Мислев дека Каин го уби Авел поради љубомора, дали тврдиш дека таа емоција е генетски отпад?
Не тврдам такво нешто. Емоциите и начинот на кој што се појавуваат и степенот до кој што одат е многу комплексна и неистражена област во медицината и психологијата и секако дека не е исклучен телесниот фактор, а со тоа и генетскиот. Сепак она што јас погоре го реков е дека гревот делува дестриктивно и на телото и на духот и на душата. Гревот предизвикува распаѓање, смрт.
Како биле деформирани, зошто уште долги години продолжиле да живеат по 900 години иако би требало да биде тоа време скратено со наредната генерација?
На кој начин ти би докажал дека тоа време би требало да биде скратено баш со наредната генерација, а не подоцна? Дали тебе ти е позната брзината на деструктивноста на гревот во релација со долговечноста? Мене не ми е. Јас би можел само да се повикам на оние години кои што се запишани во Библијата, чисто статистички.
Дали им умирале новороденчиња?
Не знам.
Дали имале деформации на лицата и зошто денес ние ги немаме?
Не знам дали тогаш имале деформации во лицата. Претпоставувам дека некои имале, некои не, и веројатно на почетокот тие биле во помала мера. А на кои мислиш кога велиш „ние“? На мене и тебе? Или на целото човештво денес? Ако мислиш на целото човештво, тогаш грешка си. Има многу луѓе со деформации на лицата.
Зошто не се намалила стапката на зголемување на популацијата знаејќи дека инцест доведува до мрзливи сперматозоиди и општа намалена плодност?
Затоа што штетноста на инцесот зависи од мутираните рецесивни гени. Доколку еден маж и една жена немаат мутирани гени, тогаш дури и да се еднојајчани близнаци, нивното дете би било здраво и право. Но инцесот е проблематичен заради поклопувањето на истите (исти парови) мутирани рецесивни гени кај блиските роднини. И луѓето кои што не се во блиска роднинска врска имаат мутирани гени, но кај нив мутираните (рецесивни) гени не се поклопуваат т.е. многу е помала веројатноста дека ќе се поклопат и затоа влијанието на скоро секој мутиран (рецесивен) ген е доминирано од здравиот (доминантен) ген на другиот родител.
Да не должам, значи бидејќи на почетокот бидејќи луѓето немале многу мутирани гени, инцесот во првите неколку генерации не бил проблематичен и детето на тогашните брат и сестра било многу поздраво од децата кои денес не се плод на инцест.
Патем,
многу далеку се оддалечивме од насловот на оваа тема и сакам да те замолам да ги поставуваш твоите прашања на соодветна тема. Благодарам.