Куран

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Тешко...Исламот, како што е повеќе пати споменато од муслиманските верници на форумов, не познава грев-чоекот/бебето се раѓа „совршено„ чисто, без првородениот грев. Со тоа, апсурд е постењето на смррта, како казна за гревот, ама чудна работа, таа (смртта) сепак постои.
Smrtta e Bozja naredba, se e Bozja volja spored islamot i dobroto i zloto (Reci Sve je od Allaha-Kuran) i denot koga si se rodil i denot koga ke umres, se e zapisano.Se e bozja volja, Bog e apsolutno bitie i samo toj e vecen, no onie koi pravat nepravdi ja prekrsuvaat bozjata naredba da se pravi dobro i da se sprecuva zlo, zatoa tie ke odgovaraat a Bog nema da odgovara za ona sto On pravi, posto Bog kako poim e semoken i nisto ne moze da se sluci bez negova dozvola, znaenje i sila.

O

Omer el Faruk

Гостин
:nenene: Остави тоа емире. Кур,анот самиот по себе е доказ на вистинитоста. Батали ги лавовите и ушите и уште еден куп клипчиња кои се вртат на Ју Тјуб. На тој начин не се докажува верата.:nenene:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Miki, дај ги цитатите од Стариот Завет кои се однесуваат за најавата на Божјата троичност.
Ја го тексто...

„...Потоа на Авраам му се јави Господ кај светите дрвја во Мамре, кога седеше пред вратата од шаторот свој, на пладнина...„
„...Откако ги крена очите, виде Тројца мажи како стојат спроти него. Отако ги виде, им притрча во пресрет пред вратат на шаторот (свој) и им се поклнои доземи...„
„....И рече: „Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата свој...„ (Битие, 18.1, 18.2, 18.3)

А? Шо ќе кажеш на цитатите? И внимавај: цитатите се надоврзуваат еден на друг, без „пауза„!

И внимавај на болтуваните изрази: се работи за Тројца мажи (ангели), на Кои Авраам им се обраќа во еднина!

O

Omer el Faruk

Гостин
Ја го тексто...

А? Шо ќе кажеш на цитатите? И внимавај: цитатите се надоврзуваат еден на друг, без „пауза„!
:pos2: Е нема што,ова ти беше ептен јако.

Еве што ќе кажам на цитатите, и тоа според она твоето: И внимавај: цитатите се надоврзуваат еден на друг, без „пауза„!

Значи ќе продолжам понатаму со цитатите до едно интересно место:

4 Нека донесат малку вода и ќе ги измијат Вашите нозе; и одморете се под дрвово.

5 Ќе донесам малку леб да ги поткрепите Своите срца, пред да заминете натаму, зашто навративте при Свој слуга.” Тие одговорија: „Добро, стори како што рече!”
6 Авраам побрза во својот шатор, при Сбра, и и рече: „Бргу! Три мери чисто брашно! Замеси го и испечи погачи!”
7 Тогаш Авраам отрча кај добитокот, фати младо и згоено теле и му го даде на момокот да го зготви набрзина.
8 После зеде маст, млеко и зготвено теле и ги стави пред нив; а самиот стоеше пред нив, додека јадеа.
9 „Каде е жена ти Сбра?”- го прашаа. А тој одговори: „Ене ја во шаторот.”
10 Тогаш еден од нив рече: „Јас пак ќе се вратам при тебе, догодина, во ова време; а твојата жена Сбра ќе има син.” Зад него, на влезот на шаторот, Сбра потслушнуваше.
11 А Авраам и Сбра беа остарени, во напредната возраст. На Сбра и прекрати вообичаеното кај жените.
12 Затоа Сбра се насмеа во себеси и си рече: „Откако овенав, сега ли ќе ја испитам радоста? Освен тоа и мојот господар е стар!”
13 Тогаш Господ го праша Авраама: „Зошто се насмеа Сбра, велејќи: ‘Како ќе родам јас кога сум стара?’
14 Има ли нешто невозможно за Господа? Ќе се вратам кај тебе откако ќе помине времето на бременоста: Сбра ќе има син.”
15 Тогаш Сбра одрече, велејќи: „Не се смеев.” Дека се исплаши. Но Тој рече: „Да, ти се смееше!”
16 Луѓето станаа и тргнаа кон Содом. Авраам тргна со нив, за да ги испрати.
17 Господ рече: „Зар да го кријам од Авраама она што ќе го сторам,
18 кога од Авраама ќе стане голем и броен народ, и во него ќе бидат благословени сите народи на земјата?
19 Зашто Јас го познавам него, тој ќе ги поучува своите деца и својот дом после него како да одат по Господовиот пат и да прават она што е праведно и добро, така да може Господ да го исполни она што му го вети на Авраама.”
20 Тогаш Господ продолжи: „Голема е викотница против Содом и Гомор, бидејќи нивниот грев е претежок.
21 Ќе слезам долу да видам дали прават навистина така, како што вели тужбата што стигна до мене. Сакам да разгледам.” 22 Оттаму луѓето тргнаа кон Содом, додека Авраам стоеше уште пред Господа.

