Криптовалути - Генерална дискусија

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
За уметничката вредност нема да дискутирам, ама секако има финансиска. Може да ја ставиш на изложба или како музејски експонат и да наплаќаш за тоа, има интринзична вредност.
Мона Лиза му носи милиони евра секоја година на Лувр.
Па и овде има милиони, можеби милијарди што поседуваат секакви коини. И има луѓе што заработиле од нив многу повеќе од Лувр. Ако тоа е реперот.
a umetnost gledano kako investicija e isto veter u magla, spekulativna vrednost sto ne e za obicni smrtnici.
Ок, тука се согласуваме. И мојот став е таков. Ама обични смртници се бават со шпекулации од многу одамна. Како инаку Тесла има поголема вредност од Мерцедес?

Е сега, тоа на крај завршува со крахови, ама ако гледаш без емоции, ништо лошо и во нив. Светот ќе продолжи да постои.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Па и овде има милиони, можеби милијарди што поседуваат секакви коини. И има луѓе што заработиле од нив многу повеќе од Лувр. Ако тоа е реперот.
Изгледа не се разбираме, не правиме муабет за валуацијата на асетот која варира и кај криптото и кај реалните асети.
Интринзична вредност значи дека не мора да го продадеш нештото за да заработиш. Мона Лиза без да ја продадат носи дебели пари, акција од компанија ти носи дивиденда, стан ти носи кирија, обрзница ти носи купонска вредност, депозит во банка камата.... Биткоинот што ти носи ако не му порасне валуацијата?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.473
Поени од реакции
24.694

Ок, тука се согласуваме. И мојот став е таков. Ама обични смртници се бават со шпекулации од многу одамна. Како инаку Тесла има поголема вредност од Мерцедес?

Е сега, тоа на крај завршува крахови, ама ако гледаш без емоции, ништо лошо и во нив. Светот ќе продолжи да постои.
ova e druga problematika... jas nemam nisto protiv spekulativni investicii i investitori ako razbiraat u sto vlagaat i mozat da si dozvolat. nemam protiv ni kockanje iako toa go smetam za ekstra danok na luge sto neznaat matematika. se e toa OK. ona sto iritira e butkanjeto u vakvi piramidni/ponzi shemi na pretezno siromasni luge. ovaa diskusija da se vodi megu wall st bankari ili ucesnici na aukcija na sotheby bi drzela voda do nekade ama se vodi so tipovi ko bokser sto broi denovi do slednata plata i da ne baram koj nik pozadi bese sto prasuvase za sovet koj bitkoini se podobri da si kupel...

vakvi temi na mak forum kade reper za dobra plata na druga tema e 1000e mi se ko diler na droga pred gradinka...

Член од
8 мај 2022
Мислења
551
Поени од реакции
1.617
ona sto iritira e butkanjeto u vakvi piramidni/ponzi shemi na pretezno siromasni luge. ovaa diskusija da se vodi megu wall st bankari ili ucesnici na aukcija na sotheby bi drzela voda do nekade ama se vodi so tipovi ko bokser sto broi denovi do slednata plata i da ne baram koj nik pozadi bese sto prasuvase za sovet koj bitkoini se podobri da si kupel...
Демек, ти сериозно се загрижи за таму некој боксер кој ќе ја изгуби платата ако инвестира во криптото? :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Изгледа не се разбираме, не правиме муабет за валуацијата на асетот која варира и кај криптото и кај реалните асети.
Интринзична вредност значи дека не мора да го продадеш нештото за да заработиш. Мона Лиза без да ја продадат носи дебели пари, акција од компанија ти носи дивиденда, стан ти носи кирија, обрзница ти носи купонска вредност, депозит во банка камата.... Биткоинот што ти носи ако не му порасне валуацијата?
Не може уметнички слики да ставиш во група со акции, имот и пари. Ако не поседуваш музеј, не носат пари. Музејот носи пари, градот носи пари. Не Мона Лиза. За 99.99999% од уметничките слики што се продаваат за луди пари никој не би дал ни денар да ги види.

Ете во Скопје имало слики од “огромна“ вредност во некои од музеиве. Ги видел некој? Оди речи му да плати влезница за да ги види. Ќе ти се изнасмее.

За другото се согласуваме.
ova e druga problematika... jas nemam nisto protiv spekulativni investicii i investitori ako razbiraat u sto vlagaat i mozat da si dozvolat. nemam protiv ni kockanje iako toa go smetam za ekstra danok na luge sto neznaat matematika. se e toa OK. ona sto iritira e butkanjeto u vakvi piramidni/ponzi shemi na pretezno siromasni luge. ovaa diskusija da se vodi megu wall st bankari ili ucesnici na aukcija na sotheby bi drzela voda do nekade ama se vodi so tipovi ko bokser sto broi denovi do slednata plata i da ne baram koj nik pozadi bese sto prasuvase za sovet koj bitkoini se podobri da si kupel...

vakvi temi na mak forum kade reper za dobra plata na druga tema e 1000e mi se ko diler na droga pred gradinka...
Да, ама стигнаа до сите. И факт е дека има примери на луѓе што направија “многу“ (за македонски услови) пари од тоа шпекулирање. Слушнал татко ми дека некој познаник направил 40-50к евра од тоа за 6 месеци, и ме замара сега. Ако му речам батали тоа, не го бива, нема да ми верува, зошто го знае човекот што направил пари. Истото е и со боксерите на темава.

Едноставниот одговор би бил, ако ти треба на форум да прашаш што треба да купиш, тогаш не треба да купиш.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Има инвестиции без инкам тоа се стоки, злато, крипто и колектаблес тука влегува и секоја уметност. Генерално е подобро со инкам но може и без. Крипто е сосема ок инвестиција сега што е многу волотилна тоа значи е само за добро м3енаџери со пари и за шпекуланти.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.933
Поени од реакции
14.961
Мене од се најсмешни ми се техничките и историските анализи кои ги прават вакви лаици како дарче. Можда ќе држеа вода тие анализи ceteris paribus (hhh), ама вака кога е изменет буквално секој друг елемент во економијата и во општеството, треба да си будала или тотален непознавач да се повикуваш на тие циклуси дека ,,секогаш,, во bear market одело до одредено Х ниво и после растело до некое друго Y ниво. Проблемот кај ваквите ликови е што врска немаат од ниту еден економски принцип или правило, и единствено гледаат графици мислејќи дека биткоинот е изолиран од останатата економија и општествени текови. Многу такви ги гледам на редит, каматните стапки се качуваат со забрзано темпо, а они прават анализа дека биткоинот влегол во Buy zone на 28к. Веќе после три дена пак прават анализа дека биткоинот влегол во buy zone на 20500, за денес еве да отиде и до 18к. Ќе дојде и до 15к, а ваквите уште ќе гледаат графици од 2018 кога економијата беше во подем и ќе викаат дека влегло во buy zone.

Последно уредено:
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.521
Поени од реакции
29.021
Мене од се најсмешни ми се техничките и историските анализи кои ги прават вакви лаици како дарче. Можда ќе држеа вода тие анализи ceteris paribus (hhh), ама вака кога е изменет буквално секој друг елемент во економијата и во општеството, треба да си будала или тотален непознавач да се повикуваш на тие циклуси дека ,,секогаш,, во bear market одело до одредено Х ниво и после растело до некое друго Y ниво. Проблемот кај ваквите ликови е што врска немаат од ниту еден економски принцип или правило, и единствено гледаат графици мислејќи дека биткоинот е изолиран од останатата економија и општествени текови. Многу такви ги гледам на редите, каматните стапки се качуваат со забрзано темпо, а они прават анализа дека биткоинот влегол во Buy zone на 28к. Веќе после три дена пак прават анализа дека биткоинот влегол во buy zone на 20500, за денес еве да отиде и до 18к. Ќе дојде и до 15к, а ваквите уште ќе гледаат графици од 2018 кога економијата беше во подем и ќе викаат дека влегло во buy zone.
Ваквите ликови не ги интересираат економски принципи и правила туку се класични коцкари кои се крстат во биткоинот за да ќарат некој денар. Е сеа интересно е што Дарко од Лисиче ебе и кога биткоинот е 2к и кога е 60к, би бил изненаден ако зад тој ник не стои господниот Сатоши, јер никој на светов не може да го предвиди биткоинот, сем Дарко.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Лошо размислувате. Некои луѓе направија пари со крипто и чак и понатаму ќе прават. Чак многу повеќе него со други типови на инвестиции пример акции. Од друга страна други губат.
Пари прават оние што ги имаат правите математички и други модели т.е. начини на размислување.
И нема врска тоа ни со каматни стапки, ни со моментална цена нити со знаење од економија. Не ти треба тоа за да си добар шпекулант. А што е она што треба да го поседува? Е тоа знаат само тие што се добри трејдери и шпекуланти. И да ни ја кажат тајната на форум, нема да им веруваме.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.473
Поени од реакции
24.694
Демек, ти сериозно се загрижи за таму некој боксер кој ќе ја изгуби платата ако инвестира во криптото? :)
sum. deckovo si zarabotuva posteno i ne veruvam deka ima pari za frlanje.
Автоматски споено мислење:

Не може уметнички слики да ставиш во група со акции, имот и пари. Ако не поседуваш музеј, не носат пари. Музејот носи пари, градот носи пари. Не Мона Лиза. За 99.99999% од уметничките слики што се продаваат за луди пари никој не би дал ни денар да ги види.

Ете во Скопје имало слики од “огромна“ вредност во некои од музеиве. Ги видел некој? Оди речи му да плати влезница за да ги види. Ќе ти се изнасмее.

За другото се согласуваме.

Да, ама стигнаа до сите. И факт е дека има примери на луѓе што направија “многу“ (за македонски услови) пари од тоа шпекулирање. Слушнал татко ми дека некој познаник направил 40-50к евра од тоа за 6 месеци, и ме замара сега. Ако му речам батали тоа, не го бива, нема да ми верува, зошто го знае човекот што направил пари. Истото е и со боксерите на темава.

Едноставниот одговор би бил, ако ти треба на форум да прашаш што треба да купиш, тогаш не треба да купиш.
toa sto stigna do site e problemot. zatoa i mi smetaat vakvi diskusii. na zapad postoi termin sophisticated investor (nekoj sto zarabotuva najmalku 250k dolari godisno i ima net worth od barem 2m) i obicno treba da si takov ili da ides preku finansiski sovetnik/broker za da kupis akcii vo seed stage na pocetok koga e porizicno ili seuste nedovolno regulirano. za kripto nisto od toa ne vazi i e bas dostapno do site. faktot e deka e piramida i za tie sto imaat investirano da prodolzat da pravat pari mora da ima drugi sto ke navlecat i investiraat. toa e problemot, kolegata fatil pari pa sega tatko ti se ostri a blage veze nema sto pravi... da e na zapad kade ke gi zaraboti nazad parite ili ke vlozi del sto lesno ke go preboli ok ama u mkd ete konkretno ti si znaes...

Има инвестиции без инкам тоа се стоки, злато, крипто и колектаблес тука влегува и секоја уметност. Генерално е подобро со инкам но може и без. Крипто е сосема ок инвестиција сега што е многу волотилна тоа значи е само за добро м3енаџери со пари и за шпекуланти.

ova ko ke vidam mi u ista recenica se kreva kosata... ednovo ima 3000 god istorija i se koristi za nakit, tehnika, valuta, se poveke se trosi za nauka/tehnika vo vselenata...

drugoto e fajl na hard disk.

Последно уредено:

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
Незнам зошто сите се сведувате на тоа дека криптото е коцкарско и ништо друго.

Пред 1 месец се најдов во ситуација да ми истекува хостот и поради санкциите наплатитиве се во хаос. Немав друга опција, освен крипто (BTC). Среќа имам таква опција да земам плата и во крипто инаку ќе ми отидеше хостот.

Ваљда тие не се луди што прифаќаат крипто наплата (BTC, USDT TRC20 највеќе)?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
sum. deckovo si zarabotuva posteno i ne veruvam deka ima pari za frlanje.

toa sto stigna do site e problemot. zatoa i mi smetaat vakvi diskusii. na zapad postoi termin sophisticated investor (nekoj sto zarabotuva najmalku 250k dolari godisno i ima net worth od barem 2m) i obicno treba da si takov ili da ides preku finansiski sovetnik/broker za da kupis akcii vo seed stage na pocetok koga e porizicno ili seuste nedovolno regulirano. za kripto nisto od toa ne vazi i e bas dostapno do site. faktot e deka e piramida i za tie sto imaat investirano da prodolzat da pravat pari mora da ima drugi sto ke navlecat i investiraat. toa e problemot, kolegata fatil pari pa sega tatko ti se ostri a blage veze nema sto pravi... da e na zapad kade ke gi zaraboti nazad parite ili ke vlozi del sto lesno ke go preboli ok ama u mkd ete konkretno ti si znaes...

ova ko ke vidam mi u ista recenica se kreva kosata... ednovo ima 3000 god istorija i se koristi za nakit, tehnika, valuta, se poveke se trosi za nauka/tehnika vo vselenata...

drugoto e fajl na hard disk.
Златото е бескорисно речиси и да нема индустриска примена. Така исто срање како крипто е. Јас ги третирам исто. Пари си се тоа што купуваш од продавница али платил во крипто или злато или долари исто ти е.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.473
Поени од реакции
24.694
Незнам зошто сите се сведувате на тоа дека криптото е коцкарско и ништо друго.

Пред 1 месец се најдов во ситуација да ми истекува хостот и поради санкциите наплатитиве се во хаос. Немав друга опција, освен крипто (BTC). Среќа имам таква опција да земам плата и во крипто инаку ќе ми отидеше хостот.

Ваљда тие не се луди што прифаќаат крипто наплата (BTC, USDT TRC20 највеќе)?
se... ja hranat cela piramida. toa e ona sto zborev, loso e koga pametni luge i toa bas od taa industrija poddrzuvaat vakvi sranja. isto i u finansiskiot svet, bankari, smetkovoditeli koga ti vikaat vlozi u nesto sto ne e ok.... validacija na TAT mu dadoaa bankari, ministri itn... na bitcoin takvi fimi... na fucking doge coin ilon musk...

...Billy Markus and Jackson Palmer, who decided to create a payment system as a "joke", making fun of the wild speculation in cryptocurrencies at the time...

kakvi sranja na narodov mu se serviraat e cudo...

Златото е бескорисно речиси и да нема индустриска примена. Така исто срање како крипто е. Јас ги третирам исто. Пари си се тоа што купуваш од продавница али платил во крипто или злато или долари исто ти е.
aj sega proveri kolku zlato lebdi u svemir za da imas ti internet, tv i red drugi raboti.... vidi zosto i kolku zlato koristat satelitite...

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
se... ja hranat cela piramida. toa e ona sto zborev, loso e koga pametni luge i toa bas od taa industrija poddrzuvaat vakvi sranja. isto i u finansiskiot svet, bankari, smetkovoditeli koga ti vikaat vlozi u nesto sto ne e ok.... validacija na TAT mu dadoaa bankari, ministri itn... na bitcoin takvi fimi... na fucking doge coin ilon musk...

...Billy Markus and Jackson Palmer, who decided to create a payment system as a "joke", making fun of the wild speculation in cryptocurrencies at the time...

kakvi sranja na narodov mu se serviraat e cudo...
Ама чекај сега, убаво беше ко беше 30.000, 40.000 итн. сега наеднаш одма напади. Немам јас искуство многу во крипто, но ова е рај за сите кој НЕ сакаат да си имаат работа со даноци, провизии итн.

Свесен ли си дека 1.5% е провизијата за да земеш кеш, знаеш ли колку малку е тоа? Па ако одиш по легален пат испод 20% нема да бидеш.

Јас криптото го гледам како алтернатива за сите провизии и банкарски кражби што ни се случува.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.473
Поени од реакции
24.694
Ама чекај сега, убаво беше ко беше 30.000, 40.000 итн. сега наеднаш одма напади. Немам јас искуство многу во крипто, но ова е рај за сите кој НЕ сакаат да си имаат работа со даноци, провизии итн.

Свесен ли си дека 1.5% е провизијата за да земеш кеш, знаеш ли колку малку е тоа? Па ако одиш по легален пат испод 20% нема да бидеш.

Јас криптото го гледам како алтернатива за сите провизии и банкарски кражби што ни се случува.
jas i na 60k i na $20 ke go napagam posto go vrednuvam 0. i na $2 nema da kupam posto nema vrednost.

vo sekoja porazviena drzava veke se plaka danok na profit od kripto. toa sto taka izbegnuvas i go prifakas rizikot e tvoja rabota. ako ti e samo za isplata/keshiras plata onda ok u mkd ama kolku poveke drzis tolku poveke spekuliras so platata

Kajgana Shop

На врв Bottom