За Мисирков немам зборови -човек кој денес е Бугарин, утре Македонец во други ден македонски Бугарин и кој пишувал следниве зборови "Дали ние се нарекуваме себе си Бугари или Македонци не е битно, бидејќи ние секогаш ќе сме одделно на Србите и ќе имаме бугарска самосвест ".
20 jули 1919 г Софиjа
или -"Како Бугарин, јас на драго срце би си заминал за Бугарија, ако таму се има потреба од мојот труд по научното потерница судбините на бугарските земји, особено на Македонија." 1913г. писмо до Александар Теодоров.-
-на таков човек кој верува???
Ти го гнасиш и поганиш Мисирков без да прочиташ и да сакаш да сфатиш што сакал да постигне. Татарска работа. Бидејќи тогаш немало Македонска држава, човеков работел во Бугарија и се трудел едно да не направи. Ај види:
"Дали ние се нарекуваме себе си Бугари или Македонци не е битно, бидејќи ние секогаш ќе сме одделно на Србите и ќе имаме бугарска самосвест ".
"Како Бугарин, јас на драго срце би си заминал за Бугарија, ако таму се има потреба од мојот труд по научното потерница судбините на бугарските земји, особено на Македонија."
„С'рбија владее земјата и телата на македонците; душите им п'к са в Б'лгарија и с Б'лгарија.“
„Като македонец, в'з основа на б'лгарските закони, аз замених руското си поданство с б'лгарско и пост'пих на б'лгарска д'ржавна служба, отначало като уредник на Етнографскија музеј в Софија по отдела му за В'зраждането, а след това по мое желание бјах преместен за гимназиален учител в гр. Карлово.“
Можам да редам уште примери каде тој се обидува од Македонците и Бугарите(Одринците) едно да направи, ама очигледно едно со Бугарин не се станува! Зарем сметаш дека е доволно да го испоганиш името на Мисирков без да го покажеш начинот како тој ги согледувал нештата? Бре бре, татарска работа!
Ако го земеш како основа тоа што е напишано од Мисирков:
- „Значи, името Бугарин во Македонија, со кое сега експолатираат Бугарите, никако не е национално ...“
- „Татко ми, дедо ми, предедо ми, ако се викале поради недоразбирање Бугари, тоа уште не значи оти и јас треба да сум како нив во мрак за мојата народност;.....“.
- „Значи, кај Македонците името Бугарин е фалшива монета со која тие им плаќаат на Бугарија и нејзиниот кнез…“
http://loza.mk/2012/10/sostavuvala-li-sostavuva-li-i-moze-li-makedonija-da-sostavuva-od-sebe
значи тогаш имавме прекрасна основа за заедничка држава, ама очигледно е дека со Бугарите едно не се стануело. Јас не знам со кој образ денес доаѓате и поганите тука.
Во тоа време било сметано дека „името Бугарин во Македонија... никако не е национално“ те името Бугарин значи православен христијанин на територијата на Бугарската Егзархија, а таа била така наречена така зошто била основана на територијата на Византиската тема Воулгарија(Бугарија).
Цело време се манипулира дека Мисирков се потпишувал Македонски бугарин, еве неколку писма напишани и потпишани со негова рака приложени од ОМО Илинден: