А зошто правите споредба со вакцините за грипот? Па вакцините за грипот имаат околу 40 - 60% ефикасност, а заинтересираноста е драстично поголема во споредба со кинеските 86% на пример. Ова зборам за постара популација (они се поделени на "само на спутник верувам другите ќе не чипираат" и "фајзер екипица"). Иако најголем е бројот на оние кои што преферираат спутник.
Како го трупат вирусот во крвта? Нели кога ќе навлезе вирусот во организмот го пречекуваат антиген презентирачките клетки, па после го носат до белите крвни клетки, па почнува активација на Т клетки и Б кпетки и соодветно на тоа Б клетките се одговорни за хуморалниот имунитет (создаваат антитела кои се клучни во првичната борба со вирусот) и Т клетките (клеточна меморија - подолготраен имунитет).
Е сега прашањето ми е, како антителата се трупаат во организмот без да го уништат вирусот? Постои ли некој патолошки механизам тука што може да ни го објасниш? На кое ниво е грешката? Ако одам по твојата логика ќе те прашам и дали сакаш да кажеш дека лекувањето со плазма богата со антитела кај ковид позитивните не дало никакви резултати? Не сакам да релативизирам ама антитела се антитела, без разлика дали станува збор за Фајзер или Спутник или Синофарм.
Јас еве се вакцинирав со фајзер, па уште не ми пораснале две глави.