Креационизам наспроти еволуционизам

F

Frankie Yale

Гостин
Еве логички доказ бе! :)
Зошто на атеистите им е тешко да прифатат дека некое интелегентно битие направило се, ги создал луѓето и направил огромен простор да се шетат низ него?
Еве ќе ве почастам со стих од Библијата:
„Зашто, секоја куќа некој ја изградил, а Бог е оној што изградил се.“ (Евреите 3:4)
"Летачката шпагета e таа која создаде се, сите други богови се лажни" (Равиоли 2:6) - The Gospel of the Flying Spaghetti Monster

Кој е во право?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
За да настане науката, прво мора да има и научници. Тие научници морало да ги создаде некој. Од апсолутно ништо да направи апсолутно нешто. Т.е. МНОГУ НЕШТА. Зашто денес светот е исполнет со многу нешта. Тој некој е Бог.
Абориџините beg to differ...:)
Викаат дека универзумот од секогаш си постоел...
А дека формите и ентитетите се појавиле со постепена концентрација на енергијата...
Квантни механичари by proxy, 40.000 BC :vozbud:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Заклучуваме дека се што ќе каже креационистот е лага. Така? А се што ќе кажете вие е вистина?

Него кажи ми како некој може да тврди вакво нешто:

Станува збор за една пчелка:
Некој кој ја владее вештината логика, на пример?

--- надополнето ---

Доказите, односно фосилите, ја поткрепуваат теоријата на креација исто толку колку што ја поткрепуваат и теоријата на еволуција, мада можеби сега повеќе ја поткрепуваат теоријата на креација поради недостаток на транзициони фосили, ако воопшто ги има.:smir:

П.С. Не зборам за Young Earth креационизмот.
Те молам, Соломон, обиди се да објасниш како фосилите го поткрепуваат креационизмот.

F

Frankie Yale

Гостин
Те молам, Соломон, обиди се да објасниш како фосилите го поткрепуваат креационизмот.
Многу едноставно, господ ги создал за да ги дупчи научниците и да ја тестира вербата на верниците. :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За да настане науката, прво мора да има и научници. Тие научници морало да ги создаде некој. Од апсолутно ништо да направи апсолутно нешто. Т.е. МНОГУ НЕШТА. Зашто денес светот е исполнет со многу нешта. Тој некој е Бог.
Оооо, Другарицеее, се врати, а?

ако. Нема везе што прашања останаа неодговорени - ќе ти ги простиме...

Ај сега, така вознесена, те молам, пробај да објасниш ЗОШТО тој некој е Бог, а не е природата која е секаде околу тебе.

--- надополнето ---

* * *
„Зашто, секоја куќа некој ја изградил, а Бог е оној што изградил се.“ (Евреите 3:4)
Ај вака:

За да креираш куќа земаш: цигли, песок, малтер, керамиди и ја градиш куќата - ја креираш

За да креираш часовник - зимаш запчаници, федери, железа, дрво/пластика - седнуваш, и сомногу вештина го склошуваш од деловите.

Што земал Господ како материјал за светот, за да оваа твоја паралела има било каков смисол?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
И природата што е насекаде околу тебе, е од Бог создадена. И првата честица. Се`. Создателот мора да е помоќен и попаметен и поинтелигентен и севишен. Не сум јас енциклопедија. Не знам се` за Исус. Луѓе цел живот ја читаат Библијата, па не можат да научат се`. Ама за тебе сум духовен гуру.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И природата што е насекаде околу тебе, е од Бог создадена. И првата честица. Се`. Создателот мора да е помоќен и попаметен и поинтелигентен и севишен. Не сум јас енциклопедија. Не знам се` за Исус. Луѓе цел живот ја читаат Библијата, па не можат да научат се`. Ама за тебе сум духовен гуру.
Фино. Може ли тогаш да ми кажеш што правел на 25-6 години, на пример?

Некоја анегдота да споделиш, можда?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.028
Зошто на атеистите им е тешко да прифатат дека некое интелегентно битие направило се, ги создал луѓето и направил огромен простор да се шетат низ него?
Еве ќе ве почастам со стих од Библијата:
ако не ја споменеше библијата ексик .после ке се бунтува чорбаџијата дека библијата од уста не ја вадиме. а за болдираното некое интелегентно битие направило се, ги создал луѓето и направил огромен простор да се шетат низ него? можам слободно да речам дека можеби е ALF. за нас простите неразвиени души секој кој е понапреден технолошки од нас може да биде бог и ке му се клањате. уствари за вас поке мислев пошто толку ви фаќа кимката

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Abe smotani ova go velam deka ste zbrkani i ne vi e jasno nisto ne pa na drugi ke razjasnuvate ako se e od Bog togas i zloto koe e poveke i koe zapravo ne bi trebalo da postoi ako bog e samo ljubov, e od nego a ne bi trebalo da go ima voopsto ako bog e takov kako sto go definirate!

F

Frankie Yale

Гостин
Од каде дојде до заклучок дека природата е од господ создадена? Самото постоење на природата не докажува дека господ ја создал туку докажува дека таа постои исто како што постоењето на пиштол не докажува дека јас сум убил човек. Сакам да кажам, не рипај до избрзани заклучоци од типот на: ако А плус Б неможе да е еднакво на Ц тогаш резултатот мора да е Ш.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Здраво мој духовен гуру. Имам едно прашање кое, доколку успееш да ми го одговориш, би ми помогнало на мојот пат кон себеспознавањето:

Велиш дека „Создателот мора да е помоќен и попаметен и поинтелигентен и севишен“, па би сакал да ми помогнеш да разберам зошто мора да е тој таков?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.028
немој со вакви сложени прашања кај е збунета в крај ке ја доизбуниш.
ако за неа природата е сложено нешто тек што ке се случи ако отвори бош пумпа од голф. ке се загини

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ООО, браво духовен гуру и покрај тоа што не знаеш се за исус, си даваш за право да толкуваш библија. За исус зборуваме или за таткото????
И од што тоа помоќниот, попаметниот и севишниот створи Се’??? Од ништо????? Па нели тој крунски доказ го користевте за „побивање“ на еволуцијата???

F

Frankie Yale

Гостин
The following is hypothetical but entirely typical. A creationist speaking: 'The elbow joint of the lesser spotted weasel frog is irreducibly complex. No part of it would do any good at all until the whole was assembled. Bet you can't think of a way in which the weasel frog's elbow could have evolved by slow gradual degrees.' If the scientist fails to give an immediate and comprehensive answer, the creationist draws a default conclusion: 'Right then, the alternative theory, "intelligent design", wins by default.' Notice the biased logic: if theory A fails in some particular, theory B must be right. Needless to say, the argument is not applied the other way around. We are encouraged to leap to the default theory without even looking to see whether it fails in the very same particular as the theory it is alleged to replace. Intelligent design - ID - is granted a Get Out Of Jail Free card and a charmed immunity to the rigorous demands made of evolution.

Kajgana Shop

На врв Bottom