Криминалци и криминални групи во МК

Член од
24 август 2017
Мислења
320
Поени од реакции
756
Srbsko Vreme vo 2003

"Toma Avramski, bivši vojnik francuske Legije stranaca (tvrdi da je tamo proveo šest godina) pojavljuje se u Beogradu negde 1987–1988. kao "poslovni čovek" i otvara neko predstavništvo za računarsku trgovinu u Sava centru. Smuvao se, a možda i oženio, sa kćeri jednog zastavnika iz Uprave bezbednosti SSNO-a, čoveka na "izuzetno osetljivom položaju u Generalštabu". Ti zastavnici inače rade važne stvari, bez obzira na naizgled nizak čin. Preko tasta se polako infiltrirao u SSNO i vojsku; nije bilo teško: Toma je omalen, ali veoma šarmantan, simpatičan, druželjubiv i nadasve velikodušan čovek; osim toga, svašta zna o računarima. Zbog svog prisustva na sve zanimljivijim mestima, u i oko vojske, uskoro je privukao neizbežnu pažnju Uprave bezbednosti: napravljen je plan obrade lica, a šarmera Tomu dobio je u rad izvesni kapetan koga ćemo zvati Rile, čiji sektor rada je, između ostalog, i Legija stranaca, to jest naši državljani koji tamo služe ili su služili. U čestim i prijateljskim kontaktima Toma Avramski ispričaće kapetanu Riletu kako u Parizu drži detektivsku agenciju koja sjajno radi jer je on, Toma, saradnička veza francuske službe bezbednosti DST (Direction de securite de territoire), njihove Udbe. O Legiji stranaca i jugoslovenskim državljanima dao je mnoge i zanimljive podatke. Osim toga, Toma Avramski veoma je blizak i sa pariskim centrom VMRO; o tome je, kaže Rile, "pružio dragocene podatke koje je Uprava bezbednosti podelila sa Upravom za jugoslovensku neprijateljsku emigraciju SSUP-a i sa Službom državne bezbednosti RSUP-a Makedonije i Srbije". Po toj liniji VMRO-a on često putuje iz Beograda i Skoplja u Beč i Pariz; izgleda za račun i DST-a i SDB-a i UB SSNO-a.
Toma Avramski ima para u to vreme: iznajmljivao je helikoptere od Ratnog vazduhoplovstva i leteo okolo, po susednim zemljama, uglavnom na razne fudbalske utakmice. Sasvim prirodno se zbližio i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, što je bio početak jednog lepog prijateljstva.
Toma Avramski počeo je uskoro da iritira operativce Uprave bezbednosti, jer se nekako uvukao u posao servisiranja njihovih računara – na šarm, naravno, a uprkos upozorenjima kapetana Rileta i njegovih kolega. Viši činovi, međutim, verovali su mu. Stvar je postala ozbiljna kada je Avramski, "da uštedi pare vojsci" predložio da računarske hard-diskove iz Uprave bezbednosti nosi na dubinsko čišćenje u Beč. Svaki bolji softveraš zna šta se sve može rekonstruisati od obrisanih podataka dobrom analizom hard-diska. Štaviše, pokušava da dobije pristup najdelikatnijem delu Uprave bezbednosti SSNO-a, CDOK-u (Centru za dokumentaciju, glavnoj arhivi Službe). Osim toga, pokušao je da potplati kapetana Rileta "sumom novca od koje sam tada mogao da kupim dva auta". Rile je novac uzeo i predao ga u Upravu bezbednosti sa službenom zabeleškom o celom događaju; tada su se odnosi ohladili, a Toma Avramski zatvara dućan u Sava centru i nestaje iz opticaja. Ponovo će se pojaviti tek u Skopju, po proglašenju nezavisnosti Makedonije, hvališući se da je bio "likvidator KOS-a, glavni čovek za softver cele bivše JNA" i u tom pravcu. U haosu nove države, a uz podršku stare SDB RSUP-a Makedonije, kojoj je mnogo pomogao, Avramski se plasirao na dobru startnu poziciju za buduće poslove.
