Кој е Бог?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
debata Imam & ateisti
nekoi ateisti pobaraa da debatiraat so nekoj si Imam,
imamot im zakaza vreme i mesto za debatiranje.
Dojde i toa vreme,
ateistite otidoa vo mestoto za debata ,kade sto imase mnogu luge
pomina eden saat, dva , a imamot go nema da se pojavi...
stana eden od ateistive i im kazuva na gledacite deka imamot se
uplasil i deka nemoze da debatira so niv...
pa zaludno bilo da go cekaat uste zosto toj nema da dojde,
i stanaa da si odat,
vo toa vreme vleguva imamot i site se iznendia.,
Ateistot : kade si do sega dva saati te cekame,
Imamot : bev od drugata strana na rekata (bilo edna golema reka ,koja nemalo most vo taa blizina)
Ateistot : i kako dojde tolku brzo od taa starna ?
Imamot : eee mnogu lesno, se dobliziv do vodata i do mene zastana edno drvo, pa edna daska, i taka si nadojdoa mnogu drva i daski , i ete tie drva i daski sami se napravia kajce,
pa se kaciv vo kajce i si dojdov tuka.
Ateistot : ahahaha sto zboruvas be budalo kako moze
da se prajt samo kajceto ,
ahahaha, pa za toa treba da ima majstor.
Imamot : ehehehe taka znaci ! za edno kajce treba majstor
pa dobro be gospodine , va ovaa zemja koja gazis ,i sve sto ti gleda okoto, sonce mesecina ,reki ,ezera ,planini ,drvaa, razni zivotni, NELI TREBA MAJOSTOR ZA SITE OVIE ???
kako moze ovie sami da se napraveni a kajoceto da ne moze?

i taka si stanaa ateistite si zaminaa bez da kazat eden zbor.
Атеистот: Без навреда имаму, ама аналогијата ти е екстремно глупа и комплетно утната. Кајчето е направено од дрва, даски, шајки...веќе постоечки материјали. Значи мајсторот земал даски и направил кајче, не го направил кајчето од ништо. А ти тврдиш дека твојот бог го создал светот од ништо.

Друго, ако треба мајстор за се, кој го создал Бог? Штом треба мајстор за се, треба мајстор и за Бог. А ти тврдиш дека Бог сам се создал. Тоа е контрадикторно имаму.(тука имамот се збуни бидејќи не го знаеше значењето на зборот контрадикторно).
Како може Бог сам да се создаде, а универзумот не може? Ако Бог може сам да се создаде, значи и универзумот може сам да се создаде. Тоа го прави твојот бог комплетно непотребен во приказната.

Трето, имаму, без навреда, ама срамота е да не знаеш дека атеистите не се занимаваат со настанокот на универзумот и живиот свет во него. Со второво се занимава абиогенезата. Атеистите едноставно не веруваат во постоењето на богови, ништо повеќе. Атеизам и абиогенеза, тоа се два различни поими, иако почнуваат на иста буква, па тебе тоа те збунило. (всушност, имамот немаше слушнато за ништо од ова, тој ја имаше научено напамет приказната и нонстоп си ја верглаше).

И така имамот ја наведна главата, го подвитка опашот, сфати дека доволно се бламираше и реши да се запише во прво одделение. За жал, не го примија во нормално училиште, па мораше да се запише во ПОУ "Златан Сремац".

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Аха, :)
Не ми одговори каде бевме пред Бог да ни даде раце и памет.
Тоа само бог може да ти го одговори така да ке си чекаш да умреш па да идеш во друг свет каде времето лета и после на судниот ден ке го прашаш :icon_lol:

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
ti se stavas vo redot na zivotnite koj ne kopneat po vecniot zivot.
duri i nemaat um za da ocekuvaat takvo nesto :)
ne gledam razlika pomegju tebe i zivotnite. izvini
A ти си ми типичен средновековен човек кој уште верува во имагинарни ликови направени во минатото од поединци да ја контролираат рајата.
Да бидат послушни и ке идат во рајот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Баш напротив, само оној што копнее по секоја цена за одредена награда и е спремен на се, за да го добие тоа е сличен на животните! Како куче кое скока, моли и прави било што ќе го научат за да биде наградено од неговиот господар. Со еден збор - ПАТЕТИКА! :sick:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
ne bevme nisto. no nie dojdovme i sekoj po sebe mu dade logika na svetot :)
zatoa kaj islamot eden covek se ceni kolku celoto covectvo :)
Како тоа не си бил, а одеднаш некој ти дал раце, памет и т.н.?
И како тоа не сме биле ништо, и не сме биле никаде....НО ние дојдовме после тоа?
Не може да те нема па да те има, и обратно.
--- надополнето: 15 мај 2012 во 00:08 ---
Dobra nokj :)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Па јас не го негирам животинскиот дел во мене бидејки од таму и доаѓам, таа животинска енергија ја имаме сите и од нас зависи како ке ја искористиме дали ке ја употребиме да станеме тотално свесни или не од нас зависи, а за разлика од мене ти си ја негираш таа енергија со што и ја потиснуваш со своите догми и верувања во нешто нереало замислено и со тоа си се блокираш себе си(сам себе го убил:icon_mrgr:) А твојот копнеж за вечен живот е само мега алчност која се одразува во желбата за рај после смрта, а кај мене е рај во животот, а рајот не е нешто географско туку тоа состојба на умот така да да јас сум свесно животно кое го прифаќа живото во целина(y)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Како тоа не си бил, а одеднаш некој ти дал раце, памет и т.н.?
И како тоа не сме биле ништо, и не сме биле никаде....НО ние дојдовме после тоа?
Не може да те нема па да те има, и обратно.
--- надополнето: 15 мај 2012 во 00:08 ---
Dobra nokj :)
Добра нок и на тебе музико:icon_lol:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Секој кој мисле дека Куранот не е Божји Говор тој сигурно ниту еден збор не би имал прочитано од куранот.
+++
Добро, малце недоразбирање.
Ich nedorazbiranje...
1. Spermata, od testisite e ili od kichmata? Od kaj e?
2. Solena voda, se mesha ili ne se mesha so slatka?
3. Ebel ili ne ebel dete Muhamed?
4. Ima li raat bez muslimani ili nema?

Posto odgovor ne ocekuvam na prvite cetiri, edno nevoobicAeno prashanje na koe moe I kje probash da odgovorish:

Ako Allah ti se javi utre I ti pobara da me skinesh mene, DBack, so kalash, da receme... Kje me ispukash li?

Kje go poslushash li svojot eden I edinstven, semokjen i seznaen bog? A, arslan? Kje me ispukash li pobozhno, kako shto bogot tvoj edinstven pobaral od tebe, negoviot rob?!?

KJE ME PUKASH LI, BRATUCHED?!?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог е над материјалниот свет, над се што е опипливо и што може да се види со око (како на пример, природните броеви (1, 2, 3...)). Природните броеви не можеме да допираме, да ги видиме, но можеме за нив да мислиме, и исто можиме да ги дефинираме. Но би рекол дека Бог е дури и над светот на мислите, над светот на разумот, над светот на целата игра со дефиниции, анализирања, докажувања, итн (како можеби на пример, our sense of being alive, на пр. кога некогаш се 'чувствуваме' исклучително живи, присутни, иако тоа не е чувство, туку едноставно aliveness на некој начин). Исто како што природните броеви неможеме да ги допираме и е бесполезно да се трудиме да ги допираме, така и Бог не можеме да го дефинираме и е бесполезно да се трудиме да го дефинираме. Убавината на природните броеви е во тоа што можеме да мислиме на нив (а не да се трудиме да ги допираме), и аналогно убавината на Бог е во тоа што можеме да бидеме живи и присутни заедно со Него (кој претставува се), (а не да се трудиме да го дефинираме). Бидејќи на крај и краишта најголемата среќа во нашиот живот е кога се чувствуваме и сме поврзани со некого или нешто и сме исклучително живи и свесни во тие моменти. Исто би го поставил прашањето, зошто да се трудиме да го дефинираме Бог? Што од тоа? Еве да речеме дека сме го дефинирале, и што? Ќе направиме теорија околу дефиницијата. И подоцна цела теорија ќе ја сфатиме со разумот. Можеби ќе ни одговори на некои прашања од типот 'од каде сме и каде одиме'. И ќе си ја задоволиме радозналоста, и толку (вакви теории мислам има многу). Али животот продолжува, нови денови идат, повторно треба да си ги работиме работите во животот, повторно нешто старо нешто ново се случува. И со тек на време мислам дека ќе почнеме да се сомневаме во вистинитоста на нашата теорија, и повторно ќе почнеме да се прашуваме од каде сме и каде одиме, и ќе бараме нови одговори и повторно (свесно или потсвесно) ќе се обидуваме да го најдеме Бог. Мислам дека никоја теорија неможе целосно да не задоволи, нас ни треба нешто над-теорија што ќе може повеќе или потполно да не задоволи. А и во суштина, што е тоа теорија: тоа е една толку глупава, лесна и проста работа, еден склоп на дефиниции и логични заклучоци, која може да се научи за некое време и после да се положи на испит. Во животот има многу потешки работи од теоретизирање, некогаш сме ставени во потешки ситуации него во ситуацијата да се трудиме да го дефинираме Бог, и таквите ситуации ни се случуваат со причина, која според мене е, да се усовршиме како битие, со цел да бидеме силни и слободни, да бидеме "над" работите кои ни се случуваат, да добиеме реална слика за животот и себе си. Тоа е многу повеќе од теорија. А врховната цел е себеспознание, конечно спознавање на вистинската реалност што постои.
Epa, druze, ako e konecnata cel sebespoznanIe, koj qp go meshash terminot Bog koga I samiot ne mozes da mu dadesh smisol?!? Oti ednostavno ne go vikash ,sebespoznanie'!?!

Inaku, NIKOGASH nema da gi dobieme SITE odgovori I nema da ni stane SE' jasno I nema da prestaneme da se prashuvame 'zoshto' I 'kako', poshto NEMA kraj i NEMA seznaenje, semozenje I sekadebitisuvanje. Toa shto go pishuva vo 'modernite' mopnoeisticki religii e ploiticka LAGA.

Kolku porano pocnesh da citash istorija I prirodni nauki - toa podobro za tvoeto I za zdravjeto na tvoite potomci.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Vladatar
Vecen
Milostiviot
Sozdatel
Snazen
Sveznajec
Praveden
Veliki
Branitel
Stvoritel
Има и други имиња

Убиецот
Љубоморниот
Злиот
Страшливиот
Колебливиот
Суетниот
Покајливиот

енд мени мор ...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
lele da ne e zivo sonceto be taka sto znae da odi okolu zemjata da ne ima pamet? hahaha preterano od tebe
koj ti dade tebe pamet kazi mi koj te sozdal taka vo odredeni merki, sto ne ti e glavata 1 ton? sto ne e neboto crveno od kade dobi takva boja sina?
Glupo mi e malku, ama aj: SONCETO NE SE VRTI OKOLU ZEMJATA!

Vo zabavishte se uchi toa.

Ako sakash, da objasnime. Nie ateistite, imame nervi kako ortomi I mozheme da izdrzhime sekakva I sechija glupost. Ne e problem.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Бог постои а тоа е наведено во Куранот, цитатите кој се наведени во Куранот се од Бог, а Бог во нив наведува дека постои. Пак велиш дека џенемот ќе ме чекал мене, па како знаеш дека ќе ме чека кога не веруваш? Ти веруваш дека постои но сега не знаеш да се искажеш. Тогаш молчењето е најдобро. Па дали мислиш дека твоиве зборови кој ги пренесуваш се ЗНАЕЊЕ??? Да би имал барем 0.1% знаење ќе веруваше во оној кој те создал, кој ти надарил ум. Но за жал ти тој ум не го користиш.
Првиот болд е училишен пример за циркуларна логика и, се разбира, во ниедна дебата не е валиден аргумент.
Вториот болд, посочуваш кон тоа дека знаење е потребно да се верува, па кажи ми, ти знаеш дали постои Бог, или веруваш во тоа?

Kajgana Shop

На врв Bottom