Која е причината зошто не го напуштите домот на родителите?

  • Креатор на темата Intex
  • Време на започнување
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Предходно во темава имаше постови со кои се тврдеше дека наводно родителите не им дозволувале на децата да се иселат, на тоа целев. Во таков случај не е прашање на карактерна особина на детето него на самите родители.
I got you now :smir:
 
Член од
13 април 2008
Мислења
3.998
Поени од реакции
1.086
Зошто не го напуштам?
Немам како да се издржувам, не земам плата 1000 евра па да плаќам кирија и да имам за сметки и за мене, а многу сакам сама да живеам со цимерки
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.725
Поени од реакции
18.473
Зошто не го напуштам?
Немам како да се издржувам, не земам плата 1000 евра па да плаќам кирија и да имам за сметки и за мене, а многу сакам сама да живеам со цимерки
Одговорот ти лежи во прашањето, т.е. во заклучокот.
 
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Хммм...би можело да се стави анкета, кој од форумџиите поради која причина сеуште живее со родителите, и да се наведат како опции за избор претходно дискутираните причини. :)
 
Г

Грејвдигер

Гостин
Како ќе нааучиш тогаш? еднаш мора и тоа да се направи.

И срамота, ја пржев јајца и правев макарони и све што е тестенина, па и (ладни) салати на 15 години, незнам како може толакви паразити да сте, ај манџа да треба да правиш ама јајца бе? читам и не ми се верува, сериозно!
Прво дома ќе научам, после ќе се селам. Треба да идам на припреми. :icon_lol:
Не озбилно, не сум се интересирал никогаш да земам нешто самиот да зготвам, не - поради тоа што мајка ми секој ден готви само за да има шо да јадам и навикнат сум на тоа. Да ме остави без ручек еден ден поради било која причина, одма нарачувам нешто за јадење, сам не сум си направил ништо. Освен еден сендвич или да си намачкам нешто на леб, друго незнам.

Верувам дека е лесно да направиш макарони или било какви тестенини, не е некоја философија... ама ете МРЗА СУМ БЕ! :nesum:
 

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Mislam deka i ne e mnogu tesko i vo Makedonija dokolku saka nekoj mlad da se osamostoi,no ne celosono osamostojuvanje,delumno.Primer da zviee so cimer ili cimerka so sto bi se reducirale trosocite.Licno jas sum studentka koj studira vo drug grad,ziveam so cimerki i gi delime trosocite sto ja olesnuva celata situacija.Od prilika mesecno trosam 14000den so se kirija,smetki za struja,voda,greenje,internet,za jadenje,za fax,pa duri i za izleguvanje.Pa kako sto nekoj bese spomnal deka od prilika bi mozele da se zarabotat 16000 toa e super sto znaci moze da se opstane. Gotvenjeto,peglanjeto,cistenjeto i ne e nekoja mnogu teska rabota se e do navikata.Koga ke si sam i da ne znaes nesto ke se naucis.Suma sumarum so malku poveke trud,zelba trpenie moze da se uspee. :toe:
Епа супер не било тешко во Македонија да се осамостоиш. Јас мислев дека било тешко. Башка, правиме муабет за целосно осамостојување, не за "делумно"...мамо дај ми пари за цигариња.

Ете, ти си трошела 14.000 месечно, за студирање, ќирија, останати трошоци. Ама едно заборави да кажеш. Од каде ти се парите? :) Ти ги заработуваш, или од дома ти ги даваат?
Заработувај сама и после ќе правиме муабет за осамостојување.

Некои млади луѓе, без разлика колку желба имаат да успеат сами, да се осамостојат, едноставно немаат шанси. Ама пак и неуспехот е дел од животот. Треба секој да си проба тоа што му е желба. Ама не правиме муабет за праење бајрам со мозокот. Читав, некој живеел дури месец и пол сам. Лел, јака работа.

Ќе си кажам јас за мене, 2ра година на факс кога бев, работев од 8-16 часот, од пон-пет. Кога ќе се вратев дома, имав уште 3-4 часа минимум работа. Плата земав од 15.000-18.000, некогаш ми доцнеа по половина месец. Имав уште 2ца цимери кои исто така работеа. Сметки, ќирија, јадење и ако излезевме за викенд, толку беа парите. Затоа претежно се збиравме по дома, да поминеме поевтино.
Е сега, касни плата, па газда - дај почекај уште платата не е стигната, па проблеми со него. Па фрижидерот празен :), пари ни за цигари нема :).

Заминете од дома, сите кои имате желба. Се среќа нека ви е, и само памет в глава.
Ама, прво речете оп - па скокајте.
 
Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
---- a zosto pak , nekoj da izbega od doma , da se odeli od semejstvoto -- glupost, pa se e polesno vo semejstvo
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Зашто се уште не сум мажена и немам со кого да живам, а со цимери/цимерки сум живела и не ми е убаво, сама не доаѓа во предвид- фобија ме фаќа од самата помисла, па затоа сега си живеам со мама и со тато и убаво ми е. Добро, ми фали приватност секако иако си имам своја соба, ама подобро да ми фали приватност отколку да се шетам сама во празен стан.
 

Беркут

Мрчатор
Член од
12 април 2010
Мислења
10.046
Поени од реакции
15.014
Па не сакам да си одам...зашто да си одам од местото во кое сум поминал речиси 21 година.....
 
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Глупо ми е цело време старциве ме напињаат и ми го качуваат притисокот барем да имав посебна соба. :mad:
А не го напуштам заради тоа што немам каде да одам, да имам ич не се ни мислам, одма ќе си заминев.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Од почетокот на декември, сам. Ќе прогласам независност. :D
 
Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
А зошто би си заминал? Баш подобро е со родители да живееш. Додека си бил мал беблак, те напуштиле тие тебе?
А ти зошто да ги напуштиш, ем помалце пари ќе треба да плаќаш,да имаш со кого да направиш муабет, да споделиш радост, да ја изнесиш негативната енергија од себе :icon_mrgr: (расправии и сл.)...
 

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Зошто да го напуштам... само јас и мајка ми сме.. уше ние ако земеме да се делиме.. на ништо нема да личи... а и немам проблеми со нејзе, баш ми е закон. Поубаво е чуството кога знаеш дека некој дома те чека и те мисли..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom