Кој е Бог?

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Доброто и лошото функционираат и без бог.
Што се однесува до трите точки. Тргнуваш од погрешна претпоставка. 1. ти е погрешно. Не постоело време во кое не постоело ништо. Затоа заклучокот од 3. не е веродостоен.
Значи ако не постои такво време, се е трансформација, движење, панта реи...... Во таков случај креатор е непотребен. Затоа што вечното и тоа кое што веќе постои, нема потреба од креација.
ti mn si znael. ova ne deka go potvrdi nekoj samo go sledis svojot um bez da znaes vo kakva teskotija si go vnesol. zal mi e za tebe

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Доброто и лошото функционираат и без бог.
Што се однесува до трите точки. Тргнуваш од погрешна претпоставка. 1. ти е погрешно. Не постоело време во кое не постоело ништо. Затоа заклучокот од 3. не е веродостоен.
Значи ако не постои такво време, се е трансформација, движење, панта реи...... Во таков случај креатор е непотребен. Затоа што вечното и тоа кое што веќе постои, нема потреба од креација.
Ти тргнуваш од такво видување, јас тргнувам од моето кое го пишав, креаторот е трансформатор на се останато, или да не ја дрвам многу читни го нештово, ко е е на многу полесе начин објаснато одошто јас би објаснил .
Код:
http://www.sekojstudent.com/a/newto103.html

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
vie ste narod sto ne razbirate. do tolku vi se moznostite na umot sto nemoze da prifakja nadcovecka sila :)
Eпа ајде нека не вразуми таа надчовечка сила.
Нека покаже некој знак на постоење.
Јас не тврдам дека нема нешто нешто надчовечко ама сега за сега нема доказ и никој неможе да докаже и поради тоа,за мене постоењето на бог или господ тотално не е битно.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти тргнуваш од такво видување, јас тргнувам од моето кое го пишав, креаторот е трансформатор на се останато, или да не ја дрвам многу читни го нештово, ко е е на многу полесе начин објаснато одошто јас би објаснил .
Код:
http://www.sekojstudent.com/a/newto103.html
Не фала, тоа креацинистистичко ѓубре, спонзорирано од евангелисти како Чорбаџија и компанија, немам намера да читам.

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
bibljata e prepisano od covek. a kuranot e od gospod licno preku angelot gabriel(djibril) do prorokot Muhammed s.a.v.
dobro ako e od covek koj e toj covek sto pred 1400 god. znael deka univerzumot nastanal od big bang deka se siri neboto deka zemjata e vo sferska forma i mn drugi fakti?
А па колку сте сигурни дека е Габриел тој што му кажувал на Мухамед што да напише??? И колку сте сигурни во тоа колку работи не се испревртени во куранот? Ве зезнал господин Утман со палењето на сите други записи што постоеле како целина на куранот ваш.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Не фала, тоа креацинистистичко ѓубре, спонзорирано од евангелисти како Чорбаџија и компанија, немам намера да читам.
Твој проблем тогаш :) За да знајш и утврдиш дали си некогаш во право, мораш од различни страни да го разгледуваш проблемот. Некогаш користи метод на фалсификација од Карл Попер, па ако успееш да го негираш целосно некаде, тогаш батали го, нека не е вистина нештото, во спротивно , пиши чавка. Се одјавувам од темава со едно поинакво видување од едно бате филозофче, пошто колку што можам да заприметам, повеќето и давате предност на науката, па размислете после нештово, онака околу нејзините граници.

Науката се занимава со објектите и се стреми кон материјални цели.
Духовноста се однесува на Боженственото и води кон повисока конечна цел – осознавање на своето вистинско <ЈАС>.
Науката дејствува пониско од рамнината на чувствата, а духовноста – над чувствата.
Духовноста почнува таму, каде што завршува науката, таа го води човекот од земниот свет до Бог.
Духовноста овозможува да се почувствува и да се проживее Боженственото во овој свет.
Тоа е патот на обединување на науката и духовноста.
Духовноста е невидлив принцип, кој стои зад сите надворешни, сите научни и технички производи.
Науката се занимава со материјата, а Духовноста - со сознанието.
Науката ја изучува надворешната структура, а Духовноста – самата основа на постоењето.
Наука – тоа е расцепување на љубовта, а Духовност – тоа е суштината на љубовта.
Науката го следи надворешниот пат, а Духовноста – внатрешниот, интуитивниот.
Науката го знае феноменалното, она што може да се перцепира. Духовноста се задлабочува во тајното.
Наука – тоа е информација која ја полни главата, a Духовноста – е метафизичка, таа живее во срцето.
Науката не снабдува со средства, инструменти, а Духовноста не учи како да ги исползуваме.
Наука – тоа е фотографија, а Духовност – тоа е рендгенска слика.
Науката поставува факти. Духовноста ја олицетворува непроменливата Вистина.
Науката е незавршена, како буквата <С>. Духовноста е полна, како буквата <О>.
Науката и техниката можат да го направат животот поудобен, покомфорен, но тие не ви подаруваат вам Спокој и Блаженство.
Иако науката ги надминала бариерите на просторот, времето и националноста, таа малку направила за подобрување на взаемното разбирање измеѓу човек и човек, народ и народ.
Научните истражувања можат да имаат како и благотворен така и разрушителен резултат – се зависи од умот, кој што ги искористува.
Затоа толку е важна трансофмација на човековиот ум.
Во овој свет нема ништо бесполезно.
Бог го создал светот во името на доброто и за усовршување на човештвото – се зависи од вашиот ум.
Нас ни е неопходно да се трудиме да ја вратиме рамнотежата во новите технологии – рамнотежата меѓу штетните и добрите последици.
Секое откритие, секој пронајдок треба да се користи во рамките на одредени граници, на полза на општеството и со определена почит придадена на Творецот.
Научните достигнувања се должни да служат за доброто на општеството. Знаењето е должно да биде избалансирано и хармонично.
~Шри Сатја Саи Баба.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.399
Поени од реакции
5.030
Kako sto se veli deneska od naukata deka neboto se siri toa go veli Kuranot pred 1400god.
Nie so nasata sila go dignavme neboto, i nie go prosiruvame (Edh-Dharijat 47)
SE znae deka ako ne se planinite zemjata se trese:
I po zemjata nie podignavme planini za da ne se trese..(El Enbija 31)
potvredno od naukata pred 40 godini okolu sozdavanjeto na universumot poznata kako "big bang" i deka se sto e zivo od voda poteknuva toa sto se veli i vo Kuranot:
Neznaat li onie koi ne veruvaat deka neboto i zemjata bea navisitina edna celina pa nie ja razdvoivme, i se sto e zivo nie od voda go sozdadovme! ne veruvaat li? (EL Enbija 30)
Bebeto kako se sozdava vo matka. istoto go veli naukata i Kuranot; Potoa kapkata seme nie ja pretvorime vo zasirena krv od zasirena krv sozdavome parce meso od parce meso sozdaovme koski. a potoa koskite so meso gi obvikavme. potoa sozdadovme sosem drugo sustestvo pa neka e vishen Allah medju sozdatelite on e najubaviot ( El muminun 14)
znaci ima mn i mn drugi fakti deka Kuranot ne e od raka na covek napisan kolku i da e pameten toj!atiest dojde vremeto da razmislis pologicno i po plodno kako da zaboravas deka sme 21vek lugjeto gledaat kako od sniper :)
Напишаново ти е побиено на темата за прашања за исламот. Не биди трол и прифати го фактот дека Куранот е лага, измислена книга.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.399
Поени од реакции
5.030
interesno porano muslimanite znaea deka zemjata e vo sferska forma od Kuranot sto procitaa.
a ovie od drugi veruvanja im se posmenvaa "lele kolku se maloumni pa ke pagjame da e vo sferska forma toa od Kuranot ne e tocno"
dojde vreme i toa se potvrdi. ama ete lugjeto koga ke zapnat po svoe. steta sto i deneska ima uste takvi.
Тресиш глупости, дека земјата е тркалезна постоеле теории долго пред исламот.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
bibljata e prepisano od covek. a kuranot e od gospod licno preku angelot gabriel(djibril) do prorokot Muhammed s.a.v.
dobro ako e od covek koj e toj covek sto pred 1400 god. znael deka univerzumot nastanal od big bang deka se siri neboto deka zemjata e vo sferska forma i mn drugi fakti?

