Коронавирус (COVID-19)

Член од
5 март 2018
Мислења
17.009
Поени од реакции
19.364
Вршеле инспекциите денеска по кафичи и кладилници,изгледа во државата наша почна да мрда работата на подобро.
Само мене ми е многу глупо шо до 18 часот ќе работат, шо, короната излегва и шета по улици после 18 часот, шо е филмот, не сваќам.

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Стварно луѓе, личниве препирки ви се крајно дегутантни и непримерни. Ми се стркала уште една солза низ образ читајќи ве, откако грилжливо си ги собирав у лакримариум над почетните ваши коментари на темава, за тоа колку Кинезите се глупи, варвари и ајвани. Ако гледаш од кои нации произлегуваат фамава и глупостиве, се надевам дека за многу брзо време (и најверојатно), ќе се наметнат како доминантна светска сила на многу полиња. Веројатно ако апелирам на некаква елементарна човечност и поддршка на загрозените од вас, ќе лаам на празно. Ибер-Македонише, зиг хајл!
Јебо вас Бог, протарашкајте по тоа нетот колку од тоа афродизијаците и народните лекарства на база на тигрови заби, носорогови кљови, пресни мајмунски мозоци, бетштит, чорби од гнезда на ластовици и иљачи врз база на муда од лабуда, Кинезиве (со големо "К" и сиот должен пиетет кон нив) ги ловат за западњациве? Интелигентни и навремено информирани луѓе сте, сепак, за ваквиве ваши заблуди и ширење на вакви небулози и фама нема реален изговор. Или "инсекат" ме ипак грдно вара?!

Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279
Вршеле инспекциите денеска по кафичи и кладилници,изгледа во државата наша почна да мрда работата на подобро.
Само мене ми е многу глупо шо до 18 часот ќе работат, шо, короната излегва и шета по улици после 18 часот, шо е филмот, не сваќам.
Мислам дека ова е исто како со жабата и топла вода - ако ставиш жаба во врела вода ќе скокне ама ако постепено ја загреваш водата ќе си остане и згине у водата :D Секој ден повеќе мерки ќе се додаваат за да не настане ептен распад система.Очекувам наредната недела и оваа мерка (до 18:00) да се промени во целодневно затварање

Член од
16 јули 2013
Мислења
3.880
Поени од реакции
4.409
Kakva crna inspekcija,pred 10 minuti mi uplatija tiket :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Има логика ако останатата група (овие со децава дома) ги почитуваат правилата. Другите до 5 се на работа и кога ќе одат на кафе? :)

Член од
5 март 2018
Мислења
17.009
Поени од реакции
19.364
Скоро сите спортски евенти се откажаа, требаше да испадни некој позитивен за да суспендираат све, арни им текна.
Исто така читав во некои земји и прекинати се снимања на филмски проекции, светот пред колапс моментално :kluc:

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.647
Во моментов кај нас по паметно е да се паничи отколку да се биде рамнодушен.

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.233
Поени од реакции
338
Социјалните дружења низ барови,кафичи итн се случуваат после 17Ч бидејки поголемиот дел на ѓрагани се на работа до тој педиот.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не ми се јасни бројкиве. Германија и скандинавцине имат ептен низок број на смртни случаи во споредба со другиве држави. Додека Италија испаѓа дека здравството им е на ниво на Сомалија. Или овие ги кријат смртните случаеви или во Италија има многу повеќе заразени од моменталната бројка што ја кажуваат.
Некаде го читав , германците прават аутопсии и гледат дали е последица на виросот а во Италиja не се правјат аутопсии и во моментот коj умре го пишат от виросот.
Не ме држете за збор , но нешто вакво беше. Чисто проблем во статистиката .

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.671
Поени од реакции
37.658
Eve kako da se zastitime od COVID 19 ( Corona Virus )
( 0,33/1,33 видео) би рекла не е точно дека заштитата е до 1 метар на трансмисијата на вирусот од искашлување или кивање од човекот кој е инфициран ... преносот на вирусот во околината е до 5 метри, впрочем тоа самите кинези го докажале со видео камерите во автобусот во Вухан на инфицираната жена која ги заразила сите патници околу себе во далечина од 5 метри во автобусот, а другите подалеку од 5 метри не биле заразени!

Член од
5 март 2018
Мислења
17.009
Поени од реакции
19.364
Социјалните дружења низ барови,кафичи итн се случуваат после 17Ч бидејки поголемиот дел на ѓрагани се на работа до тој педиот.
Аха, мисли си, ела помини на широк сокак од 12 до 14 часот во работен ден и тоа да видиш шо е народ.
Можеби во Скопје е така поголемото население е вработено ама во Битола џаболебари со лопата да ги риниш има

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.612
Поени од реакции
2.235
Јас работам во кафич т.е ланч бар и можам да ти образложам подетално.

Мерката не е само тоа. Прво се намалува капацитетот на објектот и масите се распределуваат да има метро ипол простор меѓу нив.

Се работи една смена. Нема директен физички контакт меѓу персоналот. Еден келнер ќе наплаќа, друг ќе носи пијачки трет храна итн.

Во кујна темелно се мијат рацете пред фаќање на секоја намирница или готвење. Истото е и во шанкот.

Со намалување на работното време јас еден ден ќе одам на работа и два дена ќе седам дома. Тоа и те како помага.

Значи мерките не се само скратено време, туку има и препораки за хигиена, дезинфекција и како да се пристапи кон работата следниов период.

Најверојатно за брзо и скроз ќе се затворат кафичите.

Edit: Да додадам само дека се дезинфицира цела работна површина а раце мора да се мијат на секој пола час и да се користи гел за дезинфекција. Дали ќе се носатракавици и маски тоа ни е оставено сами да одлучиме.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Стварно луѓе, личниве препирки ви се крајно дегутантни и непримерни. Ми се стркала уште една солза низ образ читајќи ве, откако грилжливо си ги собирав у лакримариум над почетните ваши коментари на темава, за тоа колку Кинезите се глупи, варвари и ајвани. Ако гледаш од кои нации произлегуваат фамава и глупостиве, се надевам дека за многу брзо време (и најверојатно), ќе се наметнат како доминантна светска сила на многу полиња. Веројатно ако апелирам на некаква елементарна човечност и поддршка на загрозените од вас, ќе лаам на празно. Ибер-Македонише, зиг хајл!
Јебо вас Бог, протарашкајте по тоа нетот колку од тоа афродизијаците и народните лекарства на база на тигрови заби, носорогови кљови, пресни мајмунски мозоци, бетштит, чорби од гнезда на ластовици и иљачи врз база на муда од лабуда, Кинезиве (со големо "К" и сиот должен пиетет кон нив) ги ловат за западњациве? Интелигентни и навремено информирани луѓе сте, сепак, за ваквиве ваши заблуди и ширење на вакви небулози и фама нема реален изговор. Или "инсекат" ме ипак грдно вара?!
А, сепак глупоќава и плиткоумноста природно ви прилегаат? Со кого делам соживот и јас... :facepalm:

Член од
5 март 2018
Мислења
17.009
Поени од реакции
19.364
Јас работам во кафич т.е ланч бар и можам да ти образложам подетално.

Мерката не е само тоа. Прво се намалува капацитетот на објектот и масите се распределуваат да има метро ипол простор меѓу нив.

Се работи една смена. Нема директен физички контакт меѓу персоналот. Еден келнер ќе наплаќа, друг ќе носи пијачки трет храна итн.

Во кујна темелно се мијат рацете пред фаќање на секоја намирница или готвење. Истото е и во шанкот.

Со намалување на работното време јас еден ден ќе одам на работа и два дена ќе седам дома. Тоа и те како помага.

Значи мерките не се само скратено време, туку има и препораки за хигиена, дезинфекција и како да се пристапи кон работата следниов период.

Најверојатно за брзо и скроз ќе се затворат кафичите.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk
Супер така и треба во сите локали ама денес колку шо можев да видам од надвор во повеќето локали масите беа збиени една до друга игла нема место да фрлиш а не растојание. Се надевам сите ќе го следат вашиот пример и ќе се крени конечно свеста на народот, па ова нека послужи и во иднина да се води подобра хигиена за доброто на сите.

Kajgana Shop

На врв Bottom