Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Е па нема де, кој вика било пред 4000 год, деновите божји биле многу поголеми во тоа време. Чудни се патиштата господови нели? :P
Све е до психа. На пингвините и поларните мечки денот им трае шест месеци. Една девојка што заврши основно со мене викаше дека секој месец и почнува на први септември.
Перцепција нешо а-у. :icon_lol:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Све е до психа. На пингвините и поларните мечки денот им трае шест месеци. Една девојка што заврши основно со мене викаше дека секој месец и почнува на први септември.
Перцепција нешо а-у. :icon_lol:
Koга заврши основно бе.....не си частел.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Anyway, назад на тема. Нешо адаптација а-у. Во врска со огромниот диверзитет на еволутивни примероци на Хаваи.
Станува збор за хабитатни услови, односно за уникатните геолошки процеси при кои е создаден архипелагот. Тектонските движења на пацифичката плоча врз стационарна магма hot-spot придонесуваат до буквално раѓање на нов остров на неколку милиони години кој претставува празен лист за еволутивни процеси.

Еве еден fun линк.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111020122158.htm

Фамилијата хавајски птици Honeycreeper е составена од преку 50 уникатни видови. Оваа адаптивна радијација е предизвикана токму од условите наведени погоре.

--- надополнето: 20 октомври 2012 во 01:26 ---
Koга заврши основно бе.....не си частел.
Ќути додека да се свестам... опака работа тоа свеста.

• Ми се допаѓа
Reactions: 606

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Не треба да се сегувате со тие работи. Така ми викаат сега, дека сите сто се сегуваат и не се како сто треба и гресни работи прават кје одат во пеколот ако не се покајат на време. И ми викаа кога прасав дека навистина земјата е стара колку сто треба да е стара, не е ни помаладани постара од кога ја направил господ. И ти сто викас дека не треба одмор јас мислам дека треба одмор од правенје работи дури и за господ дека треба да се одмори од едно а прави друго и мозе во исто време кога се одмара да направи друго. јас кога одам да помагам и не мозам две работи одеднас. Таткоми вика две работи одеднас е како господ да ја правел земјата и лугјето и исто време да ги правел и звездите. Кје утнел све сто правел. И попот реце дека не треба да прасуваме кој направил све дека и науката ја направил господ и еволуцијата е како господ сто рекол бидејки тој бил и поцеток и крај како сто писува во Библијата јас сум поцеток и јас сум крајот.
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 15:47 ---
И не мозам сега да одам да го прасувам пак за тоа дека треба да напрваам несто дома, утре ке го прасам ако одам накај црква или ако дојде на гости дека ми е вујко на мама брат. Сега видов дека некој писал ама не знам како да го ставам тоа во ова сега сто го писувам како цитат инаку кје го написев така. И мозе некој да ми казе на македонски како се писува сх цх дз кј и тие букви дека вака не ми изгледа убаво.
„Таткоми вика“, „попот реце“. Што има врска што рекле тие? Попаметни ли се од тебе? Престан да ги прашуваш и мисли со своја глава.
Освен тоа, Господ не е човек па да не може да прави две работи или илјада работи одеднаш.

Член од
18 октомври 2012
Мислења
166
Поени од реакции
29
Pa deka mislam so moja glava vikam deka e taka. Deka gospod e pocetko i kraj i deka dzabe nie tuka diskutirame koj e prv, koga gospod e sekogas prv i koj eposleden koga gospod e krajot. Popot vika samo sto jas znam. A tatkomi ne go mesaj toj e pobozen covek i znae deka gospod na vreme gleda poinaku i deka vremeto tece poinaku. Zatoa naukata vika zemjata e postara, a popovite pomlada koga popovite se vo pravo po bozji merenja vreme i naukata e vo pra o po covecki merenja vreme i eden den ke vidat site deka gospod sozdal i covek i nauka i sve.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.991
Поени од реакции
12.636
Еве нешто интересно :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мене ме "мачи" шо ќе праиме ако се покаже дека еволуцијата е нечив промашен проект:cautious:

И откај знаеме дека токму еволуцијата не е дел од Божјиот план:D

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Мене ме "мачи" шо ќе праиме ако се покаже дека еволуцијата е нечив промашен проект:cautious:

И откај знаеме дека токму еволуцијата не е дел од Божјиот план:D
Како би се докажало тоа?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
18 И Ное излезе, а со него и: неговите синови, неговата жена и неговите снаи.

Како Кенгурите стигнаа од местото на закотвување до Австралија? Како го пројдоа океанот?
Битие, 8.17, вели:
„...изведи ги со себе и сите животни, што с то тебе, од секе суштество, од птиците, добитокот си сите влекачи што лазат по земјата; нека се растурат по земјата и нека се плодат и множат на земјата...„

Значи, одговорот го имаш уште пред да го поставиш прашањево, ама требало да бидеш по внимателен пред да избрзаш со желбата да „насанкаш„ некого...

Погледни го болтуваниот дел од стихот, кој јасно кажува дека животинките се „..растуриле по земјата..„, што значи дека се разишле по тогаш познатата земја, онака како Бог им одредил/промислил, но болтуваниот дел од стихот не споменува никаков океан, што е многу битен податок, што значи дека животинките се разишле по земја/копно а не по вода! Имено, богословите не знаат како изгледала Земјава по Потопот, шпекулациите за нејзиниот можен изглед не се добар и точен одговор, но едно е сигурно: дека Земјава, пред и по Потопот, немала ист изглед, исто како што по потопната Земја, не е во иста состојба како денешниот. После 150 дена Потот и после 40 дена повлекување на таа вода, Земјава добила битно поинаков изглед отколку пред Потопот.

Во географијата, постои оној претпоставен континент, наречен „Гондвана„, кој наводно, ги обединувал сите денешни континенти во едно копно.

Еве сега едно мое прашање до Тебе: што велат науките, како кенгурите „стигнале„ до Австралија? Разбира се, очекувам едноставен, јасен и точен научен одговор, а не „клипчиња и линкови„

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Битие, 8.17, вели:
„...изведи ги со себе и сите животни, што с то тебе, од секе суштество, од птиците, добитокот си сите влекачи што лазат по земјата; нека се растурат по земјата и нека се плодат и множат на земјата...„

Значи, одговорот го имаш уште пред да го поставиш прашањево, ама требало да бидеш по внимателен пред да избрзаш со желбата да „насанкаш„ некого...

Погледни го болтуваниот дел од стихот, кој јасно кажува дека животинките се „..растуриле по земјата..„, што значи дека се разишле по тогаш познатата земја, онака како Бог им одредил/промислил, но болтуваниот дел од стихот не споменува никаков океан, што е многу битен податок, што значи дека животинките се разишле по земја/копно а не по вода! Имено, богословите не знаат како изгледала Земјава по Потопот, шпекулациите за нејзиниот можен изглед не се добар и точен одговор, но едно е сигурно: дека Земјава, пред и по Потопот, немала ист изглед, исто како што по потопната Земја, не е во иста состојба како денешниот. После 150 дена Потот и после 40 дена повлекување на таа вода, Земјава добила битно поинаков изглед отколку пред Потопот.

Во географијата, постои оној претпоставен континент, наречен „Гондвана„, кој наводно, ги обединувал сите денешни континенти во едно копно.

Еве сега едно мое прашање до Тебе: што велат науките, како кенгурите „стигнале„ до Австралија? Разбира се, очекувам едноставен, јасен и точен научен одговор, а не „клипчиња и линкови„
Касниш со муабетот. Го разглобивме овој дел. Прашањето остана на зошто нема записи од тоа време за разделувањето на континентите? Ако нели, стварно копното било едно пред 4-5 илјади години. (Како инаку би кенгурите стигнале во Австралија?)
Мислам дека би било забележливо.

Види го текстчето што го оставив погоре. Има врска со еволуција. Има врска со кенгурите и Австралија.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Можеш да се инаетиш и да се напињаш колку сакаш, но еволуционистичкото толкување на нештата е т‘нка работа и повеќе е „ствар„ на вера отколку на доказна постапка...

Тоа што на одредени места на Земјава постојат уникатни битија, кои ги нема на други „терени„, тоа ни оддалеку не е знак дека на тие физички одвоени/изолирани места, се случувале некои посебни еволутивни/независни процеси. Толкувањето на настанокот тие уникатни битија, може да биде поточно ако се толкува нееволуционистичи, нели?...И зашто да се „фаќаме„ само за кенгурите, кои ги има само во Австралија-зашто да не се „фатиме„ и за било кое други битие, кое е неповторливо на други делови на Земјава? На пример, зашто постојат слонови само во Африка и Индија а не и во Австралија?

