Коронавирус (COVID-19)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.279
Поени од реакции
27.744
Чудно како така вирусов не е застапен во ниедна држава што граничи со Кина...
Заразата почнала од змија која изела лилјак, а потоа змијата ја изеле луѓе. Па во Индија змиите се јадат како кај нас лебот, а во Индија нема ниеден заразен...пак чудно.
Како може на толку јака држава со јака технологија и најдобра и најнапредна медицина во светот, толку луѓе да им избегаат на контролите на аеродром во Кина и на другите држави...НЕШТО ТУКА Е ТРУЛО!

Има некоја игра во позадина што ние, обичниот народ, не ја согледуваме/знаеме.
Kako moze da e cudno?
Ebola, Sars, Pticji grip, Svinski grip, site se od zivotinsko poteklo.
Vo uzasni higienski uslovi se odgleduvaat zivotni, nivnoto meso vo uzasni uslovi se prerabotuva i posle cudno?
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.152
Поени од реакции
35.243
Јадат варени љиљаци, змии, и живи глуфци...:pov:




Please mister President, push the button and nuke that shithole. :semolam:
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.708
Поени од реакции
4.376
Ако некој сака да 'го' следи 'патот до' Корона вирусот, тоа може да го прави овде:
Карта - Корона Вирус - места каде е потврден -региони и земји, колку потврдени случаи, излечени-подлегнале и...
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.305
Поени од реакции
79.003
Нема трте-мрте со Зорица.
Кинезиве се стварно итри, ама Зорица е жив ѓавол, хехехе. Не можат они со неа.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.648
Поени од реакции
34.852
Заразата почнала од змија која изела лилјак, а потоа змијата ја изеле луѓе. Па во Индија змиите се јадат како кај нас лебот, а во Индија нема ниеден заразен...пак чудно.
... дали сте биле во Кинески ресторан? јас не...не ја сакам кинеската кујна, дали не е престиж да се иде во Кинески ресторан? еве конкретно и кај нас? и? таму нудат змии и лилјаци, кучиња?...и самиот Трамп што мислите не иде на вечера во кинески ресторан, што јадат змии? :toe:
Јадат варени љиљаци, змии, и живи глуфци...:pov
... заразата не започна од јадење на месото на змија лилјак или било што, ниту пак некое животно во себе го носело вирусот зборувам во состав на сопственото ткиво, змијата и лилјакот си биле здрави, само на нивната површина слузта која била оформена после нивно убивање и чување во несоодветни услови (прашање дали е лабораториски вирус тоа неесодветно чувано)...и потоа дошло до заразување на човекот кој ги продал истите тие животни на пазар и при тоа не миејќи ги рацете јадел и преку неизмиени раце всушност го внел вирусот во себе од таа слуз која независно од телото на змијата била на површината на змијата испитаното „месо“ на змијата немало присуство на вирус!
П.С.
...во Словенија во еден престижен ресторан ни нудеја специјалитет ,,татар стек“, или „коњско живо месо“ ... живо телешко месо...живо коњско месо сврзано само со живо јајце...аааа не фала, не сакам специјалитети! и? необработено месо, поминато преку 100 раце што ќе биде, ова во контекс дека денес се чудни специјалитетите!
 
Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.381
Поени од реакции
20.010
Germany confirms three further cases of coronavirus
The German Health Ministry confirmed late on Tuesday that three further cases of thenew dangerous strain of coronavirus have been discovered in Bavaria, increasing the total numer of patients in Germany to four. The three new patients were "connected" to the first found in Germany, which had been verified on Monday.

Health officials said that the first person had contracted the disease from a Chinese colleague who had visited the area for a company workshop a week ago. Because the incubation period is believed to be unusually long — at up to two weeks — it is possible that the colleague had no symptoms at the time.

"There were a total of around 40 employees who have been determined to have been in contact with the [Chinese] woman. Those affected will be tested on Wednesday as a precaution."
Едит :

За заинтересираните, труд од тим кинески научници за потеклото на вирусот.

