Кој и што знае да зготви?

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Ако се исклучат разни зеленчукови салати и сендвичи, се` ми се чини дека беа некои тестенини, а и многу години подоцна (т.е. сега) ми се главен адут кога сакам да готвам, а ги подготвувам во разни варијанти и со различни сосови, во зависност од друштво и инспирација :)

Морам да признам дека јадења со месо ми се слаба страна, бидејќи речиси никогаш не сум ги подготвувал, а за пеховите мислам дека се имам изјаснето во соодветната тема :)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Зајак.
Да,бре што е чудно.Имав стадо-крдо од стотина питоми зајаци,речиси на плоштадот.
Живеевме веднаш над плоштадот,само црквата беше под нас и не двоеше.
Да,кога се накотија многу и број не им знаев,некои ми бегаа до Вардар.
Сам си ги чував,сам си ги ранев, сам си ги колев,сам си ги дерев и си ги јадев.
А прашањето беше за готвењето па и тоа нешто јас повеќе мајка ми.
Имавме и бавча тука под Калето,покрај другото имавме и по некој корен афион и сончоглед,но повеќе пченка,а тиквиците и ќовтина со јајца од нив ми се незаборавни.
Обавезно секоја пролет садевме и леа со Лобода, такво растение не сум видел и пробал веќе над 45 години.Еден вид „спанаќ“ но помек и со посветла боја-како тутун.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Обавезно секоја пролет садевме и леа со Лобода, такво растение не сум видел и пробал веќе над 45 години.Еден вид „спанаќ“ но помек и со посветла боја-како тутун.
Ова ли е тоа растение?
Ако е тоа, сеуште расте насекаде, само веќе не и во асфалтните џунгли :)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Ова ли е тоа растение?
Ако е тоа, сеуште расте насекаде, само веќе не и во асфалтните џунгли :)
Не сум баш сигурен.Листот беше точно како радовишки тутун,таков облик но потенок,
Растението не растеше многу високо,можеби до колена и се береше само листот баш како кај тутунот(а не се корнеше како спанаќот).Веќе старите растенија вака личеа,пуштаа семе,ама овие листовите ми се чудни-шилести тие беа обли.
Барај уште,дај некој други слики-значи може да е некој вид зелје (ама не е зелје).

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Не сум баш сигурен.Листот беше точно како радовишки тутун,таков облик но потенок,
Растението не растеше многу високо,можеби до колена и се береше само листот баш како кај тутунот(а не се корнеше како спанаќот).Веќе старите растенија вака личеа,пуштаа семе,ама овие листовите ми се чудни-шилести тие беа обли.
Барај уште,дај некој други слики-значи може да е некој вид зелје (ама не е зелје).
Ова ли е?
Ова е растение слично на она претходното, може да изгледа малку поинаку ако е култивирано, во однос на самоникливото.
Инаку, „братучед“ на овие две растенија е чуенот, оној што се користи за правење таан алва :)

Член од
4 јануари 2015
Мислења
1.151
Поени од реакции
512
Знам мусака,сарма,компири,ќуфтиња

Член од
10 јануари 2019
Мислења
99
Поени од реакции
7
Mislish rastenie shto rasne dolgo so zolti lisja i malku podgorcuva koga se gotvi?[DOUBLEPOST=1548128607][/DOUBLEPOST]Jas znam da gotvam se. Posebno sakam da gotvam moi novoizmisleni recepti, poshto se "fantazija" po vkus. Inaku preferiram da si gotvam po doma, bidejki site recepti si gi pravam podobri. Inaku nikade do sega, kadeshto imam jadeno pica, nemam jadeno podobra pica od mojata pica, de nekade izgorena de nekade so jaka kora de nekade so nikakov balans na vkusevite(mnogu kashkaval) i tn.

Член од
10 јануари 2019
Мислења
99
Поени од реакции
7
Jas go znam toa rastenie, so zoltenikavi lisja i malku gorci koga se jade. i da loboda se vika. ako sakash ke ti dadam seme, samo za drugata godina, pshto nemam sadeno dolgo vreme kaj vikendickata, poshto imam rabota vo gradov, plus staro seme, plus, daleku mi e vikendickta, poshto tamu mi e semeto. tamu sadam tamu cuvam. Pozdrav.

Последно уредено:
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
jas go znam toa rastenie, so zoltenikavi lisja i malku gorci koga se jade. i da loboda se vika.
Ne gorci lobodata, neznam na sto si naisol i kolku stara bila ako bila loboda.
Ke najdam link, do pred izvesno vreme majka mi imase vo dvor.
Po boja vistina e zoltozelena...[DOUBLEPOST=1556715226][/DOUBLEPOST]
Mislish rastenie shto rasne dolgo so zolti lisja i malku podgorcuva koga se gotvi?[DOUBLEPOST=1548128607][/DOUBLEPOST]Jas znam da gotvam se. Posebno sakam da gotvam moi novoizmisleni recepti, poshto se "fantazija" po vkus. Inaku preferiram da si gotvam po doma, bidejki site recepti si gi pravam podobri. Inaku nikade do sega, kadeshto imam jadeno pica, nemam jadeno podobra pica od mojata pica, de nekade izgorena de nekade so jaka kora de nekade so nikakov balans na vkusevite(mnogu kashkaval) i tn.
Ako gotvis kako sto se raspravas na temata za pica, gi zalam tie sto gi jadat tvoite specijaliteti:D

