M
Muranyi
Гостин
Мики,каков е тој духовен опит?И дали секој може да го спроведе?Има: духовниот опит. Доказите барај ги во лабораторија...
Мики,каков е тој духовен опит?И дали секој може да го спроведе?Има: духовниот опит. Доказите барај ги во лабораторија...
Не, само тие што се дел од “црквата“.Мики,каков е тој духовен опит?И дали секој може да го спроведе?
Бреј,дискриминацијаНе, само тие што се дел од “црквата“.
Да, може, оти начелно, се‘ почнува со увид во својата огревовеност, т.е. гледање на своите гревови и барањето начин за лек за истата.Мики,каков е тој духовен опит?И дали секој може да го спроведе?
Имаш „лајк„ за ова, иако су‘ убеден дека ни сам не веруеш у напишаново...Не, само тие што се дел од “црквата“.
Вала јо!...Ти се зезаш нели?
Пожелно е, оти Божјата совршеност, совршено разликува што е добро а што зло, за разлика од човекот, кој е склон кон зло и кон компромиси со истото.Треба ли бог да ти каже дека што е зло?
Ц....Следново не го сваќај лично:
Ако те удрам ќе те боли ли?
Ако ти ја онаквам жената мило ли ќе ти биде?
Ако ти украдам нешто од дома арно ли ќе ти биде?
Ако те излажам арно ли ќе ти биде?
А што правиме со оние од Амазон?Да, може, оти начелно, се‘ почнува со увид во својата огревовеност, т.е. гледање на своите гревови и барањето начин за лек за истата.
Разбира се, бидејќи сме уникатни битија, духовноста не е целосно идентична за секого од нас. Разлики има, но не премногу и не преголеми, бидејќи човековата огревовеност се сведува на: гордост, страсти и похоти.
--- надополнето: 18 јануари 2013 во 12:51 ---
Имаш „лајк„ за ова, иако су‘ убеден дека ни сам не веруеш у напишаново...
Еми шо тогава..... Ако е Ц значи и без бог си знаел шо е лошо.Ако те удрам ќе те боли ли?
Ако ти ја онаквам жената мило ли ќе ти биде?
Ако ти украдам нешто од дома арно ли ќе ти биде?
Ако те излажам арно ли ќе ти биде?
Ц....
Ај сеа... не туку л’жи ко ....њујоркшки таксист.... Ја тебе ти веруем, сум ти рекол. Ако ти така велиш, таке е.... ама за тебе.Имаш „лајк„ за ова, иако су‘ убеден дека ни сам не веруеш у напишаново...
„Тие„ од Амазон или од африканските и индонезиските џунгли, ја имаат совеста. Св. Ап. Павле убо вели за паганите: тие сами за себе се закон, мислејќи на вродениот глас од совеста, кој може да ги опомене за нивното однесување. (римјаните, 2.14)А што правиме со оние од Амазон?
.
Ова е некоја Твоја „теза„...И што правиме ако најголемата страст е безгрешноста?
.
„Едно„ е ако со Бога знам што е „добро„ а што „лошо„, а „друго„ е ако самиот одредувам што е „добро„ а што „лошо„.Еми шо тогава..... Ако е Ц значи и без бог си знаел шо е лошо.
О.К.,имаш мое извинување...Еми шо тогава..... Ако е Ц значи и без бог си знаел шо е лошо.
Ај сеа... не туку л’жи ко ....њујоркшки таксист.... Ја тебе ти веруем, сум ти рекол. Ако ти така велиш, таке е.... ама за тебе.
Aj да направиме една споредба.„Тие„ од Амазон или од африканските и индонезиските џунгли, ја имаат совеста. Св. Ап. Павле убо вели за паганите: тие сами за себе се закон, мислејќи на вродениот глас од совеста, кој може да ги опомене за нивното однесување. (римјаните, 2.14)
Хахахах, за жал не е баш така....."светците" го имаат тој проблем со еготоОва е некоја Твоја „теза„...
Ваков тип прашања, Му упатуваа и на Христа Бога, не со цел да научат, туку да Го искушуваат, сомневајќи се во Неговата Месијанска природа.Aj да направиме една споредба.
Имаме некој совесен(односно свесен) од џунгла, ист таков(совесен) од Скопје ама агностик и еден не совесен ама се плаши од пеколот, па оди во црква за да му се простат гревовите, и си оди човекот редовно.
Кој е најдобар од сите овие луѓе?
--- надополнето: 18 јануари 2013 во 13:17 ---
Хахахах, за жал не е баш така....."светците" го имаат тој проблем со егото
И Светиите го имаат тој проблем, но кај нив, егото е контролирано од нив самите, за разлика од другите, кои се водат по своето его и непрекидно го хранат.Хахахах, за жал не е баш така....."светците" го имаат тој проблем со егото
Каква тврдоглавост бе Мики?„Едно„ е ако со Бога знам што е „добро„ а што „лошо„, а „друго„ е ако самиот одредувам што е „добро„ а што „лошо„.
Ајде од крајот...Клучот за точното толкување на Светото Писмо се самите Свети Оци и Боговидци, а не јас...
Ова е фаталистичко учење, кое е масовно застапено во повеќето религии, но не и во Црквата.
Објасни го поимот „...образ Божји...„ и ќе видиш дека и човекот, кој е „...одблесок Божји....„, има слободна волја.
Учењето до Црквата е начин на живеење, а не испразна апстрактна философија.
Немам никаков проблем, со мојата вера: од кај Ти е оваа мудрост?..
Исламот се појави како казна Божја за ереисте и поделбите кои се случија во Црквата во 6-от век, со појавата на монофизитското учење и одвојувањето на т.н. ориентални Цркви (антиохиската и александриската) од едната Црква.
......Каква тврдоглавост бе Мики?
Тврдоглавост е да кажеш овој Атеистов ме шутна по колено и сега ме боли?
Тврдоглавост ли да речеш, ме излажа ми вети ДВД а не ми направи (сепак не те излажав, но еве да речеме не сум исполнил)
Тврдоглавост е да речеш Петко, Станко, Јанко ми го украде часовникот?
Тврдоглавост е..... (од етички причини) нема да ги пишам другите, знаеш кои се.
Сочно, поставувам свои/лични ставови кога се у питање моите укуси. Кога е верата во прашање, поставувам црковни ставови.Ова твое глаголање за Исламот, е така дадено од Црквата или ... ти вака сочно го состави?
За Христовата...со големо „ц„.За која црква збориме: со мала или голема буква?
Во однос на Црквата, Исламот не е ерес, туку сосема туѓо учење. Ерес е учење кое претставува искривување на веќе утврденото учење од Црквата.Значи сепак христијанството е негативно настроено спрема Исламот и го смета за...ерес?
.
Собирањето со иноверци не е мачкање, туку покажување добронамерност и кон иноверците, оти и во нив е образот Божји, но не и подобието.Значи сето она собирање на црковни личности од различни вери за „добар соживот и разбирање“ мачкање очи на обичниот верник? Браво...
.
Знам, тоа ми го кажаа миљон пути на форумов...Ти имаш проблеми,
Сакаш да кажиш дека Ти веќе си „среден„?..Црквата (како институција која ги опфаќа сите ВЕРНИЦИ) НЕ УЧИ, таа дава верување и „објаснува“ верување. Да не мешаме поими аман... Црква, со голема буква е асптрактна философија и празна школка исто како и верувањето во евреинот Исус(како и верувањето дека некој евреин, ако веруваме дека постоел, спасил некој или ќе спасува во иднина) со додаено грчко зборче „спасител“, дека ја средил Земјата или дека „ќе дојде пак“ да средува луѓе. Тоа е верување и надеж за бедните по дух неспособни да си го средат „духот“
Не само што веруваме, туку и знаеме...Он ни‘ се објави.За образот Божји... значи да не зборуваме како да постои бог, ами да си додаваме верувам... бидејќи вие само верувате дека постои ...
.
Во ред ,ајде, кажи ни‘ ја Твојата вистина.За тоа дека Црквата (со голема буква бидејќи таа е нешто тело на Исус кој што верувате дека ве спасил и кој го создал исламот за оние, ерес што шират ) е различна од другите цркви, не е. Ако верувате дека еден е бог(не знаете колку се, ама ете „светите отци“ ти рекле 1), во иста каша сте сите... бесцелно философирате, кога треба само да си молчите...
.
Светите Оци се референца во црковното учење, а јас сум роден подоцна и од Црквата и од Оците и нема(м) потреба да откривам топла вода у болјерот...И за ова „светите“ отци... и за тоа да се ставаш под нив како ти ништо не разбираш и не може да дадеш толкување: НЕ! Веднаш да бегаш од ВЕРАТА и да почнеш сам да размислуваш и да го „видиш твојот бог“ што лика прилика е... Бидејќи, видовме од нивното старечко толкување што произлезе и од слепото верување на идните верници...
.
Нападите кон Црквата и кон Христа продолжуват и понатаму...Дојдове до тоа Црква да УЧИ за Верување... и тоа да е нормално. ВЕрување дека Евреин е спасител на светот Nice...
Веруваш дека евреин го победил светот (па велат евреите владеат со светот, има логика)!....
Црквата (како институција која ги опфаќа сите ВЕРНИЦИ) НЕ УЧИ, таа дава верување и „објаснува“ верување. Да не мешаме поими аман... Црква, со голема буква е асптрактна философија и празна школка исто како и верувањето во евреинот Исус(како и верувањето дека некој евреин, ако веруваме дека постоел, спасил некој или ќе спасува во иднина) со додаено грчко зборче „спасител“, дека ја средил Земјата или дека „ќе дојде пак“ да средува луѓе. Тоа е верување и надеж за бедните по дух неспособни да си го средат „духот“
Хепта,P.S. Интересна тема ова за исус... Успеваш верникот самиот да го натераш да си го свлечка богот во кој верува и да го влечи по калта... може така ќе спознае пак и дека е човек
Е ако де, признај дека кога ти е забрането уште поеќе го правиш. Да не се лажеме...Хепта,
не си ласкај......ласкањето е недозволено во мојата вера, оти силно го храни егото...