Тоа што немаме податоци за раздвојувањето на континентие од пред 5-6 6000 г,. тоа не значи дека таквиот настан не се случил. Барањето историски „запис„ за тој можен настан се сведува на лична желба, оти тоа барање само по себе е нереално: имено, очекуваш дека некои забележувачи од пред 5-6 000 г. имале сциентистички поглед на Светов и го забележувале буквално секој настан од нивното време?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Можеш да се инаетиш и да се напињаш колку сакаш, но еволуционистичкото толкување на нештата е т‘нка работа и повеќе е „ствар„ на вера отколку на доказна постапка...

Тоа што на одредени места на Земјава постојат уникатни битија, кои ги нема на други „терени„, тоа ни оддалеку не е знак дека на тие физички одвоени/изолирани места, се случувале некои посебни еволутивни/независни процеси. Толкувањето на настанокот тие уникатни битија, може да биде поточно ако се толкува нееволуционистичи, нели?...И зашто да се „фаќаме„ само за кенгурите, кои ги има само во Австралија-зашто да не се „фатиме„ и за било кое други битие, кое е неповторливо на други делови на Земјава? На пример, зашто постојат слонови само во Африка и Индија а не и во Австралија?

Тоа што немаме податоци за раздвојувањето на континентие од пред 5-6 6000 г,. тоа не значи дека таквиот настан не се случил. Барањето историски „запис„ за тој можен настан се сведува на лична желба, оти тоа барање само по себе е нереално: имено, очекуваш дека некои забележувачи од пред 5-6 000 г. имале сциентистички поглед на Светов и го забележувале буквално секој настан од нивното време?
За првиот пасус немам намера веќе да се расправам со тебе. Покрај катаљон тони евиденција ти пак си водиш инает, не јас.

Вториот пасус, да токму на еволуција потенцира, со оглед на тоа дека станува збор за уникатни услови и адаптација на истите. Не се фаќаме само за кенгурите, можеш слободно креационистички да ја толкуваш непобитната еволуционистичка теорија.
Пример, зошто постојат еволутивни остатоци од нашите претци во нас?

Барам историски запис за нешто што ќе го почувствува секое сентиентно битие на планетата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
За првиот пасус немам намера веќе да се расправам со тебе. Покрај катаљон тони евиденција ти пак си водиш инает, не јас.
.
Можат да бидат многу „тони„ евиденција, но не е битна „тонажата„, туку е битно толкувањето на „тонажата„. Црквата е јасна: посто и и мора да постои јасна разлика помеѓу фактот и толкувањето на фактот!
--- надополнето: 22 октомври 2012 во 13:06 ---
Вториот пасус, да токму на еволуција потенцира, со оглед на тоа дека станува збор за уникатни услови и адаптација на истите. Не се фаќаме само за кенгурите, можеш слободно креационистички да ја толкуваш непобитната еволуционистичка теорија.
Јааааа...

.Ајде посочи ми: како настанале или, од кои предци еволуирале битијата, кои се населени на изолирани територии?...:sneaky:

--- надополнето: 22 октомври 2012 во 13:12 ---
Погрешно Ти е прашањево: воопшто не се работи за „еволутивни „ остатоци, туку се работи за комплетни остатоци од комплетни битија, кои денес не постојат!

Очигледно е дека не можеш да го надминеш својот едностран еволуционистички поглед, па сите нешта ги толкуваш еволуционистички...

Еве прашање од мене до Тебе: ако битијата еволуирале од поедноствани кон посложени, тогаш сите видови едноставни битија, денес не би постоеле, а повеќе е од јасно дека и до ден-денешен, постојат еднокелиски организми и вируси, кои се на границата меѓу живото и неживото! Според еволуцијата, тие еднокелиски битија, би требало да бидат „надминати„ и надживеани како био-форми и би требало да ги имаме само како остатоци, а по нивните димензии, и воопшто не би оставиле остатоци за себе, нели?...:sneaky:
--- надополнето: 22 октомври 2012 во 13:14 ---
Барам историски запис за нешто што ќе го почувствува секое сентиентно битие на планетата.
Не, така Ти се чини: Ти само бараш доказ за она во кое си самиот веќе убеден...т.е. се обидуваш на самиот себе да си докажеш дека си во право а не и во заблуда...

„Докази„ од тип кој го бараш, тешко дека некој може да Ти понуди.

