Кумство и црквата

• Креатор на темата rymz
  • Време на започнување
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Нели е тоа на некој начин парадокс кој доаѓа од нешто што треба да биде совршено?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Првичната улога на кумот не е како што се мисли вообичаено да се искористи за именување на младенчето,туку на прво место има духовна димензија.
Колку што ми е мене познато(од православната традиција)кумовите биле оние кои ги насочувале уште од мали,единките во основите на Христијанската вера и се грижеле за нивниот духовен раст(покрај улогата на родителите).Се водело сметка кумот да биде духовно зрела личност.Затоа останала и толкавата почит према кумството до ден денес,но за жал сега од некои други причини.
Сега ова што се прави нема врска со првичната намена,можеш да викнеш човек онака ради реда,од Гренланд нпр.,привремено колку да се истера адетот и да има кој да му даде име на детето,после тоа дали ќе го види во живот некогаш прашање е..
Основната намена на кумството е благородна,и ја почитувам,а одлуката на црквата донекаде е логична(не велам разумна или правилна или Библиска)ама не може според црковни правила да се даде таква чест на "некрстeн"(тоа значи атеист или нерешителен или потенцијален верник) и притоа да ја оправда основната улога на кумот во животот на детето & семејството.
Инаку директно да одговорам на прашањето на авторот:нема никакви податоци од Библијата за кумство,таа е најверојатно превземена и модифицирана од улогата на духовниот ментор кој се спомнува низ страниците на Новиот Завет.
Ова е вистинскиот одговор. Јас пред некој ден прашував поп во врска со темава и истото ми го одговори. Црквата не ја исклучува можноста некрстен човек да влезе и да ја следи церемонијата, па дури и ако излаже дека е крстен да биде дел од церемонијата (во случајов кум), но според зборовите на попот тој брак нема да има важност пред црквата и пред Бога.
Тогаш зошто воопшто би се венчавале во во црква...

Член од
18 декември 2008
Мислења
21
Поени од реакции
0
Mi se desui da bidam kuma na edna svadba i pred vencavkat dojde popot i mi barase krstenica a bidejki jas bev krsten ali doma me baraa vo knigata na krsteni godinata koga sum rodena za da mozam da gi vencam mladide.Po ova mozes da zaklucis deka i kumot mora da bide krsten vo crkva.

:uvo::uvo::uvo::pos2::tapp::tapp::tapp:

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Дечки ќе бидам кум нареднава сабота,и сеа крштеницата којзнае кај ми е.Од каде можам да извадам,дали мора од црквата кај што сум крстен или и од друго место.Кој има искуство молам за помош.

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Исклучиво во црквата во која си крстен. Во некои цркви пред венчавката поповите само прашуваат дали кумот, деверот, старосватот се крстени, негде бараат и крштеница. Сепак за венчавка и не е толку потребна крштеница, но за крштевка е задолжително. Бидејќи кумот (нункото на македонски стандарден јазик) е сведок пред Црквата (народот Божји) дека детето кое се крштева ќе живее христијански и благочестив живот.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
758
Да прашам нешто. Што ако одбиеш некој кој те кани за кум? Повеќе е ради ред канењето отколку поради почит, другарство итн итн. Мислење?

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Лошо е да раскинеш кумство демек несреќа ќе те прати,голем грев итн.А кумот смее да ти раскине.А одбивање нема никакви божји последици.:D

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да прашам нешто. Што ако одбиеш некој кој те кани за кум? Повеќе е ради ред канењето отколку поради почит, другарство итн итн. Мислење?
Кумството може да се пренесува и генерациски, исто како што може да се прифати за прв пат.
Одбивањето да се биде кум, треба да има издржано оправдување.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
758
Кумството може да се пренесува и генерациски, исто како што може да се прифати за прв пат.
Одбивањето да се биде кум, треба да има издржано оправдување.
Не сум близок со човекот. Ме кани колку да заврши работа. Од немајкаде. Не сакам да се врзувам за цел живот бидејќи не сме блиски. И сеа?

sent from my Nokia 8210

Член од
14 февруари 2014
Мислења
181
Поени од реакции
155
Културно ќе го одбиеш и готово.Завршена работа.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не сум близок со човекот. Ме кани колку да заврши работа. Од немајкаде. Не сакам да се врзувам за цел живот бидејќи не сме блиски. И сеа?

sent from my Nokia 8210
Конечната одлука нека биде твој слободен избор.

Тоа што на твојот познаник му се брза, тоа значи дека истиот сака да ипочитува одреден ред па затоа и ти се обратил за кумство. Тоа што не сте блиски сега, не значи дека ќе останете далечни и после кумството, оти може да се случи спротивното. Да се биде кум не е прост механички чин, туку е и одговорност кон кумашините. Кумот, за да биде кум во полна смисла на таа улога, и самиот треба да биде верник, да биде крстен и да биде упатен во верата.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.816
Поени од реакции
21.441
Сакаше да отфору тему за кумстфо, ама глеам дека има. Ке ми беше прва тема икада : D Сакаше онуј пут да отфору и тему за спејс рок, али тој за тој остана

Не сам у план да се жену, барем наредни два три месеца : D Него сакам да дискутирамо около тој дали ке га прашате старо кумстфо за да се продужи традиција и нели он ако сака ке биде ако не ке даде благослоф. Не верују у благослоф, нели викаф што е бог на небо тој е кум на земњу. Ја не ни верују у бога, такој да не ми е битна тај изрека.Нејќу да ми биде кум, син на тога што ме е крстија, едноставно не смо блиски ич, едно обично здраво иамо, не ни иде муабет,различни смо. Сакам например некој другар да ми биде кум, за на сфадбу нели, за да ми именуе дете, не да га крсти, затој што ваљда нема тој да се дешава у цркву.

Сакам ваши мислења. Што мислите ви за овуј ситуацију.Како сте поступиле, како ке поступите ви што не сте женети.

Чуја сам едну легенду за тој како некој не га прашаја старога кума за да му биде кум на сфадбу. Овј га проклнаја и тј некој немаја никад деца. Ја мислу дека е случајно, коинциденција, ма нема си везе еј.

Последно уредено:
Член од
29 септември 2014
Мислења
100
Поени од реакции
33
Па не може муслиман да оди да венчава во црква кога ке треба да се прекрстува неколку пати,да се поклонува и прекрсти на икона ,да веруваш во симболиката на виното на погачата на молитвите...значи треба да веруваш во тие работи како инаку

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Па не може муслиман да оди да венчава во црква кога ке треба да се прекрстува неколку пати,да се поклонува и прекрсти на икона ,да веруваш во симболиката на виното на погачата на молитвите...значи треба да веруваш во тие работи како инаку
А зар мислиш дека и овие таканаречени кумови и младенци,некој од нив верува.Тоа е само чисто лицемерие,и глумење пред народот.

Kajgana Shop

На врв Bottom