Крсте Петков Мисирков

Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
кого лажеш?

тема бугарија (1018-1185). после тоа не постои таква тема!

Бугарската Егзархија (1870-1913)


Ако името Бугарин значи православен христијанин што значи македонец на таа териториа ?
Да видим што има пишано мисирков за илинденското востание ,дека е бугарско и учество взели само бугари ,македонските словени кои не били бугари и србоманите не учествували!
Излегува дека и капа не сте мрднали за востанието?!

Оваа слика на темата Воулгариа е неточна. Зарем заборави Симеон Лехаци како во 16-ти век ги опишува Сараево и Босна? Срам да ти е!
Симеон Лехаци 1584 – (?)
ПУТЕВЫЕ ЗАМЕТКИ
Оттуда за пјать днеј мы достигли Босна-Сараја….. они совсем не знајут турецкого јазыка, но только болгарскиј.Говорјат, что в Румелии, кроме городов, есть 80 тысјач болгарских сел;по исповеданију они греки, а их архиепископ сидит в Атране……
В Боснии все лјуди говорјат по-болгарски и если клјанутсја, то, кроме имени МехметаШто се однесува до Илинденското востание, Мисирков е сосема во право! Не е општомакедонско, туку има бугарска боја. Сите многу добро знаеме дека Гоце, Сандански и други Македонски дејци истакнувале дека условите за едно општонародно востание не се созреани и биле против дигање востание, ама Бугарите си направиле бугарска работа. Што е тука нејасно?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Оваа слика на темата Воулгариа е неточна. Зарем заборави Симеон Лехаци како во 16-ти век ги опишува Сараево и Босна? Срам да ти е!
Симеон Лехаци 1584 – (?)
ПУТЕВЫЕ ЗАМЕТКИ
Оттуда за пјать днеј мы достигли Босна-Сараја….. они совсем не знајут турецкого јазыка, но только болгарскиј.Говорјат, что в Румелии, кроме городов, есть 80 тысјач болгарских сел;по исповеданију они греки, а их архиепископ сидит в Атране……
В Боснии все лјуди говорјат по-болгарски и если клјанутсја, то, кроме имени МехметаШто се однесува до Илинденското востание, Мисирков е сосема во право! Не е општомакедонско, туку има бугарска боја. Сите многу добро знаеме дека Гоце, Сандански и други Македонски дејци истакнувале дека условите за едно општонародно востание не се созреани и биле против дигање востание, ама Бугарите си направиле бугарска работа. Што е тука нејасно?
:pos:
Темата е од 1018-1185 ти ми зборуваш за 16 век што било населението...
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
:pos:
Темата е од 1018-1185 ти ми зборуваш за 16 век што било населението...

:pos::pos::pos:

хаха ileriiiii, татарските орди доаѓаат да се глупираат.
Е де, што било населението во Сараево и во Босна, де кажи ни, не ставај три точки? Бугари сшти како вас ли? Нација ли биле, народ ли биле?
:pos::pos::pos:Ајде да се уозбилиме, значи Мисирков за неговото време кажува дека „името Бугарин во Македонија... никако не е национално“, те името Бугарин значи православен христијанин на територијата на Бугарската Егзархија, а таа била така наречена зошто била основана на територијата на Византиската тема Воулгарија(Бугарија). “

За сликата за Византискате теми кажав дека е неточна зошто Белград(Alba Bulgarica) не е прикажан како дел од темата Воулгариа:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Byzantine_Empire_Themes_1025-en.svgЈас само проширив дека за Бугари не биле сметани само православните христијани на територијата на Бугарската Егзархија, туку и муслиманите од Босна. Бугари биле сметани сите што говореле...ај да кажеме Славјански.
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
:pos::pos::pos:

хаха ileriiiii, татарските орди доаѓаат да се глупираат.
Е де, што било населението во Сараево и во Босна, де кажи ни, не ставај три точки? Бугари сшти како вас ли? Нација ли биле, народ ли биле?
:pos::pos::pos:Ајде да се уозбилиме, значи Мисирков за неговото време кажува дека „името Бугарин во Македонија... никако не е национално“, те името Бугарин значи православен христијанин на територијата на Бугарската Егзархија, а таа била така наречена зошто била основана на територијата на Византиската тема Воулгарија(Бугарија). “

За сликата за Византискате теми кажав дека е неточна зошто Белград(Alba Bulgarica) не е прикажан како дел од темата Воулгариа:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Byzantine_Empire_Themes_1025-en.svgЈас само проширив дека за Бугари не биле сметани само православните христијани на територијата на Бугарската Егзархија, туку и муслиманите од Босна. Бугари биле сметани сите што говореле...ај да кажеме Славјански.
1. Мисирков во различни периоди од животот имал спротивни тврдења
2. Alba Bulgarica е име со векови пред тоа
3. Кој тврди дека Белград бил дел од Византиската тема Бугарија?

Бугарската Егзархија, а таа била така наречена зошто била основана на територијата на Византиската тема Воулгарија
Тоа кој го вели Ванчо Георгиевски или Блаже Ристовски?:tapp:
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
муслиманите од Босна биле наречени Бугари -:facepalm::facepalm::facepalm:

Мене ќе ме срам ако еден од родоначалниците и основачите на националната ми доктрина е човек збунет и непостојанен како Мисирков -нема проблем почитувајте си го -трудовете му се во целосна согласност со обрканата и спротивна основа на македонизмот !!!!
Значи сепак(макар и збунет(и))имало Македонец(и) и пред Тито односно пред фамозната 45.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Значи сепак(макар и збунет(и))имало Македонец(и) и пред Тито односно пред фамозната 45.
ИМало луѓе кои по едни или други причини, во дел от животот си биле поддржувачи на идејата за отцепување (сепаратизам) на македонците од Бугарите на географски принцип.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Јас мислам дека одредени Бугари од форумот треба да бидат трајно исклучени по основ на “безнадежна глупавост“ :(
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
ИМало луѓе кои по едни или други причини, во дел от животот си биле поддржувачи на идејата за отцепување (сепаратизам) на македонците од Бугарите на географски принцип.
Се правиш наудрен и се обидуваш да го разводниш прашањето, или?
Крсте Мисирков на географски принцип оделувал Македонците:confused:
Димитрија Чупковски на каков:misticen:Пулевски:sakasuste: или овие се после Тито:lolzz:
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Се правиш наудрен и се обидуваш да го разводниш прашањето, или?
Крсте Мисирков на географски принцип оделувал Македонците:confused:
Димитрија Чупковски на каков:misticen:Пулевски:sakasuste: или овие се после Тито:lolzz:
Воопшто немам цел да го разводам. И ученик во четврто одделение може јасно да се види од оригиналните извори, дека Македонец е само географски термин. Прочитајте оригинални спомени, писма и слично и ќе дознаете.

"Димитрија Чупковски" не го знам, ама Чуповски мислам беше изгонет од Македонија од локални војводи поради македонстката дејност. Пулевски има една убава молба за бугарска пензија, како борец за ослободувањето на Бугарија, во кој јасно вели кое за неготовата "татковина" и "земја". Читајте!

Крсте Мисирков напишал доволно и повеќето негови работи ги има издадени. Јасно вели дека Македонија е бугарска земја.
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
Воопшто немам цел да го разводам. И ученик во четврто одделение може јасно да се види од оригиналните извори, дека Македонец е само географски термин. Прочитајте оригинални спомени, писма и слично и ќе дознаете.
Не пропагирај прашан си конкретно.
"Димитрија Чупковски" не го знам, ама Чуповски мислам беше изгонет од Македонија од локални војводи поради македонстката дејност.
Само тоа ли знаеш. Дали се определувал како етнички Македонец?- тоа е прашањето.
http://forum.kajgana.com/threads/Димитрија-Чуповски-македонски-деец.20412/
Пулевски има една убава молба за бугарска пензија, како борец за ослободувањето на Бугарија, во кој јасно вели кое за неготовата "татковина" и "земја". Читајте!
Не те прашав дали дал молба за боречка пензија а за неговата етничка самосвест.
Ѓорѓија Пулевски
Крсте Мисирков напишал доволно и повеќето негови работи ги има издадени. Јасно вели дека Македонија е бугарска земја.
Јасно вели дека-. ’’Јас сум македонец и интересите на моiата таткоина ми се предстауат така: не Русиiа и Австро-Унгариiа сет неприiателите на Македониiа, а Бугариiа, Грциiа и Србиiа’’.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Ако Македонија е географски поим, тогаш Бугарија што е?!?!?
Земја од фантазиите? Уште Петре Пан ви фали (и тој бил Бугарин)
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Не пропагирај прашан си конкретно.

