Кој ги контролира цените на пазарните и земјоделските производи?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
I plus lokalen prizvod e znaci neka ne mi prodavaat filmovi deka se ima mnogu trosoci za proizvodstvo na brokula.Ako domasen patligjan moze da bide 20 denari i domasna brokula moze da bide 40 a ne 120 denari.
Не може да е 40 денари, ако истата ја продава 120 надвор. Пазарен принцип.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.062
Поени од реакции
23.503
Poveke mi bese muabetot za brokula i karfiol i sl proizvodi koi ne simnuvaat cena koja e nelogicna za takvi proizvodi.Znaci nee e fintata koga ke mu recam premnogu e za brokula 100 denari prodavacot da mi vika ako sakas zemaj ako ne ne.Treba da se znae zosto e taa cena i da ti objasni, a ne da lupaat ceni.
--- надополнето: 18 јули 2012 во 20:37 ---

I plus lokalen prizvod e znaci neka ne mi prodavaat filmovi deka se ima mnogu trosoci za proizvodstvo na brokula.Ako domasen patligjan moze da bide 20 denari i domasna brokula moze da bide 40 a ne 120 denari.
А оти не земиш сам да ја прозиведеш па да видиш зошто е 120 а не 40. Така од прва ке знаеш зошто се толку.
Ете не мора цела нива , неколку парчиња за кеф само, до толку простор ке најдеш мислам.
За болдираното зошто би ти објансувал, доволно би било да ти речи толку ми чини и крај. Да не сакаш цел процес да земи и на тезга да ти го објаснува за да те убеди дека треба да платиш 120 денари , а и ете да го погодиш некој муабетчија па и да ти објасни чисто сумњам дека од тој ден па натаму нема да ти пречи цената.
Затоа најдобро земи сам одгледувај, прво ке знаеш што јадиш, второ ке почнеш да го цениш трудот и маката и трето нема ич а плаќаш. Тоа ти иди како три во едно што би рекле.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Тој што зема 150 милиони евра субвенции годишно бара пазарен принцип :pos:
Ама многу е логично и паметно во случајов.
30 ден од субвенции од продаден килограм + 120 ден од кг пазарна цена = 150 ден
Оти тука да го продава под цената на побарувачката производот кој е баран? Јасно ти е што ти зборувам?
Не е ова домати, па во јули/август да паѓа цената 10 кратно или пак зелки да оди 5 ден од парче пошто има зголемена понуда.
Дали на нивно место ти не би играл исто?:)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ама многу е логично и паметно во случајов.
30 ден од субвенции од продаден килограм + 120 ден од кг пазарна цена = 150 ден
Оти тука да го продава под цената на побарувачката производот кој е баран? Јасно ти е што ти зборувам?
Не е ова домати, па во јули/август да паѓа цената 10 кратно или пак зелки да оди 5 ден од парче пошто има зголемена понуда.
Дали на нивно место ти не би играл исто?:)
За брокулите колку што знам никнат највеќе од септември заедно со карфиолот така да и на нив би требало да им падне цената. Така мислам дека е секоја година.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
За брокулите колку што знам никнат највеќе од септември заедно со карфиолот така да и на нив би требало да им падне цената. Така мислам дека е секоја година.
Ќе видиме:)

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
23 години откако избравме пазарно стопанство, и уште сакаме регулирани цени. Уште си мислиме дека сме во социјализам, ама не оној ливерален социјализам како во СФРЈ, туку ортодоксен како во СССР.
Цената на бролкулите е толку висока зато што се бараат многу повеќе одошто се произведуваат, а Мекдонија веројатно не е поднебје каде успешно виреат, (претпоставувам, инаку и тротоарите ќе се изораа за да се насадат брокули). Цените се формираат слободно на пазар. Зелениот пазар за земјоделски производи е место каде најлесно и најпластично може да се согледа судирот на понудата и побарувачката и формирањето на цените. Брокулите се многу барани очигледно порати трендот (помодарството) да се следи здравиот начин на исхрана, па затоа брокулите кои се симбол за нутриционистички квалитетна храна се грабаат како алва. Од истите причини цената на рибата е висока е цената на месото (мора да признаеме) е ниска . Па кило грашак е колку кило месо. Се бараат преку цела година, а се сезонски (есенски) производ, па кога нема мора да се увезуваат најверојатно од Кина. А се што се носи од далеку е скапо, не затоа што е таму скапо и оптоварено со транспортни трошоци, туку затоа што нема многу увозници, немаа конкуренција, па трговците ги полнат џебовите. Доматот е 40 денари затоа што го има воизобилие во Македонија и соседството. Па и да се случи чудо и да се договорат сите земјоделци да го продаваат по 100 ден. Ќе се најди некој мангуп и ќе донеси од Турција за 50 ден. А доматот ако не го продадеш за 3 дена можеш слободно да го правиш кечап.
Што се однесува за субвенциите не треба да му љубоморите на земјоделците за тоа што земаат субвенции, затоа што во краен случај тие на намалуваат пазарната цена.ако нема, карикирам 5 денари субвенција за литар млеко, млекото наместо 35, ќе чини 40 ден.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Што се однесува за субвенциите не треба да му љубоморите на земјоделците за тоа што земаат субвенции, затоа што во краен случај тие на намалуваат пазарната цена.ако нема, карикирам 5 денари субвенција за литар млеко, млекото наместо 35, ќе чини 40 ден.
За првиот дел си во право. За вториот не си.

Според тебе, подобро е јас на тебе да ти дадам 10 денари за литар млеко за да ја намалиш цената на млекото од 40 на 30, наместо да ти го плаќам млекото 40 денари. Башка што од тие мои 10 денари, 3 денари ке одат на административците кои го организираат сето тоа, а 2 денари некој ке си стави во џеб.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Тие па

Според тебе, подобро е јас на тебе да ти дадам 10 денари за литар млеко за да ја намалиш цената на млекото од 40 на 30, наместо да ти го плаќам млекото 40 денари. Башка што од тие мои 10 денари, 3 денари ке одат на административците кои го организираат сето тоа, а 2 денари некој ке си стави во џеб.
Тие 10 денари тебе административците веќе ти ги зеле преку даноци. Така да подобро е кога веќе ги зеле да ги вратат назад во примарното прозводство како субвенција отколку недај боже за реклама и пропаганда.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Тие па
Тие 10 денари тебе административците веќе ти ги зеле преку даноци. Така да подобро е кога веќе ги зеле да ги вратат назад во примарното прозводство како субвенција отколку недај боже за реклама и пропаганда.
Да, ако го бираме помалото од двете зла во моментов, тогаш е така.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

И повеќе од тоа се троши....со секоја данок или интервенција има т.н. dead weight loss. Тоа е дел од општествено богатство кое исчезнува при нарушување на природниот еквилибриум на понудата и побарувачката. На пример за да земеш од економијата 10 милиони евра данок ќе ја оштедиш економијата за например 12 милиони евра продуктувна вредност. За например да има дадеш 10 милиони евра субвенции тие добиваат 8 милиони евра ефективни субвенци поради уништување на дел од пазарот. Најпосто кажано.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
И повеќе од тоа се троши....со секоја данок или интервенција има т.н. dead weight loss. Тоа е дел од општествено богатство кое исчезнува при нарушување на природниот еквилибриум на понудата и побарувачката. На пример за да земеш од економијата 10 милиони евра данок ќе ја оштедиш економијата за например 12 милиони евра продуктувна вредност. За например да има дадеш 10 милиони евра субвенции тие добиваат 8 милиони евра ефективни субвенци поради уништување на дел од пазарот. Најпосто кажано.
И самата корупција која на некој начин природно доаѓа со секоја државна интервенција е уште еден проблем, посебно во општество како што е нашето.

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
Covek treba sam da si odgleduva hrana, i najeftino i najzdravo, no eve poleka ne znam kako ke teraat pazargjiite ponatamu i dali uste ke drzat ceni ko sto drzat, supermarketite veke skoro sekakov vid zelencuk i ovosje prodavaat i ponekogas duplo poeftino.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 02:02 ---
А оти не земиш сам да ја прозиведеш па да видиш зошто е 120 а не 40. Така од прва ке знаеш зошто се толку.
Ете не мора цела нива , неколку парчиња за кеф само, до толку простор ке најдеш мислам.
За болдираното зошто би ти објансувал, доволно би било да ти речи толку ми чини и крај. Да не сакаш цел процес да земи и на тезга да ти го објаснува за да те убеди дека треба да платиш 120 денари , а и ете да го погодиш некој муабетчија па и да ти објасни чисто сумњам дека од тој ден па натаму нема да ти пречи цената.
Затоа најдобро земи сам одгледувај, прво ке знаеш што јадиш, второ ке почнеш да го цениш трудот и маката и трето нема ич а плаќаш. Тоа ти иди како три во едно што би рекле.
Pa BAS I TREBA DA MI OBJASNi zatoa sto zima MOI pari i zavisi on od MOI i NECII pari....problemot e sto ni toj samiot prodavac nema pojma zostoi ja prodava po taa cena i zatoa ne zxnae sto da mi kaze, kopiraat eden od drug po tezgite.

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.478
Поени од реакции
6.846
пазарџиите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.062
Поени од реакции
23.503
Covek treba sam da si odgleduva hrana, i najeftino i najzdravo, no eve poleka ne znam kako ke teraat pazargjiite ponatamu i dali uste ke drzat ceni ko sto drzat, supermarketite veke skoro sekakov vid zelencuk i ovosje prodavaat i ponekogas duplo poeftino.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 02:02 ---

Pa BAS I TREBA DA MI OBJASNi zatoa sto zima MOI pari i zavisi on od MOI i NECII pari....problemot e sto ni toj samiot prodavac nema pojma zostoi ja prodava po taa cena i zatoa ne zxnae sto da mi kaze, kopiraat eden od drug po tezgite.
А ти кога одиш на пазар одиш муабет да си направиш или да пазариш. Не гледам никаква потреба посебно не на пазар да земи некој да ти објаснува зошто е тоа толку колку што е. А и што очекуваш дека ке ти кажи. Ами го посадив некаде есента, после со домакинката го ископавме еднаш , па му фрливме гној од кравите. Пролетта уште еднаш го ископавме па после уште еднаш. Мислам стварно што конкретно очекуваш да ти кажи. Енергетска вредност, потекло, со какво ѓубриво е ѓубрено, колку пати бил на нива.Што конкретно би те интересирало не можам да сватам. Па на пазар не се академски граѓани па да си свртиш некој муабет, туку тезгаџии.

Kajgana Shop

На врв Bottom