Член од
10 јануари 2019
Мислења
99
Поени од реакции
7
Ne gorci lobodata, neznam na sto si naisol i kolku stara bila ako bila loboda.
Ke najdam link, do pred izvesno vreme majka mi imase vo dvor.
Po boja vistina e zoltozelena...[DOUBLEPOST=1556715226][/DOUBLEPOST]
Ako gotvis kako sto se raspravas na temata za pica, gi zalam tie sto gi jadat tvoite specijaliteti:D
Jas ne rekov deka gorci mnogu, tuku malku. Edno direktno prasanje, ti dali vide deka jas neznam da gotvam? ako nevide deka jas neznam da gotvam ti nemozsh da kazes nitu 2 odsto deka jas neznam da gotvam. ajde te molam nemoj so detski razgovoi. Plus ti mozebi neznaesh da sprzish jajca a kamoli da napravish leb i da go ispecesh, ili pak da napravish lazanja. e sega da neznaesh da gotvish, a da kritikuvash, toa e :yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid:

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Jas ne rekov deka gorci mnogu, tuku malku. Edno direktno prasanje, ti dali vide deka jas neznam da gotvam? ako nevide deka jas neznam da gotvam ti nemozsh da kazes nitu 2 odsto deka jas neznam da gotvam. ajde te molam nemoj so detski razgovoi. Plus ti mozebi neznaesh da sprzish jajca a kamoli da napravish leb i da go ispecesh, ili pak da napravish lazanja. e sega da neznaesh da gotvish, a da kritikuvash, toa e :yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid::yid:
Aj deka ne mozes da se opnes od zid uste ednas:D
Pa toa i ti rekov, tersene karakter, odma pocnuvas da plukas i se raspravas, samo ti si vo pravo.
Te pomocaa vo temata za pica, ama tebe ti e malku toa.
Druze gotvac znaci covek koj so ljubov se odnesuva kon jadenjata, produktite i okruźuvanjeto, ne zivec koj odma ripa da se rasprava.
Taka da kalma malku.
Inaku za tvoe info, znam da zgotvam skoro sve, dodusa klasika mak jadenja ama ne mi e tesko i pokomplicirano nesto da napravam.
Na vremeto od Stevo Karapandza ucev:D

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

оваа е таа питомата што расти во бавчите, а има и дива лобода (црвенка ја викаат), таа можеби горчи, ама кај нас на стоката и ја даваат да ја јади :D

Член од
10 јануари 2019
Мислења
99
Поени од реакции
7
Aj deka ne mozes da se opnes od zid uste ednas:D
Pa toa i ti rekov, tersene karakter, odma pocnuvas da plukas i se raspravas, samo ti si vo pravo.
Te pomocaa vo temata za pica, ama tebe ti e malku toa.
Druze gotvac znaci covek koj so ljubov se odnesuva kon jadenjata, produktite i okruźuvanjeto, ne zivec koj odma ripa da se rasprava.
Taka da kalma malku.
Inaku za tvoe info, znam da zgotvam skoro sve, dodusa klasika mak jadenja ama ne mi e tesko i pokomplicirano nesto da napravam.
Na vremeto od Stevo Karapandza ucev:D

e kako be tersene karakter,

za toa shto rekov deka ti nemozes da kazesh deka jas neznam da gotvam dodeka ne me vidish dali navistina neznam da gotvam, za ova sum vo pravo,

Plus toa za gotvenje treba poveke, znaene odoshto ljubov, poshto imaat luge so golema ljubov, no nemozat da gotvat kako profesionalcite, i tuka sum vo pravo.

I plus toa jas ne plukam, tuku ti me plukashe so tvojot prethoden post. Jas koga nekoja rabota ne ja znam, ke kazam neznam ili ne komentiram za taa rabota. Jas ne se inaetam, jas sum covek shto sekogash zboruva so argumenti i fakti.

I toa so smeshkovcite shto gi staviv mi znaceshe deka ako edna rabota neja znaesh nemozesh da komentirash poshto sigurno ke zgreshish, kako shto zgreshi za mene. pozdrav. i sepak mi e zal ako se custvuvash navreden, ne mi beshe toa celta. pzdrav ushte ednash.[DOUBLEPOST=1556721081][/DOUBLEPOST]

оваа е таа питомата што расти во бавчите, а има и дива лобода (црвенка ја викаат), таа можеби горчи, ама кај нас на стоката и ја даваат да ја јади :D

koga ke posadam kaj vikendickata i jas ke ti postiram slika, vakva e no mislam lisjata malku im bea ramni, ili se lazam, neznam, nesum bash siguren, no kako i da e .zboruvame za ist vid.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.698
Поени од реакции
42.284
e kako be tersene karakter,

za toa shto rekov deka ti nemozes da kazesh deka jas neznam da gotvam dodeka ne me vidish dali navistina neznam da gotvam, za ova sum vo pravo,

Plus toa za gotvenje treba poveke, znaene odoshto ljubov, poshto imaat luge so golema ljubov, no nemozat da gotvat kako profesionalcite, i tuka sum vo pravo.

I plus toa jas ne plukam, tuku ti me plukashe so tvojot prethoden post. Jas koga nekoja rabota ne ja znam, ke kazam neznam ili ne komentiram za taa rabota. Jas ne se inaetam, jas sum covek shto sekogash zboruva so argumenti i fakti.

I toa so smeshkovcite shto gi staviv mi znaceshe deka ako edna rabota neja znaesh nemozesh da komentirash poshto sigurno ke zgreshish, kako shto zgreshi za mene. pozdrav. i sepak mi e zal ako se custvuvash navreden, ne mi beshe toa celta. pzdrav ushte ednash.[DOUBLEPOST=1556721081][/DOUBLEPOST]

koga ke posadam kaj vikendickata i jas ke ti postiram slika, vakva e no mislam lisjata malku im bea ramni, ili se lazam, neznam, nesum bash siguren, no kako i da e .zboruvame za ist vid.
знаеш да направиш компир манџа?

Kajgana Shop

На врв Bottom