- Член од
- 24 мај 2005
- Мислења
- 957
- Поени од реакции
- 16
Јас ја напишав граматиката, ама вчера ми снема тоалет хартија па отиде јабана...
MSV(support) напиша:Јас ја напишав граматиката, ама вчера ми снема тоалет хартија па отиде јабана...
Mисирка, не л'жи участниците на форума. Буквара е наречен б'лгарски, на македонско наречие. Подобно на този на Шапкарев.Misirkov напиша:Весникот "Македониjа" обjавил кратка но многу значаjна вест во 1867 год. дека Димитар В. Македонски и Димитар Христо Узунов почнале да подготвуваат буквар-учебник на македонски.
Имено, по Кримската воjна и по сите промени што настанаа во Турциjа и во односите со Русиjа, сосема легитимно се постави прашањето за училишниот jазик во Македониjа. Oва посебно откако се исцрпени за употреба книгите на Партениjа Зографски, коj по угледот на српско-хрватскиот jазичeн договор во Виена во 1850 година сакал заеднички со Бугарите да нормира еден литературен jазик. Сепак еден таков заеднички jазик не би можел да jа задоволи реалноста, сходно:
"Дваjца од македонските ученици во нашето народно училиште овде составуваат нов еден буквар на македонското наречjе; тие jа повикуваат помошта на сотатковинците за неговото поскорешно издание."
"Македониjа", I, 12, Цариград, 18. II. 1867, стр. 4.
da, da, koga nemash argumenti, uvijek ostaje "sarbskoto mekere"shovinist напиша:досега беха изредени тука много граматики и буквари, писани от македонски б'лгари. Ти какво, доказваш с неграмотните писанија на ср'бското мекере Пулевски, че имало некаква си македонска граматика.
За времето си Пулевски е никој. ја го сравни с Миладинови, Шапкарев, П'рличев и оште много като тјах има. До един б'лгари.
Зашо в југославија сборника на Миладинови "Б'лгарски народни песни" се издаваше под името "Сборник нарордни песни". А објасни като знаеш толкова много ?
Пулевски е издавал и разни речници в Белград, с'с ср'бски пари. А самите речници ги е писал веројатно платенија ср'бски агент Евров(ич), Пулевски не е бил толкова грамотен, та да пише речници.nitkov напиша:"TAKA I MAKEDONCIVE SE NAROD I NIVNOVO MESTO E MAKEDONIJA." (str. 49)
"NASE OTACESTVO SE VELIT MAKEDONIJA I MIJE SE IMENUVAME S MAKEDONCI." (str. 26)
"MAKEDONSKIOT JAZIK E NAJSRODEN SO CRKVENO-SLAVJANSKITE KNIGI I TOJ JE STAROSLAVJANSKI." (str. 40)
xexexexexexexexexexexe
за разлика от л'жливото овчарче Нитков, аз кога тврдим нешто имам и доказ :nitkov напиша:Patem, Pulevski vo "Slognicata" pravi strogo razgranicuvanje medju srpskiot, bugarskiot, makedonskiot pa donekade i ruskiot jazik. Posebno se odnesuva na razlicnostite medju makedonskiot i srpskiot jazik. Toa se gleda osobeno koga se zboruva za nacinot na obelezuvanje na soglaskite "kj", "dj", "lj" i "nj": "SRBI JU PISHUVAET OVAKE" veli toj posebno za sekojha od niv. Razgranicuvanje pravi i koga objasnuva izvesni zborovi: "(duri) nashinski, (dokle) srpski, (dogde) blg."; ili "pati, nashin. p'ti blg. puta srp."
da, da, za srpski pari pravi strogo razgranichuvanje medju srpskiot i makedonskiot jazik...hahahahahaha
tema na topik je koj sazdade makedonska gramatika. eve jas ti napisal za makedonska gramatika.
mnogo jaki argumenti imash...srpskoto mekere.....hahahahahaa
Да не ги имаш уплатниците на Пулевски па да знаеш дека бил платен?shovinist напиша:Новакович - Евров/ич/ - Пулевски, последните двама платени ср'бски измекјари и мекерета от п'рвио /с'рбин/