ко некој деца на маали шо си праат филмови сте ...

Библијата била препишана од човек а куранот од Господ лично преку ангелот Габриел ... бре бре ..
Ај сега да докажеш да те видам ...

Јас знам (сум прочитал) дека Библијата е директно од Господ преку Мојсеј ... а Куранот е директно од Господ ете преку Габриел како што викаш ...

Зошто првото не е вистина а второто за куранот да е вистина ..
од кај знаеш дека првото не е вистина а второто лага ..
или пак лага се и двете ... но што ако е двете се вистина а ?

Ај врзи ми крај со крај и дај ми докази ... ???? зошто тебе да ти верувам зошто не на Христијаните ..

ко перпетуум мобиле сте на подфорумов ... треба да ве патентира чоек ..

Темава е Кој е Бог ?

доста ми шалтате у место со муабети од типот на кој му е поголем ...

Ако има Бог и сите религии велат дека е еден ... тогаш логично е дека е Еден и дека целата таа „прикаска“ е раскажана од различна гледна точка ..

Сублимирајте, анализирајте за ист Бог праите муабет ... кои се сличностите на религиите (има тема и за тоа) најдете заеднички точки ... не туку се препирајте ко мали деца за лижавче од 5 денара ... смешни сте ..

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Додека го напишав погорниот пост еден куп глупости сте изнапишале ..
Дали некој е глуп никој на форумов нема право тоа да го кажува .. затоа шо по некоја друга гледна и тој шо вреѓа друго дека се глупи е Глуп.
Дали земјата била закачена за мадињата на Алах незнам .. ама знам дека неколку поста ќе лапаат картончиња а со таква упосрност со каква пишуваат авторите на тие постови ништо чудно да освојат и премија Бан ..

Поздрав мои мили чеда :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ti mn si znael. ova ne deka go potvrdi nekoj samo go sledis svojot um bez da znaes vo kakva teskotija si go vnesol. zal mi e za tebe
Подобро жали се себе си. Гледам дека си на голема мака. Ни твојот куран не ти помага. Следењето на ниеден бог, кој и да е нема да направи човек од некого. Или го имаш нештото во себе или не. Илјада курани и илјада библии заедно, не можат да направат човек. Да, Човек, со големо Ч. Навистина ми е жал што луѓе со потенцијал, не го користат тоа што го имаат. Ти можеш и целиот свет да го носиш на плеќи, но ако не си свесен за тоа, џабе ти е.
Земи прочитај нешто фино, културно, поднаучи нешто, не е само куранот за читање, нема да ти биде земено за грев.

Постои голема разлика меѓу тоа дали светот само го носите во себе, или дали тоа и го знаете! Некој лудак може да изговори мисли кои потсетуваат на Платон, а некое малку побожно учениче во Хернхутскиот семинар размислува творечки за истите длабоки митолошки поврзаности што се јавуваат кај гностичарите или кај Зороастер. Меѓутоа, тој за тоа не знае ништо! Тој е дрво или камен, во најдобар случај животно, се додека тоа не го знае. Но, кога ке светне првата искра на тоа сознание, тогаш станува човек. Веројатно нема да ги сметате за луѓе сите тие двоношци кои се движат по улиците, само затоа што одат исправено и што своите новороденчиња ги носат по девет месеци? Па вие гледате колку од нив се риби, или овци, црви или пијавици, колку се мравки, колку се пчели! Само, во секој од нив постои можност да се роди човек, но дури тогаш кога тој ќе ги насети тие можности, дури тогаш кога ќе научи да ги направи делумно свесни, дури тогаш тие се негова сопственост.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Прашање: Кој е Бог?
Бог е Создателот на светот, материјата и човекот.
Тој во Стариот Завет натприродно се открива како ЈАХВЕ(Јас Сум Оној Кој Сум).
Потоа во Новиот Завет, натприродно се открива конкретно како Св. Троица(Отец, Син и Св. Дух), т.е. Самиот Бог влегува во човечката историја, тоа го извршува Синот како Спасител=Исус, Помазаник=Христос, второто Лице на Св. Троица.
Значи Бог = Св. Троица, која е Вечна заедница, во која Човекот има можност слободно да влезе ако сака, и Вечно да постои, во Слобода.

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
debata Imam & ateisti
nekoi ateisti pobaraa da debatiraat so nekoj si Imam,
imamot im zakaza vreme i mesto za debatiranje.
Dojde i toa vreme,
ateistite otidoa vo mestoto za debata ,kade sto imase mnogu luge
pomina eden saat, dva , a imamot go nema da se pojavi...
stana eden od ateistive i im kazuva na gledacite deka imamot se
uplasil i deka nemoze da debatira so niv...
pa zaludno bilo da go cekaat uste zosto toj nema da dojde,
i stanaa da si odat,
vo toa vreme vleguva imamot i site se iznendia.,
Ateistot : kade si do sega dva saati te cekame,
Imamot : bev od drugata strana na rekata (bilo edna golema reka ,koja nemalo most vo taa blizina)
Ateistot : i kako dojde tolku brzo od taa starna ?
Imamot : eee mnogu lesno, se dobliziv do vodata i do mene zastana edno drvo, pa edna daska, i taka si nadojdoa mnogu drva i daski , i ete tie drva i daski sami se napravia kajce,
pa se kaciv vo kajce i si dojdov tuka.
Ateistot : ahahaha sto zboruvas be budalo kako moze
da se prajt samo kajceto ,
ahahaha, pa za toa treba da ima majstor.
Imamot : ehehehe taka znaci ! za edno kajce treba majstor
pa dobro be gospodine , va ovaa zemja koja gazis ,i sve sto ti gleda okoto, sonce mesecina ,reki ,ezera ,planini ,drvaa, razni zivotni, NELI TREBA MAJOSTOR ZA SITE OVIE ???
kako moze ovie sami da se napraveni a kajoceto da ne moze?

i taka si stanaa ateistite si zaminaa bez da kazat eden zbor.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кој е бог? Бог е Бесконечноста, бог е неосознаеното, нероденото. Бог е и атомот и универзумот. Бог е и злото и доброто, и грдото и убавото. Бог е се’ па и самите ние.

Дали вселената навистина имала почеток?
Дали теоријата за големата експлозија е точна?
Ова не се прашања, иако така звучат.
Дали синтаксата на која и се потребни почетоци, развои
И завршетоци, како факти, е единствената синтакса која постои?
Тоа е вистинското прашање.
Постојат и поинакви синтакси.
Еве една, на пример, која бара
Различниот интензитет да се земе како факт.
Во таа синтакса ништо не започнува и не завршува.
Според неа, раѓањето не е чист, јасно одвоен настан,
Туку посебен вид на интензитет,
А истото важи и за созревањето и за смртта.
Човек со ваква синтакса, прегледувајќи ги своите формули,
Заклучува дека пресметал доволно различни интензитети,
За да може со сигурност да каже
Дека вселената никогаш не започнала
И никогаш нема да заврши,
Туку дека минува, сега минува, и ќе минува,
Низ бескрајните колебања на интензитетот.
Таквиот човек со право би можел да заклучи дека,
Самата вселена е воена кочија на интензитети
И дека човекот може да се качи на неа,
За да може да патува низ бескрајните промени.
Тој ќе го заклучи сето тоа и многу повеќе,
А можеби никогаш нема да свати
Дека само ја потврдува синтаксата
На својот мајчин јазик.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Човекот има Слобода да одлучи кој начин на постоење ќе го прифати.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom