Креационизам наспроти еволуционизам

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
travelch,

форумов е пун со членови чии умови се „отворени„, а штом им споменеш верски учења, истите тие умови аутоматски се затвараат...
Како што ти си отворен за будистичи, исламски, хиндуистички...итн верски учења?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како што ти си отворен за будистичи, исламски, хиндуистички...итн верски учења?
Точно: со таква отвореност, стигнав до мојата вера...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
то е едно од чудата на религијата - ти го затвора умот
Зашто бе друже?...
Па нели атеистите имаат отворени умој? Е оти се затвараат? Ради религијата?

Или се затвараат чисто превентивно, за да не им влезит некое учење, кое не е у склад со Дарвина и со Маркса?...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Зашто бе друже?...
Па нели атеистите имаат отворени умој? Е оти се затвараат? Ради религијата?

Или се затвараат чисто превентивно, за да не им влезит некое учење, кое не е у склад со Дарвина и со Маркса?...
Јас немам проблем да ја читам библијата, у ствари мислам дека ја читав и студирав најмногу од овде присутните, но мојата отвореност не ме спречи да ги читам и критиките на библијата, и апокрифните дела и други верски книги, кога бе на богословија или во црковни кругови ќе седнат на младите да им дадат да читаат ете за историски несогласувања со библијата, за апокрифите, за учењата на други цркви или вери, кога ќе седнеш да го изучуваш исламот, дарвин, хокин, будизам, кога ќе дискутоираш со некој православен брат (или сестра) за поделбата на надворешното и внатрешното време (заман афаги и заман анфуси) во исламската теолошка мисла, или да одиш со некој православен брат во теретана и ги обликуваш мускулите...
Твојот живот е ограничен со табуа и забрани од твојата вера.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас немам проблем да ја читам библијата,
Видиш. и ја‘ не‘ам проблем да читам литература од туѓи вери, али ш‘о ќе ми е? То‘ е обично празнословие: ако веќе сум барал и сум ја нашол вистината и Вистината, ш‘о ќе ми се поинакви вистини од вистината?

Постои повисока вистина од вистината?

Зашто да си го арчам ионака ограниченото време со читање туѓа верска литератира, кога се‘уште ми фалит знаење од верата кон која сум се приклонил?

Зашто да ја споредувам и испитувам верата кон која сум се приклонил, а кој ја сметам за вистинита и за вистина, со неко и си таму човечки блебетања?

Зашто да ја испитувам верата и вистината кој кои сум се приклонил? Па ако ги прифаќам за вистинити, тоа значи дека не се сомневам во нив, а не допрва да ја испистувам нивната вистинитост и тоа не на било кој начин, туку со споредување со туѓи мудрувања, кои немаат благе везе со верата и виситната кои веќе сум ги прифатил?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Точно: со таква отвореност, стигнав до мојата вера...
Да да секако :D Ептен си бил отворен за споменатите религии. :pos:

Видиш. и ја‘ не‘ам проблем да читам литература од туѓи вери, али ш‘о ќе ми е? То‘ е обично празнословие: ако веќе сум барал и сум ја нашол вистината и Вистината, ш‘о ќе ми се поинакви вистини од вистината?
Вистината? Не мики далеку си од вистината. Сега си кај верата. Не ќе се викаже вера ако беше вистина.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
tvoite naucnici velat deka zivo nastanuva samo od zivo (nemoze od kamen da nastane covek) pa kako togas nastanal covekot slucajno li, cij um e zatvoren pa sam Darvin vo predgovorot na knigata kazuva deka knigata ne se zasnova na dokazi deka e samo teorija vie velite naucnicite velat vaka i vaka epa tie tvoi naucnici nemat nikakov dokaz deka teorijata na evolucija e vistinska znaci ne mozat da ja izvedat vo labaratorija dodeka ja ti davam video na naucnik koj so dokazi go potvrduva kreacionizmot deka svetot e mn mlad znaci naucni fakti ama sepak na krajot mojot um e zatvoren
Како прво, имаш сосема погрешна идеја и за еволуцијата, и за абиогенезата која очигледно погрешно ја мешаш со еволуција. Но, тоа се случува кога слушаш квази-научници.
Како второ, и најважно, дури и да успееш да ја побиеш еволуцијата тоа не значи дека Бог постои, за тоа посебно ќе си доставиш докази.
Неточност на една веројатност не и дава веродостојност на друга веројатност.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да да секако :D Ептен си бил отворен за споменатите религии. :pos:
...а „отвореноста„ од атеиситчките умови, резултира со затвореност и закоравеност на истите тие умови во една и иста вистина: во својата.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
...а „отвореноста„ од атеиситчките умови, резултира со затвореност и закоравеност на истите тие умови во една и иста вистина: во својата.
Сосем погрешно. Нема атеистичка вистина.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279

Постои повисока вистина од вистината?

Зашто да си го арчам ионака ограниченото време со читање туѓа верска литератира, кога се‘уште ми фалит знаење од верата кон која сум се приклонил?

Зашто да ја споредувам и испитувам верата кон која сум се приклонил, а кој ја сметам за вистинита и за вистина, со неко и си таму човечки блебетања?

Зашто да ја испитувам верата и вистината кој кои сум се приклонил? Па ако ги прифаќам за вистинити, тоа значи дека не се сомневам во нив, а не допрва да ја испистувам нивната вистинитост и тоа не на било кој начин, туку со споредување со туѓи мудрувања, кои немаат благе везе со верата и виситната кои веќе сум ги прифатил?
E па то е Мики затворен ум, сето горе што си се опишал.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
...а ако нема вистина, тогаш има: лага.
Има лага Мики и то подоста кај тие светиите на кои ти им веруваш. Нит знаеш вистина нит си видел вистина. Е тоа е Мики лагата. Ај што се себеобмануваш, немој да пробуваш други, знаеш со обмана кој се служи нели?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Има лага Мики и то подоста кај тие светиите на кои ти им веруваш.
Сакаш да кажеш дека со твоево немање вистина, можеш да одредиш нечија туѓа вистина или лага?...

Како тоа го постигнуваш?[DOUBLEPOST=1408917708][/DOUBLEPOST]
Ај што се себеобмануваш, немој да пробуваш други, знаеш со обмана кој се служи нели?
Не, не знам, дај просветли ме...[DOUBLEPOST=1408917848][/DOUBLEPOST]
E па то е Мики затворен ум, сето горе што си се опишал.
Let3,

не ми ги извртуј зборовите...бев јасен.

Патем кажано, во мојата вера, поимот „отворен ум„ не се однесува на отвореноста на умот кон туѓи учења и знаења, туку се однесува на отвореноста на умот кон сатанските философии и мудрувања, во кои преовладуваат егоизмот и лагата.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сакаш да кажеш дека со твоево немање вистина, можеш да одредиш нечија туѓа вистина или лага?...

Како тоа го постигнуваш?
Сакаш рецепт? Еве ти го рецептот. Твоето немање вистина се вика вера. Немаш ти никаква вистина. Твоја па ич. Кога ќе има вистина ќе биде една. И за муслимани и за хиндуисти и за будисти и за атеисти. Дотогаш се' е ништо, ветер и магла, нечии луцидни сонови, желби и надежи.

Не, не знам, дај просветли ме...[DOUBLEPOST=1408917848][/DOUBLEPOST]
За просветление ќе треба да смениш вера.

Kajgana Shop

На врв Bottom