Discovery of a novel coronavirus associated with the recent pneumonia outbreak in 3 humans and its potential bat origin
 
Последно уредено:

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.295
Поени од реакции
13.156
... дали сте биле во Кинески ресторан? јас не...не ја сакам кинеската кујна, дали не е престиж да се иде во Кинески ресторан? еве конкретно и кај нас? и? таму нудат змии и лилјаци, кучиња?...и самиот Трамп што мислите не иде на вечера во кинески ресторан, што јадат змии? :toe:

... заразата не започна од јадење на месото на змија лилјак или било што, ниту пак некое животно во себе го носело вирусот зборувам во состав на сопственото ткиво, змијата и лилјакот си биле здрави, само на нивната површина слузта која била оформена после нивно убивање и чување во несоодветни услови (прашање дали е лабораториски вирус тоа неесодветно чувано)...и потоа дошло до заразување на човекот кој ги продал истите тие животни на пазар и при тоа не миејќи ги рацете јадел и преку неизмиени раце всушност го внел вирусот во себе од таа слуз која независно од телото на змијата била на површината на змијата испитаното „месо“ на змијата немало присуство на вирус!
П.С.
...во Словенија во еден престижен ресторан ни нудеја специјалитет ,,татар стек“, или „коњско живо месо“ ... живо телешко месо...живо коњско месо сврзано само со живо јајце...аааа не фала, не сакам специјалитети! и? необработено месо, поминато преку 100 раце што ќе биде, ова во контекс дека денес се чудни специјалитетите!
Јас сум јадел змија.Смок,и тоа во Скопје.
А тоа со тат-тар,ши си го пишала,300 раце,курци палци,врска нема
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.648
Поени од реакции
34.852
Јас сум јадел змија.Смок,и тоа во Скопје.
А тоа со тат-тар,ши си го пишала,300 раце,курци палци,врска нема
доообро, почитувам искуство, повели образложи! :rolleyes: необработено месо подложено е на бактериска инфекција како Ешерихија коли, Салмонела, паразити - Токсоплазма па дури и ларви од тенија...
 
Последно уредено:

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.295
Поени од реакции
13.156
не реков,дека ти немаш врска.
јас ти искоментирав нема врска за стереприпното мислење за тартар.
се останато си е у реду шо си пишала ))))
ако се почитуваат сите процедури,на транспорт,складирање,одржување на месото па потоа подгототовка на тартар при соодветна температура,ризикот да фатиш некое тровање е сведен на скоро на нула.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.648
Поени од реакции
34.852
не реков,дека ти немаш врска.
јас ти искоментирав нема врска за стереприпното мислење за тартар.
се останато си е у реду шо си пишала ))))
ако се почитуваат сите процедури,на транспорт,складирање,одржување на месото па потоа подгототовка на тартар при соодветна температура,ризикот да фатиш некое тровање е сведен на скоро на нула.
... мислиш дека се почитува? ете цела таа карика ќе биде исправна по протокол и келнерот носејќи ја чинијата едноставно поместувајќи го листот од украсното нане одозгора...и тоа беше, заразата е тука!
...што сакам да кажам...не е до месото, туку од надворешна зараза!
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.295
Поени од реакции
13.156
... мислиш дека се почитува? ете цела таа карика ќе биде исправна по протокол и келнерот носејќи ја чинијата едноставно поместувајќи го листот од украсното нане одозгора...и тоа беше, заразата е тука!
...што сакам да кажам...не е до месото, туку од надворешна зараза!
Па јас каде што сум бил да,се почитива и HACCP и USPH,и веувам дека и у МК се почитува,а не па Словенија.Зошто?Затоа што влогот е премногу голем,тоа го знае секој кувар.Не може да со дозволиш да со ихраш со здравкето на гостите.
Би ти пишал повеќе,ажа да не одам офф топик.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom