Коронавирус (COVID-19)

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
А што курац ми вртите тогаш брза помош за баби и дедовци и мајка татко ако се над 70 и се жалите во темана за мк здравство дека ве прашувале колку години имаат, кога нели, си го изживеале своето?

Или сто стапа на туѓ грб не болат?
Добро бе другар ај по твојот памет ќе се затвориме сите, ама буквално сите по дома до вакцината, значи до крај на 2020, сите компании ќе си банкротираат, плати ќе нема, ама ете ќе преживееме со некоја си заштеда и само со леб...арно ама ќе нема пари ни за државата, па објасни ми ти од каде пари за плати за здравство кое сакаш да те лечи, за опрема за тоа здравство, од каде пари за плати за полицијата за да спроведува полициски час и да те штити ?

И што си ти попривилегиран од нив за да ти можиш да се криеш под јорган цела година, а тие да се изложуваат на ризик за твое арно и притоа да нема ни за плата да му се даде ?

Јас не сум за да умира никој од корона, фала богу, меѓутоа нема излез од оваа ситуација, освем продолжување на животните активности со лична заштита, маски, без големи собири и слично.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Drugar jas nikade ne gi opravduvam vlastite, loso si me razbral. Narodot treba povekje civilizirano da se odnesuva. I ne mesaj babi i zhabi.
Celo vreme istiot muabet se vrti vo krug, se dodeka ne se oseti na svoja koza kje se podrzuva mnozinskoto mislenje.
Народот не е разбран, а дебилните мерки само придонесват да се однесува понецивилизирано. Со толкавото ограничвање ги напраја гужвите уште поголеми и го олеснуват ширењето на вирусот. Со затворањето на експозитурите на банките (мислам дека вработените во банките се најзаштитени оти на секој шалтер пред секој вработен има стакло и никој клиент не му диши директно) уште поќе ги зголемија гужвите во тие експозитури кои работат. Со многу полабави мерки подобро ќе ја контролираа ситуацијата.
Ама како ќе спроведиш нешто со толку ретардирани вработени и носители на одлуки како поназад случката со полицајците.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.204
Поени од реакции
12.142
И јас тоа викам. Чим го изживеале своето, клоцата и во планина. Волци нека ги јадат. Таман тро ќе ни падне и животниот век, ама со тек на време само најпродуктивните ќе останат, оние некаде под 40-ка.

Ама знаеш, овој муабет е ОК дур не стигне до тебе или некој близок. Да видам јунак шо ќе ѝ каже на мајка му дека нема да ја носи на лекар коа ќе наполи жената 70.
Многу е лесно денес да имаш „хуманитарни„ погледи. До вчера повеќе стари умираа од гољф 4ките без катализатор или ДПФ филтер (пошо скапо е 800 евра за нов) и енормното загадување а денес сме хумани и ќе седиме дома да спасиме живот

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.567
Ве читам и не можам да си поверувам со статистиките дека умираат повеќето стари личности, кој сте бе бие да кажувате кој колку треба да живее алооо ?? Кој сте ???
Ќе починеле и онака, дале зеле, какви се овие муабети бе, имате дома родители ? Баби и дедовци ?
Во Шведска старите од 70-80 години оди познај ги дека се на толкава возраст, 10 пати се поздрави од повеќето млади тука, нив обичен грип не ги усмртува не си прајте бајрам со мозокот дека ќе починеле и од обична настинка.
Друго стотици примери има кои претходно немале никакви хронични болести па подлегнале од короната, млади под 50 години, не знам како имате лице да дискутирате сеуште дека е обичен грип, а и шомда се очекува од луѓе кои 24/7 читаат теории за заговор, 5џ, кур се треси во ладна вода
Никој овде не кажува кој колку треба да живее, самиот биолошки саат си го кажува своето. Нормално поише ќе ми е криво ако некој млад човек умре зашто здравството ни е во застој него за некој 80+ годишен. Супер би било да може сите да ги спасиме и да си живееме до 100 години.
И не сите читаме теории на заговор, короната е тука, побрзо се шири и е неколку пати посмртна од грипот. Дискутираме како да се менаџира ситуацијата, бидејки ова трае веќе месец ипол а не се надзира крајот.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.469
Поени од реакции
7.803
Јас не сум за да умира никој од корона, фала богу, меѓутоа нема излез од оваа ситуација, освем продолжување на животните активности со лична заштита, маски, без големи собири и слично.
Па проблемот е што нема таква свест тука, какви маски, кога при овие мерки 90 посто не носат маски, ти дишат во грб, не држат растојание, се собираат во групи од по 10 души во паркови. А не па да се олабават мерките за една недела ќе нема место ни на стадион да ги сметиш болните а не па по болници.

Имаше на почеток таква мерка кога им кажаа на кафичите да го намалат капацитетот а они пак ги крцаа како да нема утре, или си заборавил?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Многу е лесно денес да имаш „хуманитарни„ погледи. До вчера повеќе стари умираа од гољф 4ките без катализатор или ДПФ филтер (пошо скапо е 800 евра за нов) и енормното загадување а денес сме хумани и ќе седиме дома да спасиме живот
Тој муабет на некој друг. Неам "гољф 4ките без катализатор или ДПФ филтер", работата си ја бркам пешки.

Инаку се сложувам со тебе, загадувањето на воздухот е исто така проблем што треба да се реши. И ради тоа на луѓе им са скратува живот.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.349
Поени од реакции
19.817
Никој овде не кажува кој колку треба да живее, самиот биолошки саат си го кажува своето. Нормално поише ќе ми е криво ако некој млад човек умре зашто здравството ни е во застој него за некој 80+ годишен. Супер би било да може сите да ги спасиме и да си живееме до 100 години.
И не сите читаме теории на заговор, короната е тука, побрзо се шири и е неколку пати посмртна од грипот. Дискутираме како да се менаџира ситуацијата, бидејки ова трае веќе месец ипол а не се надзира крајот.
Ај вака, дали ќе ти биди повеќе криво ако умри некој непознат 20 годишен или твојата мајка на 80 години ?
Пример велиме.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.204
Поени од реакции
12.142
Тој муабет на некој друг. Неам "гољф 4ките без катализатор или ДПФ филтер", работата си ја бркам пешки.

Инаку се сложувам со тебе, загадувањето на воздухот е исто така проблем што треба да се реши. И ради тоа на луѓе им са скратува живот.
Не мислев на тебе. Има еден куп други тивки убијци кои те народот, те властите апсолутно не сакаат ништо да направат. Корона е последен на таа листа
Автоматски споено мислење:

Ај вака, дали ќе ти биди повеќе криво ако умри некој непознат 20 годишен или твојата мајка на 80 години ?
Пример велиме.
Машала на 80 години, нека биде. А за 20 годинишниот трагично бидејќи ништо не видел во животот

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Добро бе другар ај по твојот памет ќе се затвориме сите, ама буквално сите по дома до вакцината, значи до крај на 2020, сите компании ќе си банкротираат, плати ќе нема, ама ете ќе преживееме со некоја си заштеда и само со леб...арно ама ќе нема пари ни за државата, па објасни ми ти од каде пари за плати за здравство кое сакаш да те лечи, за опрема за тоа здравство, од каде пари за плати за полицијата за да спроведува полициски час и да те штити ?

И што си ти попривилегиран од нив за да ти можиш да се криеш под јорган цела година, а тие да се изложуваат на ризик за твое арно и притоа да нема ни за плата да му се даде ?

Едно е сакаш да продолжат животните активности со рестрикции, друго е да си решиш дека старите личности не се важни. Кажи ми, 50 години плаќаш даноци на државата и ти викаат одма дека си небитна ставка, ко Евреин од 1939-45, нема да колнеш мајка шајка? Ќе колнеш. Не е фер некој сосила во гроб да го буташ.

Ако се преоптоварат здравствените капацитети, нема да се има шанса да се пружи помош ни на помладите (да и такви лежат на Инфективна, тие се тие што ги читате секој ден дека се испуштени дома) па за многу брзо ќе почне да се полни интервалот 20-30 и 30-40 на гробишта и ќе снемува кадар во државите.

Ќе си продолжи се за многу брзо, рестрикциите ќе си важат изгледа само за постарите, стрпете се. Убаво кажа @beneamata дека сите држави си жонглираат со економијата и здравството, не можеш да дадеш предност целосна на едното зошто ќе отидеш во колапс како држава.

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594

Не знам дали приметуваш, влагаш во екстреми. Дводневна забрана за движење не е затворн дома до крај на 2020. Тоа што после 4 треба да си дома не значи дека си во затвор. Последица е на шеткарења шо се случуваа. Не е сѐ испозатворено. Работат фирми.

Мене не ми е јасно оти не цвикаат кладилниците/казината. Ваљда они ќе беа најпогодени од ситуацијава.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Просечниот живот на Македонецот според еуростат е 75 години.

Самата статистика ти кажува дека си го изживеале своето.

Ќе ги правиме вечни луѓево, најдовме некој лек или?
bas taka... onie so nekolku zvezdi na ramenjata i ben.staz 95g. a onie so mistrija ili kopac vo race 55g... i tocno prosek zivot vo Makedonija 75g.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.349
Поени од реакции
19.817
Угостителите не очекувам да се отворат пред јули, нема логика.
Ќе се олабавуваат некои мерки фала богу ама тие последни на ред ќе бидат, или пак ќе ги отворат ама со 5 маси на терасите,а не како порано напикај 50 маси во два квадрати простор, па уште со тие тендите и најлоните затворени како ќукези за гулаби, нигде воздух не влегува, чадалници внатре, не корона, Сида ќе фати чоек внатре.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.745
Eве и подетално, прогресија на милион, од Април 12-ти до денес. Шведска во топ 3.

Како увиде ти дека Шведска е топ 3 според графиков ама ич не ми е јасно.
Си напишал од „од 12 април до денес“. Сакаш да кажеш треба да го мериме растојанието од портокалово до црвено топче?
Тоа е у топ 3 растојанија по должина споредено со другите?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.567
Пример велиме.
Мојата мајка нормално. Повеќе ќе ми е криво мајка ми ако умре него 1000 деца у сирија, ако праам реално муабет. Не значи дека треба некој да убие 1000 луѓе за да ја спаси мајка ми. Вајда правиш разлика од рационално и емоционално размислување.
Автоматски споено мислење:

Како увиде ти дека Шведска е топ 3 според графиков ама ич не ми е јасно.
Тие 3те точки се просек на умрени во различни денови, кај шведска има големо зголемување на просекот.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom