Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 26.658
- Поени од реакции
- 35.532
Првово погоре е некако неконзистентно со второво подолу:...он знае основна дресура и седи и чека се додека не му кажам ајде за да јаде, можам слободно да му пикнам рака во храната додека јаде и нема да ме гризне, како и додека јаде ако му кажам чекај ќе прекине и ќе чека
Опишаните симптоми (плус касањето) секако се отворена агресија, најверојатно заради покажување доминација - која не би смеело да ја искажува куче кон власник. Хиерархијата во...проблемот најчесто настанува одкако ќе изеде, и додека седи уште кај храната и јас сакам да му брцнам во уста, тогаш имаме нагли покажувања на заби и касања, како и кога му се приближувам во тие моменти со рацете ми изглед на несигурно, се оближува многу и ја крева десната шепа.
Сето тоа се еволуциски придобивки и инстинкти. Кучето како социјално животно си бара јасна хеарархија, ако чуствува дека
Во превод, не се поставуваш и не се однесуваш како алфа. Оставаш празнина која кучето чуствува потреба да ја пополни преку преземање на алфа статусот и покажување доминација.
Типично за повеќето сопственици и кучиња.