Само тоа ли знаеш. Дали се определувал како етнички Македонец?- тоа е прашањето.
http://forum.kajgana.com/threads/Димитрија-Чуповски-македонски-деец.20412/

Не те прашав дали дал молба за боречка пензија а за неговата етничка самосвест.
Ѓорѓија Пулевски

Јасно вели дека-. ’’Јас сум македонец и интересите на моiата таткоина ми се предстауат така: не Русиiа и Австро-Унгариiа сет неприiателите на Македониiа, а Бугариiа, Грциiа и Србиiа’’.
1. Не сум прочитал некаде да е напишал дека е етнички Македонец.
2. Не сум прочитал некаде да е напишал дека е етнички Македонец.
3. Мисирков има много напишано... еве само 0.01% од тоа:

Бугарските, односно моите родни национални преданија и песни за Крали Марко станаа концепти за мене само по престојот ми во Србија, по запознавањето со српскиот еп и српската историја на XIV век. (1909)
Ако пак Русија тоа не го направи, барем треба да обезбеди слободата на акција на Бугарија и да гарантира на Бугарија во случај на победа над Србите да премине кон Бугарија "неутрална" зона од Куманово, Скопје, Тетово и Дебар. Г. Бобчев! Бугарија изврши голем грев пред бугарското национално дело, како се согласи да ја признае таа територија за "неутрална", таа е чисто бугарска. (1913)
Кој е против голема Бугарија, тој е против словенството. (1915)
Ви посакувам успех во реализацијата на општобугарскиот национален идеал. (1915)
Цели 11 месеци бев пратеник од бугарското население и член од националните малцинства во Президиумот Sfatul Ţărei.(1918)
Во м. ноември 1918 година во Одеса почина бездетниот бугарски родолјубец Анастас Велјанов од со Дијавато, Битолско, кој го определи еден капитал од 16.322 рубљи и 30 копејки за изградба бугарска црква во гр. Битола и 500 рубљи за црквата во неговото родно село Дијавато. (1919)
Нарекуваме ли се ние Бугари, или Македонци, ние секогаш се сознаваме како одделна, единна, совршено одлична од Србите и со бугарско национално сознание народност, која ќе знае да наметне својата волја во борбата за човекови права на Македонецот. (1924)
 
Последно уредено:
Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
Дека Македонците се деклалирале како Македонци во 19 век не сакам ни да коментирам, ни да дискутирам, тоа е факт докажан со многу документи. Мисирков е роден во Пела(Бела), Пулевски во Галичко, Никола Малешевски Русински во Берово, Сандански во Кресна, Карев е роден во Крушево, СИТЕ ОВИЕ, А И МНОГУ ДРУГИ ДЕЈЦИ И РЕВОЛУЦИОНЕРИ, БИЛЕ ОПРЕДЕЛЕНИ КАКО МАКЕДОНЦИ, ЗНАЕЛЕ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ И ТОА Е ФАКТ. Точно е дека Македонец е жител на Македонија и дека тогаш немало држава Македонија, Дали евреите постојат пред формирањето на Израел?