:vozbud: Кај виде овде Тројство,тако ти Библијске херменаутике?
Појасно здравје, тројца ангели во форма на луѓе. :toe:

Еве ти илустративно,па ако ова го поврзеш со Светото Тројство,и ако на овие тројца ангели во форма на луѓе им ги додадеш Таткото, Синот и Светиот Дух, ќе бидат Светите Шестмина.

Мики, намали со гледањето вестерн филмови.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Еве што ќе кажам на цитатите, и тоа според она твоето: И внимавај: цитатите се надоврзуваат еден на друг, без „пауза„!

Значи ќе продолжам понатаму со цитатите до едно интересно место:

4 Нека донесат малку вода и ќе ги измијат Вашите нозе; и одморете се под дрвово.

5 Ќе донесам малку леб да ги поткрепите Своите срца, пред да заминете натаму, зашто навративте при Свој слуга.” Тие одговорија: „Добро, стори како што рече!”
6 Авраам побрза во својот шатор, при Сбра, и и рече: „Бргу! Три мери чисто брашно! Замеси го и испечи погачи!”
7 Тогаш Авраам отрча кај добитокот, фати младо и згоено теле и му го даде на момокот да го зготви набрзина.
8 После зеде маст, млеко и зготвено теле и ги стави пред нив; а самиот стоеше пред нив, додека јадеа.
9 „Каде е жена ти Сбра?”- го прашаа. А тој одговори: „Ене ја во шаторот.”
10 Тогаш еден од нив рече: „Јас пак ќе се вратам при тебе, догодина, во ова време; а твојата жена Сбра ќе има син.” Зад него, на влезот на шаторот, Сбра потслушнуваше.
11 А Авраам и Сбра беа остарени, во напредната возраст. На Сбра и прекрати вообичаеното кај жените.
12 Затоа Сбра се насмеа во себеси и си рече: „Откако овенав, сега ли ќе ја испитам радоста? Освен тоа и мојот господар е стар!”
13 Тогаш Господ го праша Авраама: „Зошто се насмеа Сбра, велејќи: ‘Како ќе родам јас кога сум стара?’
14 Има ли нешто невозможно за Господа? Ќе се вратам кај тебе откако ќе помине времето на бременоста: Сбра ќе има син.”
15 Тогаш Сбра одрече, велејќи: „Не се смеев.” Дека се исплаши. Но Тој рече: „Да, ти се смееше!”
16 Луѓето станаа и тргнаа кон Содом. Авраам тргна со нив, за да ги испрати.
17 Господ рече: „Зар да го кријам од Авраама она што ќе го сторам,
18 кога од Авраама ќе стане голем и броен народ, и во него ќе бидат благословени сите народи на земјата?
19 Зашто Јас го познавам него, тој ќе ги поучува своите деца и својот дом после него како да одат по Господовиот пат и да прават она што е праведно и добро, така да може Господ да го исполни она што му го вети на Авраама.”
20 Тогаш Господ продолжи: „Голема е викотница против Содом и Гомор, бидејќи нивниот грев е претежок.
21 Ќе слезам долу да видам дали прават навистина така, како што вели тужбата што стигна до мене. Сакам да разгледам.” 22 Оттаму луѓето тргнаа кон Содом, додека Авраам стоеше уште пред Господа.

Еве ти илустративно,па ако ова го поврзеш со Светото Тројство,и ако на овие тројца ангели во форма на луѓе им ги додадеш Таткото, Синот и Светиот Дух, ќе бидат Светите Шестмина.

Е па Омер, она кое ти неможеш да го видиш, јас, фала и слава Богу, можам! Во верата, нештата се гледаат со духовни очи, а не со телесни. Така , со телесните, не шест, може да гледаш и дванаесетмина....

И сега? Што е работата: не ти штимаат наведените цитати? Додај свои, тогаш...и така , ќе ја добиеш вистината која ти сакаш да ја видиш.

А цитатите кои ги наведов, се непосредно препишани од Писмото, онака како е наведено во мојот пост.

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
hehehe

Vie bre ste site zabegani. Islamot e antihristicka religija! Tokmu zatoa sto ne go priznava Isus za Bog i spasitel.
Tuka ve cekav uste pred nekoe vreme pisav na ovoj forum deka samite hristijani ne znaat koj im e bog. Vednas mi se nafrlija nekoi od tuka i mi rekoa deka tropam gluposti nikoj od hristijanite Isus ne go smeta za bog. ETE GO PRIMEROT SE POJAVI. Za vasa ingormacija nie vo islamot ISA (Isus) go smetame kako bozji pratenik a ne kako gospod. Bidejki toj ne e gospod vie samite znaete deka gospod nitu e roden nitu ce se rodi tuku toj edinstveno si postoi i nemu nikoj ne mu e ramen. Ako velite deka Isus e bog, togas zosto Isus go moli svojot tatko da im prosti na site gresnici koi go raspnaa. KOj e negoviot tatko togas. Neli toj samiot veli deka e bozji sin. Zaradi ova vase tvrdenje deka Isus e bog vie ce bidete vecno kazneti so pekol, bidejki nego go smetate za gospodar.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
Tuka ve cekav uste pred nekoe vreme pisav na ovoj forum deka samite hristijani ne znaat koj im e bog. Vednas mi se nafrlija nekoi od tuka i mi rekoa deka tropam gluposti nikoj od hristijanite Isus ne go smeta za bog. ETE GO PRIMEROT SE POJAVI. Za vasa ingormacija nie vo islamot ISA (Isus) go smetame kako bozji pratenik a ne kako gospod. Bidejki toj ne e gospod vie samite znaete deka gospod nitu e roden nitu ce se rodi tuku toj edinstveno si postoi i nemu nikoj ne mu e ramen. Ako velite deka Isus e bog, togas zosto Isus go moli svojot tatko da im prosti na site gresnici koi go raspnaa. KOj e negoviot tatko togas. Neli toj samiot veli deka e bozji sin. Zaradi ova vase tvrdenje deka Isus e bog vie ce bidete vecno kazneti so pekol, bidejki nego go smetate za gospodar.
Site hristijani veruvaat vo Svetoto Trojstvo!
A sto pisuva vo kuranot ne veruvam deka nekogo od tuka go interesira
zatoa sto i taka i taka e prepisan od Biblijata so mali izmeni! A i baska vo otkrovenieto pisuva: Proklet da e sekoj sto ke dodade ili odzeme nesto od ovaa Kniga!

P.S: ne moras da ne cekas nikade! prasaj!

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266

Abraham said, "God will provide for Himself the lamb for the burnt offering, my son." So the two of them walked on together.

ova se tolkuva kako sovrsenata zrtva sto Bog ja navestil. a ako baras nesto za Isus vo stariot zavet citaj go Prorokot Isaija, celi glavi za isus ima napisano.
ama ne veruvam deka ke razberes nesto! premnogu ispran vi e mozokot!

O

Omer el Faruk

Гостин
Слушај Radapciger, за дискусија се потребни барем двајца со горе -доле приближно знаење. А според она што ти го пишуваш,јас заклучувам дека ти си тешка незналица која дошла овде да си ги лечи наталожените примитивни комплекси и фрустрации.

Ако заприметуваш ова е моја прва ( и единствена) реплика која ти ја пишувам тебе. Не,од друго,ама едноставно не си на мое рамниште. :toe:

-----<-<@

loso kure
Член од
10 ноември 2008
Мислења
494
Поени од реакции
23
Сметам дека секоја вера треба да се почитува, би кажал само во оваа прилика дека верите не треба да се анализираат полемизираат и спорат со докази, такви работи се предмет на други дисциплини...верата треба да се милува, не да се пропагира, не најмалку не по форуми, зашто тука ретко и ке има успех...не за друго:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom