Коронавирус (COVID-19)

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Јас ко што си бев ocd и пред ова, си го чистев телефонот и тастатурата секој ден, ова реално не ми смени нешто многу, само што фала богу почнаа за нормална да ме сметаат. И јас мајка ми ја сметав ко дете за ненормална кога ми викаше не си го фаќај лицето надвор кога си, па сега ете и таа навика ми се најде.

Се е џабе ние што правиме низ дома, буквално е џабе, кога они некни ги пуштаа тие од граница да си шеткаат со потпишана изјава, демек.
Што се тиче маркетите, драги луѓе со двометрашки фрижидер по дома и замрзнувач во подрум, не сите ги иаме истите привилегии за да складираме храна и за жал, мораме да одиме на 3 дена по еднаш во маркет. Извинете на сметња.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
968
Поени од реакции
1.577
Солидарност НУЛА! Складирај си ти за 2-3 месеци и скриј се во подрум, тебе да ти е убаво, кој ги ебе другите што нема да можат леб да купат. За твоја информација одам да купувам кога имам потреба и никогаш повеќе од што ми е потребно, за да има доволно за СИТЕ... Од такви како тебе си патиме!!
Не е точно. Имавте месец дена предупредување, додека некои трубеа дека треба резерви на храна други се клештеа и шеткаа низ светов.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Што мислите, има ли барем малку бенефит ако се користи ТАМИФЛУ како профилакса/превенција?
За ова зборев, сега сите ќе фатат да го лупаат организмот со се и сешто од лекарства и на крај ќе им откаже црниот дроб и тоа ако се среќни само тоа да е.

Каква превенција со најсилниот антибиотик што постои, се читаш ли?

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.997
Поени од реакции
45.428
Decko POSTOJAT testovi koj ne se prakaat vo labaratorija nego na lice mesto te bocka, zima kapka krv i za 10-15 min procesira dali imas ili ne, nesto kako bejbi testovite. Ako imas ti se pravi vtor poopsiren test. Taka se testira masovno. Takov test na golemo kosta 60 denari, na sitno vo AUS kosta 300 denari. Vo Melburn (znaci ne cela AUS) taka se testirani do sega 20900 dusi do denes. Melburn ima 230+ zaboleni, ostatok na viktorija 67 ili doaga nesto slicno ko mkd so ogled na populacijata. Do sega imame 0 mrtvi, 6 hospitalizirani i 70 izleceni.

Za razlika od MKD ovde virusot dojde mnogu porano. Za razlika od MKD ovde seriozen pristap imase od den eden. Termanlni kameri, testovi na aerodrom za luge od rizicni podracja, strikten karantin so ogromni kazni i zakani za ZATVOR ako bide prekresen. Do sega se si fukcionirase NORMALNO, ne sme staveni u domasen pritvor, nema politicki cas i nema nekoja ogromna panika. Poleka se menuva toa i tuka ama za razlika od MKD ovde mesec dena se spremaat, taka da ako i koga ke se zatvori ke bide so prilicno dobra strategija za da se napravi nesto i da se resi kolku tolku problemot. Eve ima najava deka skolite ke se zatvorat od vtornik, (vo petok ovde im pocnuva raspust - 2 nedeli) taka da planot e 3-4 nedeli ako treba da se napravi koga ke so najmali zagubi.

Smesno i glupavo e da se zbori deka tesovi ne pomagaat. Pomagaat ne samo za zabolenite da znaat na sto se nego i za planiranje i pravenje strategija. Totalno potfrlivme na sekoe pole i sega samo gospod ostanuva da pomogne posto nitu preventiravme na vreme, nitu testiravme, nitu sme opremeni za ova nitu se opremivme kako treba. Ali dobro e, Filipce drzi konferencii sekoj den.
Не знам кој дел не ти е јасен од тоа дека масовното тестирање кај нас, потврдено од стручни лица вклучително и од тие што инсистираат за истото, ќе трае предолго бидејќи е возможно до 30 000 на месечно ниво да се тестираат, и тоа е оптимистичка бројка, е сеа рачунај на годишно ниво колку ќе бидат тестирани, 360 000, и потоа израчунај колку е потребно за да се истестираат над 2м луѓе. До тогаш може друга пандемија да фати ( така иде зборот ), додека ние го завршиме цел тој процес на масовно тестирање. Реков, добро е да се прави тестирање на локално ниво иако ова е подобро за помалите средини, за скопје секако тоа е проблем зашто има премногу жители и тука тој процес само у Ск би траел година и нешто така да конкретно за главниов град тури му кур на истото.

