Кратово

Член од
13 февруари 2007
Мислења
181
Поени од реакции
6
Preeska si dojdov od Kratovo.Bev dojden pravo od more.U Sk.ne ni vlegov.Slushnav deka i Schtranga e tamu(i brat ti li taka go vikaat?)ovoj pat mnogu me razochara.Prljavo,prljavo,prljavo.Daj be luge porabotete malku na taa tema..Znam deka doagaat od okolinata nekulturni i neobrazovani luge megutoa ne smee da se dozvoli da prodolzi vo toj stil.Rekata puna plastika,nakaj bazenot isto,kaj pazarot,kaj avtobuska.Ma so eden zbor mnogu grdo.Pa zar nikoj ne gi sobira toa flashite plastichni kako na drugo mesto?Prochitav vo vesnik deka imalo punkt za otkup i vo Kr.?Ajde ne me svakajte zlonamerno i porabotete na sluchajot,pa da se gordeeme site

Член од
1 мај 2006
Мислења
371
Поени од реакции
2
Никогаш не сум била во Кратово ниту знам пак кај се наоѓа, ама чим имало провали нема да одам никогаш оти имам фобија.

Член од
28 март 2007
Мислења
81
Поени од реакции
6
a znaes me a bravo kako me dozna tolku brzo
Eh pa ti ,ako ne se l`zu ti (bese) edinstven fudbaler od Kratovo koj igra(se) za Sileks (golman) .Plus toj imas mnogu ubava kuka i ubavo uredeno dvorno mesto (aj da ne recu najubavo).Avto skola polaga so citroen sakso (zeleno) a baska i skuter imas , a i generaciski tuj smo negde pa te poznavam onakoj od izvidzenje . E s`ga neznam mos i da sam greska.
Kako i da e pozdrav do tebe .

Btw shtranga kako si pomina u Kratovo niso ne se pofali a i ja ocekuese deka ke staves nekoja fotka .Pozdrav i do tebe

Член од
28 март 2007
Мислења
81
Поени од реакции
6
Preeska si dojdov od Kratovo.Bev dojden pravo od more.U Sk.ne ni vlegov.Slushnav deka i Schtranga e tamu(i brat ti li taka go vikaat?)ovoj pat mnogu me razochara.Prljavo,prljavo,prljavo.Daj be luge porabotete malku na taa tema..Znam deka doagaat od okolinata nekulturni i neobrazovani luge megutoa ne smee da se dozvoli da prodolzi vo toj stil.Rekata puna plastika,nakaj bazenot isto,kaj pazarot,kaj avtobuska.Ma so eden zbor mnogu grdo.Pa zar nikoj ne gi sobira toa flashite plastichni kako na drugo mesto?Prochitav vo vesnik deka imalo punkt za otkup i vo Kr.?Ajde ne me svakajte zlonamerno i porabotete na sluchajot,pa da se gordeeme site
Toa sto Kratovo vo toj moment Vi se vide mnogu necisto e samo besprekornata cistota i ubavina sto ja gledavte poslednite 10-na dena na more.(se shalam normalno :smir: )
Ajde do nekade moze i ste vo pravo deka malku so cistotata i higenata sme skarani kako i nie graganite taka i lugeto koi se plateni za toa (ma da ne se ili mnogu malku se plateni )Kako i da e gradot ostava vpecatok deka mnogu malku se raboti na toa pole.No ovaa sudbina da ne recam ja deli sekoj grad (so nekolku isklucoci). OK e tvojata zabeleska ke ja prifatam kako dobronamerna.
NO ona pogore sto spomna i pak ke Ve citiram "Znam deka doagaat od okolinata nekulturni i neobrazovani luge" nekako nemozev da go sodzvakam.KOj toa doaga od okolinata?Koi se tie nekulturni i neobrazovani luge ?

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
БЕЛА ЧУМА ЈА ПУСТОШИ КРАТОВСКАТА ОПШТИНА

Црна иднина и речиси никаква перспектива го очекува градот Кратово во годините што следат, прогнозираат демографите за овој некогаш развиен и економски просперитетен град. Црните прогнози произлегуваат од статистичките показатели кои говорат дека белата чума, односно нискиот наталитет го зема својот данок. Во Општината, која брои 10.400 жители, во првите осум месеци од годинава се родиле само 42 новороденчиња, што е рекордно мал број, споредено со претходните години. Доколку ваквиот негативен тренд продолжи, демографските проекции предвидуваат дека Кратово за дваесет години ќе се претвори во град од 4.000 илјади жители, со претежно старо население.

