Крсте Петков Мисирков

Член од
20 април 2013
Мислења
29
Поени од реакции
15
Не ми покажа каде точно се определиле како "етнички Македонци".

Евреите се религиозна група, која откако создава држава, создава и нација. Евреите немаат посебен етнос.


Бугарите од Босна се Бугари.

Бугарите од денешна Србија од Белград (Болград) се Бугари. Нации нема во оваа време, биле дел од Бугарскиот народ.


Јас сум човек кој прочитал речиси сè издадено од Мисирков, за разлика од 99,99% од граѓаните на Република Македонија и го разбирам многу добро.

Мисирков има напишано многу нешта, а вие сте се фатиле за една негова "брошура", како што самиот ја нарекува.

Препорачувам ти да прочиташ статијата му: "Забелешки за јужнословенската филологија и историја (кон прашањето за граничната линија помеѓу бугарскиот и србско-хрватскиот јазици и народи)"


Не ги игнорирам. Напротив - токму за тоа велам дека е контроверен и во многу мал дел од живот си е на македонистки позиции (пропагира сепаратизам).
Бугарска работа. Немаше нации, ако тоа вам не одговара. Прочитате "DE ADMINISTRANDO IMPERIO" (Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν) на Константин VII Порфирогенит (б'лг. Багренородни). Србите се населиле и во западна Бугарија и се до Пелопонез. И денес имаме топоними кои тоа потврдуваат.

Еве што Мисирков напишана стр. 120. "За Македонците работи»:

 
Последно уредено:
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Бугарска работа. Немаше нации, ако тоа вам не одговара. Прочитате "DE ADMINISTRANDO IMPERIO" (Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν) на Константин VII Порфирогенит (б'лг. Багренородни). Србите се населиле и во западна Бугарија и се до Пелопонез. И денес имаме топоними кои тоа потврдуваат.

Еве што Мисирков напишана стр. 120. "За Македонците работи»:

Глуп си...
Мисирков да биде Србин....:vozbud:
Ајде бугарофилу шетај.
 
Член од
20 април 2013
Мислења
29
Поени од реакции
15
Глуп си...
Мисирков да биде Србин....:vozbud:
Ајде бугарофилу шетај.
Абе, ти ништо не разбра.Јас само покажа на бугаришта дека нации постоеле и во времето на Константин Порфирогенит. Он опишува српското населување.
Мисирков не се чувствуваше како Србин, но тој пишува дека Македонците во XIV век биле Срби. Тоа е логично. Главен град на Србија беше во Скопје.
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Дека си србоман е јасно.Дека збориш полни глупости исто.Како 500 години бевме под турско турци ли бевме бе маскара?
 
Член од
20 април 2013
Мислења
29
Поени од реакции
15
Дека си србоман е јасно.Дека збориш полни глупости исто.Како 500 години бевме под турско турци ли бевме бе маскара?
Јас само пренесе она што го напишал Мисирков:

 
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Абе, ти ништо не разбра.Јас само покажа на бугаришта дека нации постоеле и во времето на Константин Порфирогенит. Он опишува српското населување.
Мисирков не се чувствуваше како Србин, но тој пишува дека Македонците во XIV век биле Срби. Тоа е логично. Главен град на Србија беше во Скопје.
Море мутав, Дај го целиот текст што напишал а не еден пасус!
Не јади лајна него постирај цела страна!

А за Скопје покажуваш пофторно екстремна глупост.

Унгарците и Германите во Братислава по стотини години се прогалсувале за кралеви.
Главната метропола на Словаците беше претворена во Унгарска престолнина.
И сега? Со твојата екстремна глупава глава треба да заклучиме дека Словаците се Унгарци?

Треба ли мутаво Србоманче да те потсетам дека Белград беше бугарски, дека Белград беше 300 години Турски и 300 години Унгарски град?
Треба ли србофилу мутави да те подсетам дека во Белград сте го носеле и новиот Султан што беше таму прогласен кроз капијата на Белград и сте го славеле тоа?

Ајде гитла од тука.
 

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Ве следам вака ве читам и едно да ве прашам, дали некој од вас БАРЕМ ЕДНАШ ја прочитал ,,За Македонцките Работи‘‘ ЦЕЛА? Дали сте свесни дека не можете од таа книга да вадите никакви извадоци и да ги ставате како некакви си факти? Дали воопшто знаете дека во таа книга преку споменатите мислења, тврдења, т.н. докази и сл. од други држави, народи, етникуми на крај се заклучува едно нешто? Дали после толку години на темава уште постојат безмозочни луѓе што упорно ја негираат очигледната поента и значење на книгата?
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
Мисирков никогаш нема кажано „тоа никако нема национално значење“.
Има кажано друго, но това на друго место - чети "Шчо напраифме и шчо требит да се напраит?"
Татар, ова е форум за историја и се што ќе напишеш треба да е издржано и поткрепено со факти а не да пишуваш небулози и глупости. Ако сакаш да ги толерираат глупостите што ги пишуваш марш во политика, таму ќе те тинтраат, тука не. Ти напоменав неколку пати дека дркаш поими, народ (етничка припадност) и нација. Крсте Мисирков по нација бил Бугар, работел и зимал плата од Бугарија, но бил етнички македонец, доискажувај се.

“Значи, името Бугарин во Македонија, со кое сега експолатираат Бугарите, никако не е национално и затоа никој од Македонците нема право со него да ги експлоатира македонските интереси во негова полза. “ Состауела
https://mk.wikisource.org/wiki/За_македонските_работи/_Составувала,_составува_и_може_ли_Македонија_да_составува_од_себе_одделна_етнографска,_и_политичка_единица?


Прочитај ја темата за Мисирков.
 
Член од
12 ноември 2020
Мислења
10
Поени од реакции
10

Kajgana Shop

На врв Bottom