1. Зошто нема одговор на прашањето што биле Бугарите од Босна , посочени од Лехаци во 16 век, народ ли биле, нација ли биле?
Оттуда за пјать днеј мы достигли Босна-Сараја….. они совсем не знајут турецкого јазыка, но только болгарскиј.Говорјат, что в Румелии, кроме городов, есть 80 тысјач болгарских сел;по исповеданију они греки, а их архиепископ сидит в Атране……
В Боснии все лјуди говорјат по-болгарски и если клјанутсја, то, кроме имени Мехмета
http://www.vostlit.info/Texts/rus/Lechaci/frametext1.htm

2.Што биле Воулгарите од денешна Србија од Белград, присутни на крунисувањето Петар Делјан(XI век)?
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Delyan

Ај да не редам уште, овие што биле, народ или нација?Значи Вие Бугарите сте нетачни. Го гнасите и поганите името и делото на Мисирков, човекот кој сакал Македонците и Бугарите да живеат во една држава, а го величите Делчев кој сакал за Македонија и Одринско автономија надвор од границите на Бугарија!!!??? За ова нема друг збор освен татарска работа. Мисирков се бори против Србското влијание и споменува дека „колку кај Бугарите има татарска крв, толку кај Србите има аварска крв“.
Сите наведени цитати од Штипјанецот се ОК и еве ти уште два гратис да бидат 0,012%:
„С'рбија владее земјата и телата на македонците; душите им п'к са в Б'лгарија и с Б'лгарија.“

„Като македонец, в'з основа на б'лгарските закони, аз замених руското си поданство с б'лгарско и пост'пих на б'лгарска д'ржавна служба,“

Сето ова е ОК, меѓутоа го игнорираш клучот те начинот на кој треба да се согледуваат фактите:
- „Значи, името Бугарин во Македонија, со кое сега експолатираат Бугарите, никако не е национално ...“
- кај Македонците името Бугарин е фалшива монета со која тие им плаќаат на Бугарија и нејзиниот кнез…“
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
Такова животно жирафа НЈАМА. И сум тргнал да се објснувам со човек кој што очигледно има таква девиза. Сепак еве ти уште еден линк можеби ќе видиш нешто.
http://macedonian.atspace.com/knigi/mak_golos.htm
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
Не ми покажа каде точно се определиле како "етнички Македонци".

Евреите се религиозна група, која откако создава држава, создава и нација. Евреите немаат посебен етнос.
Мене воопшто не ми е намера да ти барам етнички Македонци. Дали правиш разлика меѓу етнос и народ? Етнос и етнички Македонци не се предмет на дискусијата, туку народ и нација. Зошто?
-Нацијата е етапа во развојот на народот, која се манифестира со создавањето на државата те народот на одредена територија станува нација во моментот кога создава држава.
-Народ е група луѓе кои се поврзани со заеднички јазик, вера, историја и традиција, иако народот може да се одликува и со културна разноликост.

За спомнување на Македонци и Македонски народ во 19 век беспредметно е да редиме, ај само да го спомнеме Пулевски:
„Народ се вељид људи који е од еден род и који зборувајед еднаков збор, и који живунајед и се другарад еден со други, и који имајед једнакви обичаји и песни и весеља; тије људите ји викајд народ, а место во које живувад народ се велид отечество од тои народ.
Така и Македонциве се народ и местово њивно је Македонија.“
Што се однесува до Евреите сметам дека не си во право, а ти како сакаш:
-Евре́и древниј народ семитского происхожденија, восходјаштиј к населенију древнего Израильского и Иудејского царствБугарите од Босна се Бугари.

Бугарите од денешна Србија од Белград (Болград) се Бугари. Нации нема во оваа време, биле дел од Бугарскиот народ.

Е сега види ја дефиницијата за народ и кажи ми, дали Бугарскиот народ што со создавањето на Бугарија стана нација, е истиот со овој бугарски народ што го спомнуваш во Босна и Србија? Македонија? Ако сме исти, како тогаш ниту Србите, ниту Босанците, ниту Македонците се согласуваат дека сме сшти?

Каков е тој континуитет на народ од Првата Болгарска империја, Воулгарија, Втора Болгарска империја и денешна Бугарија?

Тука сме надвор од темата!
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom