Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Ај, ај... до вчера топ тема беше корупцијата во здравството сега одеднаш тераме некои светски трендови, херои биле. Ќе протрачарам малку, чисто во интерес на поентава што пробувам да ја доловам. Во ек на пандемија, во моментот кога за 30 новозаболени сите паѓавме во несвест, на комшиката ќерката итно треба да се пораѓа, пошо вонредна состојба и све тоа, си брцаат поштено во џеб, доаѓа од пензија докторка го прави пораѓањето, и комшиите, нормално се среќни задоволни, по стопеесе евра во џеб на секој во тимот, башка јадење пиење. Доаѓа бабава по некој ден, сака да го види малото, не ја пуштаат да влезе (нормално), криза, корона се тоа, и пика в џеб петсто денари (читај: не евра) ,,да видиш сестрата како ги оџвргали тоа очите" (цитат), ја снемува тоа короната инстантно, исто како за ифтар.
Па тетин ми без сто грама кафе и наполитанка под јакна не оди бе на преглед.
Јас со свои очи гледав, наутро за на преглед, толпа луѓе собрана, сето гревови, кој од село закренал, кој ќор кој сакат, го чекаат докторот кафето да го испие. Обавезно ѕвони телефон некој со врски сака преку ред, ни мој термин ни бутур...

Да не ја ширам уште повеќе, јасно ми е дека и народот не е цвеќе за мирисање, ама институциите се тие кои што треба да спроведат ред и за тоа земаат плата, каква таква.
Сега доаѓа моментот да се оградам, оти ќе рече некој за исклучоците. Ги има, да не грешам душа. Еве една таква, со 30 години стаж, учи германски интензивно на 55 години, ќе си оди германија, не само за платата, повеќе за овие новите кадри, што ни еден момент не не оставаат да заборавиме колкави херои се.

S

ski

Гостин
Зошто смртноста на ковид19 пациенти кои се ставаат на машини за дишење во државава е огромна кај нас?
До сега сигурно ставиле 200 ковид пациенти на машина за дишење само еден преживеа сите останати починаа,што може да е причината?
Во другите држави 12% од ковид пациентите преживуваат после машина за дишење,кај нас 0.х е процентот.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Удрете сега кланица за курбан,колете јагниња по улици и ливади,па ние ке се навикнуваме некако на уште една тура изолација.
Знаеш што ми текна, одамна не е постирана сликата на Д денот, Берик кај си? Дали си жив и здрав?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.330
Поени од реакции
10.201
Ај, ај... до вчера топ тема беше корупцијата во здравството сега одеднаш тераме некои светски трендови, херои биле. Ќе протрачарам малку, чисто во интерес на поентава што пробувам да ја доловам. Во ек на пандемија, во моментот кога за 30 новозаболени сите паѓавме во несвест, на комшиката ќерката итно треба да се пораѓа, пошо вонредна состојба и све тоа, си брцаат поштено во џеб, доаѓа од пензија докторка го прави пораѓањето, и комшиите, нормално се среќни задоволни, по стопеесе евра во џеб на секој во тимот, башка јадење пиење. Доаѓа бабава по некој ден, сака да го види малото, не ја пуштаат да влезе (нормално), криза, корона се тоа, и пика в џеб петсто денари (читај: не евра) ,,да видиш сестрата како ги оџвргали тоа очите" (цитат), ја снемува тоа короната инстантно, исто како за ифтар.
Па тетин ми без сто грама кафе и наполитанка под јакна не оди бе на преглед.
Јас со свои очи гледав, наутро за на преглед, толпа луѓе собрана, сето гревови, кој од село закренал, кој ќор кој сакат, го чекаат докторот кафето да го испие. Обавезно ѕвони телефон некој со врски сака преку ред, ни мој термин ни бутур...

Да не ја ширам уште повеќе, јасно ми е дека и народот не е цвеќе за мирисање, ама институциите се тие кои што треба да спроведат ред и за тоа земаат плата, каква таква.
Сега доаѓа моментот да се оградам, оти ќе рече некој за исклучоците. Ги има, да не грешам душа. Еве една таква, со 30 години стаж, учи германски интензивно на 55 години, ќе си оди германија, не само за платата, повеќе за овие новите кадри, што ни еден момент не не оставаат да заборавиме колкави херои се.
Нека се среди ситуацијава, нека почне бројкава на заболени да се намалува а на излечени да се зголемува, па потоа пак ние ке ги оговараме, ке збориме за мито и корупција, за кој со кого се ебавал..но, СЕГА е потребно да им дадеме подршка, да ги охрабриме за нивната пожртвуваност, за доброто за сите нас.:)

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Знаеш што ми текна, одамна не е постирана сликата на Д денот, Берик кај си? Дали си жив и здрав?
Еве ти го линков, можеш да си ги испринташ сликите и да си ги урамиш ако сакаш. Ама сигурен сум дека имаш и свои слики така да немаш потреба од овие.
Како бе уште не разбирате некои работи......или глумите дека нешто не ви е јасно.
И вие самите сте свесни дека поради вашите ифтарски вечери рокна работата, па дури и очајно се потсмевате самите на себе.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.089
Поени од реакции
23.550
Нека се среди ситуацијава, нека почне бројкава на заболени да се намалува а на излечени да се зголемува, па потоа пак ние ке ги оговараме, ке збориме за мито и корупција, за кој со кого се ебавал..но, СЕГА е потребно да им дадеме подршка, да ги охрабриме за нивната пожртвуваност, за доброто за сите нас.:)
Gi ohrabruvam i poddrzuvam jas i mnogu drugi sekoj mesec so plakjanje na danoci od koj se polni budjetot i fondot od koj zemaat plata. Redno e i vie da si go izvadite lebot kako i site drugi taka da dosta e palamudenje. Ako si doma zemi odmori, napolni gi bateriite oti treba na rabota da se odi, a tamu skafanderi, maski, narakvici, boci so kislorod itn itn. A ako si na rabota ostavaj mobilniot i kafeto, stavaj toa maskata, narakvicite, skafanderot, zemaj bocite so kislorod oti imate pacienti na koi mu e potrebno vaseto vnimanie, znaenje i humanost.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.450
Поени од реакции
9.108
Eве да се потсетиш од пријателскиот Катар, казна за неносење маска на отворен простор е до три години затвор и до 55 000 долари казна.
Да ја примениме и кај нас, pse jo?

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Не, не...сега е моментот. Ништо не треба да помине испод радар, треба точно да се знае каква ни е состојбата во здравството, не треба да се остави простор за релативизирање оти состојбата така налагала, такви биле условите. Сега ако не се испотенцираат овие работи, пропустите, не знам кога. Ова треба да биде и еден вид порака до сите оние што се опуштаат периодов, се понашаат ко од Марс паднати, ко Германија да живеат. На овој начин би требало да се крени и свеста кај народот, да не се релативизира состојбата. Да се знае ова е добро и за медицинскиот персонал. Никој не треба да си дозволи власта за свој интерес да го шета по тавани, треба реалната ситуација да се каже таква каква што е, тоа е за сечие добро. Нормална држава учи на грешките, ги санира пропустите, превенира. Ние овие работи ги ставаме под тепих и затоа сме дојдени на ова дереџе.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
А? Неам бизнис јас. Си работев регуларно цел период. Ти цитирав во врска со постот на дарданија, иако му е со задни намери фактите се тие. Сегде растат бројките, нашиве албанци само го донесоа бранот пред време или можда у другите земји ги штелуваа бројките.
Епa јaс имaм некoј бизнис пoврзaн сo дaвaње услуги нa рестoрaни,кaфичи и хoтели,oд првин си прoдoлжијa сo пoрaчки зaтoa штo мислеa декa кoгa ке oтвoрaт ке си прoдoлжaт дa рaбoтaт рентaбилнo aмa јoк,oтвoријa,видoa декa ниту е ниту ке биде кaкo штo билo претхoднo и секнaa нaрaчките.Бaшкa oд Фебруaр никoј немa фaктурa плaтенo aмa тoa е,кaкo зa мене тaкa зa сите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.089
Поени од реакции
23.550
Не, не...сега е моментот. Ништо не треба да помине испод радар, треба точно да се знае каква ни е состојбата во здравството, не треба да се остави простор за релативизирање оти состојбата така налагала, такви биле условите. Сега ако не се испотенцираат овие работи, пропустите, не знам кога. Ова треба да биде и еден вид порака до сите оние што се опуштаат периодов, се понашаат ко од Марс паднати, ко Германија да живеат. На овој начин би требало да се крени и свеста кај народот, да не се релативизира состојбата. Да се знае ова е добро и за медицинскиот персонал. Никој не треба да си дозволи власта за свој интерес да го шета по тавани, треба реалната ситуација да се каже таква каква што е, тоа е за сечие добро. Нормална држава учи на грешките, ги санира пропустите, превенира. Ние овие работи ги ставаме под тепих и затоа сме дојдени на ова дереџе.
Sega mozi e momentot da im se namali plata za 10 % za sekoj izguben pacient od virusot pa pak neka izigravaat primadoni. Bas me interesira dali na prvi koga ke nema plata i ke cuknat izvrsitelite uste ke placat ili ke se fatat za rabota. Tuku od kaj da znaes, kako sto se site humani a ne zrknati za pari mozi i ke prodolzat da rabotat onaka od so se humani.
Автоматски споено мислење:

Епa јaс имaм некoј бизнис пoврзaн сo дaвaње услуги нa рестoрaни,кaфичи и хoтели,oд првин си прoдoлжијa сo пoрaчки зaтoa штo мислеa декa кoгa ке oтвoрaт ке си прoдoлжaт дa рaбoтaт рентaбилнo aмa јoк,oтвoријa,видoa декa ниту е ниту ке биде кaкo штo билo претхoднo и секнaa нaрaчките.Бaшкa oд Фебруaр никoј немa фaктурa плaтенo aмa тoa е,кaкo зa мене тaкa зa сите.
Aaa ne, ne e kako za tebe taka za site. Ti ete ne si primoran da nosis maska, narakvici, skafander i boci so kislorod, baska ne odis na rabota 24/7 so meseci bez prekin. Racunaj se deka si srekjnik vo ovie teski pandemicni vreminja. Sega dodusa nemas ni prihodi ama jbg nemozi site ubajni naednas ;).

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
@Bafra @pixa и останатите анти-маскери еве што имаат да кажат длабоко почитуваните стручњаци на таа тема.

C

CoolIris

Гостин
Poentata mi e fatete se za rabota za toa sto ste ucele i ste plateni a ne celo vreme zalopojki kolku vi bilo tesko, ste nemale uslovi, ne ste bile ceneti i neznam sto. Site koj povekje koj pomalce bil vo dopir so nasiite zdravstveni rabotnici i pred pandemijata taka da tie prikazni na nekoj drug da mu gi kazuvate okolu humanosta i rabotlivosta. Sega imavte sansa malce od malce da se iskupite za site ovie godini od legacenje, nesposobnost, mito i kurupcija no ete resivte deka treba da placite kako ste nemale uslovi, vi bilo mnogu tesko i ne ste dovolno plateni i ceneti. Realnosta e deka ste i preplateni za vasata nerabota i nesposobnost i deka gragjanite duri se i vozdrzani i prisebni i zatoa nema medicinski lica so skresni glavi i drugi delovi od vasite ceneti tela. I toa ne zboruvam za od koga pocna pandemijata tuku mnogu mnogu pred toa. I na kraj si slusnala za otkaz taka? I toa e izbor.
Лошо е што генерализираш. Не викам дека здравството во Македонија е сјајно, ама глупо е да ги ставаш сите во ист кош, барем заради оној дел кој врвно и професионално си ја врши работата (верувај дека има и такви).
Има и такви со купена диплома, не негирам, ама тоа останува на нив и нивната совест.

Условите во кои работат здравствените работници се катастрофални. Болниците се катастрофални. Кревети сокршени, постелнина искината, влага, лебарки. Нема доволно заштитна опрема, а нема ниту основни елемнтарни инструменти за работа. Не ти зборувам за приватните болници како Систина, туку за реалната слика и прилика на државните болници низ земјава. Сите трчат по приватни болници, а воопшто не размислуваат дека персоналот кој што е вработен таму, не е попрофрсионален во однос на персоналот на државно. Образованието е тоа, заедно студирале, колеги се, само условите за работа се далеку подобри!

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Лошо е што генерализираш. Не викам дека здравството во Македонија е сјајно, ама глупо е да ги ставаш сите во ист кош, барем заради оној дел кој врвно и професионално си ја врши работата (верувај дека има и такви).
Има и такви со купена диплома, не негирам, ама тоа останува на нив и нивната совест.

Условите во кои работат здравствените работници се катастрофални. Болниците се катастрофални. Кревети сокршени, постелнина искината, влага, лебарки. Нема доволно заштитна опрема, а нема ниту основни елемнтарни инструменти за работа. Не ти зборувам за приватните болници како Систина, туку за реалната слика и прилика на државните болници низ земјава. Сите трчат по приватни болници, а воопшто не размислуваат дека персоналот кој што е вработен таму, не е попрофрсионален во однос на персоналот на државно. Образованието е тоа, заедно студирале, колеги се, само условите за работа се далеку подобри!
Дaли сериoзнo прoбувaш дa гo спoредиш oднoсoт нa персoнaлoт oд привaтните бoлници сo oднoсoт спремa пaциентите нa oние oд држaвните?Акo си сериoзнa,немoј дa се нaвредиш aмa ти си нетoкму

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692

Во моментов најмногу шо иритира во здравството е шо тотално ги запоставија другите болести.Па од ковидов има далеку поопасни болести ко на пример канцери.Има љуѓе со хронични болести кои не можат да одат на редовни контроли.Па на љуѓе со скршеници им бараат ковид тест.Не се обраќам дирекно до тебе, ама ситуацијата со другите болести е крајно алармантна.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom