Вршеле инспекциите денеска по кафичи и кладилници,изгледа во државата наша почна да мрда работата на подобро.
Само мене ми е многу глупо шо до 18 часот ќе работат, шо, короната излегва и шета по улици после 18 часот, шо е филмот, не сваќам.
Јас работам во кафич т.е ланч бар и можам да ти образложам подетално.
Мерката не е само тоа. Прво се намалува капацитетот на објектот и масите се распределуваат да има метро ипол простор меѓу нив.
Се работи една смена. Нема директен физички контакт меѓу персоналот. Еден келнер ќе наплаќа, друг ќе носи пијачки трет храна итн.
Во кујна темелно се мијат рацете пред фаќање на секоја намирница или готвење. Истото е и во шанкот.
Со намалување на работното време јас еден ден ќе одам на работа и два дена ќе седам дома. Тоа и те како помага.
Значи мерките не се само скратено време, туку има и препораки за хигиена, дезинфекција и како да се пристапи кон работата следниов период.
Најверојатно за брзо и скроз ќе се затворат кафичите.
Edit: Да додадам само дека се дезинфицира цела работна површина а раце мора да се мијат на секој пола час и да се користи гел за дезинфекција. Дали ќе се носатракавици и маски тоа ни е оставено сами да одлучиме.
Sent from my LG-H830 using Tapatalk