Така да масовното тестирање кај нас ништо нема драстично да смени, штетата е направена со тие што доаѓаа во земјава а контролите потфрлија и тука се слагам, ова е случај у далеку поразвиени земји не па кај нас, секаде истите грешки се правеле горе доле, а не дека нема масовно тестирање, не ги мешај тие две работи зашто немаат врска едното со другото.

Член од
16 јули 2013
Мислења
3.879
Поени од реакции
4.409
Sega na sitel Filipce kaza deka ednas bile zemeni brisevi koisto po ispituvanje pokazale negativen test.No vcera vecerta povtorno gi ispituvale prvite zemeni brisevi(znaci ne bile zemeni dva pati brisevi) i povtorno stignale do zaklucok deka e negativna.A otkako pocinala zenata i bile zemeni novi brisevi.Popravete me ako gresam,mislam deka ubavo go slusnav ministerot sega.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
968
Поени од реакции
1.577
За ова зборев, сега сите ќе фатат да го лупаат организмот со се и сешто од лекарства и на крај ќе им откаже црниот дроб и тоа ако се среќни само тоа да е.

тамифлу не е антибиотик и се користи за профилакса за доста вируси
Oseltamivir, sold under the brand name Tamiflu, is an antiviral medication used to treat and prevent influenza A and influenza B.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691

Среќа што не може да се купи, па нема никој да се отруе.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
2.922
Поени од реакции
1.479
Сеа ви стана ли јасно зошто купувавме толку залихи на храна на сите, а?
Ајде сега одете секој ден во маркет и бирајте си производи, да ве видам. Храна ќе има, како и газ папир, ама оди излези ако си маж.
Е шо толку време чекаше ова да го кажеш, сега полесно ли ти е?
Имам лоши вести за тебе ако те фати џабе ти се сите залихи.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не е точно. Имавте месец дена предупредување, додека некои трубеа дека треба резерви на храна други се клештеа и шеткаа низ светов.
А зошто снема храна по маркети што складираш за неколку месеци или што е работава?

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
968
Поени од реакции
1.577
А зошто снема храна по маркети што складираш за неколку месеци или што е работава?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.574
Ептен напнаа со објавување имиња, земале еден пример, факинг црна гора, и се фатиле ко слеп за стап, па и оние Анал5 предлози давале до владата...
Мора ли медиумиве сите прости прашања да ги поставуваат, или небитни.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
968
Поени од реакции
1.577
Среќа што не може да се купи, па нема никој да се отруе.
не можеш да се затруеш со тамифлу ако го пиеш според упатството за профилакса во самиот лек. излегоа статии за некој антивирален лек како ремдесивир, но тој го нема ни тука ни близу нас.

не туку рипајте, прашањето ми е легитимно.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Држи дистанца, барем сега кога се чека во ред надвор нема гужви внатре, плус редовно дезинфицираат и мораш и ти да се дезинфицираш кога влегуваш, а и повеќето носат маски и ракавици.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
не можеш да се затруеш со тамифлу ако го пиеш според упатството за профилакса во самиот лек. излегоа статии за некој антивирален лек како ремдесивир, но тој го нема ни тука ни близу нас.

не туку рипајте, прашањето ми е легитимно.
Не рипнав, воопшто. Ниту дека не ти е легитимно.
Искоментирав дека како нација сме научени да земаме многу работи превентивно, без да знаеме можни последици. За истите тие последици 90% од народот не е едуциран.
Луѓето не се едуцираат доволно за земање на хелекс, како пез бомбони го лапаат, не па за друго ...

Kajgana Shop

На врв Bottom