Куран

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
Слушај Radapciger, за дискусија се потребни барем двајца со горе -доле приближно знаење. А според она што ти го пишуваш,јас заклучувам дека ти си тешка незналица која дошла овде да си ги лечи наталожените примитивни комплекси и фрустрации.

Ако заприметуваш ова е моја прва ( и единствена) реплика која ти ја пишувам тебе. Не,од друго,ама едноставно не си на мое рамниште. :toe:
1 nikoj ne pobara od tebe da diskutiras:tapp:
2 samiot fakt deka si musliman ,znaenjeto ti se sveduva na minimum(ispran mozok)
3 za primitivizam pls ne zbori ti! po tebe i brakata tvoi cel svet znae koi se najprimitivni covecki sustestva
4 zaklucokot cuvaj si go za sebe,i ostani gord!

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
vaka priatele jas sum samo iskren, vie muslimanite ste veke vo pekolot samo uste ne ste svesni a jas se zrtvuvam za vie da se spasite ,toa se moite vrednosti.da neve potsetuva ova na SALMAN RUZDI i SATANSKI STIHOVI
Slusaj bre vamu ne sakam nikogo da navreduvam, no ne mozete so nas muslimanite toa e fakt. Od nas pogolemi vernici ne mozete da bidete. Eve vi nekolku primeri:
1. Kaj nas molitvata e zadolzitelna 5 pati na den, ako nie ne go pravime toa barem 90% od muslimanite odat vo petok na molitva.
- Kaj vas odete vo nedela vo crkva ima samo nekolku stari zeni.
2. Koga doaga kaj nas mesecot za post 80% postat.
- Kaj vas za vreme na vasiot post mislam za veligden koga vie postite samo nekolku dena i toa se 1 od iljada ce mi recete od kade znaes, vi odgovaram deka sum opkruzen so makedonci i mi vikaat ajde be sega jas ce postam posti tamu baba mi. I ako nekoj posti od vas edvaj ceka da dojde 12 da cukaat kambanite i vednas pozadi crkva so zenskite se sobirate. Ova go imam videno so svoi oci, a istoto ova mi go kazuvaat moite drugari.
3. Kaj nas koga se odi vo dzamija e potpolna tisina ne smee nikoj da zucne tuka se gleda pravata vera. Tuka ce napomenam sekoja cest za katolicite isto i kaj niv e tisina.
- Kaj vas vo crkva kako cavki cacacacaca zboruvaat na mobilen, zenskite se oblekle so mini suknicinja popot koj go slusa, i posle taa zenska sto e so mini suknja ce odi pred popot da se pricesti a. zamislete popot heheh.
Da ne go zaboravam najglavnoto nasite deca muslimani od 5 godini pocnuvaat da go citaat kuranot na arapski, a moite drugari mene mi vikaat ma koj ce cita kaj nas biblija, ako citas biblija kaj nas si budala.
Bidete iskreni i priznajte deka ova se slucuva kaj vas.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
170
Поени од реакции
20
(Suretul-ihlas)

Bismil-lahir-rahmanir-rahim.Ku lhuvel-lahu ehad.Allahus-semed.Lem jelid ve lem juled.Ve lem jekun lehu kufuven ehad.

Dova(од арапски збор „dua„-молитва,молба)е важна работа во животот на човекот.По извишена исламска наука дова се упатува на Господ,Творецот на се на светот.Према тоа дова е тивок разговор со својот Господар.Дова е тајниот пат,од кој се црпи духовна снага од главниот извор.Дова ја препородува душата на човекот и ја усмерува кон правиот пат.
Во Христијанството се молитви каде поединецот се моли на Севишниот за здравја,среќа и љубов...па да се помолиме во нас да царува љубов,живот во мирољубив свет.

Значи,ако навистина сакаме да живееме Божиот нов свет,најпрво треба да ја спознаеме Божјата воља,а потоа да ја извршуваме.Зашто фактот е дека овој„свет
поминува,а и неговата желба,но оној кој ја врши Божјата воља останува засекогаш„за да се радува на вечните благослови кои ќе ги излее нашиот сакан Творец(1.Јованово 2:17).

Член од
1 ноември 2008
Мислења
170
Поени од реакции
20
Што мислите,дали ако човек пости е по близу до Господ-според мене не е голем верник, ако во срцето тече омраза,ако душата е злобна,гнасна исполнета со завист и љубомора...не е грев што ќе влезе во устата,грев е тоа што ќе излезе од устата и душата.Пост не ме прави поголема Христијанка,можам да постам од помодарство,да постам од страво почит кон Господ,но...Господ знае во секој човек што има во душата...пред сите можеме да бидеме добри артисти,но пред Господ сите маски паѓаат...пред него сме голи какви што сме и родени.

O

Omer el Faruk

Гостин
Прекрасно Даки!

А преводот на тоа Кур,анско поглавје гласи:

"Речи: Тој,Аллах е Еден!
Аллах е засолниште за секој.
Не родил и не е роден.
И никој не Му е рамен!"

Прекрасна Куранска порака за монотеизмот. Порака која ги пробива,освојува и плени човечките срца. Неколку ајети,а толку вистини.

Довата или молбата е чин на најинтимна врска помеѓу Создателот и созданието. Патот на молбата на верниците е отворен до Бога нон - стоп. "Повикувајте ме, ќе ви се одзвијам!" - ни препорачува Создателот.

"Па да се помолиме во нас да царува љубов,живот во мирољубив свет." (Даки)

:):):)

Б

Бат Елохим

Гостин
Slusaj bre vamu ne sakam nikogo da navreduvam, no ne mozete so nas muslimanite toa e fakt. Od nas pogolemi vernici ne mozete da bidete. Eve vi nekolku primeri:

- Kaj vas vo crkva kako cavki cacacacaca zboruvaat na mobilen, zenskite se oblekle so mini suknicinja popot koj go slusa, i posle taa zenska sto e so mini suknja ce odi pred popot da se pricesti a. zamislete popot heheh.
Da ne go zaboravam najglavnoto nasite deca muslimani od 5 godini pocnuvaat da go citaat kuranot na arapski, a moite drugari mene mi vikaat ma koj ce cita kaj nas biblija, ako citas biblija kaj nas si budala.
Bidete iskreni i priznajte deka ova se slucuva kaj vas.
pola od postot ti go izbrisav zatoa sto toa ne se hristijanski pravila. Da ne sakas i jas da se klanjam 5 pati na den?

za tie vo mini ne mi e gajle, zatoa sto sekoj ke odgovara za svoite dela.
toa so 5 te godini neam komentar (se somnevam deka uopste znaat da citaat, a kamo li arabski) = lazenje
a i stvarno ne znam od kaj ti e toa deka zvonat telefoni vo crkva.
i na kraj: na sekogo ke mu se sudi posebno i za svoite postapki!
Pa strpi se i ke vidis!

O

Omer el Faruk

Гостин
Убаво кажано,но,сепак зарем не заприметувате дека бегаме од насловот на темата? :)

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
vaka priatele jas sum samo iskren, vie muslimanite ste veke vo pekolot samo uste ne ste svesni a jas se zrtvuvam za vie da se spasite ,toa se moite vrednosti.da neve potsetuva ova na SALMAN RUZDI i SATANSKI STIHOVI
'Nie' ne sme Muslimani. Prvo. A vtoro, namesto poezija, navrati se ushte ednash na izvorot na religijata na koja, barem deklarativno, pripagjash. Za da ne ti se smeat lugjeto, a i da ne begash od temata.:smir:

Член од
1 ноември 2008
Мислења
170
Поени од реакции
20
Па подобро е да се верува во Создателот,да го сакаме,бидеејќи колку постои добро,толку постои и зло...незнам дали оваа моја песна е соодветна на оваа тема,но
мислам дека е тука местото...ако сепак според некои правила песната не е соодветна админите нека ја избришат...песната зборува многу.

И Џ И Н И Т

Џинит повикан од неспокој
гнасни усни,отровни зборови
црнило во срцето и очите
Смртнику!Имаш ли душа?
Џинит е тука
повикан од темнина
демнее над твојата душа
Кутар човеку!Што те чека?
Џамии се молат,се тресе небото
Иџиминт!Црни јавачи доаѓат
млада девојка чесноста ја губи
дете мајка,татко не препознава.
Сенки на злото налегнала,
месец темен,дожд не паѓа,
земја моли,утеха бара
многу млади тела ќе закопа.
Вресок во етер ќе исчезне,
смртници крвава игра играат
фатени за раце коло непознато играат
Иџинит го собра својот плод на смртта.

Даница Петровска „08„

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
'Nie' ne sme Muslimani. Prvo. A vtoro, namesto poezija, navrati se ushte ednash na izvorot na religijata na koja, barem deklarativno, pripagjash. Za da ne ti se smeat lugjeto, a i da ne begash od temata.:smir:
Jas druze ne pripagam nikade! Temata e kuran! Kuranot e prepisan od Biblijata i e falsifikat isto kako i Ismail dete na Avraam nadvor od brak (na naski kazano kopile). Falsifikat isto taka od sam pocetok! A i ti sto si ic ne me bole! A za satanski stihovi samo da ti kazam deka fatva ne se frla za gjabe, oti oni se nali mnogu civilizirani i miroljubivi luge.:violent1:
A za smeenjeto smejte se, zdravo e! :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom