Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.986
Поени од реакции
74.056
Сега прочитав на фокус дека од 150 смрни случаи 115 имале к други болештини, односно околу 76% од случаите имале и други сериозни болести.
Изгледа ке излезе дека не е толку страшен вирусот како што се дигна галама и паника, а ние тука 5-6 лика што кажувавме и не правеа будали како сме биле неписмени а истите мозок не уклучуваа.
Уште одма ми веше сумњива ситуацијата умрела од срцев удар првата жртва во куманвоо и била позитивна на корона ја пишале корона жртва... едноставно не граничи со здрав разум
Чисто да те потсетам дека од таа личност, потоа болеста се распространи кај лекарите кои ја прегледувале, а потоа Куманово заврши во карантин. Имаш изјава од една од лекарките, како добила инфекција на двата бели дробови, имала тешко дишење и висока температура.
Не знам што друго треба да се случи за да се смета за опасен? Што подразбирате под опасен, дека ако имаш допир со заболен, ќе се скамениш на лице место и ќе умреш?
Со толку пазења, вирусот покоси стотина луѓе кои без вирусот ќе беа уште меѓу нас.
Кај други остави голема борба за да се повратат.
И да, лично познавам примери, не се рекла казала муабети. Познавам починат човек (брат на маж на братучатка ми), познавам заболени роднини, познавам заболен другар, познавам двајца чии најдобар другар (дечкото што имаше 31 година) и дедо починале (еден од старите, кои починаа од кластерот Кондратенко). Сите беа здрави од претходно и вирусот ги покоси за недела дена без никаква шанса за спас.
Не е опасен, ама нека ви влезе во фамилија, па ќе ви кажуваме ние, не бе ништо не е, умреле 100-тина души, јака муда.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.519
Поени од реакции
87.529
Обично тие што вриштат и кубат коси по социјалните медиуми за нетолеранција, национализам, навреди, омраза, никогаш не ни поминале од другата страна на Вардар, а сигурно нога не им стапнала во Тетовско, Кумановско, или пак натаму накај Зајас.
Збирштина на џаболебари кои сигурно членуваат во некои си "невладини" организации, животот го живеат за филџан кафе испиено во Сити Мол, они живеат на поголема нога, и се загрижени за правата на црнците во Америка, додека тука државата ни пропаѓа.

Мене немора тие посрани гзишта мене да ми солат памет, кога гледам дека:
- Законот не важи подеднакво за сите, тоа се увиде и последниве 3 месеци со вирусот
- Некој не почитува ниту полициски час, а камо ли друго нешто
- Дека повеќето се заразија од одење по Ифтари
- Дека ради тие непочитувања вирусот се прошири уште толку
- Дел од тие што не ги почитуваа мерките, сега неможеш да им земиш брис ни со полиција за да видат дали се заразени.

Нема тука нетолеранција, расизам, угнетувања иштотијасзнам. Цела држава викендов е под полициски час ради тие што не ги почитуваа мерките 3 месеци...ЕБАН Ф А К Т!!! Тие што мислат поинаку, можат слободно да се лечат...али не во Државна Болница, туку во Бардовци.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.377
Чисто да те потсетам дека од таа личност, потоа болеста се распространи кај лекарите кои ја прегледувале, а потоа Куманово заврши во карантин. Имаш изјава од една од лекарките, како добила инфекција на двата бели дробови, имала тешко дишење и висока температура.
Не знам што друго треба да се случи за да се смета за опасен? Што подразбирате под опасен, дека ако имаш допир со заболен, ќе се скамениш на лице место и ќе умреш?
Со толку пазења, вирусот покоси стотина луѓе кои без вирусот ќе беа уште меѓу нас.
И да, лично познавам примери, не се рекла казала муабети. Познавам починат човек (брат на маж на братучатка ми), познавам заболени роднини, познавам заболен другар, познавам двајца чии најдобар другар (дечкото што имаше 31 година) и дедо починале (еден од старите, кои починаа од кластерот Кондратенко). Сите беа здрави од претходно и вирусот ги покоси за недела дена без никаква шанса за спас.
Не е опасен, ама нека ви влезе во фамилија, па ќе ви кажуваме ние, не бе ништо не е, умреле 100-тина души, јака муда.
Мерките што се воведени даваат представа дека вирусот ќе те убие на лице место. Истото не се случува, глеаме како повеќето го прележуваат како настинка и од таму е муабетот дека не е опасен. Според мене не е толку опасен колку срањево што го направија во цел свет.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.044
Поени од реакции
34.470
Но што би се случило со тие 70% заболени? Слабите ке умрат а посилните ке преживеат? Има насекаде објаснување околу тој колективен имунитет,но никој не објаснил по фази како би се одвивал и каков би бил епилогот
Нема врска ова со поединци дали ќе умрат/преживеат. Колективен имунитет како концепт е состојбата кога вирусот не може веќе да се шири затоа што повеќето од луѓето се имуни на вирусит. Ер-нот факторот паѓа. На ~70% не се сите имуни, ама нема многу достапни вектори за ширење на заразата. Не може лесно да се шири. Веројатноста е поголема дека заразениот е опкружен со имуни луѓе. Тие што не се имуни посредено се заштитени од тие што се имуни. Не се 100% заштитени, но ако се пазат шансите се дека никогаш нема да се заразат.

Целиот концепт за помалку смртност е поспоро да иде заразувањето, за да има место во болниците за сите што ќе им треба интензивна нега. И тие што се најранливи да се пазат и да не се мешаат со луѓе, ама и за тоа и за се друго гледаме дека работата е секој со својот памет а донекаде и со својата среќа.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Обично тие што вриштат и кубат коси по социјалните медиуми за нетолеранција, национализам, навреди, омраза, никогаш не ни поминале од другата страна на Вардар, а сигурно нога не им стапнала во Тетовско, Кумановско, или пак натаму накај Зајас.
Центарци, Дебар Маало до Карпош 2, Водњанска и Капиштец фаци, деца на транзициски директори.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.377
Инаку еве ви еден пример колку лесно се манипулира со бројките и јавното мислење во врска со бројот на заразени. Филипче кажа дека 90% од случаевите биле асимптоматски. Знам како факт од заболен дека претходно асимптоматски не тестира, не ги тестираа ни блиските роднини на заболените. Ете и дечкото на форумов исто потврди дека не ги тестирале неговите.
Зашто наеднаш им текна да прават по 1000 теста и да тестираат асимптоматски случаи, кога пред 10 дена тестираа по само 200 луѓе со изговор дека има малце луѓе со симптоми? Што беше проблем да ги тестираат фамилиите на заболените и тогаш.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.044
Поени од реакции
34.470
Malce mi e cudno da nekoj ocekuva virusot da mutira vo nekoja poblaga varijanta posto e malce glupo toa evoluciski gledano zatoa sto virusot od eden kup mutacii koi gi napravil vo megjuvreme , ovaa se pokazala kako najdobra za nego za sirenje i prezivuvanje. Drugite mutacii ne gi bivalo i isceznale.
Па и не е чудно, побрзо се шират и повеќе се пренесуваат лесните форми... Прашај се зошто? Затоа што нешто што те удира од земја и те легнува во кревет, или те убива, тоа е нешто што нема многу да го рашириш по други луѓе (евентуално најблиските). Ај сега спореди со некоја лесна форма на болеста, со благи симптоми или никакви... Дали ќе се движиш многу повеќе (пошто не знаеш дека си заразен, или мислиш дека е некоја настинка), дали во тој случај ќе заразиш многу повеќе луѓе отколку да лежиш во кревет?

Poverojatno e nasiot imun sistem da evoluira za podobro da se spravuva so ovoj virus vprocem kako sto go pravel toa so iljadnici godini so drugi zarazi, virusi i bakterii. E sega isto evoluciskii gledano onoj covek cij imun sistem pobrzo se prilagodi na ovoj virus i pobrzo moze da go pobedi ima pogolemi sansi svoite geni da gi prenesi ponatamu
Владе, еволуција се одвива во многу подолг временски период, стотици илјади години, милиони... Ти генетски си тоа што си, ти лично нема да „еволуираш“ во ништо. Веројатно мислиш на адаптирање на имуниот систем. :)

Всушност имуниот систем има два дела, вроден и стекнат. Делот што е вроден е тој кој треба најсилно да изреагира во првичните фази на заразата. Но вирусов таргетира и делови од вродениот имун систем (не неслично на сидата, со тоа што не може да се реплицира во тие клетки) и најсилните форми на болеста се констатираат кај луѓе кои од Х причини имаат слаб имун систем.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Понови сте повеќето на форумов, не сте свесни што правеа на Твитер истиве ликови што ги гледате во коментари, кога имавме интернет акција во 2012 за Смилковско :D Видана и Орданоски не викаа во кафана мене, Леандра и Лигеа да ни објаснеле дека главните од Кајгана ни давале пари од израелски тајни служби :pos:

Кога можат да измислат такво нешто, можеш само да претпоставиш што бљувотини шират на дневна база.

Ако бројкава излезе од контрола наредни денови (се надевам нема), спремни се да спамаат и дека коронава не постои, верувај ми.
Ордановски директно од учк ги зема парите. Он и Кисинџер.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Другар као што те разбрав од починатата се проширили вирусот, тоа не значи дека починатаа од вирусот умрела, инаку да умираат луѓето од вирусот, ама имаш мал милион други заразни болести од кои што умираат луѓе па не се постапува вака, исто и јас знам 5-6 души заболени едниот има и 120 кила жива мера, го прелега како обична настинка со женаму, другите троица како грип со кашлање и температура, а само еден имал печење во градите исто така го прелега.
И како што разбрав од докторите висурот предизвука пнеумониа и нефункционалност на белите дробови и од тоа се умира, а не срцев удар имал корона умрел од корона, мозочен удар имал корона умрел од корона, само за потсетување дека и пред корона се умираше од срцеви и мозочни удари, а во март и април скоро и да немаше смртност од наведените состојби туку сите од корона.
Еден тука пиш добар коментар, вирусот постои и трева мерки на претпазливост како забрана за јавни собири и затварање на школи и градинки, но ова што го правеше владата е исто како да тепаш мува со пво ракетен систем... ефикасност нула, економичност во минус.

M

Macedon1um

Гостин
Белорусите ли беа тие шо немаа никакви мерки? Каква е ситуацијата кај нив моментално во споредба со нас?
Кај нас ем економски последици (ќе) имаме поради рестриктивните мерки, ем пак бројките се катастрофални за разлика од Чешка на пример каде што имаше рестриктивни мерки ама дадоа ефект. По бројот на заразени на милион ние сме блиску до Шведска и Белорусија каде што немаше скоро никакви мерки :rolleyes:

1.png

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Кај нас ем економски последици (ќе) имаме поради рестриктивните мерки, ем пак бројките се катастрофални за разлика од Чешка на пример каде што имаше рестриктивни мерки ама дадоа ефект. По бројот на заразени на милион ние сме блиску до Шведска и Белорусија каде што немаше скоро никакви мерки :rolleyes:

Прегледај го приврзокот 254818
Ама кај нас се асимптомски :P

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.377
И сега замисли во една така тешка ситуација како што си ја опишал,примитивци како оние што го слушале оџата или Српскион циган од Куманово на форумов што вика дека бил гола вода вирусов кога ке ја прошират заразава што ке се деси
Епидемијава најверојатно ќе трае повеќе години, и бројката ќе расте и ќе опаѓа. Не може да не функционира здравството цел тој период кога истото не е преоптеретено од заболени. Оваа тешка ситуација не е ради оџата или pixa туку ради тоа што така го организираа здравстово. Како може приватните клиники да работат, зарем кај нив нема вирус?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.088
Поени од реакции
23.550
Па и не е чудно, побрзо се шират и повеќе се пренесуваат лесните форми... Прашај се зошто? Затоа што нешто што те удира од земја и те легнува во кревет, или те убива, тоа е нешто што нема многу да го рашириш по други луѓе (евентуално најблиските). Ај сега спореди со некоја лесна форма на болеста, со благи симптоми или никакви... Дали ќе се движиш многу повеќе (пошто не знаеш дека си заразен, или мислиш дека е некоја настинка), дали во тој случај ќе заразиш многу повеќе луѓе отколку да лежиш во кревет?
Cudno e zatoa sto virusot vo ovaa mutirana forma kako sto e evoluciski gledano za nego e najdobra i zatoa najpovekje se rasiril. Racunaj deka ete imalo 20 mutacii na istiot virus. Del od niv ednostavno nemozat da se razmnozuvaat kaj covek znaci od nasa gledna tocka nebiten i slepa granka. Del od niv ne ni go osekjame deka sme se zarazile ili nasiot imunoloski sistem go nisti uste pred da se razmnozi, znaci nebiten za nas. Nekoj bil so ogromna smrtnost taka da ne ni stignal da se rasiri posto pacientot pred da go rasiri na golema populacija vekje pocinal. Nekoj ne se prenesuva preku vozduh, nekoj neznam sto i kako i taka. E edna mutacija kako sto e ovaa sega e dobitna kombinacija za virusot i toj se rasiril i se siri kako sto se siri. Od nego porano ili pokasno ke izlezat i drugi mutacii kako sto proizlegol i ovaj i ke se isponasaat kako tie prethodni dvaeset no osnovnata verzija nema da iscezni sama po sebe zatoa sto e uspesna i ke prodozli da se siri. Edinstvenata precka za nego sto bi ja napravila razlikata vo smrtnosta e nasiot imunoloski sistem koj porano ili pokasno ke se prilagodi na virusot i so toa toj povekje za nasiot organizam nema da pretstavuva tolkava opasnost kako sega zatoa sto brzo ke bidi sovladan pred da napravi steta a ne deka virusot sam ke mutira vo nekoj poslab i ponesteten. Znaci ne virusot tuku imuniot sistem e toj sto treba i ke se prilagodi. Na virusot sega zasega sosem dobro mu odi.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Епидемијава најверојатно ќе трае повеќе години, и бројката ќе расте и ќе опаѓа. Не може да не функционира здравството цел тој период кога истото не е преоптеретено од заболени. Оваа тешка ситуација не е ради оџата или pixa туку ради тоа што така го организираа здравстово. Како може приватните клиники да работат, зарем кај нив нема вирус?
Па колку пати е кажано дека не исто утре да се појават 5000 заболени преку ноќ и истите да се појават во текот на еден месец така?
Автоматски споено мислење:

А приватните работат зашто имаат за едно 50 пати помал број на пациенти од државните.Нека влезат 500 пациенти денес кај Жан Митрев,да видиш што ке им се деси

M

Macedon1um

Гостин
Ордановски директно од учк ги зема парите. Он и Кисинџер.

Лапнаа овие со брат му 250к од фонд за иновации со копија од Индија, дури и сликата не се потрудиле да ја сменат буквално ја симнале од сајтот на Индијците

Ама кај нас се асимптомски :P
Ќе видиме најдобро за некоја недела колку се асимптоматски

Kajgana Shop

На врв Bottom