Aко „Европа“ се фрли во Вардар и ти ќе се фрлиш?
По таа логика, зашо цитираш, учеш, и се надоградуваш со некакви нешта некој шо ги правил, размислувал, измислил, напишал. Ти си посебна единка, со длабок интелект,разбирање, и знаејне.. Зашо мора да следедш и читаш некој шо правил нешто?
А за европа, европскио капитализам си е со огромна нота на социјални бенефиции.. Мен ме повеќе интересира зашо Америка субвенционира земојделие, а там пазаро и целото производство е со најмалку стеги...
Јас си кажах шо може да не изваде.. Финален производ и ногу извоз, енергетска независност и сето тава пропатена со инфраструктура.. Се додека стоковата размената со сите држави ни е у негатива, се ќе сме си парталковци за другите играчи на пазаро...
Ајде, за конструктивност на маабето шо го прааме тука, дај кажи како мислеш да ги мотивираш “земјоделците“ дека вреде да се работе земјоделие, има некаква корист од сета таа работа, оти реално на македонскио пазар на труд нема друга понуда за них...
A бе...кај се видело магаре да се трка со расни коњи
Да си магаре, не си магаре... Ако беше магаре, ќе имаше узда со капаци, и ќе се инатеше секојпат коа ке минеш по мост... .. Нејќам да се вреѓаме сега... Не ни личе... Такви “вицкасти“ коментари са у најмала рака непожелни...
Некако многу погрешно гледате на субвенционирањето.
Ете јас лично, можеби и грешам ама на тоа гледам многу поинаку.
Субвенцијата ја гледам како стимул, некој кој има нива и му седи празна, да земи да ја работи. Или да ја зголеми површината со насад. Луѓето да се вратат на село или да почнат да ги работат нивите а не сите да бараат работа во канцеларија или во град пошто секако и нема таму. Да видат дека и од друго може да се живее и да се извади пари. А за тоа треба малце стимул за да проба.
Јас барем така гледам на тоа, и не гледам ништо лошо во истото кога секако безработицата е голема. Вака барем ке се растерети малце народот.
Да речеме основната идеја е точно таа... Да се закрпе мизеријата на невработеност по селата. Ама, од там повеќето млади си извадија БГ пасоши и фатија думан на некаде... Преживува се од земјоделие, само требе да се работе... Ногу да се работе... Ама повеќето не са спремани и ги мрзе да работат...
(Нејќам да ме убедувате кој колку сака и колку е мотивиран... Работил сам, осетил сам, и видел сам на кој колко му се работе...)
nemas pojma grefce......pred faktite slep i se prais........ne treba da ti urpostuam....poveke....so sila se prais udren...........znaeme deka si protiv subvencioniite...i jas sum na inakov nacin da se raspredelat.......poradi subvencionirano mleko....od srbija i bosna naseto e nekonkurentno...........i toa na dmasniot pazar........ne planiram poveke da ti odgovaram........
Македонија никојпат не е произведувала доволно млеко, месо, и леб да се исхранува.. Увозно е се.. Додуша неаме ногу рамници за жито, ама ливади има горе доле за планинско сточарство...
...ако нашиот планински компир без никаква маркетиншка гачка го третираш како Полскиот куп пестициди..не се напраило ништо. Треба да се смисли приказна , но и да се исполнува кажаното и да се држи за него ко пијан за плот, тогаш онака малите количини кои се произведуваат во Македонија ќе отидат по сосема друга цена...
Точно тава ми е и на мене идејата... По квантитет не може да ги тепаме големите играчи... Неаме толку територија, неаме толку механизација, неаме голем процент на ГМО... До ден денешен македонското вино се извезува со цистерни и бутилира у словенија, австрија, германија... (само пример)..