Vreme za prave poslove – ne samo za šarmera Avramskog, nego i za mnoge druge slobodne umetnike – nastupilo je u junu 1992, kada su SR Jugoslaviji uvedene sankcije. Određenu infrastrukturu Arkan je već bio postavio po Makedoniji, preko svojih mnogobrojnih kumova, fudbalskih veza, ali i preko vevčanske mafije, moćnog lobija iz Vevčana, bogatog pečalbarskog sela. Sada na scenu stupaju stare legionarske veze: Avramski i Milorad Ulemek-Luković Legija služili su u Legiji stranaca u isto vreme, kao – uostalom – Ante Gotovina i još neki likovi iz naših ratova. Osim njih i Vevčanaca, tu je i državna struktura VMRO-a, koja se na pare i špijune nikada nije gadila. Tako počinje velika i slavna operacija šverca nafte i derivata, cigareta, a usput i narkotika, oružja, osetljive elektronike i vojne opreme preko Makedonije u Srbiju. Profiti su toliko veliki (stanovništvo Srbije plaća i ne pita!) da se ugrađuju svi: od Arkana kao glavnog organizatora, preko investitora Vevčanaca i drugih, pa do makedonske policije i carine. U priču je, kažu skopski izvori "Vremena" bio upetljan i izvesni Manoli, blizak prijatelj Ljupčeta Georgijevskog, koji se nedavno iz razloga urođene opreznosti odselio u Australiju, zatim osnivač i prvi urednik skopskog "Svedoka" Orce Korunovski, "ključni Arkanov čovek u Makedoniji", "kogo lani pod nerazjasneti okolnosti go utepaa vo Varna, Blgarija" (razumeli ste). Arkan ima mnoge kumske i poslovne veze u Vevčanima, odakle potiču mnoga važna imena makedonskog biznisa, ali i tajnih službi. Glavna zvezda je, međutim, Stanislava Čočoroska, televizijska lepotica-pinkuša i estradna pojava: ona je na televiziji A1 nedavno tvrdila da ima video snimke koji pokazuju povezanost makedonskih političara sa srbijanskom mafijom. Iz Vevčana je i njen rođak Slobodan Bogoeski, bivši šef tajne službe u Makedoniji i "jedno od najdubioznijih lica na makedonskoj sceni".
Po toj istoj arkanovsko-legionarskoj liniji dolazi 1997. do bratske saradnje Jedinice za specijalne operacije i MUP-a Makedonije: Ulemek Luković i njegovi ljudi odlaze da obučavaju makedonsku specijalnu jedinicu Lavovi. Kako su ih obučili vidi se iz pojačanog zanimanja Haškog tribunala za Lavove, kao i iz ponovljenih oružanih pobuna te jedinice poslednjih godina. Legija se, kažu naši skopski izvori, prometao po Makedoniji veoma često; na Ilinden 1997. bio je prisutan na proslavi; "Da li kao predstavnik Legije stranaca ili francuske vlade", pitao se skopski magazin "Forum" krajem aprila 2003. Po liniji velikog šverca, kažu u Skoplju, kumanovski VMRO se povezao i sa zemunskim klanom: Kumanovo je, preko prelaza Prohor Pčinjski, bilo jedan od najjačih kanala šverca nafte (preko firmi poput Interfalko, bliskoj Bogoeskom, šefu državne i Pavlu Trajanovu, šefu javne bezbednosti) i svega drugoga. Išlo je i u drugom smeru: "Forum" tvrdi da je stoka iz Srbije išla u Evropu preko firmi izvesnog Vanče Čifliganca (doktor nauka i pelivan), sa lažnim deklaracijama porekla.
U međuvremenu je MUP Srbije zamolio MUP Makedonije da sa Tomom Avramskim obavi informativni razgovor na okolnost gde je Ulemek Luković Legija. Avramski je opet odlučio da se ukloni i pobegao je u inostranstvo, tvrdeći odande da on sa Harijem Kostovim, makedonskim ministrom unutrašnjih poslova "nema šta da priča"; kaže da je poveo i svog novinara koji je intervju napravio (ako takav čovek uopšte postoji, to jest). Gospodo draga, on je nestao bez traga, što reče Đorđe Balašević, što celoj priči daje čudan ton: ko sad da mu veruje?
Gde je sad tu afera sa Legijinim intervjuom? Naši izvori iz bivše uprave bezbednosti JNA ne sumnjaju da su Toma Avramov i Ulemek Luković bili i ostali u vezi: to je bivšim legionarima nekako svojstveno. Da li je Legija zaista skopskom "Svedoku" dao intervju – oni ne znaju. To što je objavljeno je jednostavno koješta.
"Vreme", maj 2003.
 
Член од
6 ноември 2019
Мислења
16
Поени од реакции
3
Автоматски споено мислење:

Vcera drugi inicijali denes drugi
 
Последно уредено:
Член од
6 декември 2019
Мислења
47
Поени од реакции
68
Kako sto kazav on ve jebe vie vikate “jak e aminuva”.
Zalno. Vaka i so sultanot izgleda bilo u tirsko zatoa 500 godini lokum.
Нација што си ги продава ќерките за пари збори за чест, достоинство и аминување. Апсурд.
Автоматски споено мислење:

Зоки Кичевскиот беше ветар во магла, од класичен женкар почна да дреми портар на врата по дискотеките низ Охрид (во присуство на големи дечки) се додека не "заврши факултет" кај чика Живко Менкиноски - Жика, а после тоа кај истиот "професор" докторираше на различни теми, од тоа како да работи со аванта, како да посредува во недвижнини и автомобили, како да дудла кај партијата на власт... итн итн итн... и остатокот си го направија луѓето и искуството што ги стекна низ времето, до ден денес. Тоа е во кратки црти - Зоки Кичевскиот. Единствен "предмет" што не го научи кај Жика беше како да се дистанцира од дневнополитичките случувања, како да НЕ биде центар на внимание, и како да работи без никој да знае што точно прави.
За таа работа капа долу му спуштаме на Жика, и тоа до ден денес. Пријател со Бранко, со Мијалков, со Грујо, со Ахмети, со Заев.... и никој точно не знае од каде првото ламбурџини со охридски таблици го возеше низ Охрид додека е работеше на Гавазова... и никој никогаш не се осуди да му побара потекло на имот.
За муабети и теории - ги има милион. Ама ултиматно, бизнисот на Жика си остана мистерија, а Зоки е само едно детуле пораснато во "скутот" на чичко Жика :)
Кој е Жика повеќе за него?
 
Член од
12 јануари 2020
Мислења
494
Поени од реакции
517
Ова е таа flip-flop албанска мафија што ја величите? Обични војничиња ....

Nemozes da generaliziras, ovoj ako puka u vlecki i deka taka izgleda. Ne gledas deka stanaa faktor kaj nas. Mijalkov kazuval se, a na mijalkov ili drug koj mu kazuva
 
Член од
25 септември 2016
Мислења
827
Поени од реакции
1.031
Nemozes da generaliziras, ovoj ako puka u vlecki i deka taka izgleda. Ne gledas deka stanaa faktor kaj nas. Mijalkov kazuval se, a na mijalkov ili drug koj mu kazuva
Рачето му шета лево десно на маневарска муниција, глата ја става под агол и трепка ко жмигавец, од него не бива ништо. Никој не го успорува фактот дека имаат дел од колачот, факт е дека и тие си имаат свој дел, но не како што ти и останатите ги преувеличувате.
 
Член од
24 мај 2014
Мислења
5.295
Поени од реакции
5.860
(ВИДЕО) ЗАПАЛЕН СО БЕНЗИН ПОЗНАТ СКОПСКИ РЕСТОРАН ВО СРЕД ПОЛИЦИСКИ ЧАС
24 May 2020 - 13:59

 
Член од
12 јануари 2020
Мислења
494
Поени од реакции
517
(ВИДЕО) ЗАПАЛЕН СО БЕНЗИН ПОЗНАТ СКОПСКИ РЕСТОРАН ВО СРЕД ПОЛИЦИСКИ ЧАС
24 May 2020 - 13:59

Na Kizo lokalot. Na negoviot fb profil moze da se vidi deka doagaat kaj nego i luge od aracinovo kako gosti
 
Член од
25 септември 2016
Мислења
827
Поени од реакции
1.031
Neznam, no na ist nacin e zapalen kako Fontana, vo policiski cas sigurno ne dosol nekoj od K. Voda ili Kapistec. Mislam deka nekoj gi pali mestava kade sto sedat luge od aracinovo
Сакаш да кажеш дека некој сака да им соопшти од околу дека луѓето од Арачиново не се добредојдени по кафичи, а директно на сопствениците за да ги бркаат?
 
Член од
12 јануари 2020
Мислења
494
Поени од реакции
517
Сакаш да кажеш дека некој сака да им соопшти од околу дека луѓето од Арачиново не се добредојдени по кафичи, а директно на сопствениците за да ги бркаат?
Javna tajna e deka denta okolu pladne Tote sedel vo Fontana cij gazda mu e shura i stavil slika na Instagram. Vecerta e zapalena Fontana vo policiski cas. Kizo pak od druga strana saka da si sedi so kontraverzni likovi, a i na negoviot fb profil kako sto kazav moze da se vidat likovi od aracinovo kako sedat vo opera
 
Член од
12 јануари 2020
Мислења
494
Поени од реакции
517
Кој е Кизо?
Neznam kako da go opisam, covek od gradot e menadziral nokni klubovi, opera go drzi par godini, bese vo vrska so Viktoria Loba kratko. Saka da se druzi i mesa so luge koi imaat dodirna tocka so kriminal. Vo posledno vreme cesto vo drustvo na Cvetko, Nedzo, Asani i dr
 

Kajgana Shop

На врв Bottom