Кучиња (грижа, општи дискусии)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
...он знае основна дресура и седи и чека се додека не му кажам ајде за да јаде, можам слободно да му пикнам рака во храната додека јаде и нема да ме гризне, како и додека јаде ако му кажам чекај ќе прекине и ќе чека
Првово погоре е некако неконзистентно со второво подолу:
...проблемот најчесто настанува одкако ќе изеде, и додека седи уште кај храната и јас сакам да му брцнам во уста, тогаш имаме нагли покажувања на заби и касања, како и кога му се приближувам во тие моменти со рацете ми изглед на несигурно, се оближува многу и ја крева десната шепа.
Опишаните симптоми (плус касањето) секако се отворена агресија, најверојатно заради покажување доминација - која не би смеело да ја искажува куче кон власник. Хиерархијата во глутницата домот не ви е јасно поставена, и кучето се обидува да воспостави ред (да го замени несигурниот алфа).

Сето тоа се еволуциски придобивки и инстинкти. Кучето како социјално животно си бара јасна хеарархија, ако чуствува дека газдата алфата не може да обезбеди сигурност и ресурси за глутницата - кучето има инстикти да ја преземе улогата на алфа и со тоа да ја обезбеди иднината на глутницата.

Во превод, не се поставуваш и не се однесуваш како алфа. Оставаш празнина која кучето чуствува потреба да ја пополни преку преземање на алфа статусот и покажување доминација.
Типично за повеќето сопственици и кучиња.

Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
Првово погоре е некако неконзистентно со второво подолу:

Опишаните симптоми (плус касањето) секако се отворена агресија, најверојатно заради покажување доминација - која не би смеело да ја искажува куче кон власник. Хиерархијата во глутницата домот не ви е јасно поставена, и кучето се обидува да воспостави ред (да го замени несигурниот алфа).

Сето тоа се еволуциски придобивки и инстинкти. Кучето како социјално животно си бара јасна хеарархија, ако чуствува дека газдата алфата не може да обезбеди сигурност и ресурси за глутницата - кучето има инстикти да ја преземе улогата на алфа и со тоа да ја обезбеди иднината на глутницата.

Во превод, не се поставуваш и не се однесуваш како алфа. Оставаш празнина која кучето чуствува потреба да ја пополни преку преземање на алфа статусот и покажување доминација.
Типично за повеќето сопственици и кучиња.
Па затоа и јас прашувам тука, да ми имаше смисла неговото однесување ќе бев веќе во процес на решавање и немаше ни да помислам да пишувам тука, еве да пробам убаво да ти ја објаснам ситуацијата, ова се случува од предходната недела не е константно, иако уште од почетокот тој си имаше малку проблем со тоа ако го тргнеш од храна, стануаше мн агресивно, ама си добиваше и ќотек и се научи, сега предходната недела морав да му давам апчиња некои за стомакот и несакаше заедно со храната да ги јаде , па морав во грло да му ги ставам и од вториот ден од терапијата почна вака да ми се однесува

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Хммм... @SnowDOG дури и ќутек е подобра алтернатива од непослушно (и потенцијално опасно) куче. Но треба да знаеш дека многу подобри резултати се постигнуваат со методите како тој со позитивна реафирмација, и општо градење на доверба меѓу кучето и сопственикот.
Во вашиов случај ми изгледа и како да не сте го социјализирале и научиле кучето од мало да прифаќа секаква блискост со власниците (па и фаќање на храната).

Тоа може да искажување на инстикт за бранење на личните ресурси, или резултат од првично (лошо) примање на (лоши) навики од мајката. Уште една причина зошто кутре се зема од проверени легла. Мајките од фармите за кучиња, често се психотични заради тешките услови за живот (најчесто целото време се чувани затворени во бокс, без никаква физичка активност).

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Па затоа и јас прашувам тука, да ми имаше смисла неговото однесување ќе бев веќе во процес на решавање и немаше ни да помислам да пишувам тука, еве да пробам убаво да ти ја објаснам ситуацијата, ова се случува од предходната недела не е константно, иако уште од почетокот тој си имаше малку проблем со тоа ако го тргнеш од храна, стануаше мн агресивно, ама си добиваше и ќотек и се научи, сега предходната недела морав да му давам апчиња некои за стомакот и несакаше заедно со храната да ги јаде , па морав во грло да му ги ставам и од вториот ден од терапијата почна вака да ми се однесува
Ova e dosta nezavisna rasa(sekako deka ima isklucoci vo karakterite,starata kucka e vo karakter magare,a ne labrador) taka da odgleduvanjeto na kuce e konstantna borba na karakteri. Starava e deset godini pa do den denes nie se natprevaruvame. Toa e instinkt, @Vanlok mnogu dobro go opisa. Dobro e dokolku navreme se reagira i sanira. Ke napisam primer podocna od kompjuter.

Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
131
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Дали покрај ампула,паметно е да се стави и огрлица за поголема заштита од крлежи и болви,или исто ќе биде ? и што е подобро од огрлица и ампула ?

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Дали покрај ампула,паметно е да се стави и огрлица за поголема заштита од крлежи и болви,или исто ќе биде ? и што е подобро од огрлица и ампула ?
Не мoрa. Мене пoефтинo ми беше oгрлицa и пoефикaснo беше. Пред некoе време и стaвив aмпулa и бaш вчерa и нaјдoв крлеж. Среќa не беше зaкaчен.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Не мoрa. Мене пoефтинo ми беше oгрлицa и пoефикaснo беше. Пред некoе време и стaвив aмпулa и бaш вчерa и нaјдoв крлеж. Среќa не беше зaкaчен.
ту и ставивме веќе ампула...:D ај за некоја недела ќе и ставиме и огрлица.

Фала ти

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
ту и ставивме веќе ампула...:D ај за некоја недела ќе и ставиме и огрлица.

Фала ти
Немa врскa, секoе куче имa рaзличнa кoжa, јaс зa мoетo кaжaв, нo вaљдa нa твoјaтa пoефикaснa ќе биде aмпулaтa.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.750
Поени од реакции
7.268
Мислам дека ампулата ќе заврши работа. Тоа што си го видела крлежот и не е страшно. Функцијата на ампулата е крлежот да не се закачи. Јас користам огрлица бидејќи подолго трае и бидејќи кучето не ми влегува дома. Инаку, мирисот на огрлицата не е баш пријатен

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Мислам дека ампулата ќе заврши работа. Тоа што си го видела крлежот и не е страшно. Функцијата на ампулата е крлежот да не се закачи. Јас користам огрлица бидејќи подолго трае и бидејќи кучето не ми влегува дома. Инаку, мирисот на огрлицата не е баш пријатен
Скалибор огрлица нема никаков мирис, штити од комарци, болви и крлежи, ама само од возрасни единки и ефектот и почнува 5-7 дена по ставањето. Не е воопшто препорачливо да се вади истата. Да напоменам дека спречува да се закачи крлеж за кожата, тоа не значи и дека нема да шета по крзното.
Ама и покрај се ова и одличните резултати кои ги дала истата низ цел свет пак ставам и ампула покрај огрлицата на секој 6-8 недели (значи малку поретко одколку редовно само со ампули)

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.750
Поени од реакции
7.268
Скалибор огрлица нема никаков мирис, штити од комарци, болви и крлежи, ама само од возрасни единки и ефектот и почнува 5-7 дена по ставањето. Не е воопшто препорачливо да се вади истата. Да напоменам дека спречува да се закачи крлеж за кожата, тоа не значи и дека нема да шета по крзното.
Ама и покрај се ова и одличните резултати кои ги дала истата низ цел свет пак ставам и ампула покрај огрлицата на секој 6-8 недели (значи малку поретко одколку редовно само со ампули)

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Јас користам Bayer Kiltix. Кучето си го осеќам на километар. Која луда болва или крлеж ќе се закачи при таков мирис? Сериозно, ќе побарам Скалибор следниот пат

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Тaкa штo кoгa кучетo ќе влезе дoмa, крлежoт ќе пaдне и нa некoј oд нaс ќе се зaкaчи? Тoa е ефикaснoстa? Дoмa гo нaјдoв крлежoт, дoдекa јa чешлaв, и видoв кaкo се зaкaчувa (дoдекa земaм пинцетa пoчнa дa се вцрвенувa тoa местo).

L

Lu

Гостин
Јас користам исклучиво ампули, бидејќи огрлиците (Скалибор и Бајер Килтикс) ги посочувам како 2 најдобри огрлици на нашиов пазар, се со светла крем боја, и воопшто не изгледаат убаво на врат на Доберман, естетски.
Тоа е причината што не ги користам, не дека не се квалитетни.

А башка ампулите што јас ги користам се вторите најдобри ампули по квалитет на наш пазар, и јас досега сум презадоволна од нив, еве скоро 4-та година по ред ги користам, и досега немам никаква замерка.

Станува збор за ампулата Advantix од германската фирма Bayer ... и освен што штити од крлежи и болви, и други паразити, исто така штити и од песочната мушичка која што е преносител на опасната болест Лајшманија.

А најдобра е Адвокат (Advocate исто од Bayer) таа освен што штити од надворешни паразити, штити и од внатрешни паразити, повеќе инфо имате на линкот во заградата.

Kajgana Shop

На врв Bottom