ја со супа или јогурт и прави му ја како кашичка.

Здраво на сите!

Нов сум на форумов, и не ми замерувајте ако на следниов мој пост не му е местото овде.

И како што знаете сега е зима, но набрзо ке дојде и пролетта која ке ни донесе болви и крлежи. Моето прашање е како превентивно да го заштитам кучето од болви и крлежи? Дали ремчињата против болви помагаат? Исто така знам дека има и ампули што се капнуваат на крзното и го штителе кучето од болви, но не сум сигурен дали се штетни за кучето?

Однапред ви благодарам
Огрлиците против болви и крлежи не се многу ефикасни.
Ампулите не се штетни за кучето, кога би биле штетни нема ни да се произведуваат.
Ампулите се најефикасни и јас ти препорачувам да си користиш ампула.
Фронтлајн и Протектор се најдобри и најефикасни ампули.
Ампулата се нанесува одозгора на вратот и несмееш кучето да го мокриш 48 часа ПРЕД и ПО нанесувањето на ампулата за да не се уништи дејството на ампулата.
Ампулата се дозира според килажата на кучето.

L

Ligeia

Гостин
Здраво на сите!

Нов сум на форумов, и не ми замерувајте ако на следниов мој пост не му е местото овде.

И како што знаете сега е зима, но набрзо ке дојде и пролетта која ке ни донесе болви и крлежи. Моето прашање е како превентивно да го заштитам кучето од болви и крлежи? Дали ремчињата против болви помагаат? Исто така знам дека има и ампули што се капнуваат на крзното и го штителе кучето од болви, но не сум сигурен дали се штетни за кучето?

Однапред ви благодарам
Се согласувам со советите на другите ампула ти е најдобар избор а ја препорачувам FRONTILINE SPOT ОN
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 15:42 ---
да прашам и во врска со глистите, ептен му се поду стомакот, цел се тресе и тешко кака, веќе втор ден му давам Вермох сируп сабајле и навечер (шишенчето е до пола) , да продолжам со Вермох или треба друго чаре?
Ветеринар ти го препорача сирупот и дозирањето?

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Ветеринар ти го препорача сирупот и дозирањето?
не, туку тој од кај што го земав кучето, но сега зборев со ветеринар и може да продолжам да му го давам вермах додека не заврши тој период од 3 дена за давање.

L

Ligeia

Гостин
не, туку тој од кај што го земав кучето, но сега зборев со ветеринар и може да продолжам да му го давам вермах додека не заврши тој период од 3 дена за давање.
Добро затоа што можно е да не му одговара сирупот на организмот па сакав да ти речам дека има и апчиња кои се ставаат во храната ако му се подува мешето...но штом си се советувал добро е.:)

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Добро затоа што можно е да не му одговара сирупот на организмот па сакав да ти речам дека има и апчиња кои се ставаат во храната ако му се подува мешето...но штом си се советувал добро е.:)
вчера ептен му се поду па и паника ме фати, али денес исфрли дел , добро е.. :)

I

IBIZA SOUND

Гостин
argasi ne se slagam so toa sto velis deka nema ni S od sarplaninec,na slikata kuceto e staro okolu 7 8 meseci :)
kako sto kaza i doc holliday a i mnogu drugi lugje velat deka e sarplaninec ama meles,e sega sto meles ne veruvam deka nekoj znae osven gazdata na kuceto.Bidejci kuceto e ogromno a i sepata mu e mnogu golema :)

bube_rott

ловџија
Член од
16 јануари 2012
Мислења
16
Поени од реакции
9
argasi ne se slagam so toa sto velis deka nema ni S od sarplaninec,na slikata kuceto e staro okolu 7 8 meseci :)
kako sto kaza i doc holliday a i mnogu drugi lugje velat deka e sarplaninec ama meles,e sega sto meles ne veruvam deka nekoj znae osven gazdata na kuceto.Bidejci kuceto e ogromno a i sepata mu e mnogu golema :)
Ако кучето е големо не мора да значи дека е шарпланинец, а и тоа на сликата не личи ни малку на шарпланинец. А ти сакаш тоа куче да го земеш?
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 02:10 ---
Еве како изгледа шарпланинец

Има и бели

N

Nessa Alcarin

Гостин
I

IBIZA SOUND

Гостин
ne bube ne sakam da go zemam,imam jas sarplaninec
onaka cisto informativno me intersira sto kuce e,moj zaklucok a i na drugi lugje sto imam praveno muabet e deka e sarlaninec ama meles :)

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Па пробај пред да искачаш од дома, да ја оставиш смирена. Најди и некое местенце, или еве ако си има свое креветче, претстави и го тоа како место на кое треба да се релаксира. Донеси ја до тоа место, речи и да седи тука и да не мрда.............
Oк. Благодарам многу, ќе пробам утре откако ќе го изморам.;)

Друго.....
Дали му е доста на Доберман дневно да биде пуштен 30 - 40 мин.?
На отворено, големо место го пуштам. Што сака праи, кај сака иде, колку сака трча и + топчиња му фрлам, значи full speed.:)
Доста му е ? :D

N

Nessa Alcarin

Гостин
Oк. Благодарам многу, ќе пробам утре откако ќе го изморам.;)

Друго.....
Дали му е доста на Доберман дневно да биде пуштен 30 - 40 мин.?
На отворено, големо место го пуштам. Што сака праи, кај сака иде, колку сака трча и + топчиња му фрлам, значи full speed.:)
Доста му е ? :D
Мислам дека не... 30-40 мин. но по два-три пати дневно. За мојата „лошка“ која е мешанче од 10 кг. ме советуваат да ја шетам најмалце 2 пати дневно по 30 - 40 мин., а не пак за расно куче како Доберман.

Kajgana Shop

На врв Bottom