Кучиња (грижа, општи дискусии)

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.820
Поени од реакции
11.446
Исчисти ги со време. Јас заборавив мачката да ја третирам на време, па кога ја оперираа пред месец дена видов грозна слика од милијарда црви по цревата. Среќа ги исфрли за брзо време со ампула која се става на кожата, а може и со пилули.

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Кучето ќе го средам на време, повеќе се плашам од последици кон луѓето околу него!

L

Lu

Гостин
Пред некое време купив куче и ми рекоа кога ќе наполни 2 месеци да набавам апчиња против глисти! Е сега читав јас за симптоми на глисти кај кучињата и кај луѓето!
Апчиња ќе добијам утре тоа што јас сакав да го прашам е дали е можно да се пренесат глистите од куче на човек? Бидејќи општо глистите се лесно преносливи? Морам да знам пред да се случи нешто.
Кој ти кажал жити све дека кога ќе наполнело кучето 2 месеци си требал да му дадеш апче против глисти ???
Апчето се дава на 1 месец старост, а не на 2 месеци старост.
И апчето секогаш се дава пред да се вакцинира кучето.

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Кој ти кажал жити све дека кога ќе наполнело кучето 2 месеци си требал да му дадеш апче против глисти ???
Апчето се дава на 1 месец старост, а не на 2 месеци старост.
И апчето секогаш се дава пред да се вакцинира кучето.
Од тој што го купив, така е кога човек не знае, преносливо не преносливо?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Лулу имаше глисти кога ја земав. Значи ме кажаа дека е исчистена, но не ми кажаа дека треба да го продолжам третманот. На 1.1.2012 и заврши третманот од два месеца, мислам некаде погоре имам напишано што како треба (обиди се да го најдеш мојот пост). Е сега јас и пред и додека траеше третманот спиев со неа, си играв и т.н. Но обавезно внимавав. После секој допир или посебно ако ме лижне, миење раце со врела вода и сапун, онака длабински. Значи 50 пати ако ја допрам 50 пати ќе измијам раце. Ако изврши нужда, миење на газето исто со вода и сапун. Ако изврши нужда дома дезинфекција со некое средство (најчесто користев доместос растворен во вода за да не ми избеле паркетот). Сите мои работи што може да ги дофати, како четка за заби , чешел, чинии и прибор за јадење ги ставив на повисоко за да неможе да достигне до нив. Мислам дека веќе крајната недела од третманот малце се опуштив, престанав да внимавам до толку но сепак ми остана како ритуал после секое играње раце да мијам.
едит: почни го третманот порано, бидејќи како што кажаа погоре, вакцините може да не делуваат толку ако кучето има паразити во себе, па ќе треба ревакцина.

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Знае некој да ми каже зошто кучево мое вие 24/7 ! Или лае и квичи ако не сум до него. Пр. ќе го врзам некаде, ќе се оддалечам 5 метри и одма почнува да лае без престан. Истото се случува и кога е пуштено низ двор а нема никој до него.
Затоа и сакам да му земам електрично ланче.o_O
Btw. Кучето е старо година и четири месеци!

L

Lu

Гостин
Знае некој да ми каже зошто кучево мое вие 24/7 ! Или лае и квичи ако не сум до него. Пр. ќе го врзам некаде, ќе се оддалечам 5 метри и одма почнува да лае без престан. Истото се случува и кога е пуштено низ двор а нема никој до него.
Дали чуваш мажјак Доберман ?

L

Lu

Гостин
Епа штом е стар 1 година и 4 месеци, тогаш најверојатно лае по некоја женка и сака да се пари.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
А можеби и кучето си го направил да биде премногу зависно од тебе, или пак во друг случај кучето ти е алфа па не му одговара тоа и негодува. Или пак можеби ти страда од separation anxiety.
Еве ти линк прочитај. можеби ќе најдеш одговор ;)
http://www.usask.ca/wcvm/herdmed/applied-ethology/behaviourproblems/anxiety.html

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
А можеби и кучето си го направил да биде премногу зависно од тебе, или пак во друг случај кучето ти е алфа па не му одговара тоа и негодува. Или пак можеби ти страда од separation anxiety.
Еве ти линк прочитај. можеби ќе најдеш одговор ;)
http://www.usask.ca/wcvm/herdmed/applied-ethology/behaviourproblems/anxiety.html
Тоа ќе да е. Во 90% од текстот си го пронаоѓам кучето. Ќе пробам сеа да го "лечам".:)
Фала ти МНОГУ. (y)

Kajgana Shop

На врв Bottom