Креационизам наспроти еволуционизам

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Да не одиме офтопик, не објаснавте како постоеле цивилизации пред креирањето на земјата од вашиот бог?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
DBACK, таа листа на википедија не е НИКАКОВ доказ дека бехемот што го спомнува Јов пред 3000 години е непостоечко суштество. Едноставно тоа е листа кој што седнал некој (или некои) и според свои стандарди и верувања земале и ја искуцале. Тој/тие не приложуваат НИКАКОВ аргумент (а камо ли доказ) дека бехемот (па и многу од другите животни) не постоеле.
Не ми се верува дека некој што искуцал документ на Википедија ти го земаш како некаков доказ. Ете само што ја едитирав Википедија и го избришав бехемот затоа што сметам дека тој не е митско суштество. И сега што правиме? Дали тоа значи дека тој не е митско суштество? Или пак сега ти ќе го допишеш и тоа ќе биде „доказ“ дека тој е митско суштество :)

Наровучение за сите: Пишете нешто на википедија и за DBACK тоа ќе стане факт и непобитлив доказ :)
Ова е систематизација на митолошки суштества од човековата историја. Оваа листа не дискриминира. Таа е објективен запис на дел од нашето заедничко културно наследство.

Не седнал некој од кур кејф да измишља митови и да ја пуни Википедија. Ова е производ на нечиј собирачки труд. Каков што впрочем е и Библијата. Википедија може да ја уредува секој. Тоа и ја прави лесно проверлива. Не си ја разбрал, изгледа.

БЕХЕМОТ НЕ Е НИКАКО П.О.С.Е.Б.Е.Н.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
DBACK, таа листа на википедија не е НИКАКОВ доказ дека бехемот што го спомнува Јов пред 3000 години е непостоечко суштество. Едноставно тоа е листа кој што седнал некој (или некои) и според свои стандарди и верувања земале и ја искуцале. Тој/тие не приложуваат НИКАКОВ аргумент (а камо ли доказ) дека бехемот (па и многу од другите животни) не постоеле.
А каков аргумент има за бехемотот? Имаш ли ти некаде сретнато информација за диносаурус кој цитирам:
"Неговите коски се железни цевки, неговите зглобови се глуждови од железо." Плус тоа вооружен со меч?! - "Тој е првенец на Божјото создавање, Творецот го вооружи со меч."

Мене повеќе ми личи на трансформерс, одколку на диносаурус! Железни цевки и железни зглобови, плус вооружен со меч!?
Невидени аргументи нема што!

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Poseben e, itekako e poseben. Zelezni koski, zelezni zglobovi kaj si go videl toa? Pa uste i mec imal!

Sigurno im bil glaven fraer u maalo na dinosaurusite tamu, najjakite 'dinosaurusici' gi vrtel :D
За некој за кого се вели дека е карпа човек, ти си мислиш дека стварно човекот е карпа? Или можеби нешто друго ти се кажува?

F

Frankie Yale

Гостин
За некој за кого се вели дека е карпа човек, ти си мислиш дека стварно човекот е карпа? Или можеби нешто друго ти се кажува?
Izvini zaboraviv deka se sto ne cini vo biblijata e samo metafora i ne smee da se sfati bukvalno. ARNO AMA... arno ama...

Ako nekoj mi kaze karpa covek jas ke pomislam na silen covek, ako nekoj mi kaze sustestvo sozdadeno od zelezo jas ke go pomislam ociglednoto.... Pa uste mec ako mu dade, da da dinsaurus e. Se sovpagja so opstata definicija za dinosaurusi.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Епа ако за опашката не е метафора и тврдите дека била висока буквално колку кедрово дрво, тогаш како сега зглобовите и коските да небидат буквални? Или вие лично одлучувате што е буквално а што фигуративно?
Плус, јас досега не сум чул уште за диносаурус вооружен со меч!

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Важни вести: Пронајден е Т-Рекс со меч во раката!!!
КАКО ТОА ПОСТОЕЛЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ ПРЕД КРЕИРАЊЕТО НА СВЕТОТ!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Абе грешници едни, атеисти бессрамни. Покајте се и откажете се од влијанието на лукавиот. Се ближи денот....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Poseben e, itekako e poseben. Zelezni koski, zelezni zglobovi kaj si go videl toa?l
Кога се вели железни коски се мисли на јаки/цврсти коски, затоа што железото е јако и цврсто.
Кога се вели опашка како Кедрово дрво се мисли на голема и дебела опашка, затоа што Кедровото дрво е големо и дебело.

Јас не кажувам ништо ново. Ти/вие ова многу добро го знаете. Да беше дискусијата за нешто друго и вие вака ќе објаснувавте. Но бидејќи сте заземале субејткивна страна на дискусијава, затоа и се правите дека не ја разбирате споредбата на Јов и си терате мајтап со неа. Но ако, ниту вие добивате нешто со тоа, ниту ние губиме. Сите среќни весели сме отепале 2-3 саати на форумов. За мене е доста, а вие останете ми со здравје!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Секое добро, чедо божје.....

F

Frankie Yale

Гостин
Кога се вели железни коски се мисли на јаки/цврсти коски, затоа што железото е јако и цврсто.
Кога се вели опашка како Кедрово дрво се мисли на голема и дебела опашка, затоа што Кедровото дрво е големо и дебело.

Јас не кажувам ништо ново. Ти/вие ова многу добро го знаете. Да беше дискусијата за нешто друго и вие вака ќе објаснувавте. Но бидејќи сте заземале субејткивна страна на дискусијава, затоа и се правите дека не ја разбирате споредбата на Јов и си терате мајтап со неа. Но ако, ниту вие добивате нешто со тоа, ниту ние губиме. Сите среќни весели сме отепале 2-3 саати на форумов. За мене е доста, а вие останете ми со здравје!
Taka e taka e, nema vrska sto vika koskite se od zelezo sozdadeni, ne mislel na toa. Najverojatno i na nesto drugo mislel koga rekol "tvorecot go vooruzil so mec". Metafora e neli?

Kako i da e, ima sreka gospod sto ti si tuka i sekogas ke mozes da mu ja ispravis mislata i da ni objasnis sto tocno semokniot sakal da kaze.

Kajgana Shop

На врв Bottom