- Член од
- 29 декември 2011
- Мислења
- 2.988
- Поени од реакции
- 2.438
Не ти треба да одиш во УЈП, освен ако ептен не сакаш. На e-PDD можеш да завршиш работа, доколку имаш регуларно заверен договор на нотар и се исплаќа киријата на трансакциска.Sve da im ebam na UJP gi molam da platam danok ne mi davaat sredba da zakazam imale mnogu rabota ne e toa moj ebaa problem bre sve da vi ebam gi molam za danok da platam edvaj sredba zakazav 3 pati se javuvam
@Sase_Ohrid @Lurtz не се расправајте, чил.
Ова е моето искуство од пред некој ден што завршив работа за блиска особа. Ова го прави закуподавачот (газдата), кој прима средства секој месец преку трансакциска.
Издава дел од стан кој е физички одвоен, небитно, има договор заверен нотарски со кираџијата.
На e-PDD се пополнува Аконтативна даночна пријава, се внесуваат податоци од договорот за двете страни, сума на киријата и се прикачува односно внесува барањето.
Потоа, на мејл на му стига дека барањето е процесирано, кое потоа се појавува во e-PDD во делот кај даночна пријава, не кај аконтативна пресметка. Таму генерира PDF со уплатници за секој месец со колку треба да се уплати. На ~150 евра кирија, годишна пресметка за данок е ~9.000денари (~750 денари/месечно).
Во зависност од договорот, и ако го имате заверено, треба да е дефинирано. Во принцип ти како кираџија не треба да плаќаш данок, газдата остварува приход и тој треба да го пријави. И ова е се само ако му исплаќаш на трансакциска, односно УЈП има увид во уплатите. Ако плаќаш кеш најверојатно те пљачка дополнително.@SantoriniLover дали со сигурност го знаеш тоа? Истото што го кажа сега ми е логично, ама газдата ми вика дека ќе го плаќаме ние или по пола.
Јасно ми е што ми кажуваш, ама ако дојде инспекција и јас и тој ќе плаќаме казни.