- Член од
- 29 септември 2014
- Мислења
- 100
- Поени од реакции
- 33
Па добро можеби,ама јас да сум муслиманка нема да одам да венчам во црква и да се крстам на икона
Се спремаат за екуменизација,е тогаш ќе биде турлитава од обичаи.Како мене во маало има случај со човек муслиман женет со македонка и е кум на македонец комшија.
Е сега како се крстеле или не крстеле не знам, секако религиите и се тоа е булшит, а луѓето си живеат многу добро.
Најди некое другарче ради реда....и не го оптеретувај со никакви обичаи и поклони.....никој да не го знае........и те боли цефИмам реален проблем никој не ми се нафаќа да ми биде кум? Чаре има ли?
Џабе им потенцираш без трошоци адети и такви работи и пак изговори. Немам голем круг на пријатели сите што сум во контакт ги прашав и избегнуваат ...Најди некое другарче ради реда....и не го оптеретувај со никакви обичаи и поклони.....никој да не го знае........и те боли цеф
epa brale tolku ti se prijateli zatoa slusaj od iskustvo ti kaza i buda ces e da si kum KAJ MENE VAZI EDNO PRAVILO POKANA ZA KUMSTVO NEVRAKAM zatoa i sum vencal i krsel i se razlicni osobi ne prijateli poznajnici da recam ke najdes i ti takov so siroka dusa neberi gajleЏабе им потенцираш без трошоци адети и такви работи и пак изговори. Немам голем круг на пријатели сите што сум во контакт ги прашав и избегнуваат ...
Не.Дали во православна црква може да помине венчавка или крштевање без кум?
Венчавка и крштевка без кум? А чија вера исповедаат така венчаните и така крстените?...Дали во православна црква може да помине венчавка или крштевање без кум?
Јас би рекол дека крштевање СО КУМ е непознаница, но еве ќе ти го поставам истото прашање.Венчавка и крштевка без кум? А чија вера исповедаат така венчаните и така крстените?...
За чисто граѓанско венчавање „во матично„, не е потребен кум оти тоа е само админстративен чин, изведен од идните сопружници и документиран од страна на власта-и тоа е тоа. Таквото админстративно венчавање нема никаква вредност во Црквата.
Венчавањето во црковен објект односно во Црквата, мора да се изведе и во присуство на идниот кум (кумот на идните новододенчиња).
Кај Србите постои и т.н. „венчален кум„.
Крштевањето е Света Тајна во Црквата и истото мора да се отслужи како што е уредено во Црквата, не и надвор од неа. Кумот и самиот треба да биде крстен и да има познавање од верата (исповедање на Симболот од верата, откажување од влијанијата од демонот и сл...), така да крштевање без кум е непознаница...
Ај и од мене пар прашања:Јас би рекол дека крштевање СО КУМ е непознаница, но еве ќе ти го поставам истото прашање.
Чија вера исповедаат венчаните и крстените ако за тоа е потребен кум?
Во кој библиски текст е нагласено, заповедано или воопшто спомнато?
И зошто без тоа е невозможно(како што велиш) да се влезе во Светите Тајни како крштевање и брак?
Можеме до утре да си поставуваме прашања. Моето прашање беше со цел да ти го воочам твојот неаргументиран одговор.Ај и од мене пар прашања:
- од кога е крштевањето со кум непознаница и во кој библиски стих е забрането?
- како се исповеда вера од страна на идните сопружници дури и да немаат кум?
- во кој библиски стих е запишано моето име?
- кој ги дал Светите тајни и каде се тие запишани?...