Но, сигурно е само едно: ниту една човекова цивилизација, нема запис дека било кој човек, забележал еволутивен процес!
--- надополнето: 22 октомври 2012 во 14:18 ---
.
Морам да направам мала (само)корекција: одговорот кој го дадов, го дадов во контекст на фосилните остатоци, а не во она кое го прашуваш. Органите кои ги нарекуваш „остатоци„, не се никакви остатоци, уште помалку се еволутивни остатоци (затоа што така Те учеле на школо,така?...) иако се работи не за остатоци, туку за потребни органи. На пример. барем 30 г. по ред, познато е дека човековото „слепо„ црево не е „остаток„, туку орган кој служи за неутрализирање на можни стомачни отрови.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Некои луѓе едноставно свесно сакаат главата да им биде разбиена во ѕидот... неверојатно колку семо се де-еволуирани... :(

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Можат да бидат многу „тони„ евиденција, но не е битна „тонажата„, туку е битно толкувањето на „тонажата„. Црквата е јасна: посто и и мора да постои јасна разлика помеѓу фактот и толкувањето на фактот!
Сите факти кои досега црквата ги приложила се застарени и се базираат на знаењето на луѓето во времето кога се пишувани. Па така, мислењето на црквата е се освен релевантно денес.

Јааааа...

.Ајде посочи ми: како настанале или, од кои предци еволуирале битијата, кои се населени на изолирани територии?...:sneaky:
Еден начин е теоријата на пунктуален еквилибриум. Доколку мала група се оддели од стадото и наиде на голема разлика од претходните животни услови, кај истата доаѓа до брза еволуција.
http://en.wikipedia.org/wiki/Punctuated_equilibrium
Еве малку евиденција на оваа тема:
http://news.harvard.edu/gazette/1997/01.09/SnailsCaughtinA.html

Погрешно Ти е прашањево: воопшто не се работи за „еволутивни „ остатоци, туку се работи за комплетни остатоци од комплетни битија, кои денес не постојат!

Очигледно е дека не можеш да го надминеш својот едностран еволуционистички поглед, па сите нешта ги толкуваш еволуционистички...

Еве прашање од мене до Тебе: ако битијата еволуирале од поедноствани кон посложени, тогаш сите видови едноставни битија, денес не би постоеле, а повеќе е од јасно дека и до ден-денешен, постојат еднокелиски организми и вируси, кои се на границата меѓу живото и неживото! Според еволуцијата, тие еднокелиски битија, би требало да бидат „надминати„ и надживеани како био-форми и би требало да ги имаме само како остатоци, а по нивните димензии, и воопшто не би оставиле остатоци за себе, нели?...:sneaky:
Изглеа појма немаш што те прашувам.

„Докази„ од тип кој го бараш, тешко дека некој може да Ти понуди.

Но, сигурно е само едно: ниту една човекова цивилизација, нема запис дека било кој човек, забележал еволутивен процес!
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

Морам да направам мала (само)корекција: одговорот кој го дадов, го дадов во контекст на фосилните остатоци, а не во она кое го прашуваш. Органите кои ги нарекуваш „остатоци„, не се никакви остатоци, уште помалку се еволутивни остатоци (затоа што така Те учеле на школо,така?...) иако се работи не за остатоци, туку за потребни органи. На пример. барем 30 г. по ред, познато е дека човековото „слепо„ црево не е „остаток„, туку орган кој служи за неутрализирање на можни стомачни отрови.
[/quote]

Еве. Тука си се поправил. Џабе.

Непотребни мускули во ушите, остатоци од времето кога нашите претци ги "начулувале" ушите за да чујат подобро.
http://en.wikipedia.org/wiki/Subclavius_muscle Овој мускул е потребен доколку одиме на сите четири, како нашите претци.
Влакна на прстите, во носот, на половите органи. Денес немаат никаква примена, сепак постојат.
http://en.wikipedia.org/wiki/Coccyx повторно никаква примена, остаток при формирање на фетусот.
http://en.wikipedia.org/wiki/Noncoding_DNA
http://scienceblogs.com/grrlscientist/2010/06/22/the-laryngeal-nerve-of-the-gir/ Овој нерв кај сите цицачи минува пат од мозокот до срцето па назад до гркланот. Нелогичен пат кој би можел да биде минат директно. Сепак, кај нашите водни претци патот мозок-срце-грклан навистина бил најкраток.

И уште многу, многу други остатоци.

Kajgana Shop

На врв Bottom