Први кои ги почувствуваа последиците од белата чума се градинките и училиштата во Општината. Во нив настава посетуваат се помал број ученици, бројот на паралелки константно опаѓа, а во селските училишта бројот на ученици може да се изброи на прсти. Во основното училиште "Кочо Рацин" годинава ќе го започнат своето образование само 25 првачиња, за разлика од пред осум години кога бројката изнесувала околу 130. Ништо подобра не е ниту состојбата во средното училиште "Митко Пенџуклиски" каде што за вкупно 170 слободни места конкурирале само 115 ученици.

Уште покатастрофална е состојбата во селата во Општина Кратово. Планинските села Куново, Луково и Близанци се целосно запустени, со по неколку жители во длабока старост, без ниту едно дете во нив. Уште десетина други села наскоро ги очекува истата судбина, бидејќи работоспособното население мигрираше во градските средини, оставајќи ги родните куќи да зараснат во плевел и грмушки. (извор)

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Па јас сум фрапирана :nesvest:!!!

Тргавме вчера во посета на тој дел од земјата ни. Јоаким Осоговски, Паланка, Рибникот (кој не бил, задолжително да оди. Езерца, мини зоо, мини детски луна парк и фантастично ресторанче).
Следна дестинација-Кратово. На прв поглед, многу живописно. Мостовите, куќарките, чаршијата...Местенце со големи потенцијали во себе и ако некој земе серизно да го средува ќе го направи вистинска туристичка атракција. Но луѓе божји! Изгладнавме од шетање и ај ќе седнеме на ручек. Но што, што, што? Има само еден ресторан каде што немаше место оти некој правеше парастос и една пицерија каде што на менито имаше само еден вид пица и селско месо :uvo:. Нема Комерцијална банка, нема Стопанска банка, нема менувачница...а јас па уште ги прашувам локалците каде има банкомат :nesum:. Сфатив колку ние скопјаните врска немаме од реалниот свет, колку сме разгалени, шминкери, итн...Срцето ме здоболе. И да, на крај отидовме кај Камените Кукли кои изгледаа невидено моќно и толку величенствено !!! Сте биле?

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18

Има само еден ресторан каде што немаше место оти некој правеше парастос и една пицерија каде што на менито имаше само еден вид пица и селско месо :uvo:. Нема Комерцијална банка, нема Стопанска банка, нема менувачница...а јас па уште ги прашувам локалците каде има банкомат :nesum:. Сфатив колку ние скопјаните врска немаме од реалниот свет, колку сме разгалени, шминкери, итн...Срцето ме здоболе. И да, на крај отидовме кај Камените Кукли кои изгледаа невидено моќно и толку величенствено !!! Сте биле?
ima stopanska banka , a ima silex banka, taka da menuvacnica ne e ni potrebna... ima 2 bankomata ... ima dva restoranta , edna picerija ,sendvicari , za edno malo gradce mislam deka se dovolni ... gradot i onaka postepeno umira,zalno ama vistinito

Член од
28 март 2007
Мислења
81
Поени од реакции
6

Тргавме вчера во посета на тој дел од земјата ни. Јоаким Осоговски, Паланка, Рибникот (кој не бил, задолжително да оди. Езерца, мини зоо, мини детски луна парк и фантастично ресторанче).
Следна дестинација-Кратово. На прв поглед, многу живописно. Мостовите, куќарките, чаршијата...Местенце со големи потенцијали во себе и ако некој земе серизно да го средува ќе го направи вистинска туристичка атракција. Но луѓе божји! Изгладнавме од шетање и ај ќе седнеме на ручек. Но што, што, што? Има само еден ресторан каде што немаше место оти некој правеше парастос и една пицерија каде што на менито имаше само еден вид пица и селско месо :uvo:. Нема Комерцијална банка, нема Стопанска банка, нема менувачница...а јас па уште ги прашувам локалците каде има банкомат :nesum:. Сфатив колку ние скопјаните врска немаме од реалниот свет, колку сме разгалени, шминкери, итн...Срцето ме здоболе. И да, на крај отидовме кај Камените Кукли кои изгледаа невидено моќно и толку величенствено !!! Сте биле?
Тањушка може ке те нанесе патот пак накај Кратово па малку да ти објаснам како на тебе така и на останатите кои ке "залутаат"навака. :smir:Кратово е малечко гратче па би требало да се снајдеш нема шанси да се изгубиш.На градот можеби му фалат многу работи...незнам,но еве како на пример да почнам од банките.Има македонска банка,Силекс банка и КИБ банка.Има банкомат на стопанска банка во центарот на градот има банкомат на влезот на Силекс банка во соработка со 9 други македонски банки(за комерцијална не сум баш сигурна).
Во градот има 2 ресторани и неколку помали кафанчиња,има сендвичари бурекџилници,кафичи,нокен клуб,интернет кафулиња,базент ,спортска сала,стадион,градинка, основно и средно училиште,дом на култура ,музеј , библиотека...што уште треба повеке за вакво малечко гратче како нашето?
Лошата страна е тоа што во Кратово замре стопанството .Не работи ниту една поголема фабрика АД Иднина,АД Силекс ,рудникот , кристалограверницата,килимарата ...како водечки финансиски извори на времето.Градот живее од платите на малкумината буџетари и вработените во неколкуте јавни претпријатија,вработените во малите приватни фирмички и скромните примања на работничките во конфекциите.
Затоа не ни замерувајте Вие дојдените од страна за нешто ако не можеме да Ве услужиме,и не ни се потсмевајте што кафето е 10 денари или што ќе јадете и пиете цело друштво до сабајле и притоа ќе платите некоја смешна сума која ја давате за еден " партал"од скапите и елитни бутици во Рамстор и ГТЦ.Не ни се потсмевајте и немојте да мислите дека овде живеат некултурни и необразовани луге.Овде се живее или се преживува.Таков е животот на " малите луге "во малите градови.
Но дека имате причина повеке да го посетите градот се секако историските културни споменици со кои ние Кратовчани се гордееме.Не би сакала да пишувам нешто а што не е напоменато претходно.Само навратете се малку наназад и погледајте ги постовите на Штранга- доволно кажуваат.
И бидете сигурни дека овде ќе бидете срдечно и топло пречекани. Впрочем "малите луге"од малите градови се многу погостопримливи.
Тањушка наредното доагање во Кратово те честам една голема Кратовска пастрамајлија со суво пушено месо ...ке ми биде чест и задоволство.Еве причина да не посетиш повторно и да го подобриме впечатокот од претходниот пат.:helou:

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Пенелопче мило, да знаеш дека не чекам два пати да ми кажеш. Следниот пат, одиме на пастрмајлија :back:. И нема што мојот впечаток за Кратово да се поправа зашто Кратово е најнеобичното место во Македонија, со пречудна местоположба, просто здивот ти го одзема од природни убавини. Мене мака ме стегна заради социјалната реалност во која се наоѓаме. Цела земја ни` е поубава од сите Франции и Швајцарии заедно, ама ете, некако не ни` оди :toe:.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
181
Поени од реакции
6
Molam bez zamerka!Kratovo mi e vo srceto,a posebno lugjeto shto ziveat tamu!Zboram za ludjeto shto doadgaat u sabota na pazar i pravat gjubre ne samo na pazarot,tuki i po cel grad.Bev svedok na scena koga baba i vnuka(valjda )piea nekoe kafe od aftomat,i chashkite onaka ladno si gi frlija pred niv a korpa imashe na edno metro odalechenost.ImaXXX takvi primeri.Samo proshetaj vo sabota po pladne i ke vidish za shto stanuva zbor.Pozdrav do Tebe i mojata omilena kratovchanka Shtranga(taka nekako se pishuvashe,mozda mi fali nekoja bukva(mislamC)

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
sto ako kratovo ima istorija,arhitektura,legendi,...i sl.koga nema zivot.inace i jas sum od kratovo i nemozam da si dozvolam da ostanam ovde zasekogas.kratovo e ubav grad samo ako ne zivees vo nego,ako si dojden na vikend,taka e interesno zatoa sto stvarno ima sto da se vidi ,gradot navistina ima sto da ponudi,ima ubavini,ama zivot-tesko.nemozeme da opstaneme gledajki gi kuklite vo kuklica ili setajki vo priroda,kako prvo nema asalen kafic,nema kino,nema park,lugeto nemaat kultura....si go sakam gradot ama koga bi mozela da biram bi izbrala da sum nekade podaleku od kratovo

Kajgana Shop

На врв Bottom